PDA

Zobacz pełną wersję : adapter 4/3 do minolty???

lessie
16.05.06, 12:41
Witam,
od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem E-1, naprawdę szczęśliwym...
Do pełni szczęścia brakuje chyba tylko...no właśnie - przejściówki E-systemu na mocowanie Minolty.
Nie zrozumcie mnie źle, jak na razie zabawa z E-1 jest samą przyjemnością, ale mam dostęp poprzez kumpla do naprawdę bogatej kolekcji optyki Minolty i szkoda byłoby taką okazję marnować. Z różnych względów nie zdecydowałem się na kupno Lady D i wybrałem Jedynkę - może to trochę sentyment do firmy ( wcześniej wytrzaskałem trochę obrazków C-740 ), ale na pewno też funkcjonalność, ergonomia i "niezniszczalność" korpusu ( pstrykałem próbnie z różnego sprzętu i nic tak nie leżało jak E-1).
Optyka Zuiko też wymiata ale póki co dopiero będę meblował własne"zaplecze" więc warto chyba wykorzystać coś z "obcego " podwórka.
Słyszałem o przejściówkach do systemów OM czy Nikona ale o Minolcie nic...
Jak się trafi ktoś życzliwy to proszę bardzo o podpowiedź w tym temacie.
Pozdrowionka dla wszystkich

lessie
16.05.06, 12:49
w zasadzie to walnąłem byka w konstrukcji tematu - bo to adapter z mocowania minolty do systemu 4/3...ale chyba wiadomo o co chodzi :-
)

żwirek
16.05.06, 22:36
zobacz na stronie

http://www.foto-akcesoria.com.pl/index.php?i=produkt&nr=12

Co prawda nie ma adaptera 4/3-minolta, ale zawsze warto zapytać, może nie będzie to zbyt droga impreza.

Przyszło mi jeszcze do głowy takie rozwiązanie:
zakup dwóch adapterów: 4/3-pentacon i pentacon-minolta.... ale nie wim, czy to zadziała (ponoć adaptery są nie najlepszej jakości, skąd mogą brać się znaczne luzy)

WUJEK MARO
16.05.06, 22:47
Jeśli robią adaptery do leica, to do minolty tym bardziej jest to możliwe, kwestia zamówienia i ceny. Konstrukcyjnie - żaden problem. Tylko... dlaczego do diaska nie kupiłeś body 7D!

lessie
17.05.06, 07:21
dzięki za podpowiedzi...
dlaczego nie 7D?
może to głupie ale zadecydowało pierwsze wrażenie - po prostu w sklepie wziąłem do ręki jeden i drugi, zrobiłem kilka zdjęć, popróbowałem zmiany nastawów itd...i czułem się lepiej z Olkiem.
Jakość i szczelność korpusu też miała dla mnie znaczenie - wlokę za sobą aparat praktycznie wszędzie...
Poza tym jak już pisałem - nie napalam się na optykę Minolty za wszelką cenę bo zakup E-1 byłby w takim przypadku bez sensu ale gdyby adapter był stosunkowo niedrogi to warto go mieć przy dostępie do tamtych szkieł...tyle.
Choć przyznam że miałem malutkie wątpliwości przy wyborze.
Brałem pod uwagę tylko E-1 i właśnie Lady D.
Tak naprawdę to bałem się "słynnych szumów" przy wyższym ISO i tu przeważała Minolta.
Teraz to już musztarda po obiedzie, nie będę się dołował że zrobiłem źle...bo wcale tak nie myślę...
A testy i sample w necie to nigdy nie to samo co live...

Dzięki za podpowiedzi

Aha, rozumiem że "zmień" pozwala na edycję postu zanim ktoś się wpisze? Zapamiętam

rysiekz
17.05.06, 23:03
Witam !
Jakiś czas temu wysłałem zapytanie do : http://www.foto-akcesoria.com.pl
odnośnie ewentualnych planów wykonania adapterów na obiektywy do Minolty. Niestety odpowiedziano mi (może nie napiszę tego fachowo, bo szczegółów nie pamiętam), że jest to raczej niemożliwe z uwagi na konieczność bliższej odległości obiektywu od matrycy niż w przypadku innych firm i adapter musiałby być bardzo cieńki: kilka milimetrów !
pozdrawiam: Ryszard

lessie
18.05.06, 09:00
czyli to załatwia sprawę - ja wysłałem do nich maila i czekam na odp...

Ryszard - widzę że używasz tego samego sprzętu, mam przy okazji pytanie - używałeś go przy wyższych czułaściach ( 800-1600)??? Jak Ci się zachowuje, bo ja nie potrafię na razie swojego wyczuć, nawet się zastanawiałem czy to nie jakaś fabryczna wada? Po prostu czasem nawet przy ISO 1600 robi gładziutkie jak na taką czułość zdjęcie a czasami szumi tak nie przyzwoicie że nie da się tego nawet wygładzić programowo...Próbowałem różnych nastawów, z włączonym filtrem, wyłączonym, podbijałem wartość ekspozycji, zmniejszałem ją itd...i naprawdę nie widzę żadnej reguły - na razie to kwestia strasznego przypadku...raz ideał, innym razem w tych samych nastawach słabizna...Trochę mnie to drażni. Rzadko używam takich czułości ale wolałbym mieć większą kontrolę nad sprzętem.
A może ktoś zna sztuczkę z najlepszą opcją ustawień dla takich czułośći????

rysiekz
19.05.06, 19:28
zbyt często nie używam wyższych czułości ale gdy nie mam wyjścia to używam 1600 a nawet 3200; potem likwiduje szumy programem: Noiseware !