Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nieostre zdjęcia przy f10-11

Marco_O
11.05.06, 15:22
Witam,

Robiłem mały eksperyment z moim olikem 7070, który polegał na:
-ustawiłem aparat na statywie
-dokonałem pomiaru ostrości i zblokwałem ją
-strzeliłem jedna fotke na manualu przy f 11i drugą na ustawieniach automatycznych- ustawiło f5
Wykonane zdjęcia to krajobraz. Te na manualu przy f11 jest ogolnie na całości nie ostre, natomiast te przy f5 jest wporządku. Czym to jest spowodowane? czy takie przymknięcie przesłony powodują ogólną utratę ostrości?

zdrip
11.05.06, 21:34
To jest normalne.
Przy dużych wartościach F następuję spadek ostrości spowodowany przez dyfrakcję.
Dotyczy to przede wszystkim kompaktów bo producenci upychają megapiksele zbyt gęsto.
Optymalna (pod względem ostrości) wartość przysłony zwykle wynosi F5-F6.

Pozdr!

qwerty
12.05.06, 10:06
hmmm... nie znam Twojego aparatu ale... mi tez zdarzyło sie pare razy ze w warunkach teoretycznie wykluczających mozliwowsci kiepskiej fotki zrobiłem nieostrą.
Przekonany o braku mozliwosci zrobienia złej fotki nie zwrociłem uwagi ze aparat sygnalizował niezłapanie ostrosci (w moim Olku migające swiatełko) :) Moze miałes podobnie...

sna
13.05.06, 16:32
Też mi się to zdażyło.
Robiłem nocne zdjęcie ulicy. Chodziło o bardzo długą ekspozycję, efektem miały być linie świetlne, smugi świateł samochodów.
Żeby nie prześwietlić przy czasie ponad minutowym, pomyślałem przymknąć maksymalnie przysłonę, oczywiście statyw był. Efektem były zdjęcia nieostre.
Ale otwarcie do F5 i skrócenie czasu dało ostre foty.
Teraz już staram się nie używać maksymalnej wielkości F