Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak ustawic migawke ?

Drakula
26.05.06, 14:16
Niedawno kupilem sobie mju700. Calkiem zadowolony jestem z aparatu, ale za cholere nie moge w instrukcji znalezc jak dostosowac migawke do wlasnych potrzeb. W specyfikacjach mju700 podaja, ze migawka moze byc ustawiona od 4 do 1/1000s. Jak to pozmieniac ?

Moze podajcie chociaz jak zmienia sie te ustaiwneia w innych aparatach - a nuz bedzie podobne ;)

Moog
26.05.06, 14:25
z tego co mi wiadomo jest to automat :) tzn. ustawia sam według potrzeb

Drakula
26.05.06, 14:27
i nie moge tego ustawic recznie? :| Bez przesady - aparat troche kosztowal o_O

Moog
26.05.06, 14:40
no niestety nie możesz, tyle sobie liczą za nieprzemakalną obudowę, szeroki zakres ISO, miniaturyzację i dużą ilość mpx ... możesz jedynie ustawiać korekcję ekspozycji od -2 do +2 EV :arrow:

Drakula
26.05.06, 14:47
grr :/

A co daje mi korekcja ekspozycji oprocz jasniej/ciemniej? :P

Moog
26.05.06, 15:52
zmiana parametrów ekspozycji (naświetlania) w stosunku do tych które zostały zaproponowane przez światłomierz lub ustawione przez automatykę aparatu ewentualnie odczytane z tabel. Korekcję można wprowadzać zarówno zmieniając czas naświetlania jak i wartość przysłony. Korekcja może być dokonywana z dokładnością do jednej, 1/2 lub 1/3 działki w zależności od modelu aparatu lub indywidualnych ustawień użytkownika. Korekcja na + (plus) spowoduje dotarcie do matrycy większej ilości światła (przedłużenie czasu lub otwarcie przysłony). Korekcja na – (minus) spowoduje dotarcie mniejszej ilości światła (skrócenie czasu naświetlania lub przymknięcie przysłony). Najczęściej stosowaną jednostką jest wartość EV.

Używana gdy świadomie chcemy prześwietlić lub niedoświetlić zdjęcie w stosunku do tego co proponuje światłomierz lub wiemy, że wskazania światłomierza są błędne i chcemy je skorygować.

Drakula
27.05.06, 00:10
dzieki wielkie :*