Zobacz pełną wersję : Aparat do przyrodyi krajobrazów
Powiem tak:
Mam trochę kasy do wydania, chciałbym kupić lustrzanke cyfrową z dwoma , trzema obiektywami. Focić będę przyrodę (zwierzaki i ptaki), krajobrazy, architekturę. Jaki zestawik polecacie?
Myślałem o E-330 :)
Jeronimo: przenioslem na wlasciwe forum
Skoro potrzebny Ci Live View to bierz E-330, do krajobrazów coś szerokiego np. 11-22mm i do ptaszków 50-200mm z EC-14 lub z 40-150mm z wymienionym konwerterem.
jeśli w dzicz, to łap E-1 z 14-45. 14-45 sprzedaj i zakup dwa z ww. obiektywów: 11-22 i 50-200 a do EC-14. imprezka zamyka się w 8 tyśkach i masz sprzęt który Cię nie zawiedzie, jest mocny i w pełni uszczelniony.
to nie mit, w deszczu możesz siedzieć dopóki Ty wytrzymasz, bo sprzęt da radę.
E-1 ma najlepszy i największy (w systemie 4/3) wizjer a dwa pokrętła i mnóstwo przycisków sprawiają, że nie musisz odrywać oka od muszli ocznej. praca tylko w RAW jeśli myślisz o fotkach poważnie.
aha, koniecznie dokup dużą muszlę oczną: EP-2 (z tym cackiem zupełnie inaczej się pracuje). ma mocowanie bagnetowe, można wymienić w 10 sekund.
Jedyne 8 tysiecy. Jak to ładnie i prosto brzmi.
z drugiej strony... możesz się zastanowić nad C-8080, super szeroki kąt, korpus wykonany ze stopu magnezu, szybki, tele co prawda 140 mm ale dokupujesz TCon'a i zabijasz :) A resztę pieniązków zaoszczędzonych z lustrzanki przeznacz na wycieczki :wink:
Moog:
tak się składa że miałem 8080 przez... 3 miesiące. nie był to zły sprzęt, ale jego AF mocno mnie zawiódł, szumy też były niemałe... zapis JPEG to 3 sekundy a duszenie RAW'a trwało chyba z 16 sekund - rzeczywiście szybka maszyna, hehe.
nie polecam do wymagających tematów, bo nie jest wesoło kiedy po zgraniu fotek 1/3 ma ostrość nie wiadomo gdzie... 8080 to dobra maszyna do fotografii macro, może do architektury, widoczków i tyle. żadnego szybkiego ruchu, bo i tak nie trafisz - jak każda hybryda, ten model to jedynie dobra zabawka...
p.s. kadrowałeś kiedyś hybrydą w pomieszczeniu? ISO 160, na EVF ciemno jak w *****, kadrujesz na wyczucie, czasem nawet można trafić...
Incubus:
wiesz, gość musi zdefiniować co uważa za "trochę kasy".
na tak, trochę kasy to 5-6 tys....
KaarooL a czy ty widzisz gdzieś wspomniane przez autora wymagania?... widzisz tam coś dotyczącego fotografowania sportu?
http://www.dpreview.com/reviews/olympusc8080wz/page20.asp
http://www.megapixel.net/reviews/oly-c8080/c8080-results.php
elfior za taką kasę na prawdę sensowny sprzecik kupisz. Jaki? O tym juz wyżej pisaliśmy.
kręci mnie E-330, ale wszędzie piszecie że za drogi...