Zobacz pełną wersję : "wadliwy" piksel w nowym E 1
Moze ktos udzieli mi jakiejs porady!!!!Jestem zmartwiony!!!!Wczoraj w sobotę dostarczono mi nowego E 1 ze sklepy cefrowe.pl Niestety na ekranie LCD zauwazyem jeden swiecacy jasni punkt,na zdjeciacy wygląda to jak czerwina plamka.Domyslam sie ze to jakis "uszkodzony" piksel.Jutro poniedziałek ,zamierzam interweniowac w sklepie.czy ktos miał podobny przypadek???Będe wdzieczny za sugestie lyb jakies rady!!!pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!
Albo kombinujesz ze sklepem albo odpalasz mapowanie i masz to gdzies
serdeczne dzieki,wczoraj zrobiłem mapowanie ale to nic nie dało....moze to zle zrobiłem bo jestem totalnym amatorem.Jutro zadzwonie do sklepu.Miło mi ze tak szybko udzieliłes mi porady:-).Pozdrawiam uprzejmie:-)
BTW. o ile dobrze pamietam to mapowanie sie robi gdy aparat od minimum 30minut nie byl wlaczony!
czytajcie co człowiek napisał. pixel jest zwalony na urządzeniu WYJŚCIOWYM czyli LCD a nie na urządzeniu WEJŚCIOWYM czyli matrycy.
pixel mapping nic tu nie da... trzeba obadać czy producent wymienia sprzęt z hotami na wyświetlaczu.
p.s. jeśli to jedyna wada tego egzemplarza, to olej to: LCD w takim sprzęcie używa się sporadycznie...
Bartek Ezier
15.05.06, 07:50
na ekranie LCD zauwazyem jeden swiecacy jasni punkt,na zdjeciacy wygląda to jak czerwina plamka.
chyba jednak na matrycy
Wlasnie, wychodzi na to ze na zdjeciu...
jezeli mapowanie nie pomoglo... ? o.O?
moze lepiej zgrac fotki do kompa i tam zobaczyc ?
hot piksele na LCD to w zasadzie standard , sczesliwcy ktorzy ich nie mają ,ale producenci zastrzegaja w innstrukcjach doś powszechnie ,ze to nie jest powod do reklamacji . Udaje się to czasem zalatwic jak jest położony w polu A wyświetlacza , w polu C i B to serwisy olewają tlumaczać ,że taka to technologia produkcji LCD. ( a naprawde to wtaroj sort na polski rynek bo na USA tego nigdy nie spotkałem)
Powtórzyłem mapowanie po "wystygnięciu" aparatu.Chyba z sukcesem bo na fotce zrobionej w RAW nie ma juz sladu po różówym punkciku :-) Na LCD jest ale ale to tak malenki punkcik z to z boku ze trzeba miec sokole oko zeby to zobaczyc.Chyba po problemie.Z ciekawosci zadzwonie do sklepu i zobacze co oni powiedzą.Aparat nie był robiony na poski rynek tylko amerykanski.Body ma napis made in Japan aobiektyw China.
Dziękuje wszystkim,ktorzy zechcieli mi pomóc:-)
Moze ktos udzieli mi jakiejs porady!!!!Jestem zmartwiony!!!!Wczoraj w sobotę dostarczono mi nowego E 1 ze sklepy cefrowe.pl Niestety na ekranie LCD zauwazyem jeden swiecacy jasni punkt,na zdjeciacy wygląda to jak czerwina plamka.Domyslam sie ze to jakis "uszkodzony" piksel.Jutro poniedziałek ,zamierzam interweniowac w sklepie.czy ktos miał podobny przypadek???Będe wdzieczny za sugestie lyb jakies rady!!!pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dobre
Ja naliczyłem z 8
:)
sklep www_acris_pl
witam i pozdrawiam (E-1 od 3 tygodni)
Na początek witam Wszystkich serdecznie. Olka E-1 posiadam dopiero 4 tygodnie i przez ten okres nie oglądałem go, aż tak analitycznie. Jednak czytając powyższe posty postanowiłem nadrobić te zaległości. Trafił mi się chyba dobry egzemplarz, gdyż nie stwierdziłem źle świecących pikseli na LCD, ani na matrycy. Różnica pomiędzy licznikiem serwisowym, a rzeczywistością to tylko 4szt, więc nie mam podstaw do jakiejkolwiek krytyki jakości E-1, pomimo że został kupiony w polskim sklepie z gwarancją Olympus Polska. Myślę, że takich szczęśliwców jest zdecydowana większość.
Na początek witam Wszystkich serdecznie. Olka E-1 posiadam dopiero 4 tygodnie i przez ten okres nie oglądałem go, aż tak analitycznie. Jednak czytając powyższe posty postanowiłem nadrobić te zaległości. Trafił mi się chyba dobry egzemplarz, gdyż nie stwierdziłem źle świecących pikseli na LCD, ani na matrycy. Różnica pomiędzy licznikiem serwisowym, a rzeczywistością to tylko 4szt, więc nie mam podstaw do jakiejkolwiek krytyki jakości E-1, pomimo że został kupiony w polskim sklepie z gwarancją Olympus Polska. Myślę, że takich szczęśliwców jest zdecydowana większość.
Witam
nie krytykuje jakości E-1 to wyjątkowy aparat!
Nad zakupem zastanawiałem się chyba z 4 miesiące; oczywiście znaczący udział w podjęciu decyzji ma forum olympusclub.
A kwestie związane z wadami LCD odchodzą na dalszy plan, teraz jestem zbyt zajęty foceniem :lol: .
Moja wcześniejsza wypowiedz miała raczej ironiczny wymiar.