Zobacz pełną wersję : Pomysł na uruchomienie AUTO-ISO w E1
Witajcie
swojego czasu po zakupie ubolewalem, ze Auto-ISO dziala tylko i wylacznie z lampa blyskowa.
dla mnie to nie problem, ale kiedy aparatem pstryka zona, wolalbym miec taka funkcjonalnosc.
dziala toto (AutoISO) np. kiedy przypieta jest lampa, kiedy wybierze sie tryb lampy doswietlania.
korci mnie mianowicie pomysl "oszukania" aparatu, ze ma lampe poprzez modyfikacje
stopki (np.: zepsutej metzowskiej dedykacji do olympusa). problem jest taki: jak musi odpowiadac
stopka, zeby aparat dal sie nabrac na lampe?
Witajcie
swojego czasu po zakupie ubolewalem, ze Auto-ISO dziala tylko i wylacznie z lampa blyskowa.
dla mnie to nie problem, ale kiedy aparatem pstryka zona, wolalbym miec taka funkcjonalnosc.
dziala toto (AutoISO) np. kiedy przypieta jest lampa, kiedy wybierze sie tryb lampy doswietlania.
korci mnie mianowicie pomysl "oszukania" aparatu, ze ma lampe poprzez modyfikacje
stopki (np.: zepsutej metzowskiej dedykacji do olympusa). problem jest taki: jak musi odpowiadac
stopka, zeby aparat dal sie nabrac na lampe?
Po prostu lampa musi być przypięta i odpalona :D Kompakty błyskają podczas landszaftów to czemu nie można E1 :mrgreen: ?Tryb FP i jazda......
Obawiam się, ze taki pomysl oszukuwania lampą spowoduje, że w AutoISO na stałe będzie ISO 400.
Rafał Czarny
21.06.06, 15:21
Kup żonce małpkę i po kłopocie ;) .
Obawiam się, ze taki pomysl oszukuwania lampą spowoduje, że w AutoISO na stałe będzie ISO 400.
mozna bardzo latwo sprawdzic, lampe w sufit i zalozyc 1 - 4 skarpety i "blysnac" ;-)
PS: test wieczorem, zobaczymy czy zawsze bedzie ISO400 :), jak nie, to jest patencik ;-)
mozna bardzo latwo sprawdzic, lampe w sufit i zalozyc 1 - 4 skarpety i "blysnac" ;-)
PS: test wieczorem, zobaczymy czy zawsze bedzie ISO400 :), jak nie, to jest patencik ;-)
Ooooo!!! Tak!!! Lampa walnie pelnym blyskiem, potem bedzie sie ladowac z 8 sekund a my przez ten czas nie bedziemy mogli wyzwolic migawki. Wyladujemy wszystkie accu w torbie a wszystko dlatego, ze szanowna malzonka nie potrafi. Pomijam koszt skartet, ich won i wrazenie jakie wywolaja na zgromadzonych.
Oczywiscie wiem, ze zartowales z tymi skarpetami.
Moze jednak iso 200 malzonce za dnia wystarczy a na wieczor wstukac jej 400 i po sprawia.
Ach, te zony.
czesc.ch
Ooooo!!! Tak!!! Lampa walnie pelnym blyskiem, potem bedzie sie ladowac z 8 sekund a my przez ten czas nie bedziemy mogli wyzwolic migawki. Wyladujemy wszystkie accu w torbie a wszystko dlatego, ze szanowna malzonka nie potrafi. Pomijam koszt skartet, ich won i wrazenie jakie wywolaja na zgromadzonych.
Oczywiscie wiem, ze zartowales z tymi skarpetami.
Moze jednak iso 200 malzonce za dnia wystarczy a na wieczor wstukac jej 400 i po sprawia.
Ach, te zony.
czesc.ch
zle zrozumiales - chce w ten sposob sprawdzic tylko (poprzez zaslonienie calkowicie palnika
lampy), czy aparat, mimo, ze lampa nic nie wskorala, bedzie dobierac sobie iso, czy w skutek
braku swiatla, bedzie ustawiac non stop np. iso400)
jezeli bedzie dobierac do swiatla zastanego, ignorujac to co wyprawia lampa, to jestem w domu tzn. bede
szukal sposobu, jak za pomoca samej stopki oglupic E1, zeby dzialalo w pelni AutoISO
noszenie skarpet na lampie i drenaz accu mija sie z celem ;-)
dokonalem kilka testow, z zakrytym palnikiem lampy.
aparat w trybie priorytet przeslony (A) + Slow Sync + Autoiso stara sie uzyskac czas rzedu
1/30 s, podnoszac autoiso rowniez do wartosci nieosiagalnych bezposrednio z menu
(np iso125 a nie wyzej niz iso400), przy czym nie interesuje go, co wyprawia lampa
(ta blyskala w szczelny kartonik)
teraz kombinuje, jak tu oszukac aparat, ze ma zapieta lampe :)
to kombinuj ostrożnie bo zwieranie styków na stopce niczemu doberemu nie posłuży