Zobacz pełną wersję : ZD 50-200
Witam wszystkich
Jestem tu po raz pierwszy :shock: , więc może coś mi umkło.
Czy istnieje jakaś pręzna grupa, która "w kupie" chce kupić od jakiegos polskiego żródła kilka ZD 50-200, z gwarancją Olympus Polska.
Chętnie dołącze.
Były podejmowane takie próby, ale jakoś nie wypaliły. :cry:
Kiepsko to wygląda wobec tego..
:(
Ale porażka spowodowana była "sztywnościa negocjacyjna dystrybutora", czy małościa grupy?
W ilości walczącej o jakośc powinna byc siła...
Ale porażka spowodowana była "sztywnościa negocjacyjna dystrybutora", czy małościa grupy?
Z obu powyższych powodów zapewne.
Bieda
:(
Jeśli nic sie nie zmieni do końca lipca, to chyba jednak wykorzystam kumpla - przyjezdza na wakacje ze stanów, to przywiezie
oby tylko $ leciał w dół
jedyne co mnie przed tym odstrasza, to brak gwarancji polskiej
kiepsko sie egzekwuje warunki gwarancji przez ocean, ze nie wspomne o "kruczkach językowych" w języku mi prawie nieznanym
W przypadku Olka gwarancj z USA jest uznawana w Polsce bez problemów, tyle że gwarancja USA ma 12 miesięcy, a Polska jak Unijna 24 miesiące.
Swego czasu wyszedłem z taką inicjatywą i w wielkim skrócie efekt był nastepujący:
Cytat: "Niezależnie od ilości zakupionych obiektywów cena nie ulegnie zmianie". Darujmy sobie (zainteresowani) jakiekolwiek negocjacje z Olympus Polska bo polityka tej firmy absolutnie nie jest przyjazna nam, klientom i jak widać nic w tej kwestii raczej się nie zmieni.
Zakupiłem zatem 55-200 Sigmy i pomimo, że to prawie 8 razy taniej to moim zdaniem nie warto.
Coil
Tak jak pisze Coil przy zamówieniu kilku obiektywów cena i tak sie nie zmieni więc takie akcje nie mają żadnego sensu.
moim zdaniem nie tędy droga. powinniście zaatakować do kogoś sensownego, kto bierze te obiektywy po hurtowej od "elastycznego" OLYMPUS Polska i ma możliwość spuszczenia przy 3-4 sztukach kilku stówek.
myślę, że warto zaatakować w tych miejscach:
http://www.foto-net.pl/sklep/
http://www.fotored.sote.pl/
http://www.europassat.com/sklep/
Coil:
przeczytałem kiedyś test tej Sigmy 55-200 u Wrotniaka i zastanowiło mnie - po kiego ch... oni w ogóle zrobili ten mydlany obiektyw...
W firmie Interfoto jest nówka za 3000zł z dwuletnią gwarancją.Jak się dobrze potarguje to pewnie można ze 200 zł zrzucić.
Najtaniej to byłoby zrobić prywatny import z USA np:
10 szt. 50-200
10 szt. 50
10 szt. 11-22
10 szt. FL-50
:wink: :wink: :wink:
i wszystko byłoby za 50% ceny w Polskich sklepikach :wink:
Przy tak dużych obrotach sprzętem nowym i używanym człowiek nie zawsze ma pewność co jest nowe a co po "testowaniu".
Przy takich kwotach wolałbym chyba dopłacić kilka stówek i brać w sprawdzonym sklepie.
Ja jestem zdecydowany kupić 50-200 w każdej chwili-oczywiście za dobrą cenę.Może wyjściowe 3000 i zakup za 2800 to chyba byłoby nieźle.myślę że parę osób by się znalazło.Pozdrawiam
a dla mnie 50 mmm prosze za przytomne pieniądze !!!
KaarooL, ja całą sprawę załatwiałem przez foto-net (tam najtaniej i w miarę sensowni ludzie), który negocjował cenę u Olympus Polska i powiedzieli im, że ilość zamówionych sztuk nie ma wpływu na cenę.
A w interfoto faktycznie leży 50-200, leży już od baaardzo dawna jak otatnio dzwoniłem dawali rok gwarancji i to sklepowej. Poza tym nie jestem pewien czy to nie jakiś egzemplarz powystawowy.
Zakup nowego egzemplarza w Polsce po sensownej cenie (np 2 500zł) jest nierealny. Najlepsze rozwiązanie to jednak import ze Stanów przez kogoś znajomego. Jutro, pojutrze wraca z Chin, Hong-Kongu i okolic znajomy, którego prosiłem o zerknięcie na cenę tego szkiełka. Ciekawe ile na wschodzie, na 100% taniej niż u nas.
Coil
E tam , a ja z doświadcznia wiem ,że w OL Polska da sie wszystko załatwić . Kwestia z kim i i jak. Trzeba brać po prostu w zestawach , a wtedy naprawdę się opłaca i dają dobrą cenę .
Narazie groszem nie śmierdzę ,ale kiedyś jakiś madrzejszy słoik kupię za normalne pieniądze i to właśnie w Ol Pol...
Widze ze nie tylko ja chce mieć to szkło.
Miałem je w ręku na ostatnich targach w Łodzi, podpiołem..i bajka.
Wiem ze Sigma w pażdzierniku wypuści 70-200 2,8 do 4/3, ale mam pewna watpliwośc co do współpracy automatyki.
Może ktos ma doświadczenia z Sigmą +4/3...jak to chodzi.
I badając posty, znalazłem bużliwą dyskusje o 50-500 Sigmy...
Czy ma ktoś ten obiektyw, i pstryka w 4/3.
Chętnie usłysze opinie praktyczne, a nie opisy marketingowe.
W necie sa zdjecia, ale nie przekonują mnie do konca.
Co do ZD 50-200, to pozostaje lipiec.
Jesli ktoś byłby zainteresowany, prosze o kontakt w lipcu, bede wiedział w jakiej cenie są dostaepne w USA.
Jestem własnie "na kupnie" 50mm lub 50-200 i stwierdzam, że sa sklepy w których mozna sobie wynegocjować dobre ceny w polsce.
W małym miasteczku, w tzw sklepie sieci AGD "MIX" wynegocjowałem sobie:
1. Za Zuiko 50mm f2 ---> 1850 zł
2. Za Zuiko 50-200mm f2,8-3,5 ---> 3650 zł.
Oczywiście pełna gwarancja, fakturka itd. To całkiem dobre ceny są.
Zakup nowego egzemplarza w Polsce po sensownej cenie (np 2 500zł) jest nierealny
Musze stwierdzić, że 2500 to nie jest sensowna cena za to szkło - tzn chętnie bym taka zapłacił za nie, ale to w porównaniu do klasy szkła cena zupełnie nieuzasadniona.
Jakośc kosztuje.
Dobre szkło kosztuje dużo, a dużo bardzo dobrego szkła kosztuje jeszcze więcej!
Jeśli chodzi o Simę 70-200 w stosunku do ZD 50-200, to będzie zdecydowanie gorsza w aberracjach, będzie gorsza na pełnej dziurce, i te 20mm na początku to jednak duża różnica. Kosztować pewnie będzie niewiele mniej niż ZD 50-200 max 300zł różnicy, moim zdanie róznica w cenie zbyt mała, a jeśli jescze dojdzie do tego rozrzut parametrów w poszczególnych egzemplarzach :wink:
Ja mogę mieć ZD 50-200 za 3350.Pozdrawiam
Ja mogę mieć ZD 50-200 za 3350.PozdrawiamJakbym się nie spłukał na 35-100 to pewnie bym się pytał gdzie i czy FVAT wystawiają :wink: Ale jak pomyślę że w stanach bez łaski za 750$ można kupić, co przy obecnym kursie zielonych daje 2300zł to ja się pytam na jakim świecie my żyjemy :cry:
Ja mogę mieć ZD 50-200 za 3350.PozdrawiamJakbym się nie spłukał na 35-100 to pewnie bym się pytał gdzie i czy FVAT wystawiają :wink: Ale jak pomyślę że w stanach bez łaski za 750$ można kupić, co przy obecnym kursie zielonych daje 2300zł to ja się pytam na jakim świecie my żyjemy :cry:
Hey... trochę OT, ale nie mogę się powstrzymać.
Odpowiadam na pytanie... w zjebanej Polsce. Co można powiedzieć o kraju w ktorym Urząd Skarbowy kombinuje jak okraść obywatela.
Ceny już kosmiczne ciągle rosną... ludzie nie mają pracy, ba nawet widoków na nią, a jak uda im się wyjechać zagranicę to kochany kraj przypomina sobie o nich i próbuje ich opodatkować. Wstydzę się, że jestem Polakiem.
Nie ma się co dziwić różnicy ceny w USA i w Europie. W stanach jest roczna gwarancja. Po dokupieniu dwuletniej cena zbliży się bardzo do europejskiej.
jacek gdzie można i kiedy postawić ci piwko we Wrocku i pomacać 35-100 bo się przymierzam do tego szkiełka?