Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Telekonwerter do Olympusa C7070

rav
6.06.06, 08:57
Witam,
mam Olka C7070 , niestety bardzo mi brakuje wiekszego zoomu optycznego (cyfrowego wogole nie uzywam ) dlatego chcialbym go zwiekszyc przez kupno jakiegos telekonwertera, mam tuleje 52mm i chcialbym na nia zalozyc cos takiego (TELEKONWERTER OLYMPUS 1,9 x tele konwerter 52 mm )
http://www.allegro.pl/item108217972_telekonwerter_olympus_1_9_x_tele_kon werter_52_mm.html
MOje pytanie czy warto kupowac ? Czy ktos z Was moze uzywac ten telekonwerter?
dzieki z gory za odpowiedz

Moog
6.06.06, 10:44
Wydaje mi się że, C-210 był/jest przeznaczony do lustrzanek E-10/20. Pomimo tego jeśli dopasujesz odpowiednio średnicę, to powinno działać ok, tylko co z winetą? Zainteresuj się TCON-30C mocując go poprzez tulejkę CLA-7.

rav
6.06.06, 11:32
Tcon jest dedykowany dla Olka 5060/7070 tylko ze jego koszt jest dosc duzy okolo 925zl plus adapter 200 zl i juz jest 1100 zl a ten telekonweter kosztuje 250 zl wiec roznica jest.
Co do winiety, stad moje pytanie czy ktos moze probowal takie rozwiazanie? Albo choc testowal to, nie ukrywam ze najlepiej by bylo zalozyc i zobaczyc samemu tylko, ze niestety przez allegro sie tego nie da :D a w sklepie nigdzie tego nie widzialem

zorba
8.06.06, 23:39
Sam miałem ten sam problem. Mam C-5060 (optycznie to to samo, więc i do 7070 się odnosi). Załączam przykładowe zdjęcia (tylko do sprawdzenia winietowania i porównania zoomu). Oryginały mogę umieścić na sieci w celu porównania (wtedy coś klepnę z większej odległości).

Tuleja: Raynox

Zdjęcia:
- maksymalny zoom bez c210
- zoom z c210
- wide z c210

Winietowania nie zauważono. NIe wiem czy z każdym c210 jest tak samo, jednak mój po kupieniu łapał focus tylko do ok 3m, musiałem przesunąć przednią soczewkę i wszystko teraz jest ok (możliwe że to był problem podczas transportu).

Ogólnie jestem zadowolony, jendnak trzeba pamiętać że ptaszka z kilometra się nie ustrzeli nim.

rav
9.06.06, 12:46
Dzieki za info Zorba :)
jakbys mogl wrzucic jakies zdjecia z pleneru, bylbym wdzieczny :)
z ostroscia widze ze tez nie ma problemu, chyba sie zdecyduje i kupie

zorba
10.06.06, 00:42
jakbys mogl wrzucic jakies zdjecia z pleneru, bylbym wdzieczny :)

w weekend jak pogoda pozwoli strzele cos porownawczego - nie mam teraz nic co mozna porownac z zalozonym tele i bez niego

[ Dodano: Nie 11 Cze, 2006 ]
Zdjęcia z pleneru poniżej. Zdjęcia z ręki, bez żadnej obróbki. Poniżej przeskalowane,
oryginały dostępne pod:

Full wide (http://slawekmikula.i365.pl/c210/p6113236.jpg)
Full tele (http://slawekmikula.i365.pl/c210/p6113237.jpg)
Tele + C-210 (http://slawekmikula.i365.pl/c210/p6113238.jpg)

rav
12.06.06, 06:53
Dzieki za pomoc Zorba :)
Mysle, ze sie zdecyduje na ten tele....ale nie powiem wzdycham teraz ze nie poczekalem pol roku i nie kupilem sobie lustrrzanki ,ale trudno

RIP
13.06.06, 14:09
Takie pytanko. warto kupic konwerter TCON-30C z adapterem do C-5060 za okolo 950 zl czy lepiej dolozyc troche i kupic jakis aparat z wiekszym zoomem.
Nie mam pojecia jakie sa zalety i wady konwertera wiec jesli ktos moglby mnie pouczyc to bede wdzieczny.

zorba
13.06.06, 20:45
Takie pytanko. warto kupic konwerter TCON-30C z adapterem do C-5060 za okolo 950 zl czy lepiej dolozyc troche i kupic jakis aparat z wiekszym zoomem.
Nie mam pojecia jakie sa zalety i wady konwertera wiec jesli ktos moglby mnie pouczyc to bede wdzieczny.

YMMV - wszystko zależy co chcesz osiągnąć i jak

Ja np. rozważałem superzoom (np. FZ-30) lub Lustrzankę.
U mnie wyszło:
- mam juz c-5060
- zdecydowałem się, gdyż więcej używam wide niż tele
- C210 kosztuje grosze (w porównaniu z tcon30 czy zmianą sprzętu)
- zawsze to większy zoom
- jakość obrazu z FZ-30 i np F-9500 nie zadowala mnie
- lustrzanka z podobnej jakości szkłami to za duży wydatek dla mnie
- mam już trochę sprzętu pod olympusa i nie chcę się go pozbywać

no i najważniejszy:
- c5060 robi naprawdę dobre zdjęcia, jakość szkła dobra (trochę ciemne na końcu), pełny manual, RAW itp.
- i... jest naprawdę mały (w plecaku to robi różnicę) nawet biorąc pod uwagę każde inne rozwiązanie

więc zostałem przy tym

minusy konwertera:
- trzeba zakładać
- działa tylko dla tele (zob. zdjęcie z założonym przy wide)

wszystko ma plusy i minusy ;)

rav
14.06.06, 08:33
hej
tak jak pisze Zorba ,nie warto kupowac TCON'a lepiej zdecydowac sie wlasnie na C210 masz znacznie mniej kasy.
Jesli nie kupiles jeszcz aparaciku to na Twoim miejscu zdecydowalbym sie na lustrzanke, obecnie spadaja ceny aparatow wiec mysle ze spokojnie kupisz jakas. Zakladam ze nie masz na razie zadnego osprzetu ktory moglbys wykorzystac do C5060. w zwiazku z tym kupujesz lustrzanke,masz lepsze mozliwosci do rozbudowania jej.
Chyba ze masz ograniczone srodki to w takim wypadku polecam c5060 ( chociac osobiscie mam c7070 nowsza wersje C5060) i musze powiedziec ze jestem bardzo z niego zadolowony , potrafi zaspokoic potrzeby najbardziej wymagajacych . DLa mnie po prostu jedynym minusem jest zoom ( czasem mam ochote zrobic jakiejs ciekawej osobie zdjecie a tu niestety d...pa :) ) gdyby nie to, nie mialbym zadnych zastrzezen do tego aparaciku

RIP
14.06.06, 10:13
Aparat mam i zakup lustrzanki nie wchodzi w gre. Mowicie konwerter C210 ale co z jakoscia zdjec? Boje sie ze bedzie gorsza.

rav
14.06.06, 12:59
RIP powyzej masz zdjecia wykonane przez Zorbe wlasnie tele C210 nie widac na nich zeby mialy jakis problem z jakoscia, chyba ze Zorba cos na nich kombinowal :D

zorba
14.06.06, 14:11
RIP powyzej masz zdjecia wykonane przez Zorbe wlasnie tele C210 nie widac na nich zeby mialy jakis problem z jakoscia, chyba ze Zorba cos na nich kombinowal :D

nope, prosto z aparatu. bez jakichkolwiek zmian, no chyba ze przegrywanie z aparatu na dysk zmienia własności bitów obrazu ;)

rav
16.06.06, 09:28
A jakie jeszcze inne tele byscie proponowali do c7070 ?
Wogole jaki macie osprzet do swoich aparatow?
Obecnie szukam jakiejs oslony na wyswietlacz LCD , bo w ostrym sloncu nie widze nic na nim. Widzialem na allegro taka oslone ale wydaje mi sie troche tandetna.

zorba
22.06.06, 20:44
A jakie jeszcze inne tele byscie proponowali do c7070 ?
Wydaje mi się, że albo olympus, albo raynox. Innej alternatywy IMHO nie ma (jakość).

Wogole jaki macie osprzet do swoich aparatow?
Taki jak każdy potrzebuje ;) Do tego aparatu w sumie możesz bardzo dużo rzeczy podłączyć. Dodatkowa lampa to dobry wybór. Reszta jest już tylko opcją.

Obecnie szukam jakiejs oslony na wyswietlacz LCD , bo w ostrym sloncu nie widze nic na nim. Widzialem na allegro taka oslone ale wydaje mi sie troche tandetna.
Ja korzystam z "zamykania" lcd'ka więc taki sprzęt to dla mnie niepotrzebny bajer.

matzone
11.08.06, 20:19
A czy c-210 będzie można dopasować do tulejki King, którą mam u siebie zamontowaną ?

http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/tulejka-do-olympusa-c-5060_7070-p-815.html

Koniecznie musi to być Raynox (może ma odpowiednią długość, że tak to nazwę) ? Jeśli pasuje to tylko konwerter pozostaje kupić ale chciałbym się upewnić :roll:

zorba
12.08.06, 00:35
A czy c-210 będzie można dopasować do tulejki King, którą mam u siebie zamontowaną ?

http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/tulejka-do-olympusa-c-5060_7070-p-815.html

Koniecznie musi to być Raynox (może ma odpowiednią długość, że tak to nazwę) ? Jeśli pasuje to tylko konwerter pozostaje kupić ale chciałbym się upewnić :roll:
pasować na pewno będzie pasowało, zmierz długość tulejki king'a to ci powiem jaka jest długość u mnie raynox'a (wybrałem go po porównaniu u wrotniaka
lens extension tube (http://wrotniak.net/photo/c-wz/c5060-lens-adapt.html) )

matzone
14.08.06, 11:26
Długość tulejki King=37 mm

zorba
15.08.06, 15:39
Długość tulejki King=37 mm

raynox: długość całkowita: 34 mm, długość bez gwintu mocowania do korpusu (długość efektywna) 28-29 mm

U mnie tak na oko jeszcze przy zejściu "o jedno oczko" poniżej w zoomie nie widać winietowania. Inna sprawa że właściwie robię fotografie w 3:2 więc też mi dużo później pojawia się winietowanie. Moje zdjęcia przykładowe były robione również w 4:3, tak więc tam winietowanie na max zoom na pewno nie występuje. Więcej nie zmierzę na razie, aparat wypożyczony ;)

matzone
16.08.06, 09:41
Bardzo dziękuję za odpowiedż. Jestem zdecydowany na zakup co najwyżej będę musiał dokupić tulejkę Raynox. Jeśli telekonwerter będzie pasował do tulejki King to podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami.
Pozdrawiam

zorba
28.08.06, 12:28
Dzisiaj znalazłem.

Jeśli ktoś będzie przeglądał archiwum forum szukając coś o telekonwerterach, to poniższy link zapewne się do czegoś przyda. Link dotyczy w szczególności Panasonica FZ-30, ale porównanie konwerterów jest raczej uniwersalne:

FZ-30 converters (http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/User-Guide/FZ-30/)

rzysk
14.12.06, 15:41
witam
posiadam oba TCON30C i C210 (zakupiony wczesniej) i powiem Wam, ze oba sa rewelacyjne, ale maja tez i wady.
oto moje spostrzezenia:

najpierw zakupilem C210 poniewaz nie oplacalo sie kupowac Tcon'a za prawie 1200zl.
pierwsza czynnoscia jaka musialem wykonac to zakup przejsciowki - koszt 45zl
przykrecilem no i czad jest zoom, ale:
- aby robic z reki nalezy ustawiacz czas na minimum 1/200 (czasami wychodza nieostre wiec lepiej jeszcze skrocic czas naswietlania).
- jakosc zdjec bdb jednak bez telekonwertera nieznacznie lepsza
- nie mozna na sam obiektyw zasostowac filtra UV ktory posiadam - obiektyw uderza o telekonwerter (ale mozna na sam telekonwerter)
- meczace odkrecanie gdy chce sie skorzystac z wide'a (przy zalozonym tele. robi sie tunel) mozna minimalnie cofnac tak na okolo 180mm).
- przy max tele na 100% nie ma winietowania (sprawdzalem z biala kartka).
- zdjecia wychodza bardzo dobrej jakosci (przydaje sie statyw)
- malutki i zgrabny (lepiej wyglada od TCON14C)

focilem tak i focilem - meczylo mnie najbardziej to odkrecanie i przykrecanie telekonwertera, az w koncu udalo mi sie upolowac w dobrej cenie TCON30C wiec zakupilem.
uwazam teraz, ze to bardzo dobra inwestycja i sie oplacalo zalety i wady:
- nie widze roznicy w jakosci z telekonwerterem czy bez - jakosc jest bardzo dobra wrecz doskonala (nieznacznie ale lepsza jak na C210).
- AF chodzi szybciej jak na C210
- nie przyciemnia obiektywu
- jak kazdy telekonwerter trzeba stosowac przy max ogniskowej (minimalnie mozna cofnac na jakies 290mm)
- bardzo pro wyglad
- przykrecamy nasadke CL7 i w kazdej chwili mozna odpiac telekonwerter - super sprawa w koncu dosyc wkurzania sie, ze trzeba dobrze gwintem wpasowac (ale oczywiscie tez trzeba robic to ostroznie - nieuwaga i telekonwerter na ziemi.
- sadzilem ze oryginalny dedykowany telekonwerter bedzie bez problemu dzialac z filtrem UV tez oryginalnym - niestety minimalnie brakuje i tez uderza w telekonwerter :(, szkoda - poszukam malego dystansu, aby wyeliminowac ten problem (wtedy zapewne bedzie dzialac telekonwerter tylko na max ogniskowej czyli 330mm)
- szybki montaz i demontaz
- calkiem lekki

wg mnie rewelacja - jezeli macie do wydania 800zl to taki caly zestaw goraco polecam tj. CL7 + TCON30C + oslonka przeciwsloneczna (na allegro sprzedaje koles Wknaga za 680 TCON z oslonka + CL7 120 = 800 + koszt wysylki) chyba ze jak ktos woli ze sklepu w tej chwili sam TCON30C za jakies 900zl + 190 CL7 = ololo 190zl

jak masz kaske kup TCON30C jest duzo lepszy od C210
jezeli nie masz kup C210 tez bardzo dobry
w mnniejsze nie inwestuj nie oplaca sie bo nie odczujesz zoomu - na TCON30C jest idealny .
mozna cykac spokojnie z reki lecz koniecznie stosujac krotki czas najlepiej okolo 1/300 lub krotszy.
robilem foty na Rajdzie Barburki i wyszly bdb, a bylo dosyc ciemno no i z reki niebawem moze udostepnie.

bardzo goraco jestem zadowolony z zakupu.
idealem byla by lustrzanka jednak ze szklami na poziomie to z 5tys trzeba wydac chyba ze olympusa z kitami za jakies 3200 E500 + 2 obiektywy.

pozdrawiam

sebaok
14.12.06, 20:03
Chciał bym kupic telekonwerter Olympus C-210 do olympusa C-725 jak myślicie, czy bedzie dobrze współpracował?

rzysk
15.12.06, 00:24
jak chcesz sie przejechac do Warszawy mozesz u mnie przetestowac a pozniej zakupic ;)
wiem ze pasuje idealnie z 5060 sadze, ze nie powinno byc problemu i z twoim. ale wale nie wypowiadac w tej kwesti - nie testowalem. a telekonwerter bardo dobry. polecam a jeszcze bardziej tcon'y ale sa tylko 1,7.

sebaok
15.12.06, 22:04
jak chcesz sie przejechac do Warszawy mozesz u mnie przetestowac a pozniej zakupic ;)

Dzięki za propozycje ale do Wa-wy mam jedynie 400km:) więc raczej odpada

Ale mozesz mi pomóc w ten sposób, że wyslesz mi kilka zdjeć na email tego tc głównie chodzi mi o tylną soczewke.

sebaok
21.01.07, 13:56
No i kupiłem tc Olympus C210, w tygodniu postaram się zrobić jakiś mini test