PDA

Zobacz pełną wersję : Redukcja szumów ?

MariuszM
14.06.06, 17:31
Czy opłaca się włączać redukcje szumów (mam E-500) do zdjęć robionych z krótkimi czasami na wysokich ISO, czy noise reduction działa tylko przy długich czasach, np. jak się robi zdjęcia nocne (taką sugestie można odczytać z instrukcji, tej rozbudowanej)?
Czy są jakieś minusy używania tej funkcji do normalnych zdjęć i lepiej ją wyłaczać?

pzdr.
MariuszM

sliwka
15.06.06, 00:08
Z tego co wiem to nic ci to nie da...czytałem, że redukcja szumów w jakis sposób pogarsza troche jakość zdjęcia, kosztem likwidacji szumu. Jeżeli chodzi o zdjęcia nocne, to przed chwilką robiłem i działa rewelacyjnie- tzn. redukuje wszystkie "gorace pixele" . Pozdrawiam.

Joki
15.06.06, 14:22
"Noise reduction" działa w ten sposób, że po naświetleniu "odejmuje" obraz nienaświetlonej matrycy odczytany w takim samym czasie. Dzięki temu stałe hot pixele pojawiające sie przy dłuższych czasach naświetlania są likwidowane. Przy czasach krótkich, poniżej sekundy ta funkcja niemal nic nie daje, bo nie ma czego "odejmować". Przy czasach długich jest niezbędna.
Tyle, że w E-500 jest chyba z tego co pamiętam jeszcze "noise filter"? Ten działa w wyższych czułościach, aczkolwiek moim zdaniem jedyny efekt jego działania to "rozmydlenie" zdjęcia.