PDA

Zobacz pełną wersję : Muszla oczna do E-1 zamiast oryginalnej EP-2

Magus
7.06.06, 15:17
Cześć

Wybaczcie koledzy i koleżanki, że zawracam głowę, ale mam pytanie a Wy znacie pewnie na nie odpowiedź.

Jaka muszla oczna pasuje bezpośrednio do E-1 zamiast oryginalnej EP-2, której cena jak za kawałek gumy jest zbyt wygórowana jak na mój gust?

A gdybyscie jeszcze wiedzieli gdzie mozna ją kupić byłoby świetnie.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Magus

PS. Było coś o tym kiedyś na forum, ale po przebudowie nie jestem w stanie tego znaleźć.

anwas
7.06.06, 15:48
Jeżeli było Cię stać na E-system to nie grzeb w "dokręcanych na śrubki" gumach.Muszla oryginalna do E-1 to mistrzowstwo świata.Nigdy jej nie zdejmiesz...Czeka się na nia ok 2 tyg. gdyż jak zwykle niczego nie ma w magazynach i ściągają z Hamburga.M.innymi dlatego pozbyłem się E-systemu.Jedno ostrzeżenie-jeżeli nosisz okulary nawet nie mysl o jej zakupie.Najlepiej zadzwonić do Olympusa oni podadzą ceną i jakiegoś zaufanego znajomego ze sklepem który to sprowadzi i wyśle.

irek50
7.06.06, 15:54
Tu jest najtaniej, choć trzeba czekać jak zwykle...
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?PHPSESSID=1ab8eea3c23817b02099e582 5a508101&idt=11686&name=AS-EP2_Osłona_celownika_do_E-1&PHPSESSID=1ab8eea3c23817b02099e5825a508101

zbeeg
7.06.06, 18:09
mam EP-2 od dwóch miesięcy, warta tej kasy, tak jak napisał anwas już jej nie zdejmę, mam tylko jedno ale, jestem okularnikiem (na dal i do czytania), przed zakupem EP-2 wyglądało to tak: ustawione dioptrie w wizjerze, okularki zdjąć, cyknąć fotę, okularki założyć i obejrzeć na monitorku, teraz lepiej i prościej, wizjer =-0, przyłożyć do oka (okularków), cyknąć i podziwiać
pozdrawiam

dadu
7.06.06, 21:27
Zbeeg powiec co zmieniło się po założeniu muszli ocznej EP-2 że możesz focić w okularach?
Mam ten sam problem z okularamy i chcę go jakoś rozwiązać a słyszę że są różne opinie na ten temat.

zbeeg
7.06.06, 21:43
jest łatwiej i szybciej, nie trzeba dostosowywać wizjera do wady wzroku
tak jak pisałem poprzednio nie muszę zdejmować okularów aby zrobić fotę, potem spowrotem ich zakładać, czas ucieka i żeby obejrzeć zdjęcie muszę wejść w podgląd, bo przez zabawę z okularami nigdy się nie załapałem na wyświetlanie automatyczne.
sprawa z tą opinią dotyczącą okularników jest o tyle ciekawa, że widziałem ją już parę razy na forum OLY natomiast sam kupiłem pod wpływem przeciwstawnej opinii znalezionej na innym forum i to się potwierdziło.
pracuje mi się o wiele szybciej i sprawniej, poza tym pomiędzy zdjęciami widzę co się dzieje wokoło (moja wada wzroku jest już dość poważna)
bardzo dobre jest też ograniczenie światła padającego z boku i przeszkadzającego obserwować obraz na wizjerze. osobiście nie znajduję żadnych wad tej muszli pzdr

dadu
7.06.06, 21:55
Czy nie ogranicza ci pola widzenia w wizjerze?

zbeeg
7.06.06, 22:30
nie, jest napeawdę duża, ale nie za duża,średn.zewn.45 mm ale dopasowana jest idealnie,pzdr

dadu
7.06.06, 23:05
zbeeg dziękuje za wszystkie informacje.
Przekonałeś mnie , już zamówiłem i czekam na paczkę .

Pozdrawiam.

deeper
8.06.06, 10:40
A do e300 tez pasuje ?
Bo to co jest standardowo to nie bardzo mi sie widzi.

KaarooL
8.06.06, 17:49
ja tam czekałem na EP-2 tylko 2 dni: mieli na miejscu w www.fotozakupy.pl

uważam to cudo za najlepszy dodatek do E-1... zupełnie inny komfort, dawno pisałem że to zakup typu "must have".

jurekkrakow
8.06.06, 19:33
Do e-300 ep-2 nie pasuje, ale za to pasują ep-5 i ep-6.
http://www2.olympus.pl/consumer/198_7609.htm