Zobacz pełną wersję : Tryb P w E1
Witam!
Mam od miesiaca E1. Zastanawia mnie uzywanie trybu P. Wiem ze to tryb programowy i ze mozna ustawiac rozne kombinacje przeslona-czas_otwarcia_migawki aby ekspozycja byla prawidlowa. Zastanawia mnie:
- na jakiej podstawie aparat aparat proponuje podane nastawy (wiem ze na podstawie pomiarow swiatla)
- bedac caly czas w trybie P lecz zmieniajac koleczkiem kombinacje przeslona-czas_otwarcia_migawki pojawia sie mala literka "s" kolo znaczku P. Mam to traktowac jako znacznik ze zmienilem zaproponowana ekspozycje aparatu na inna (swoja) ?
W instrukcji strasznei lakonicznie jest opisany ten tryb. W moim poprzednim aparacie S5500 nie moglem w trybie P nic zmieniac.
Czy i kiedy uzywacie programu P. Chodzi mi o to ze moja zona uczy sie obslugi aparatu, na razie jest na etapie obslugi programu "S". I sobie z tym jakos radzi. Chce ja oswoic z nim bo na poczatku byla PRZERAZONA iloscia przyciskow itp. I powoli sie nim "bawi". I przy tym instruktazu zaczalem sie zastanawiac wlasnie nad tym trybem P. Jak do tej pory to nigdy z niego nie korzystalem i pomyslalem ze to moze wynika z mojej niewiedzy bo skoro jest to do czegos moze sie nadawac ten tryb.
Sam napisałeś, że Żona była "przerażona" ilością przycisków, więc to właśnie jest tak oznaczone : dla P-rzerażonych :)--pozdrawiam i bez urazy proszę :)
P jest programem i naswietla zgodnie z krzywa, ktore bywaja publikowane.
W sposob taki by zagwarantowac w miare nieporuszone zdjecie dla roznych ogniskowych. Jesli masz "zooma" to czas dla krotkiej ogniskowej bedzie dluzszy a dla dlugiej ogniskowej krotszy, kosztem oczywiscie przyslony. Jesli dobrana para Ci nie odpowiada to shiftujesz kolkiem tak by rezultaty Ci odpowiadaly. Wtedy P zamiena sie w preselekcje czasu lb przyslony, w zaleznosci, na ktorej skladowej Ci zalezy- czy na czasie, czy na przyslonie.
A zona- coz niech wlaczy P i pstryka wszystko bedzie OK.
Problem jest gdy poziom czasu zastanego jest niski i wykonana zdjecia beda poruszone. Wsun zonie lampe, albo daj jej statyw i tez bedzie OK.
Na ogol skladowe na wykresach wygladaja tak, ze w miare wzrostu poziomu swiatla zastanego aparat skraca czas a kiedy uzna, ze przy danej ogniskowej starczy to skraca na przemian czas i zmniejsza otwor przyslony. Az do konca mozliwosci.
Witam!
- na jakiej podstawie aparat aparat proponuje podane nastawy (wiem ze na podstawie pomiarow swiatla)
- bedac caly czas w trybie P lecz zmieniajac koleczkiem kombinacje przeslona-czas_otwarcia_migawki pojawia sie mala literka "s" kolo znaczku P. Mam to traktowac jako znacznik ze zmienilem zaproponowana ekspozycje aparatu na inna (swoja) ?
1. Aparat dobiera parametry wedlug poziomu oswietlenia w stopniach EV, welug tabeli ktra jest zawarta w pelnej instrukcji obslugi (pdf) strona 56
2. literka S oznacza pozycje SHIFT czyli przeuniecie proponowanych nastaw na plus lub minus. Czyli zmiane migawki i przyslony przy zachowaniu takiej samej ekspozycji
Ok, rozumiem :)
To faktycznie tryb dla "przerazonych" - podoba mi sie to okreslenie :)
Dzieki i pozdrawiam.
Acha to jeszcze jedno pytanie, czym w takim razie rozni sie tryb P od A (automatu) ?? E1 nie ma automatu ale wiekszosc aparatow dysponuje wlasnie oboma trybami.
RadioErewan
22.05.06, 18:55
Acha to jeszcze jedno pytanie, czym w takim razie rozni sie tryb P od A (automatu) ?? E1 nie ma automatu ale wiekszosc aparatow dysponuje wlasnie oboma trybami.
W trybie A wartość przesłony jest zawsze taka jaką ustawisz (w ramach dostępnych wartości - dla szkła o zmiennej jasności może się zmieniać - ale zawsze będzie minimalna). W trybie Program, jak jest ciemno aparat otwiera najpierw szkło na maks, a po poprawieniu się oświetlenia i przebiciu wartości 1/30-1/60 sekundy (zależnie od ogniskowej), zaczyna zmieniać oba parametry na raz (skraca i czas i domyka przysłonę zwiększając GO).
Tu masz ilustracje z manuala, opisującą zachowanie się komputera w Olkach (we wszystkich czterech jest to praktycznie ten sam program).
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosite.pl/images/b/b2/E300_fleksja.gif)
a tu przykład, jak Program z fleksją można wykorzystać:
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotosite.pl/images/b/ba/Fleksja-sampel.gif)
Ilustracja możliwości wyboru przesunięcia programu (fleksji). Czerwoną kropką zaznaczona jest kombinacja przykładowych wartości przysłony i czasu ustalonych przez komputer aparatu na podstawie pomiaru światła. W tym przykładzie jest to 1/125 sekundy, f/5,6 - ilość światła zmierzona przez aparat wynosi 12 EV. Program można przesunąć wzdłuż ukośnej linii na wykresie zaznaczonej na czerwono.
W celu zwiększenia głębi ostrości i wydłużenia czasu można przesunąć program do pozycji wyznaczonej kropką zieloną (1/30 sekundy f/11). Ustawienie przydatne przy macro czy rozmyciu tła przy panoramowaniu za poruszającym się obiektem.
W celu zmniejszenia głębi ostrości i skrócenia czasu można program przesunąć ku kropce pomarańczowej (1/250 sekundy, f/4) przydatne przy portrecie, czy w celu zamrożenia ruchu w zdjęciach sportowych.
RadioErewan
22.05.06, 19:09
Dopisze jeszcze "po co". Łażąc z aparatem może się zdarzyć, że zaskoczy Cię jakaś sytuacja. Podnosisz aparat do oka, szybko (albo bezmyślnie) klikasz foty. Jeżeli aparat był w trybie A z dużą przysłoną (byłeś na dworze, wszedłeś do płonącego kościoła) to zdjęcia, zanim kapniesz się, będą "takie sobie". W odwrotnej sytuacji, miałeś f/2,8 na przysłonie w trybie A, fotografując w muzeum, wychodzisz na otwarty teren w południe i klikasz siakąś tam scenę pod południowe światło. Złapiesz niepotrzebnie flary, GO będzie minimalna...
Program P pozwala na zachowanie przyzwoitych parametrów bez specjalnego myślenia o wartości ekspozycji.
Tadeusz Jankowski
22.05.06, 20:22
kisi,
Zamotałes trochę głowie adminowi. Pisząc A miałes na myśli Auto, co tez wyjasniłeś dopiskiem "Automat", natomiast admin pisze o trybie A - aperture priority, co oznacza preselekcję przysłony i jest to tryb często nazywany automatycznym, ale jeszcze częściej półautomatycznym.
Odnośnie trybu P polecam Instrukcję C8080, którą można ściągnąć w dziale Download tej witryny, podrozdział "Praca w trybie P..." (str. 55).
Pzdr, TJ
RadioErewan
22.05.06, 20:40
Zamotałes trochę głowie adminowi. Pisząc A miałes na myśli Auto, co tez wyjasniłeś dopiskiem "Automat", natomiast admin pisze o trybie A - aperture priority, co oznacza preselekcję przysłony i jest to tryb często nazywany automatycznym, ale jeszcze częściej półautomatycznym.
Heh - no tak, względem trybu zielonego, tryb P różni się właśnie fleksją. Nie chce mi się sprawdzać, ale w zielonym lampa podnosi się sama.
RadioErewan
23.05.06, 05:09
Nie chce mi się sprawdzać, ale w zielonym lampa podnosi się sama.
Jak przypadkiem korpus takową lampę posiada :-).
Zgadza sie, chodzilo mi o tryb AUTO (troszke niefortunnie go nazwalem jako A). Priorytet przyslony to wiem, czasu tez.
Dzieki za tak szczegolowe wyjasnienie tematu. Nie spodziewalem sie ze niektorzy zadzą sobie tyle trudu.
Wielkie dzięki i pozdrawiam.