Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : e 500 i telekonwerter...

maksdj
9.05.06, 11:46
Witam!
po raz kolejny przychodzę z pytaniem, które pewnie dla większośc z was będzie banalne... ale cóż taki los początkującego... z góry więc dziękuje za wyrozumiałośc ... teraz do rzeczy:
mam E 500 z dwoma obiektywami ale jak się okazuje 150mm to jednak za mało... na dłuuuugi obiektyw mnie nie stać więc pomyślałem, a właściwe dowiedziałem się o telekonweretach i tu powstał problem... jaki wybrać?, czy jest jakiś w rozsądnej cenie mocowany na body e 500 bez żadnych adapterów? a jesli nie to jak taki zestaw skonstruować? gdzie tego najlepiej szukać ? u olympusa?
pozdrawiam marcin

jacek2004
9.05.06, 12:03
Masz dwa wyjścia chcąc zwiększyć ogniskową w 40-150mm
1. Zakup konwertera EC-14 (zakładasz go na body i do niego przykręcasz obiektyw. Konwerter zabiera jedną dziłakę światła, czyli z f4.5 na 150mm robi ci się okolo f6. Zaletą jest poręcznośc takiego rozwiązania oraz brak spadku jakości zdięć. Wady to cena konwertera okolo 1500zł, i o ile się nie mylę przestaje działać AF (ale nie jestem na 100% pewien tak jest z najtańszymi obiektywami ZD np w ZD 14-54 czy ZD 50-200 AF działa).
2. Kupujesz np. konwerter TCON 14B (od Olympusa E-20) i nakręcasz go na przód obiektywu 40-150 (poprzez redukcję filtrową 58/62mm). Taki typ konwertera nie powoduje utraty światła. Zalety to cena - na allegro TCON14B do kupienia od 250zł przelotka filtrowa okolo 20zł. Wady to większe aberracje, większe zniekształcenia optyki (poduszka) oraz taki konwerter waży okolo 400gram więc silniczek AF ma co kręcić. Sam testowałem takie rozwiązanie. Są też konwertery x2 czy nawet x3 ale obawiam się że z jakością fotek może być marnie, no ciężko je spotkać z gwintem mocującym 58mm oraz te lepsze to mogą kosztować pod 1000zł.

W obu przypadkach uzyskujesz taki sam wzrost ogniskowej - w ekwiwalencie 420mm.

maksdj
9.05.06, 12:18
Jacku! bardzo dziękuje za wyczerpującą i szybką odpowiedź, w grę wchodzi tylko to drugie rozwiązanie (chyba, że nagle wygram w totka). Czy mógłbys mi napisąc jak ci się takim zestawem robi (robiło) zdjęcia? Czy w takim zestwie AF będzie działał prawidłowo, czy "zgłupieje"? Czy da się taki zestaw wykorzystać w zdjeciach przyrodniczych (nie daje mi spokoju jedna czapla strasznie czujna :))) ) Co znaczy " poduszka"?
pozdrawiam marcin

jacek2004
9.05.06, 12:43
Drugie rozwiązanie możesz spokojnie używać, AF będzie działał dobrze. Na zdięciach ptaszków aberracje zapewne nie będą zbytnio wyłażić, a o zniekształceniach poduszkowych też możesz zapomnieć. Kupuj TCON14B i leć focić ptaszki.

maksdj
9.05.06, 13:38
jeszcze raz wielkie dzięki!
marcin