Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-1 i CF 4GB

KaarooL
4.06.06, 11:58
Z tego co czytałem wynika, że E-1 powinien bezproblemowo łyknąć CF 4GB, ale wolę zapytać... Czy ktoś z Was miał do czynienia z taką pamięcią w OLKU?

Bezproblemowo czy były jakieś atrakcje?

andytown
4.06.06, 13:10
ja mam Sandiska normalnego 4 gb i chodzi ok

KaarooL
4.06.06, 14:22
andytown:

dzięki, teraz wszystko jasne.

WUJEK MARO
4.06.06, 15:08
Tylko licznik zdjęć nie pokaże więcej niż 1999 "klatek"... :-)

KaarooL
4.06.06, 16:28
WUJEK MARO:

wiesz, konkretnie chodzi mi o 380 plików RAW na takiej karcie....

a tak z ciekawości: serio sprzęt łyka do 1999 plików na karcie czy jaja sobie robisz?

dorjan
4.06.06, 18:12
Na karcie można zapisać oczywiście więcej. Jedynie licznik ma ograniczenie do 1999. Spróbuj zapisać kilkadziesiąt fotek, a następnie zmniejszyć rozdzielczość trybu SQ i nadal licznik będzie pokazywał 1999.

WUJEK MARO
4.06.06, 20:12
WUJEK MARO:

wiesz, konkretnie chodzi mi o 380 plików RAW na takiej karcie....

a tak z ciekawości: serio sprzęt łyka do 1999 plików na karcie czy jaja sobie robisz?

Nie wiem właściwie czy jest to problem... Chyba nie. Inżynierowie tak zaprojektowali wyświetlacz w E-1, pierwsza cyfra czterocyfrowego licznika zdjęć to jedynka. Przy dużych kartach i małej wielkości JPG nie wiadomo ile dokładnie klatek jeszcze się zmieści. Ale czy to wazne, jeśli jest ich co najmniej 1999? :-)

irupo
14.06.06, 23:11
KaarooL ja mam 1GB i ostatnio kupiłem Foto Bank i mam 40 GB zapasu na RAW .Bezproblemowo zgrywam z karty a potem do kompa .

dinx6
15.06.06, 09:33
KaarooL ja mam 1GB i ostatnio kupiłem Foto Bank i mam 40 GB zapasu na RAW .Bezproblemowo zgrywam z karty a potem do kompa .

to jest idealne rozwiązanie. jedyny ból to wolne USB w e-500 :( . irupo, możesz napisać jaki model/ firma jest Twoim zdaniem the best? miałem szarpać się na kolejny CF ale chyba sprawię sobie coś takiego.

irupo
15.06.06, 13:00
dinx6 jakie USB , wyciągasz karte z aparatu , wkładasz do tego czytnika i zgrywasz .Jest uniwersalny na wszystkie rodzaje kart , a także może być jako kolejny dysk w kompie (podłaczenie pzez USB) , ma własne zasilanie i jesteś niezależny . Ja mam te http://www.allegro.pl/item108685194_okazja_przenosny_bank_danych_gwar_va t_.html + dysk oddzielnie zakupiony .
Pozdrawiam

marko
15.06.06, 13:34
Zamierzam kupić Digimate, jeszcze nie wiem czy II , czy może III
Cz ktoś używa tych fotobanków

Pozdrawiam

dinx6
15.06.06, 13:44
dinx6 jakie USB , wyciągasz karte z aparatu , wkładasz do tego czytnika i zgrywasz .Jest uniwersalny na wszystkie rodzaje kart , a także może być jako kolejny dysk w kompie (podłaczenie pzez USB) , ma własne zasilanie i jesteś niezależny . Ja mam te http://www.allegro.pl/item108685194_okazja_przenosny_bank_danych_gwar_va t_.html + dysk oddzielnie zakupiony .
Pozdrawiam

no tak :)

a ile zapłaciłeś za dysk i jakiej pojemności? czy w przypadku takich dysków trzeba brać pod uwagę te same parametry co przy standardowych hdd? kesz, szybkość itd?

irupo
15.06.06, 18:41
dinx6 dysk musi być od laptopa a ja mam WD 40 GB 2,5" .Koniecznie na stare podłaczenie Ata .

marko z tego co mi napisali to Digimate II ma błekitny wyświetlacz a III kolorowy wyświetlacz i cena o 60 zł większa

KaarooL
16.06.06, 07:57
Fotobank to fajna zabawka, nawet kumplowi poleciłem Wellanda i wszystko działa OK. Sprzęt taki ma jednak dwie wady:
- trzeba go nosić a każda dodatkowa rzecz do targania daje w dupsko
- uwalnia od limitów a potem trzeba taką ilość fotek zgrać, wyselekcjonować, obrobić... a doba z gumy nie jest

Tak więc, pozostaję przy pierwotnym planie, 4GB styknie akurat na dowolny event. Gdybym miał gdzieś, na jakąś wycieczkę jechać, to fotobank jest jedynym ratunkiem, ale do pracy karta CF styknie.

p.s. dyski WD to najlepszy wybór, zarówno 2,5", jak i 3,5" - polecam.

irupo
19.06.06, 15:12
KaarooL - masz racje że to są kolejne gramy do dzwigania ,ale ja robię zdjęcia na weselach i nawet 4GB przy RAW + JPG to jest malutko . W sobotę testowałem na weselu ten fotobank i jestem zadowolony w 100% .Kopiuje 1GB kartę w 6 minut , a na mojej karcie mieści się 65 RAW z jpegiem , więc nie jest to wywalona kasa .

KaarooL
19.06.06, 15:22
irupo:

taa, jeśli pstrykasz z pełną zabawą, to faktycznie jakieś 500 strzałów by się przydało.
przygotowanie + ceremonię + plener + początek zabawy można spokojnie zmieścić w owych 380 fotkach.

wiesz, zmierzam do tego żeby się nie obładowywać, bo nadmiar peryferiów odbiera radochę i siły...

p.s. ciężki kawałek chleba wybrałeś... nie ma lekko.

pleg
19.06.06, 23:14
ja mam Sandiska normalnego 4 gb i chodzi ok

NIe chcę tworzyć oddzielnego wpisu, a jak jest z E-300 i CF 4GB

KaarooL
20.06.06, 08:23
pleg:

z E-300 na pewno śmiga, w końcu po E-1 to najlepsza konstrukcja i ok. 1,5 roku młodsza. ponadto, E-300 wydaje się mieć szybszy zapis, więc lepiej korzysta z szybkich kart CF.

KaarooL
21.06.06, 20:26
kupiłem, zasadziłem, no i jest problem... karta Ultra II 4GB od razu po włożeniu wykazała taką pojemność, jak wariant 2GB. pomyślałem, że po formacie to się zmieni, ale dalej jest to samo. po podpięciu do kompa widać pojemność 2GB... i nie wiem co dalej.

pytanko do osób, które jeżdżą na czwórkach lub wyżej: czy trzeba robić coś specjalnego żeby E-1 widział całą pojemność? mój firmware to 1.4

p.s. możliwe że wyłapałem jakąś lipną kartę, która ma połowę pojemności (było o tym na CF niedawno)... trzeba będzie ustalić po serialu jaką ma nominalnie...

irupo
22.06.06, 00:58
KaarooL a jakiej firmy kupiłeś Kingston czy Sandisk , czasami warto iść w kilogramy tak jak ja (fotobank ) i bez stresów focić

KaarooL
22.06.06, 07:37
irupo:

SanDisk Ultra II 4GB... tak czy inaczej, zasadzę to jeszcze do innej maszyny na CF i obadam jak tam wygląda sprawa z pojemnością.

na stronie producenta przy kompatybilności E-1 z ich kartami jest jak wół wpisane 4GB i 8GB, więc może egzemplarz karty jest świetny...

p.s. fotobank dobra rzecz, ale już pisałem że nie bardzo mnie to bawi... jak będzie trzeba to może kiedyś, ale to ostateczność.

andytown
22.06.06, 08:16
Karol a nie masz przestawionego przełącznika na karcie na dwie partycie po 2 GB, taki mały dzyndzel na karcie,... włóż do jakiegoś czytnika i zobacz czy widzi dwa czy cztery...

Mój Sandisk ma taki dzyndzel

KaarooL
22.06.06, 08:52
andytown:

wygrałeś a ja dałem ****... mogę sobie napisać RTFM albo YYFH...

oglądałem kartę i widziałem te cyferki na odwrocie, ale nie skojarzyłem, że kreski prowadzą do przełącznika zakopanego w rowku karty... f**k, to tak jak ze starymi hadekami, gdzie ograniczało się pojemność dla starych kontrolerów EIDE.

dzięki Twojej wskazówce nie muszę ganiać jak głupi żeby sprawdzić kartę w innym OLKU, Trabancie czy innych sprzętach, więc jeśli kiedyś spotkamy się na jakimś spocie, stawiam browara!

info przyda się innym, bo karty tanieją...