Zobacz pełną wersję : E-500 i ISO AUTO
Witam
jestem totalnym lamerem i świeżyną jeśli chodzi o fotografię więc z góry proszę o wyrozumiałość. Mam taki problem. Próbowalem wykonać zdjęcie w trybie M (manual) z ustawionym parametrem ISO na AUTO. Ustawiłem odpowiednio krótki czas i przesłonę, aby zdjęcia nie były poruszone (1/100 i f=4,5) licząc na to, że ISO samo automatycznie się zwiększy. Niestety zdjęcia wychodzą bardzo ciemne a na podglądzie zdjęć ISO zawsze jest 100. Czy coś robię źle?
Pozdrawiam
Być może w e500 możesz ustawić parametr progu ISO, którego aparat nie ma prawa przekroczc - i masz teraz próg ten ustawiony na ISO 100?
Być może w e500 możesz ustawić parametr progu ISO, którego aparat nie ma prawa przekroczc - i masz teraz próg ten ustawiony na ISO 100?
Hej
Próbowałem z różnymi ustawieniami progu: 100, OFF, 800 i efekt za każdym razem jest taki sam.
A w innych trybach (P,A,S) też się tak zachowuje?
Poeksperymentuj trochę z różnymi czasami. Może po przekroczeniu jakiegoś czasu przełącza się na wyższą wartość ISO?
herman, prawdopodobnie w manualu aparat zakłada, że wiesz co robisz, wiesz jakie ISO masz ustawione albo ustawia wartośc najniższą.... :-)
herman, prawdopodobnie w manualu aparat zakłada, że wiesz co robisz, wiesz jakie ISO masz ustawione albo ustawia wartośc najniższą.... :-)
No OK, ja rozumiem że aparat jest mądry, ale interesuje mnie taka kwestia: są 2 programy w aparacie gdzie w jednym ustawiamy czas a przesłona sama sie dostosowuje, a w drugim na odwrot, chodzi mi o programy A i S jeśli dobrze pamietam. Więc jeśli w programie M powiedzmy dla uproszczenia mam 3 zmienne: czas, przesłona i ISO to jak czas i przesłone dam na stałe, to dlaczego ISO (ustawione na auto) sie nie dostosuje?
Chyba za bardzo się czepiam. Z góry przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam
No i niestety - mnie też w tej kwestii E-500 zawiódł... :cry: Po przeczytaniu instrukcji okazało się, że Auto ISO działa tylko przy współpracy z lampą błyskową (po kiego diabeła :?:). A nie tak jakby się wydawało, że działa. Też męczyłem to na wszystkich trybach, z wszystkimi możliwymi ustawieniami progów itp. itd. Instrukcja nie pozostawia złudzeń.
No i niestety - mnie też w tej kwestii E-500 zawiódł... :cry: Po przeczytaniu instrukcji okazało się, że Auto ISO działa tylko przy współpracy z lampą błyskową (po kiego diabeła :?:). A nie tak jakby się wydawało, że działa. Też męczyłem to na wszystkich trybach, z wszystkimi możliwymi ustawieniami progów itp. itd. Instrukcja nie pozostawia złudzeń.
No cóż, w takim razie nie doczytałem. Nie pozostaje nic innego jak ustawić min wartość dla lampy (1/64) i tak robić fotki. Jest chyba tez jakis parametr określający siłę błysku, też moznaby go zmniejszyc maksymalnie.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Herman
Bo Manual, to Manual. Nie byłby Manualem, gdyby cokolwiek się z automatu ustawiało :)
nie kumam pędu ku AUTO ISO... to jest DSLR, nie małpka komunijna... instrukcja do łapy i czytać.
Kaarool widocznie nigdy nie fociles np ptakow w locie
raz jasne niebo, raz ciemne galezie, raz las
lecisz sledzacym AF i cykasz a auto iso dobiera sie tak zeby zawsze bylo poprawnie naswietlone, masz np czas zafiksowany, f ustawia automat na minimum zeby uzyskac doswietlenie i potem steruje iso
gary:
14-54 raczej nie nadaje się na ptaki... więc faktycznie nie próbowałem i raczej nie będę się za to zabierał - nie mam ani czasu na polowanie ani ochoty kupować tele.
p.s. czytałem że dobre AUTO ISO się przydaje, ale przecież bez tego można żyć... widocznie w OLKU zwalili algorytm tej funkcji, co wiadomo nie od dziś.
Panowie, cos mi tu nie gra...
Czas jest zalezny od ISO, tak? Jak wiec na Manualu, gdy recznie ustawiamy czas i przeslone mozna oczekiwac automatycznego dzialania ISO? To wymagaloby: 1) recznego dostosowania czasu do ISO w trybie blyskawicznym 2) zautomatyzowania ustawienia czasu pod aktualnie dobrane przez aparat ISO, ale to juz wtedy nie jest manual.
Moze ja glupi jestem i sie nie znam, ale jakos gryzie mi sie automatyczne ISO z Manualem...
Ostatnio "testowałem" AutoISO w E-1 - a właściwie robiła tro moaj żona podczas imprezy szkolnej. Program "P", do tego lampa na automacie - i aparat poradził sobie b. dobrze. Byc może AutoISO to funkcja, którą projektanci aparatu "zarezerwowali" dla trybu programowego...?-
Ostatnio "testowałem" AutoISO w E-1 - a właściwie robiła tro moaj żona podczas imprezy szkolnej. Program "P", do tego lampa na automacie - i aparat poradził sobie b. dobrze. Byc może AutoISO to funkcja, którą projektanci aparatu "zarezerwowali" dla trybu programowego...?-
W tym przypadku miałoby to sens, ale z trybem M zupełnie mi to nie gra :)
Zgadzam się, że autoISO w manualu to nieporozumienie. Po włączeniu autoISO to juz nie jest manual tylko nowy podprogram. Jako opcja mógłby być z możliwością ograniczenia czułości od góry, czego chyba w innych konstrukcjach niestety brakuje i w związku z tym dyskwalifikuje w moich oczach ich autoISO. Być może moi znajomi, posiadacze aparatów z autoISO nie potrafili skonfigurować ograniczenia czułości w autoISO? Nie wiem. Dlatego napisałem "chyba".
Witam.
W trybie P,A ,S,M ISO w trybie auto przyjmuję wartość 100 a fotografujący ma wskażnik
poprawnej ekspozycji , z lampa błyskową nie można wcześniej określić poprawnej ekspozycji i ISO dostosowuje się automatycznie (tylko przy pracy z lampą systemową ).