Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Balans bieli przy zdjeciach z filtrem IR

chmiel75
4.06.06, 10:34
Witam
Probowalem robic zdjecia IR (kolor) Olympusem E300, wiem ze balans bieli powinno sie ustawic na jasno oswietlona roslinnosc.Niestety aparat caly czas pokzazuje komunikat ze balans bieli nie mogl byc ustawiony. Ktos ma jakies doswiadczenie z tym modelem i zdjeciach w podczerwieni? Odrazu nadmienie ze zdjecia chce robic w kolorze nie czarno biale !

Jack
5.06.06, 15:27
Jeżeli z góry nadmieniasz, że chcesz zdjęcia kolorowe, to przygotuj się na walkę z wiatrakami. Nie robiłem zdjęć IR lustrzankami, używałem do tego celu C-4040Z. Po zastosowaniu filtra IR, wycina on całe światło widzialne, a "puszcza" dłuższe czerwone od (w zależności od typu filtra) począwszy 720 nm. Skutek jest taki, że gotowy obraz jest monochromatyczny, mniej więcej czerwony. Ustawienie balansu bieli przez aparat jest piekielnie trudne z wielu przyczyn, a najważniejsza to ta, że jest wyposażony on w filtr IR-Cut znajdujący sie przed matrycą, a potrzebny do odcięcia nadmiaru podczerwieni w fotografowanym motywie (matryca jest barwoczuła do ok. 1200 nm), a więc na dobrą sprawę, nie wiem ile właściwie dolatuje do matrycy. Nastawa balansu bieli w aparacie nie jest bardzo istotna, gdyż otrzymuje sie obraz albo bardziej fioletowy, albo bardziej czerwony, a i tak trzeba obraz obrobić. Wersja kolorowa zdjęć IR z cyfrówki wygląda wcale nieźle (tzn. zielenie roślin są nawet zielonkawe, a reszta jest w tonacji niebieskiej), jeżeli w PS-ie zamienimy warsztwy czerwoną z niebieską. Pogrzeb wpierw jednak trochę po sieci na temat IR. Pozdrawiam - Jack

chmiel75
5.06.06, 22:08
robilem zdjecia IR kompaktem Hp 945 to bylo banalnie proste, niestety przy lustrzance zaczynam miec watpliwosci czy to wogole ma sens:(

Jack
8.06.06, 17:13
No więc... robiłem zdjęcia IR kompaktem (C-4040Z) :D . Ekspozycje w pełnym słońcu z filtrem 720 lub 780 na poziomie 1 - 3 sek. Próbowałem tego samego z E-10, jednak ekspozycje wynosiły w podobnych warunkach 8 -12 sekund. W lustrzankach typu E-300/500/330 prawdopodobnie filtr IR-Cut wycina o wiele za dużo, jednak nie próbowałem.
Jack

RadioErewan
8.06.06, 17:21
No więc... robiłem zdjęcia IR kompaktem (C-4040Z) :D . Ekspozycje w pełnym słońcu z filtrem 720 lub 780 na poziomie 1 - 3 sek. Próbowałem tego samego z E-10, jednak ekspozycje wynosiły w podobnych warunkach 8 -12 sekund. W lustrzankach typu E-300/500/330 prawdopodobnie filtr IR-Cut wycina o wiele za dużo, jednak nie próbowałem.
Jack
Ciekawe, jak wygląda sprawa filtra lowpass w Olkach. Jest membrana przeciwkurzowa i może można by bezpiecznie wymienić lowpasa na zwykłe szkiełko lub zupełnie zdemontować? Problemem może być potencjalny fakt, że membrana SSWF może być również filtrem IRCut :?:.

chmiel75
8.06.06, 20:40
Link (http://www.onephoto.net/info.php3?id=286853)

To jest link do zdjecia w IR wykonanego E300. Jak widac mozna .Balans bieli co dowiedzialem sie od autora tego zdjecia ( i innych w jego galerii) nalezy ustawiac a) z zalozonym filtrem robiac pomiar na bialej karcie. b)bez filtra robiac pomiar na czerwonej karcie.
Czekam na sloneczna pogode i chwile czasu zeby przetestowac.