PDA

Zobacz pełną wersję : C4000 jaki obiektyw do tego aparatu?

seta_lp
14.06.06, 09:06
Witam! Mam pytanie jaki obiektyw warto kupic do tego olka? Chce powiekszyc zakres optyki bo zoom cyfrowy to jest lipa... Inna sprawa to taka jak to jest, widzialem obiektyw z x4 zoomem optycznym... Czy po dolozeniu takiego obiektywu bede mial powiekszenie 12 krotne (3 "orginalnego' x 4) czy 7 krotne (3+4)... Jak to sie przelicza? Pozdrawiam...

kuba_psk
14.06.06, 15:16
Nie obiektyw tylko konwerter bo C 4000 to kompakt, a kompakty nie maja wymiennych obiektywow.

seta_lp
14.06.06, 19:55
Nie obiektyw tylko konwerter bo C 4000 to kompakt, a kompakty nie maja wymiennych obiektywow.

No to ok... jak go zwal tak go zwal... kazdy wie o co chodzi... A jest jakas rada na tak kiepska optyke tzn. na zoom optyczny??

qwerty
15.06.06, 13:17
nie, jesli chcesz miec zdjęcie ok w całym obszarze - konwertery powodują nieostrosci i inne dziwne objawy. Chyba ze zadawalają Cie fragmenty całej fotki (fragmenty pełnego kadru). Przynajmniej takie były moje doswiadczenia 2 lata temu.

seta_lp
15.06.06, 14:26
A co powiecie na takie dodatki? czy dokupienie czegos takiego ma jakis sens czy raczej jest to wydatek wyrzucony w bloto i odrazu lepiej zmienic aparat na inny...Link (http://raynox.co.jp/english/digital/egolyc4040z.htm)

andytown
16.06.06, 09:02

No to ok... jak go zwal tak go zwal... kazdy wie o co chodzi... A jest jakas rada na tak kiepska optyke tzn. na zoom optyczny??

fajnie... a ja myślałem ze c-4000 ma rewelacyjną optykę:D

chyba ci chodziło o zakres ogniskowych (zoom), bo tej klasy optykę co w c-4000 trudno teraz spotkać w kompaktach