Zobacz pełną wersję : E1 & Kingston Ultimate (100x)
Postanowiłem dokupić sobie kartę pamięci do swojego E1. Wybór padł na Kingston'a z nowej serii Ultimate. I tu zaczęły się problemy :cry: Karta działa normalnie.... ale do czasu kiedy nie zaczynam przeglądać zdjęć. Raz na jakiś czas aparat zawisa na wyświetlanej fotce i muszę go reanimować wyciągnięciem aku. Najciekawsze jest to, że po "restarcie" aparatu przegląda wszystkie fotki bez żadnej zwiechy. Oczywiście do czasu. Mam też SanDisk'a 1GB ExIII i leciwego Kingstona 512MB którego kupiłem z C5050Z i tu wszystko działa OK. Więc czy CF Kingstona jest nie kompatybilne z Olkiem :?: Dodam jeszcze tylko, że wszystkie zdjęcia zapisane są poprawnie i można je kopiować bez żadnych błędów na kompa.
Zmien ta karte na wolniejsza. Podobno powyzej predkosci x50 dla E1 nie ma zwiekszenia szybkosci zapisu aparatu no i jeszcze jedno podobno ze z PRETECiem E1 dziala szybciej bo wykorzystuje jakies (PRETECa) przyspieszony zapis do pamieci. Na stronie Olka jest spis kart polecanych pamieci. Sprawdz bo byc moze jest tam cos napisane o problemach z X100 Kingstonami. I zrob upgrade firmware do 1.4.
Z Pretekiem body działało bez problemów (przynajmniej podczas kilkugodzinnego testu). Na stronie Kingstona, E1 jest wymieniony wśród aparatów obsługujących tą kartę. Co do szybkości to nie jestem przekonany bo SanDisk jest znacznie szybszy. Firmware mam 1.4 więc kłopot z softem odpada. Jaka jest strona Olka z dedykowanymi kartami :?:
Nie poleciłbym nikomu ŻADNEJ karty marki Kingston, szczególnie od kiedy skumali sięz szajsungiem. Ostatnio zamówiłem małpkę dla rodzinki a do małpki niebieskiego Kingston'a SD 512MB. Legenda się sprawdziła, karta po 4 dniach padła na cyce. Błąd zapisu, błąd odczytu.
Po prostu są to karty dla cierpliwych a jeśli chcesz robić zdjęcia, kup Sandisk'a albo Pretec'a... proste...
mam
CF 2x512MB Elite Pro x50
CF 1x2GB Ultimate x100 (ale od 2miesiecy dopiero)
SM 2x128 Kingstona (nie chce mi sie sprawdzic jakie dokladnie)
oraz kilka pendrivow Kingstona
i nie mam z nimi problemow (jak narazie :P)
ten link chyba juz pokazywalem (nie tyczy sie Kingstona) ale podaje jako ciekawostke z dopiskiem ze nigdy nie wiesz co kupisz
http://pspupdates.qj.net/Real-V-S-Fake-Inside-The-Memory-Sticks/pg/49/aid/18198
...podobno ze z PRETECiem E1 dziala szybciej bo wykorzystuje jakies (PRETECa) przyspieszony zapis do pamieci...
Wydawało mi się, że to karty Lexar-a miały taką funkcję?