Zobacz pełną wersję : Zasilanie E300
W oryginale mam aku PS-BLM1 o napięciu 7,2V 1500 mAh a w ofertach na Allegro występują zamienniki o napięciu 7,4V. Czy ma to znaczenie w przypadku zasilania E300
RadioErewan
21.05.06, 15:41
W oryginale mam aku PS-BLM1 o napięciu 7,2V 1500 mAh a w ofertach na Allegro występują zamienniki o napięciu 7,4V. Czy ma to znaczenie w przypadku zasilania E300
Praktycznie znaczenia to nie ma (aparat będzie na tych ogniwach działać). Teoretycznie jak pytałem w Olym, odpowiedź była, jak zapewne zgadniesz, "nie testowaliśmy takiej kombinacji" :-).
Praktycznie znaczenia to nie ma (aparat będzie na tych ogniwach działać). Teoretycznie jak pytałem w Olym, odpowiedź była, jak zapewne zgadniesz, "nie testowaliśmy takiej kombinacji" :-).
Ale może ktoś ma i używa takiego aku czy też wszyscy posiadacze zapasowych mają zamienniki z napięciem 7,2V
Z tego, co napisałeś ,rozumię, że mogę gupić 7,4 V i po sprawie.
Możesz śmialo kupić ten o niby większym napięciu , pod obiążeniem pewnie nie ma nawet 7 Volt , urządzenia na ogół tolerują rożnice w zasilaniu w przedziale +,- 10 % wartości . W swoich obwodach zasilajacych mają odpowiednie zabezpieczniea i stabilizatory ustawiające napięcie i prąd tak jak potrzeba dla danego układu zaaplikowanego w aparacie.
Jak poszukasz to znajdziesz i takie co mają na naklejce 3,6V czy jakoś tak i też działają - to tylko naklejka.
Ja kupiłem u gościa na allegro JURMOT JURMOT1 lub HURTOWO i wszytsko gra, nawet lampka zapala się na zielono po naładowaniu - niestety nie było mi dane sprawdzić ile się ładuje, a tym samym ile ma pojemności, bo to z pewnym przybliżeniem można ustalić - a naklejkę olej - tak jak wszyscy z nas.
Dzięki wszystkim.Kupuję. Czytałem na forum, że u niektórych użytkowników baterie wtrzymują nawet ok.300 fotek. Moja po pierwszym ładowaniu wystarczyła na około 200, w tym 15 z lampą , notomiast czynności włączania i wyłączania aparatu było dużo więcej.Mam nadzieję że w wyniku kolejnych dwóch lub trzech ładowań pełnych ta pojemność trochę wzrośnie.Niezależnie od tego zapasowe źródło prądu trzeba mieć.Zwłaszcza że wybieram się na początku czerwca do Zakopanego. Pozdrawiam wszystkich-Roman
Różnica wynika z zaokrąglania.W tym aku jest bodajże 6 ogniw/nie jestem pewien/ po ok 1,2V.W rzeczywistości one nie maja dokładnie po1,2V i się zaokrągla.
Różnica wynika z zaokrąglania.W tym aku jest bodajże 6 ogniw/nie jestem pewien/ po ok 1,2V.W rzeczywistości one nie maja dokładnie po1,2V i się zaokrągla.
W BLM-1 sa dwa ogniwa litowo-jonowe.
ponizej link do testu "klonów" BLM-1:
http://t5r.pwp.blueyonder.co.uk/e1/clonetests.htm
Jesli chodzi o napiecie 7,2 a 7,4V na zamienniku to nie ma sie czym przejmowac. Jest to tzw. srednie napiecie akumulatora i bywa przez roznych producentow ustalane jako 3,6 lub 3,7V na ogniwo. Li-iony laduje sie do 4,2V na celę.