Zobacz pełną wersję : Portret mojej żony nad Bugiem
RadioErewan
8.06.06, 02:30
<html><APPLET archive="/panorama/PurePlayer.jar" code="PurePlayer.class" width="640" height="400">
<param name="gui" value="/panorama/gui.ivu">
<param name="panorama" value="/panorama/bug.xml">
<param name="optimizememory" value="true">
</APPLET></html>
Tak po prawdzie, to weszła mi w kadr i co miałem zrobić? ;-)
Widzę tylko... Powered by ImmerVision.
czyżby Twoja żona była powered by...? ;-)
--
pi
Radio, wspaniale widoki, ciekawe, zona tez.
Pozdrawiam,
excel
Witam
Fajnie się to ogląda, mógłbyś napisać od podstaw jak to się robi, czy trzeba w aparacie tylko na trybie panoramicznym (w moim c7070 - panorama jest jakaś dziwna , mała rozdzielczość i skosy na dole i górze) - czy może statyw, zdjęcia na dobrej rozdzielczości + łączenie w programie?
Pzdr
Rafał Czarny
8.06.06, 08:58
Widzę tylko szary prostokąt. Nie widzę żony.
Piotr Grześ
8.06.06, 09:13
Super! Świetna robota - może mały instruktarzyk, jak to się robi. Ale żony nijak wypatrzeć nie mogę.
Cos mi sie wydaje, ze zle patrzycie. Ja ja widzialem, wysoka, krotkie czarne wlosy, ooooogromny aparat z jeszcze wiekszym obiektywem na statywie, z torba na ramieniu, itd No, szukajcie....Powodzenia
Pozdrawiam,
excel
wow :)) super dołanczam się do grona zainteresowanych jak się cóś takiego robi. Łącznie z blinkiem:) aż zapragnąłem zrobić panoramkę :D
Prostokąty szare stosunkowo łatwo fotografować ;)
Czyżby nowa moda na tym forum? Zdjęcia tajne/poufne? ;) :)
Nietety nie widzę tego zdjęcia... I na nic zdaje się naciskanie spacji i enter, żeby "uaktywnic ten format".
Niestety, to zdjęcie jak i kilka innych Twoich są niedostępne na moim sprzęcie. Może to kwestia zabezpieczeń. Jednak nie będę z nich rezygnował. Jeśli chcesz dzielić się z nami efektami swej pracy, przygotój posta w bardziej ogólnodostępnym formacie.
ja też nie widzę nic oprócz szarego prostokąta :( proszę o inne dotchczasowe formaty pokazywania zdjęć
Wszystko widać, jak ktos ma problemy, to musi umożliwić wyświetlanie apletów java bodajrze. A sama panorama super, proszę o rady jak to się robi.
RadioErewan
8.06.06, 15:00
ja też nie widzę nic oprócz szarego prostokąta :( proszę o inne dotchczasowe formaty pokazywania zdjęć
Niestety do oglądania panoram trzeba mieć zainstalowaną wirtualną maszynę Java. JRE od 1.4 w górę powinno pozwolić działać pluginowi Immervision (uwaga! to jest darmowa zabawka).
Obrazek w postaci nieprzetworzonej jest tu: http://www.fotosite.pl/panorama/bug.jpg , ale to już nie jest tak smaczny kotlet.
Jak zrobić panoramę? Niedługo napiszę więcej, ale...
trzeba mieć sanki do makro albo przedłużacz do panoramy,
cofnąć na tym ustrojstwie aparat tak by oś obrotu wypadła w płaszczyźnie źrenicy wejściowej obiektywu
zrobić x klatek pokrywających pożądany kąt widzenia (np 360 stopni),
złożyć w pięć minut Huginem z Autopano lub PTGui
przygotować prezentację w Immervision
[ Dodano: Czw 08 Cze, 2006 ]
Dopiszę, że ta panoramka złożyła się sama. Skucha była na zuiku i musiałem je wyciągnąć z jednej z warstw, bo żona sobie tam stała i fotki klikała poruszając gazrurką.
rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale na tym jpg, nie ma blika, który świetnie wygląda w Javie. Jak zrobić taką panoramę z blikiem?
Co to jest "źrenica wejściowa obiektywu"? Czy to jest czołowa soczewka?
radek wogole to bys sie pochwalil co ty masz tam z zona za sprzet, mowie o twoim prywatnym.
już mi działa :) bardzo fajna sprawa z tą panoramą <ok>
Rafał Czarny
8.06.06, 22:55
K...wa, może ktoś w końcu napisze jak sprawić, by na explorerze można tych "cudów" doświadczyć. Jak na razie to widzę szary prostokąt. Mogę to ocenić tak: to najładniejszy szary prostokąt 4:3 jaki widziałem w życiu (nie mam na myśli "Życia Warszawy", ani świętej pamięci "Życia" tzw. Wołka lub tzw. "Z kropką". Kto jeszcze pamięta Życie Wołka????).
ja pamiętam "Życie" Wołka ale niestety zostalo znokautowane :) Wołek teraz stał się ekspertem od ... piłki nożnej ... ale nie lubię go w tej roli , pozdrawiam
falkirk
RadioErewan
8.06.06, 23:11
K...wa, może ktoś w końcu napisze jak sprawić, by na explorerze można tych "cudów" doświadczyć. Jak na razie to widzę szary prostokąt. Mogę do ocenić tak: to najładniejszy szary prostokąt 4:3 jaki widziałem w życiu (nie mam na myśli "Życia Warszawy", ani świętej pamięci "Życia" tzw. Wołka lub tzw. "Z kropką". Kto jeszcze pamięta Życie Wołka????).
Zapodaj sobie JRE (JRE 5.0 Update 7 includes the JVM technology):
http://java.sun.com/j2se/1.5.0/download.jsp
ps. Nie lubię Wołka, choć ostatnio jest ciekawie antypisowski.
Rafał Czarny
9.06.06, 08:25
Bangla. Dzięki. Fajowy efekt.
piękna panorama! świetna w trybie pełnoekranowym!
btw, by to obejrzeć musicie mieć włączoną obsługę języka java. zdaje się, że niektóre programy zabezpieczające go wyłączają (np. anti-spy) jako częste siedlisko wirusowego Zła :)
DO ADMINA, zdjęcia nie skomentuję bo go niewidzę :evil: i mam dość nowego typu przeglądania zdjęć, jest delikatnie mówiąc do ****, chyba przestanę przeglądać galerię, bo się nie daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
RadioErewan
11.06.06, 19:35
DO ADMINA, zdjęcia nie skomentuję bo go niewidzę :evil: i mam dość nowego typu przeglądania zdjęć, jest delikatnie mówiąc do ****, chyba przestanę przeglądać galerię, bo się nie daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Już chyba Ci odpisywałem? To nie jest galeria, to jest okienko do oglądania panoramy, wymaga Javy. Nie pokażę chyba wielu więcej panoram.
Jak chcesz koniecznie zobaczyć zdjęcie, które wyświetla się w okienku, już podawałem linka do samego zdjęcia: http://www.fotosite.pl/panorama/bug.jpg
Nie denerwuj się. Taki już urok apletów Java, że w niektórych konfiguracjach, u niektórych użytkowników, którzy mają ustawione ostre zabezpieczenia, taka zabawka nie ruszy.
Nie dyskutowaliśmy na ten temat wcześniej. Nie zauważyłem, że to panorama, mój błąd. Fotki w galerii ładują się beznadziejnie wolno, w porównaniu ze starą stroną i to jest fakt, mam niestety I.EXP. mój błąd, ale nie tylko mój...
RadioErewan
11.06.06, 22:46
Nie dyskutowaliśmy na ten temat wcześniej. Nie zauważyłem, że to panorama, mój błąd. Fotki w galerii ładują się beznadziejnie wolno, w porównaniu ze starą stroną i to jest fakt, mam niestety I.EXP. mój błąd, ale nie tylko mój...
Fotki umieszczane tu w "stary sposób" nadal ładują się z tego samego serwera. Co do IE, akurat z apletem Immervision radzi sobie znacznie lepiej od końkurencji. Gdyby miał natywne zakładki, rozsądnego AdBlocka, to bym się na FF nie przesiadał, bo bardzo IE lubiłem.