Zobacz pełną wersję : Macro Obiektywy Olympusa - TEST
Witam w fotokurier 5/2006 jest zamieszczony test porównawczy 50mm i 35mm Macro Olka. Niestety nie każdy ma dostęp do Fotokuriera, więc może jakaś dobra dusza mogłaby tu zacytować najważniejsze wnioski z testu?
Zajawka jest taka:
Pod koniec 2005 roku Olympus wprowadził na rynek nowy model lustrzanki systemu 4/3 o symbolu E-500. Wraz z nowym korpusem rozszerzono gamę obiektywów, m.in. o amatorski Zuiko Digital 35 mm Makro (odpowiednik dla standardu małoobrazkowego 70 mm), dając teraz klientowi wybór pomiędzy 35 mm f/3,5 a profesjonalnym Zuiko Digital 50 mm i f/2.0 Makro. Porównywane obiektywy choć mają służyć do tego samego, pochodzą z zupełnie różnych półek cenowych. Stąd różnią się wykończeniem i wyposażeniem...[więcej FOTO-KURIER 5/2006]
Witam w fotokurier 5/2006 jest zamieszczony test porównawczy 50mm i 35mm Macro Olka. Niestety nie każdy ma dostęp do Fotokuriera, więc może jakaś dobra dusza mogłaby tu zacytować najważniejsze wnioski z testu?
A może dobra dusza da scan do teksu :)
fajny teścik , też czytalem i się zdziwilem ,ze ten obiektywik za 200 dolarków 35mf3,5 jest całłkiem sensowny nawet w porownaniu do 50mmf2
Koledzy, nikt nic nie napisze??
Robin więcej szczegółów poproszę!! U mnie w "wiosce" nawet fotokuriera nie kupię a 40 km do najbliższego Empiku nie chce mi się po jedno pismo zapychać ;)
Dam jutro skan o ile mnie nikt nie wyprzedzi , teraz juz ide do pracy :(
Tak jak obiecałem zrobiłem PDF, tylko jak go tu zamieścić ?
hmmmmm może tak :)
http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/ZD macro_fotokurier.pdf
lipa jest :(
w nazwie pliku usuń spacje, no i chyba nie wrzuciłeś go na ftp'a, bo nie widzę tam żadnego pliku pdf. to "ZD" pochodzi od nazwy pliku czy też próbowałeś zakąłdać taki katalog na ftp?
Szkoda, że nie działa - mam nadzieje, że uda się to poprawić skor zadałeś sobie trud skanowania.
Może Mod cos poradzi?
może po prostu nazwij plik test_macro.pdf, wrzuć na serwer i po sprawie?
sprawdzałem w katalogu na serwerze i nic o zbliżonej nazwie tam nie leży...
dokladnie nie widac zadnego pliku
Niestety nie mogę go posłać na serwer :( pewnie coś zle robię , proszę podajcie mi swojego maila może wam się uda to opublikować na forum
witam,
Pomogę może?
- www.ihaa.pl/szablony/macro_fotokurier.pdf
Pozdrawiam,
KB
Wielki THXy dobry człowieku!!
Rafał Czarny
17.05.06, 15:59
Dzięki za trud, przeczytałem z zaciekawieniem.
no itak dzięki temu testowi coraz bliżej jestem kupna stalki 50mm .Zomy już mam wszak nie wysokich lotów , ale sa . Dopiero z tym obiektywem olek może pokazać co potrafi,.
Dzięki za przedstawienie testu. Cały dzień zejdzie na myśleniu i przeliczaniu kasy :)
;) Ja już 50mm zamówiłem.
Interesują mnie bardziej jej portretowe mozliwości, niż makro, ale cóż - niestety nie ma obiektywu ZUIKO DIGITAL 45mm f 1,8, szkoda!!
Magus, mam 50tke i z czystym sumieniem polecam ją każdemu portreciście w ciemno. Naprawdę, jest do tego celu bdb.
Ja mam piędziesiątkę.. i jest świetna... ale nie jest to obiektyw do wszystkiego... :) .. super sprzęt do zadań specjalnych:)
MAM PROŚBĘ !!! wrzućcie w wątek przykładowe foty z E-1 kilka swoich fotek robionych 50- tką , tylko nie koniecznie portretówki imacro . Chciałbym przed podjęciem ostatecznej decyjli zobaczyć czy ty, szkłem cos da sie innego popelnić . Bo tak se kombinuje ,że będe nim mógł focić różne tematy , jeśli jestem w błedzie to nawróćcie mnie ze złej drogi. Wszystkie uwagi mile widziane.
DZIĘKI
Owszem, do wszystkiego nie jest, ale do portretu świetnie się nadaje :)
Piękne dzięki za przedstawienie testu tych obiektywików. Przeczytałem z zainteresowaniem i ... Parę dni pochoruję, i mi przejdzie.
A może ktoś widział EX-25 w miaę tonio?
Pozdrawiam.