Zobacz pełną wersję : E-1 i błędy WB podczas bracketingu
Witam!
Mam taki problem. Gdy robię serię zdjęć korzystająć z bracketingu to często aparat oprócz nie/prze-świetlania zmienia także ustawienia WB. Wkurza mnie to powiem szczerze.
I od razu odpowiem, że nie chodzi mi bynajmniej o bracketing WB.
Czy u Was też się z tym spotkaliście?
Pozdr
bracketingu nie używam, ale polecam tryb RAW. szkoda roboty na produkowanie JPEG'ów taką maszyną. serio... do tego formatu przekonałem się ok. pół roku od zakupu i teraz JPEG służy mi tylko do robienia panoram i do niczego więcej...
bracketingu nie używam, ale polecam tryb RAW. szkoda roboty na produkowanie JPEG'ów taką maszyną. serio... do tego formatu przekonałem się ok. pół roku od zakupu i teraz JPEG służy mi tylko do robienia panoram i do niczego więcej...
Powoli nad tym myślę.
A w jakim programie obrabiasz RAWy?
Bo przyznam szczerze, że Olympus Viewer mnie męczy...
na początek spróbuj Oly Studio - pewnie zalega gdzieś w kartonie. polecam tryb "high function", bo przy "high speed" efekty są cieniutkie.
poza uniezależnieniem się od WB, RAW daje podstawową zaletę - pełną kontrolę nad wyostrzaniem obrazu. w porównaniu do tego co można wydusić z surowego pliku, to JPEG prosto z aparatu jest po prostu nieostry.
dodatkowo, RAW może uratować wiele fotek z nie do końca trafioną ekspozycją.
są też inne wynalazki, np. RawShooter.
a poza tym E-1 wypluwa paskudne JPG
a poza tym E-1 wypluwa paskudne JPG
Nie chce mi się grzebać po wątkach,ale nie dalej jak kilka miesięcy temu głoszono tu iz E1 generuje jpg-i najlepsze z możliwych.A swoja drogą to one nie są aż tak paskudne jak napisałeś.
robin102:
nie przesadzajmy... pliki JPG z E-1 są dobre jakościowo, ale po prostu trochę za miękkie. prawdziwie ostre fotki daje dopiero obróbka RAW.
robin102:
nie przesadzajmy... pliki JPG z E-1 są dobre jakościowo, ale po prostu trochę za miękkie. prawdziwie ostre fotki daje dopiero obróbka RAW.
Hmm...dla mnie z cyfry wszystko jest za ostre/nawet na standardowych ustawieniach/Ale jak widać ile ludzi tyle teorii i gustów....
Może trochę z grubej rury pojechałem ,ale JPG znacznie ładniejsze robi E-300 bo sofcik aparatu nad nimi bardziej pracuje. Z E-1 to moim zdaniem są pierwszorzędne ORF-y , za to z E-300 jakby gorsze.
Tak z moich własnych subiektywnych porównań to wynika.