PDA

Zobacz pełną wersję : WOJNA z szumami inną drogą.

robin102
12.06.06, 11:27
Warto przeczytać w czerwcowym numerze FOTOKURIERA ciekawy test sprzętu pod wzgledem szumów.
Naprawde warto , wiele przyczyn z których powstają zależy od nas. Warto wiedzieć co swiadomie można zdziałać przy robieniu zdjec aby ich poziom był jak najmniejszy.
POLECAM - szczególnie dla Nas Olympijczyków.

KaarooL
12.06.06, 11:35
odpowiedź zawsze jest jedna: niedoświetlać tylko minimalnie i nie używać ISO 800 za często...

anwas
12.06.06, 11:37
Fotografować tylko jasne sceny :mrgreen:

robin102
12.06.06, 11:41
he he he Panowie czas ekspozycji gra tu niebagatelną rolę , i jest całkiem inaczej niż wszyscy uważają. Przeczytajcie- chłopaki z FK nie ściemniają za bardzo.

żwirek
12.06.06, 11:56
to może by tak skanik tu umieścić. myślę, że każdy chętnie przeczyta.

anwas
12.06.06, 12:14

Może lepiej stanik :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ???

Jeronimo
12.06.06, 12:42

Może lepiej stanik :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ??? jak sie nudzisz to idz na HydePark (http://www.olympusclub.pl/forum/viewforum.php?f=23)

anwas
12.06.06, 12:47
ROBI SIĘ!

Jeronimo: pozwolilem sobie ustawic czas wygasniecia tego posta na taki jak powyzszy

Karol
12.06.06, 12:52
Hmmm, chyba nie bardzo. Prawa autorkie i kropka. Takie praktyki chyba nie służyły by dobrze temu Forum. Trochę inna sprawa jak prywatnie jeden drugiemu zeskanuje i prześle na e-mail... sam bym chętnie przeczytał ;-)

sliwka
12.06.06, 14:04
ROBIN wodzu, dawaj tutaj w punktach najwazniejsze sprawy swoimi słowami i gra muzyka, wiedzy nigdy za wiele. ;)

żwirek
12.06.06, 14:27
Hmmm, chyba nie bardzo. Prawa autorkie i kropka. Takie praktyki chyba nie służyły by dobrze temu Forum. Trochę inna sprawa jak prywatnie jeden drugiemu zeskanuje i prześle na e-mail... sam bym chętnie przeczytał ;-)

ok, ok, ale jakoś dotychczas były wrzucane skany i wszystko grało ;)
zawsze można też zrobić autorskie zdjęcie jednej strony FV

RadioErewan
12.06.06, 14:41

ok, ok, ale jakoś dotychczas były wrzucane skany i wszystko grało ;)
zawsze można też zrobić autorskie zdjęcie jednej strony FV
Nic z tego. Opisac własnymi słowami, proszę bardzo a nawet poproszę. Skanować i wrzucać tutaj? Nieproszę, a nawet natychmiast usunę.

krishu
12.06.06, 15:02
Nie znam tego tekstu ale z praktyki wiem, że część spraw jak w analogu. tj. prześwietlanie , szczególnie na dużej czułości zwiększa szumy. Lepiej trzaskać na rawach, jeśli się da. Po drugie zjechać z saturacja nawet do ujemnych wartości, potem wyciągnięcie barw w ps (jeśli za mało) ale zawsze to co innego niż walnąć na + i napinać w ciężkich warunkach. To samo z wyostrzaniem nie podnbijać !
Jeśli to możliwe to robić przerwy aby się matryca nie grzała. Dobrze jest zrobić kontrolną fotkę z zakrytą zaślepką na obiektywie.

RadioErewan
12.06.06, 15:25
Nie znam tego tekstu ale z praktyki wiem, że część spraw jak w analogu. tj. prześwietlanie , szczególnie na dużej czułości zwiększa szumy.
To brzmi dziwnie. Moje trzy grosze na ten temat można przeczytać tu: Ekspozycja do prawej (http://www.fotosite.pl/index.php?title=Ekspozycja_na_%C5%9Bwiat%C5%82a).

Dempsey
12.06.06, 19:14
Chętnie bym sobie poczytał ten artykuł, póki co jednak bym strzelał coś następującego:
lepiej zrobić dobrze naświetlone zdjęcie w ISO1600 niż niedoświetlone o 1EV zdjęcie w ISO800. Gdyż będziemy (zgodnie z danymi z postu Radia Erewań- w światłach mieści się większy zasób informacji) mieli do dyspozycji więcej danych i większy odstęp sygnał/szym w cieniach. Podejrzewam też, że mniejsze szumy będzie miało zdjęcie w wyższym ISO z ktrótszym czasem (pewnie jest jakaś wartość krytyczna może ok. 1/4s.?) niż w niższym ISO lecz z czasem dłuższym...
Niemniej to tylko takie moje wywody, bo nie znam... (a chętnie bym poznał ;-) ) treść wspomnianego artykułu.

robin102
12.06.06, 19:39
za FK wydłużenie czasu ekspozycji w sprzecie z dobrym szybkim softem powoduje w niektórych przypadkach zmniejszenie poziomu szumów.

RadioErewan
12.06.06, 19:39
za FK wydłużenie czasu ekspozycji w sprzecie z dobrym szybkim softem powoduje w niektórych przypadkach zmniejszenie poziomu szumów.
:-) poprzez automagiczne włączenie sprzętowego systemu odszumiającego.

robin102
12.06.06, 21:23
eee chyba nie wtym wic , NR to pikuś , za proste by to było