PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat do zdjec podwodnych C5050/5060/7070

Arecki
30.05.06, 22:23
Zastanawiam sie nad wyborem pomiedzy C5050, C5060 a C7070,
zw na jasny obiektyw (odgrywajacy duza role pod woda) sklaniam sie ku C5050. Szeroki kat nie odgrywa roli bo i tak zamierzam kupic konwerter (INON 100 + moze Dome Port jak kaska pozwoli = prawie 150st pod woda)
Przy czym zdecydowanie wole wydac wiecej kasy na szkla niz na to co moge latwo zalac.
Do 5050 mozna kupic tanią obudowę PT-015 z portem M67mm bez koniecznosci stosowania adapterow

C5060 zdecydowanie odradzil mi znajomy bo podobno AF zupelnie nie radzi sobie pod woda

C7070 ciezko dostac no i troche drogi (nader czesto zdarzaja sie przypadki cieknacej obudowy z powodu chocby ziarenka piasku)

...moze jakies inne sugestie???

blady
31.05.06, 09:33
Nie wymyśliłem nic lepszego - zdecydowanie C-5050.

sliwka
4.06.06, 13:51
Osobiscie brałbym C-5050 - ma jaśniejsze szkło co pod wodą bedzie atutem i tak jak piszesz- cena obudowy.
Jeżeli chodzi o C-7070 to ostatnio widziałem w sklepie za 2150 zł wiec mówi samo przez siebiw, że cena powalająca- jaby nie patrzeć w cenie lustrzanki.
Bieri C-5050 i pod wode ! :D

robin102
4.06.06, 15:24
C5050 tylko zaktualizuj w nim soft to zdecydowanie szybciej ostrzy , mniej szumi i lepiej pracuje AWB, a i chodzi z dużymi szybkimi kartami _ RÓB tylko W RAWACH , szczególnie pod wodą.

kostekn
5.06.06, 09:09
Do 5050 mozna kupic tanią obudowę PT-015 z portem M67mm bez koniecznosci stosowania adapterow

Witam serdecznie
Pierwszy raz na tym forum - niestety mam konkurencyjny system foto Canona. Bardzo poważnie się jednak zastanawiam nad zakupem Olympusa 5050 do zdjęć podwodnych na moje wypady wakacyjne.Wtedy na pewno się poprawię ;) Nie mogę jednak nigdzie znaleźć obudowy PT-15. Czy mógłbys podac może jakieś namiary?
pozdrawiam

Arecki
5.06.06, 12:33
Nie mogę jednak nigdzie znaleźć obudowy PT-15. Czy mógłbys podac może jakieś namiary?
pozdrawiam

Juz jej nie produkuja a magazynowe zapasy wyczerpaly sie, ja tez dlugo szukalem
zostaje tylko ebay, mi udalo sie kupic obudowe za £117 i aparat £145 (jak nowka)

Pozdrawiam i do zobaczenia pod woda

allkado
2.05.10, 15:32
Witam chciałbym trochę odświeżyć temat :-)

minęło już trochę czasu, z tego co widziałem pojawił się kolejny model C-8080 - Ciekaw jestem czy również polecali byście go do fotografii podwodnej ?

Oraz ciekawostka: OLYMPUS MJU 1030 SW - aparat wodoszczelny na 10m
ale są też do niego obudowy do 40m.

Aparat posiada bardzo fajne tryby do robienia zdjęć i filmów pod wodą. Co sądzicie o tym aparacie ? jak on się przedstawia na tle C-5050 C-5060 C-7070 i C-8080

NightCrawler
2.05.10, 15:55
Powrót do przeszłości?!?!

droplet
2.05.10, 20:58
minęło już trochę czasu, z tego co widziałem pojawił się kolejny model C-8080 - Ciekaw jestem czy również polecali byście go do fotografii podwodnej ?
C-8080 pokazał się ok 6 lat temu.
Nawet nie napisałeś co chcesz fotografować.

Jeśli poważnie myślisz o fotografii podwodnej i koniecznie musi to być kompakt to możesz się zainteresować E-PL1 w obudowie PT-EP01.
m4/3 9-18 powinno rozwiązać problem WA ale co użyć do makro to nie mam pojęcia :-?

dobas
2.05.10, 23:06
C-8080 pokazał się ok 6 lat temu.
Nawet nie napisałeś co chcesz fotografować.

Jeśli poważnie myślisz o fotografii podwodnej i koniecznie musi to być kompakt to możesz się zainteresować E-PL1 w obudowie PT-EP01.
m4/3 9-18 powinno rozwiązać problem WA ale co użyć do makro to nie mam pojęcia :-?

Olympus przewidział takie rozwiązanie

http://www2.olympus.pl/consumer/21693_pen-camera_pmla-ep01_22787.htm

i to :

http://www2.olympus.pl/consumer/21693_pen-camera_ptmc-01_22791.htm

ale generalnie sądze że byle soczewkę macro do jakiegoś obiektywu m42 da się zastosować... Przy okazji jak się sprawdza soczewka macro pod wodą... ma to jakiś sens ?

droplet
2.05.10, 23:19
Olympus przewidział takie rozwiązanie

http://www2.olympus.pl/consumer/21693_pen-camera_pmla-ep01_22787.htm

i to :

http://www2.olympus.pl/consumer/21693_pen-camera_ptmc-01_22791.htm

ale generalnie sądze że byle soczewkę macro do jakiegoś obiektywu m42 da się zastosować... Przy okazji jak się sprawdza soczewka macro pod wodą... ma to jakiś sens ?

to rozwiązanie mi do głowy nie przyszło.
Faktycznie zdjęcia z zewnętrzną soczewką do makro z C7070 wychodziły nieźle.

BTW walczę z nadbagażem z powodu sprzętu do fotografii podwodnej. Jeszcze trochę więcej restrykcji a wrócę do kompakta :-)

dobas
2.05.10, 23:23
ja mam nadzieję że zestaw E-PL1 z obudową i nawet jakimiś lampami do tego będzie zestawem w miarę tanim lekkim i dającym fajną jakość obrazu do tego w RAW...

jak pierwszy raz na żywo zobaczyłem obudowę do 5dmk2 to się zląkłem ze to takie wieeeelkie :)

allkado
4.05.10, 02:27
Już uzupełniam aparat potrzebuje tylko i wyłącznie do robienia foto pod wodą (aktualnie egipt) Nurkuję głównie swobodnie, schodzę spokojnie do 20 m. i z racji tej swobody raczej potrzebowałbym aparat który można trzymać i obsługiwać jedną ręką. Dlatego myślę o kompakcie.

Dzięki za propozycję co do aparatu i obudowy, a czy mógłbym prosić o wyjaśnienie dlaczego akurat ten model, przyznam że jest dość drogi, trzeba kupić obiektyw i obudowę, co prawda można robić zdjęcia w RAW, i zakładam że manualne ustawienia balansu bieli też, ale pewnie zdefiniowanego trybu podwodnego nie ma i filmiki pewnie też pod wodą nie będą zbyt ciekawe?

Miałem okazje pobawić się trochę Olympusem Mju 1030 SW i przyznam że jakość dla mnie była zadowalająca, brak Manualnego Balansu bieli, bardzo dobrze kompensowały 3 czy 4 tryby do fotografii podwodnej , fajnym dodatkiem jest też tryb podwodny dla filmów (kolorystyka rewelacyjna) w porównaniu do aparatu nagrywającego/fotografującego bez tego trybu.

Są też aparaty np. Mju Tough 8000 i 8010 zakładam że są jeszcze lepsze od 1030 ? czy się mylę ?

jakby co wklejam link do zdjęć zrobionych w Egipcie aparatem Mju 1030 w obudowie http://picasaweb.google.pl/112484105852311144650/Podwodne#

dobas
4.05.10, 10:33
allkado - polecamy PENa bo wg mnie jest to ostatnio najlepsze rozwiązanie w fotografii podwodnek jesli chodzi o stosunek ceny do jakości... Masz 12 Mpix z dobrą optyką (wymienną) masz RAWy a obudowa kosztuje w rejonie 2 tysięcy a nie siedmiu jak do lustrzanek :) Masz zalety lustrzanek (obraz) a ceny kompaktów ( mówię tu o cenie obudowy podwodnej )

Jeśli nie zależy Ci na jakości / możliwości kadrowania ze zdjęcia czy wykonywania duzych powiększeń albo choćby posiadania RAWa którego możesz wysłac na konkurs to takie rozwiązanie będzie lepsze

Jeśli zależy Ci na zdjęciach ogladanych na monitorze czy umieszczanych w necie ot tak żeby pokazać komuś gdzie nurkowałeś i co tam pod ta wodą jest to seria Tough lub SW powinna zaspokoić Twoje wymagania.. Będzie mniejsza tańsza i do obsługi jedną ręką. Miałem 770 SW i jakość jest przyzwoita, choć na pewno PEN bije go na glowę jakością obrazu i tym że ISO spokojnie można dojechać gdzieś lekko poniżej 1600 czego w 770 SW nie uraczysz... natomiast SW czy tought to na prawdę przyzwoite aparaty małe poręczne, które włożysz w kieszeń i wszedzie bedziesz w stanie zabrać nawet pod wodę :)

wszystko kwestia potrzeb

allkado
4.05.10, 12:49
na konkursy to raczej nie :) ale jak kiedyś spotkam rekina to wydrukuje 2na2 i powieszę na ścianie :)

Fajnie by było mieć tego Olympusa PEN E-P1, ale niestety to za duży wydatek dla mnie jak patrze to 4500 zł nie wyjęte, a używanych próżno szukać :-(

myślę nad 2 opcjami :
1. mały kompakcik wodoszczelny do 10 m. np .

Olympus Mju 1030 SW
Olympus Tough 8000
Olympus Tough 8010
Canon D10

2. lub kompaktem z obudową podwodna np.
Canon C5050
Canon C5060
Canon C7070
Canon C8080
Canon G10
Canon G11

takiego kompakta z obudową można czasem znaleźć na allegro wydatek od 1000 zł do 2500 zł

wodoszczelne kompakty to bliżej 1000 zł tylko pytanie czy lepszym jakościowo aparatem np C7070/G10 nie dedykowanym do robienia zdjęć w wodzie, bez dodatkowej lampy będę w stanie zrobić zdjęcia lepsze niż tym 1030 SW ?

droplet
4.05.10, 14:19
Mam C7070 i robiłem zdjęcia pod wodą, niektóre wiszą w mojej galerii. Nie spotkałem dobrych zdjęć z zabawek Olympus Mju/Touch, może jednak gdzieś można znaleźć, chętnie się dowiem.
Natomiast z aparatów w zakresie C5050-C8080 widziałem rewelacyjne ujęcia. Obudowy do Camedii przynajmniej mają gwint i można założyć coś szerokiego. Z Canona GXX też można dużo wyciągnąć.
Nie rozumiem dlaczego aparat trzeba trzymać jedną ręką przy freedivingu, chociaż da się to zrobić nawet z Ikelite z DSLR-em z dwoma lampami a to nie jest idealna obudowa.

allkado
4.05.10, 15:39
Bardzo fajne zdjęcia wszystkie podwodne są zrobione C-7070 ? (jeśli nie to czy można jakoś je poznać?) czy używałeś do tego dodatkowego oświetlenia/ jeśli tak to jakiego ?

z tą jedną ręką to może trochę przesadziłem, ale jak się chce na bezdechu zrobić fajne zdjęcie to czasem trzeba na rybkę poczekać, a z racji tego że pływalność nie zawsze jest zerowa to dobrze jest przytrzymać się czegoś, czasem zrobić jakiś ruch aby przeciwstawić się fali czy prądom, poza tym

droplet
4.05.10, 17:55
Bardzo fajne zdjęcia wszystkie podwodne są zrobione C-7070 ? (jeśli nie to czy można jakoś je poznać?) czy używałeś do tego dodatkowego oświetlenia/ jeśli tak to jakiego ?

z tą jedną ręką to może trochę przesadziłem, ale jak się chce na bezdechu zrobić fajne zdjęcie to czasem trzeba na rybkę poczekać, a z racji tego że pływalność nie zawsze jest zerowa to dobrze jest przytrzymać się czegoś, czasem zrobić jakiś ruch aby przeciwstawić się fali czy prądom, poza tym

To są zdjęcia z C7070WZ bez lampy, robione na bezdechu bez pasa balastowego. Tyle że założyłem zewnętrzny konwerter szerokokątny Inon 100UWL.
Up and down (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-22658)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/05/thumb_upanddown-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-22658)

Skin diver (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-20481)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/05/thumb_286830_966951an1-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-20481)

Skin diver, day off (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-20433)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/05/thumb_09_04_1426P90467511024-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-20433)

C7070 zapisuje do RAW-a ok 40sec na Extreme IV tak, że masz tylko jeden strzał. Nie wiem czy zdążysz ustawić WB na kartkę. Wtedy robiłem zdjęcia na ustawieniach auto (UW sceny). Trochę już jestem ślepy i trudno mi cokolwiek w ruchu kadrować na małym ekraniku.

Większość zdjęć z C7070 jest podpisana. Jeśli używałem to lampy Sea&Sea DX90. Lampa połączona kablem TTL, przetwornik Olek->S&S zrobił jakiś Niemiec. IMHO bez lampy można zrobić dużo rewelacyjnych zdjęć ale potrzeby jest szeroki kąt.

Jeśli nurkujesz z balastem to powinieneś mieć ujemną pływalność a wtedy jeśli jest wystarczająco głęboko to sobie skompensujesz pływalność płetwami.

allkado
7.05.10, 17:45
40 sekund zapisuje 1 zdjęcie w RAW - no to jak dla "bezdechowca" idealna zabawka treningowa :)

Poczytałem i przejrzałem trochę zdjęć i sprawdziłem dostępność sprzętu i doszedłem do pewnych wniosków :-) na pewno nie zdecyduję się na mały aparat kompaktowy wodoszczelny typu Olympus 1030 Sw czy Olympus tough8000, canon D10 itp - wolę wydać troszkę więcej i mieć troszkę lepsze zdjęcia.

wolę dobry kompakt z obudową podwodną i zastanawiam się nad takimi modelami:

Olympus C-7070
Canon G-10
Canon G-11
Canon S90 - aparacik ma dobre parametry i obiektyw F2.0 !
Olympus SP-550UZ
Olympus SP-560UZ

Co sądzicie o tych propozycjach, który będzie najlepszy ?

droplet
7.05.10, 21:16
40 sekund zapisuje 1 zdjęcie w RAW - no to jak dla "bezdechowca" idealna zabawka treningowa :)

Poczytałem i przejrzałem trochę zdjęć i sprawdziłem dostępność sprzętu i doszedłem do pewnych wniosków :-) na pewno nie zdecyduję się na mały aparat kompaktowy wodoszczelny typu Olympus 1030 Sw czy Olympus tough8000, canon D10 itp - wolę wydać troszkę więcej i mieć troszkę lepsze zdjęcia.

wolę dobry kompakt z obudową podwodną i zastanawiam się nad takimi modelami:

Olympus C-7070
Canon G-10
Canon G-11
Canon S90 - aparacik ma dobre parametry i obiektyw F2.0 !
Olympus SP-550UZ
Olympus SP-560UZ

Co sądzicie o tych propozycjach, który będzie najlepszy ?
odpuściłbym dwie ostatnie pozycje a reszta to już chyba od ceny zależy.

Warto też jeszcze wziąść pod uwagę jak aparat sprawuje się na powieżchni.
Dla mnie ideałem małego kompaktu jest Panasonic LX3 ale obudowa to ok 2.5tys.

allkado
10.05.10, 23:41
Panasonic LX3 byłby idealny, jaka szkoda że nie zrobili do niego taniej obudowy to był by pewnie hicior. Na powierzchni dla mnie nie ma znaczenia używam Nikona p80, więc tylko pod wodę.

Aktualnie wybór zawęziłem do 3 modeli.
Canon G-11+WP-DC34 (2500zl komplet nowy)
Canon G-9+ WP-DC21 (1600zł używany aparat, nowa obudowa)
Canon S90+WP-DC35 (2100zl. komplet nowy)

Czy do tych aparatów/obudów można zamontować konwerter szerokokątny ?

Sk18a
11.05.10, 08:55
Przerabiałem kilka aparatów i z doświadczenia wiem, że sam aparat (jeżeli mówimy o "głupawkach") ma małe znaczenie. Zastanów się nad takim do którego możesz podłączyć szeroki kąt. Najważniejsze w fotografii podwodnej jest dobre oświetlenie. Stanowi ono 90% sukcesu. Teraz składam kasę na obudowę do E-PL1 plus lampy i chyba dopiero taki zestaw będzie mnie satysfakcjonował. Wcześniej używałem Sony, Panasonic i jeszcze jakiegoś którego nie pamiętam. Foty jakościowo wychodziły bardzo podobnie. Największy wpływ na jakość miały same warunki pod wodą, jak przejrzystość, naświetlenie itp... Jak chcesz zestaw budżetowy/wakacyjny to szukaj czegoś z obudową która ma dyfuzor na lampę błyskową i jest wygodne w obsłudze pod wodą czyli duże przyciski, oddalone od siebie. Wiedz też że lampa błyskowa blisko obiektywu zazwyczaj uwydatnia na pierwszym planie syf i zawiesinę, która jest w wodzie dlatego najlepszym rozwiązaniem jest lampa na ramieniu, ale wtedy wszedłbyś już w koszty.

allkado
11.05.10, 23:30
czyli do firmowych obudów canona nie można założyć konwertera szerokokątnego i dodatkowej lmpy błyskowej ?

Sk18a
12.05.10, 10:26
Co do konwertera to zależy od obudowy. W moich wcześniejszych aparatach nie było takiej opcji, ale to były budżetowe rozwiązania. Natomiast lampę można zawsze jakąś podłączyć, ale nie wiem czy jest sens kupować drogą lampę do taniego aparatu. Jeżeli cykasz foty wakacyjnie i pamiątkowo to wbudowana lampa z dyfuzorem wystarczy. Ja póki jeszcze nie dozbierałem na obudowę do E-PL1 używam teraz Panasonic Lumix FX-12 i od biedy daje radę. Ma lampę z dyfuzorem ale nadaje się tylko do fotek z bliska lub makro, jeżeli chcesz uchwycić większy kadr to lampa psuje ujęcie bo jest pod złym kontem w stosunku do obiektywu i jak pisałem wcześniej na pierwszy plan wychodzi zawiesina w wodzie. Więc na większych głębokościach gdzie jest ciemno, możesz pstrykać tylko fotki rybek i innych małych dupereli z niedużej odległości.

droplet
17.05.10, 12:46
czyli do firmowych obudów canona nie można założyć konwertera szerokokątnego i dodatkowej lmpy błyskowej ?

teoretycznie do wszystkiego da się dołożyć konwerter. Można go nakręcić lub jak się nie da to są adaptery do konwerterów przykręcane do obudowy od spodu.

Nad ceną lampy warto się zastanowić bo to jedyna rzecz, która ma szansę zostać ze zestawu na przyszłość.

allkado
23.05.10, 15:35
ok. Zdecydowałem się na G11 z obudową podwodną WP-DC34 (obudowa już w drodze)

Czy ktoś wie jak można zamontować konwerter szerokokątny do tej obudowy ?
i ile to może kosztować ? chodzi mi oczywiście o możliwie budżetowe rozwiązanie.