Zobacz pełną wersję : Dlaczego nie ma Olympusów E-system w sklepach?
Od dłuszego czasu szukam po mediamarkt'ach, saturnach itp Olympusa e-330 (Chciałem se pomacać, a co) i **** nigdzie nie ma. Jakby tego było mało nie ma e-500, e-1, e-300. Czy to jakaś nowa strategia marketingowa Olympus Polska?[/list]
e-1-ynki to pewnie juz się na dobre skonczyły...
E1 to raczej tak, mnie bardziej ciekawi inna rzecz, dlaczego prawie nic nie słychać o E-330 ?
Dlaczego nikt tego nie ma ? Miał to być aparacik który pociągnie firme a nic o nim nie słychać i nigdzie go nie ma.
Oczywiście jest to właśnie najlepsza strategia na zbadanie rynku w tym wypadku dotyczącego Olympusa. Producent nie wiedząc co robić, aby n.p. utrzymać dobrą cenę - lub chce dowiedzieć się o popycie zamyka czasowo magazyny i czeka na napływające informacje. To proste, ale skuteczne...
fotomic,
witam.
Czytalem test wykonany przez przedni hol. miesiecznik fotograficzny ZOOM i musze powiedziec, ze E-330 wypadlo ponizej jakichkolwiek oczekiwan. Nie jest zly, niewatpliwie dobry to aparat, jednak wielkie naglosnienie przed... i zaraz po zaprezentowaniu na rynku okazuje sie nie byc adekwatne do poboznych zyczen spragnionych nowosci uzytkownikow.
Przy odrobinie czasu napisze wiecej o wynikach testu. Na tenczas powiem tylko, ze osiagnal nie wiecej niz 7,3 w 10-stopniowej skali. Jak na nowosc, to marnie.
Pozdrawiam,
excel
Nie wiem jak wypada w testach, ale miałem okazję nim robić zdjęcia i efekty są naprawdę dobre. Tak jak ergonomia i wykonanie.
Robiłem z 50 f2 portrety - wyśmienita ostrość, barwy.
Świetny aparat - chciałbym mieć jego matrycę w moim E-1 ;-D
Nasuwa mi się kilka podobnych pytań:
- dlaczego genialna - swego czasu - Amiga poszła do piachu, skoro niektórych patentów do dziś nikt nie przebił
- dlaczego Apple ciągle jest tylko pół kroku przed grabarzem i musiało porzucić procki PowerPC na rzecz molocha
- dlaczego świetne rowery MONGOOSE zniknęły z polskich sklepów
- dlaczego dobrze reklamowane ***** wchodzi jak masełko a dobry sprzęt bez promocji ledwo wychodzi na swoje...
OLYMPUS, podobnie jak powyższe koncerny, to kolejny przykład firmy posiadającej genialnych konstruktorów, dobry sprzęt i denny marketing - przynajmniej w tym kraju.
Jak widzę polskojęzyczne ulotki reklamowe firmy OLYMPUS, to mi smutno - tyle błędów.
W innych krajach potrafią się reklamować i to grubo. Kilkustronicowe, rozkładane reklamy. OLKI w ofercie wszystkich dużych sklepów, osiągalne wszędzie. A u nas bieda i dlatego ludzie często kupują to, co pod ręką a nie to co porządne. Mydelniczki Kamuń czy Najkon to na każdym rogu można trafić...
Myślę że dużą szansą jest wkład firmy Panasonic - ich reklam jest od zayebu wszędzie dookoła. Niech tylko zrobią jakiś aparacik pod 4/3 zaprojektowany dla zwykłych ludzi to sprzęt otoczy nas zewsząd...
p.s. E-330 i tak będzie schodził jak ciepłe bułki, o ile pojawi się do czerwca a nie na zimę... na zachodzie ludzie już grubo tym działają a u nas jedna oferta na allegro...
Heee pojawił się już nowy soft do E330 POPRAWIONO W NIM MENU PO KOREAŃSKU hi hi hi
Nie ma Olympusów w sklepach bo sprzedawcy nie chcą brać, przedstawicielstwo nie daje egzemplarzy na demo , nie dają odroczonych płatności, małym firmom nie dają towaru w tzw komis, i dają bardzo małe marżę . Poza tym kampannia szufofobów zrobiła swoje . Zapytawszy nawet pierwszego lepszego amatora takiego prawie laika który aparat najbardziej szumi od razu wskazuje na OLka. A że fotki wychodza ładne to już inna sprawa. No i Olek nie jeźdźi w formule pierwszej a to niestety napędza klientów.
Mam takie przecieczki z FotoJokera który juz od pewnego czasu olkiem nie handluje bo mimo ,że są duża siecią nie mogą sie z Olympus Polska dogadać.
TERAZ NIE SZTUKA WYPRODUKOWAĆ DOBRY TOWAR SZTUKA GO SPRZEDAĆ
bardzo pozytywny test e-330 jest na dresource i dobrze zrobiony...
prawda jest taka ze jakikolwiek aparat poza e-500 trudno gdziekolwiek dopatrzyć.....
e-500 trochę pociągła olka.. ale bez starszego modelu przyciąga głownie amatorów...
z marketingiem trzeba coś zrobić.. bo będzie kiepsko z e systemem,,,:(
dobrze ze rynek lustrzanek rośnie 70% rocznie.. to może olek się nie wysypię:)
ale aparaciki ma fajne.... z drugiej strony... wielokrotnie przytaczane badania wykazały ze Olek ma najbardziej wierną rzeszę klientów... to tylko trzeba poserzać to grono:)
Jest dokładnie tak jak pisze KaarooL genialne produkty mają fatalny marketing i dlatego doceniane są przez "drążących głębiej"
Rewelacyjne komputery Apple kładzie w Polsce dystrybutor SAD, Olympus też się wykłada. Pzestępcy premierami, zakute łby ministrami oświaty, nieuki prawne ministrami sprawiedliwości taki kraj cza wyjechać. [/quote]
znajomy czekał, czekał, czekał ..... i kupił nikona D200
ale ja jestem twardy .....................i D200 kupię za miesiąc:)
hehe widzę, że i APPLE(najlepsza firma*) się pojawiła...
Używa koś iPhoto albo Aperture (ja obu)?
Co do sklepów to niestety Olympusów za dużo nie widać. Był E-500 wystawiany, a teraz naagle "znikł".
a wiesz, jak czesto pojawia sie reklama Chanel, a juz szczegolnie "CHANEL ALLURE HOMME" , np? Prawie ze nie ma, nie trzeba, produkt jest tak znany, ze wsrod znawcow perfum, oznacza to termin pewnej doskonalosci, a doskonalosciach szybko dowiaduja sie masy. Tak samo z Olympusem. Nic dodac, nic ujac, po prostu jest, wsrod dociekliwych, a wiec ambitnych jest na pewno.
Pozdrawiam,
excel
Oly sobie poradzi...
Nie chcąc uczestniczyć w rozmowie o strategii
(byłem dzisiaj na znakomitej imprezie, gdzie prym wiedli ludowi skrzypkowie :wink: ) marketingowej, odezwę się tylko, że mam e-500 i porównując zdjęcia znajomych, w zasadzie nie zamieniłbym się na żaden inny model. Choć prawdą jest, że wiele uczę się się od kumpla, który ma Nikona.
Wytrzeźwiałem po zakupie i firmie życzę jak najlepiej, bo jest tego warta.
tu http://www.skapiec.pl/site/sklep/320
i tu http://www.skapiec.pl/site/sklep/75
no i jeszcze tam http://www.pixmania.com/pl/pl/1661/xx/xx/1/1/criteresn.html
a to dowód ze miłośc do olka jest ponad czasowa i ponad narodowa:)
http://www.flickr.com/photos/ania100/136099911/?#comment72057594133832661
hehe widzę, że i APPLE(najlepsza firma*) się pojawiła...
Używa koś iPhoto albo Aperture (ja obu)?
Co do sklepów to niestety Olympusów za dużo nie widać. Był E-500 wystawiany, a teraz naagle "znikł".
Ja uzywam komputerow Apple. iPhoto nie bo kiepski , Aperture nie bo mnie nie stac. Ale olkowy soft plus Gimp mnie zadowalaja. A w Lodzi Olek e-500 byl w kazdym wiekszym sklepie zanim sie z tego miasta wyprowadzilem.
Panowie, a LIGHTROOM ? jest wersja beta do zassania za darmo. Ktoś na tym robi - jak wrażenia ?
olympusart
22.05.06, 09:02
Czy ktoś zna przyczyny dla których E-500 nie ma w sklepach od 3 tygodni ? Od mniej więcej tego czasu próbuję bezskutecznie kupić ten sprzęt i jestem już trochę zniechęcony do Olympusa, ile można czekać ?
Zaczynam zastanawiać się nad Nikonem D50... :?
Nie wiem, ale podejrzewam, że po zniknięciu E-300 i pojawieniu się E-330, E-500 wskoczy na poziom cen E-300 i sprzedawcy nie chcą wtopić. :wink: Do tego jest chyba teraz promocja z kartą 1GB. Na allegro kilka sklepów na pewno sprzedaje E-500. A może to wina dystrybucji, bo E-500 jest chyba chodliwy. Powodzenia :)
olympusart
22.05.06, 09:22
Problem w tym, że ten aparat jest dostępny na wielu stronach sklepów internetowych ale tylko teoretycznie. Tam gdzie jest dostępny faktycznie to cena jest astronomiczna. Według informacji uzyskanych w siedzibie Olympusa (w ubiegłym tygodniu) są problemy z zaopatrzeniem centrli Olympusa w Niemczech(?), podobno sprowadzają nawet srebrne (!?) E 500. Moje osobiste odczucie jest takie, że Olympus specjalnie ogranicza dostawy E 500 na nasz rynek po to aby ludzie kupowali nowy E-330, który jak na razie jest cholernie drogi i podejrzewam, ze nie sprzedaje się najlepiej. Najniższa cena E 330 jaką znalazłem to 3.649 zł (fotoexpert) za body + 14-45.
Prośba do nowego właściciela portlau: RadioErewań czy mógłbyś zasięgnąć języka w Olympusie w sprawie dostępności E 500 na naszym rynku w najbliższym czasie ?
Nie łaczyłbym E-500 z E-330 bo to dwie różne filozofie aparatu. Raczej Olympus nie wyrabia z produkcją lub dystrybucja daje ciała. Możliwe, że zaprzestanie produkcji E-300 i E-1 wywołało jakieś reorganizacje w fabrykach i stąd te zawirowania. :roll:
Znajomy miał 4 x e-500 dual kit z kartą 1GB i poszły wszystkie w tydzień.. więc..
Mówił.. ze popyt na tą promocje zaskoczył samego olka... i ogólnie trudno dostać...
Widzieliście promocje w EURO RTV AGD - Olek e-500 za 1999 zł , tylko SE i z 17-45:)
No i srebny... słyszałem ze srebny e-500 ma zastąpić e-300 w przedziale ceny ok 2 tys. za kit
hehe, czarny OLEK, srebrny OLEK...
faktycznie, to co robi OLYMPUS z klientami w tym kraju to - moim zdaniem - PORAŻKA, może jakiś marketingowiec tejże firmy kiedyś to przeczyta więc powtórzę PORAŻKA.
- jeden znawca ds. Systemu 4/3: jeśli znika albo jest na urlopie, to cała firma rozkłada ręce i nikt nic nie wie, nikt nie potrafi odpowiedzieć wiążąco na proste pytania
- ulotki z błędami stylistycznymi, babolami, pisane chyba przez Japończyka wyposażonego w translator japan -> pl
- brak sprzętu w sklepach, długi czas oczekiwania
- brak akcesoriów, spróbujcie sobie sprowadzić zaślepki na gniazdo synchro albo wężyka spustowego: kilka miechów czekania
- brak OLKÓW w sieci FOTOJOKER, podczas gdy nawet ś.p. Konolta tam zalega
- drętwa, zagmatwana strona www, na której nowości nie są odpowiednio promowane
- teoretyczny brak możliwości negocjacji ceny przy zakupie kilku sztuk sprzętu za łączną kwotę powyżej 10k pln...
W tym świetle cudem wydaje się że tyle osób posiada OLKI, sprzęt który broni się sam bo dystrybutor zwyczajnie daje ciała...
Panowie i Panie, żyjecie z nas, więc może weźcie się za organizację i zmianę wizerunku firmy w Polsce...
Święte słowa , tak trzymać OLy Polska , a nawet zatwardziali zwolennicy Was opuszczą.
Heeee to teraz jak jest to oficjalne forum Olympusa to może należy oczekiwać jakiejs wypowiedzi wszystkowiedzącego przedstawiciela po 100 szkoleniach z kreatywności i asertywności, niech powie coś do LUDU
Popieram opinie wyrażone powyżej, ale należałoby zakablować do centrali w Japonii, gdyż oni na siebie nie doniosą, że są wziętymi z ulicy palantami, niemającymi zielonego pojęcia o promocji, dystrybucji i serwisie!!!!!
Ireneusz Błaszczuk
olympusart
22.05.06, 14:09
Popieram opinie wyrażone powyżej, ale należałoby zakablować do centrali w Japonii, gdyż oni na siebie nie doniosą, że są wziętymi z ulicy palantami, niemającymi zielonego pojęcia o promocji, dystrybucji i serwisie!!!!!
Ireneusz Błaszczuk
Dopołudnia napisałem maila do Olympusa w Japonii, zobaczymy czy to coś da :evil:
RadioErewan
22.05.06, 14:31
Problem w tym, że ten aparat jest dostępny na wielu stronach sklepów internetowych ale tylko teoretycznie. Tam gdzie jest dostępny faktycznie to cena jest astronomiczna. Według informacji uzyskanych w siedzibie Olympusa (w ubiegłym tygodniu) są problemy z zaopatrzeniem centrli Olympusa w Niemczech(?), podobno sprowadzają nawet srebrne (!?) E 500. Moje osobiste odczucie jest takie, że Olympus specjalnie ogranicza dostawy E 500 na nasz rynek po to aby ludzie kupowali nowy E-330, który jak na razie jest cholernie drogi i podejrzewam, ze nie sprzedaje się najlepiej. Najniższa cena E 330 jaką znalazłem to 3.649 zł (fotoexpert) za body + 14-45.
Prośba do nowego właściciela portlau: RadioErewań czy mógłbyś zasięgnąć języka w Olympusie w sprawie dostępności E 500 na naszym rynku w najbliższym czasie ?
Nic mi nie powiedzą o problemach dystrybucji, ale...
mogę sobie poteoretyzować na podstawie rozmów ze znajomymi właścicielami sklepów.
Wszystkie firmy z wyjątkiem Canona (oni planują na lata naprzód i mają strasznie szalonego na punkcie planowania bossa w Japonii) mają problemy z dostępnością szkieł. By kupić jedną sztukę nikonowego 18-200 VR, trzeba kupić korpus Nikona D200 (który ponoć ostatnio niezwykle trudno sprzedać). To w Polsce. W Germanii by kupić tego VRa, trzeba nabyć osiem fajansiarskich małpek. Już w zeszłym roku pojawiały się w internecie pogłoski, o problemach z dostępnością szkła na obiektywy w Azji.
Podobne problemy miał Tamron. Popyt na Canonową wersję 28-70 był tak duży, że po wyprzedaniu magazynów przez prawie rok nie było go w sprzedaży. Na całe Niemcy w dostawie przychodziło kilkanaście sztuk. Detaliści prawie bili się o nie. Pod Nikona było go "do bólu", pod Canona zero. Nie wiem jak jest teraz, ostatni "raport" o tym szkle miałem z lutego.
Jak bym miał stawiać orzechy przeciwko dolarom, to bym założył się, że to właśnie taki problem.
olympusart:
też posłałem list "pochwalny"... jakby co tydzień ktoś na Nich pojechał odpowiedniego maila, to może i motywacja do efektywniejszej pracy by się znalazła...
No to kiszkowate wiesci z "pierwszej reki"...
Tak sie sklada, ze regularnie rozpytuje po kilku sklepach w necie w poszukiwaniu E-500 double kit. I ****. Nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie. Jedni cos tam niesmialo piszcza, ze powinien byc w tym tygodniu, inni cos przebakuja o czerwcu, a nieliczni otwarcie mowia, ze nie ma w Olympus Polska i nie wiadomo kiedy bedzie. Z pewnoscia pare dni jeszcze mozna poczekac, ale przeciez nie miesiac (od miesiaca E-500 jest niedostepny), ze o wspomnianym wyzej roku nie wspomne. I co? Mam kupowac D50 z jego Nikkorami, ktore nijak sie maja do Zuiko? Absurdem jest, ze towaru ogolnodostepnego nigdzie nie mozna dostac. Co z tego, ze na stronie Olka czytam cuda na temat systemu 4/3, skoro nie moge ich osobiscie doswiadczyc?
Przy takiej dbalosci o klienta raczej nie wroze Olkowi radosnej przyszlosci, przynajmniej w Polsce. Zeby bylo smieszniej, D50 mozna praktycznie wszedzie dostac od reki :/
Mam kupowac D50 z jego Nikkorami, ktore nijak sie maja do Zuiko?
Broń Cię Panie Bożem, nie chcemy takich maniaków ;)
RadioErewan
22.05.06, 17:24
Z pewnoscia pare dni jeszcze mozna poczekac, ale przeciez nie miesiac (od miesiaca E-500 jest niedostepny), ze o wspomnianym wyzej roku nie wspomne.
Dla jasności, to co napisałem wyżej to tylko teoria, a roczny czas niedostępności sprzęta spowoduje jego zaniknięcie razem z firmą i jest z tego powodu bardziej fiction jak science.
Mam kupowac D50 z jego Nikkorami, ktore nijak sie maja do Zuiko?
Broń Cię Panie Bożem, nie chcemy takich maniaków ;)
Że co, że niby ja maniak? ;)
Ponoc nie ma w dual kicie.. ale w normalnym kicie są dostępne....:)
Z pewnoscia pare dni jeszcze mozna poczekac, ale przeciez nie miesiac (od miesiaca E-500 jest niedostepny), ze o wspomnianym wyzej roku nie wspomne.
Dla jasności, to co napisałem wyżej to tylko teoria, a roczny czas niedostępności sprzęta spowoduje jego zaniknięcie razem z firmą i jest z tego powodu bardziej fiction jak science.
Jak najbardziej, ja to rozumiem :D Przekoloryzowałem celowo, ale faktem jest, że zbyt długie oczekiwanie nie sprzyja przychylnemu spojrzeniu na firmę. Zaletą systemu ma być nie tylko dobra jakość, ale też obsługa producenta i dystrybutora. Jeśli już na samym początku jest problem, to jaka jest dla potencjalnego klienta gwarancja, że później problemów nie będzie? W system nie wchodzi się przecież po to, żeby ostatecznie zostać z dwoma szkłami, które kupiło się w zestawie (a inne są potem conajmniej ciężko dostępne).
Ponoc nie ma w dual kicie.. ale w normalnym kicie są dostępne....:)
Tak, od biedy są. Tylko problem jeszcze z drugim szkłem, które również jest ciężko dostępne. A na tym drugim zależy mi najbardziej.
Eddie - jak interesuje Cię "drugie" szkło to zapraszam do mnie.
Właśnie nabyłem 50-200 i "pozbywam" się 45-150.
Zapraszam.
http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=6564
Witia, wlasnie puscilem do Ciebie maila w tej sprawie :)
RadioErewan
22.05.06, 18:11
Zaletą systemu ma być nie tylko dobra jakość, ale też obsługa producenta i dystrybutora. Jeśli już na samym początku jest problem, to jaka jest dla potencjalnego klienta gwarancja, że później problemów nie będzie? W system nie wchodzi się przecież po to, żeby ostatecznie zostać z dwoma szkłami, które kupiło się w zestawie (a inne są potem conajmniej ciężko dostępne).
Zapewne Olympusowi jest trudniej. Inni producenci mają możliwość wyciągnięcia sucharków od analogów z półek magazynowych i dodawania do zestawów, jak zabraknie "domyślnych" szkieł kitowych. Przez ostatnie lata było już kilka takich miksów i u Cwanona i u Nikona. Minolta bundlowała przez FJ szkiełka Tamrona...
Oczywiście nieszczęściem jest wywalić kupę kasy w promocję i nie mieć do sprzedaży produktów.
nic "nie widzę" :roll:
Dojdzie :) A jak nie dojdzie, to napiszę jutro z pracy, bo teraz muszę lecieć
Eddie kup NIKONa D50 ze szkłem 18-70 i wcale nie będzie gorszy od olympusa E300 czy E500 oby nie z kitowym tamronem18-55. A wypnij się na OLkA jak nie dba o klienta. Stracili przez cwaniactwo najlepszego detalist FJ. Nie chcieli dawać sprzetu w komis i na odroczoną płatność co jest powszechne. Cwaniaczki skośnookie i nasze dziewczyny Polskie w Oly PL.
Andrzej100
23.05.06, 00:06
Eddie kup NIKONa D50 ze szkłem 18-70 i wcale nie będzie gorszy od olympusa E300 czy E500 oby nie z kitowym tamronem18-55. A wypnij się na OLkA jak nie dba o klienta. Stracili przez cwaniactwo najlepszego detalist FJ. Nie chcieli dawać sprzetu w komis i na odroczoną płatność co jest powszechne. Cwaniaczki skośnookie i nasze dziewczyny Polskie w Oly PL.
Gorszy??? :shock:
RadioErewan
23.05.06, 02:53
Gorszy??? :shock:
Nawet sprawdzając, czy taka wypowiedź zostanie skasowana trzeba zachować choć odrobinę Olympusowego patriotyzmu. :twisted:
olympusart
23.05.06, 07:31
Wszystkich niezadowolonych z obsługi, serwisu lub dostępności Olympusów w Polsce zapraszam do wyrażania swoich opinii (only english)na poniższym adresie. W lewym dolnym rogu strony jest link "Contact Us", klikamy i dajemy upust swoim żalom. :twisted:
http://www.olympus.co.jp/en/
Jak tak dalej pojdzie to Olympus skonczy jak Commodore...
też miewam czasami takie myśli, zwłaszcza że pod strzechą trzymam Amigę 1260@50... sentyment, to były czasy.
ale nie bój się, w innych krajach OLKA pełno w każdym sklepie, każda reklama w prasie podzielona jest na bloki: Canon, Nikon, OLEK i Minolta a OLYMPUS wykupuje wielkie, rozkładane reklamy E-System w prasie, np. Amateur Photographer...
tylko u nas taka padaka medialna; myślę że to się zmieni i Panas pociągnie marketingowo System 4/3 - jeśli będą go promować równie mocno co małpki ze stabilizacją.
p.s. w końcu Panas jest dla OLKA prawie jak rodzina...
jak rodzinna ? czy jak zło konieczne:)
Kto wie
olympusart
23.05.06, 09:25
Skoro za granicą nie ma problemu z dostępnością sprzętu Olka, to może należy w końcu zmienić nieudolnego dystrybutroa tej firmy w Polsce.
Swoja droga, ciekaw jestem czy to forum czytaja Panowie i Panie z Oly Polska. Chyba nie zalezy im na pensjach skoro nie dbaja o reklame i sprzedarz sprzetu. W koncu doczekamy sie smierci naturalnej tej firmy w Polsce tak jak to bylo i jest z markami AIWA, Hitachi, czy chocby przedstawiciela Suzuki Auto i wieloma innymi, ktorych sprzet jest bdb, ale calkowicie niedostepny na terenie Kaczolandu. Ale nikt Was (tu do Oly Polska) nie zmusza do pracy, jak nie chcecie, to ja z paroma osobami z przyjemnoscia zajme sie polityka firmy w Polsce, moze wtedy wreszcie cos sie zmieni.
andytown:
wiesz, można patrzeć różnie. ja tam lubię Panasa, bo Ich zabawki działają i są przemyślane (MATSUSHITA!!!). co ma powiedzieć biedny Pentax, którego oplata swoimi mackami Szajsung? w tym przypadku może się to faktycznie nie podobać...
dzemski:
taa, powiedz tylko kiedy składamy papiery na stołki specjalistów od E-System i negocjatorów warunków z FOTOWALETEM?
a może OLEK zatrudnia w Polsce tych samych fachowców, co VELBON? na te statywy czeka się miesiącami, bo ciągle coś... tyle czekam na DF-60, że aż mi biedny CX popękał od używania (serio...).
A wiesz, ze coraz powazniej to rozwazam? Z tego co widze, D50 mozna dostac bez bolu i z pocalowaniem w lapke. Roznica w cenie praktycznie zadna. Mozna powiedziec, ze to te same pieniadze. Czekam do konca tygodnia, jak sie sprzet nie pojawi w sprzedazy, to trzeba bedzie sie zdecydowac na innego producenta.
olympusart
23.05.06, 10:23
A wiesz, ze coraz powazniej to rozwazam? Z tego co widze, D50 mozna dostac bez bolu i z pocalowaniem w lapke. Roznica w cenie praktycznie zadna. Mozna powiedziec, ze to te same pieniadze. Czekam do konca tygodnia, jak sie sprzet nie pojawi w sprzedazy, to trzeba bedzie sie zdecydowac na innego producenta.
Ja też przymierzam się do D50 :lol:
RadioErewan patriotyzmu u mnie dostatek , graniczącego z glupotą chyba , trzy olympusy w moim domu , nie licząc tych co były kiedyś dawniej. Powinienem być traktowany jak specjalny klient w Oly Polska.(co się raz nawet zdarzyło)
A nikon jak to Nikon robi dobre aparty , ale zdjęcia podobno najlepsze są z Canona.
he he he
Ja szukałem Zuiko 11-22.Ze drogi to norma ale zupełnie niedostępny trzeba czekać ok. miesiąca a niektóre e-sklepy mające w ofercie nawet nie raczą odpowiadać na telefony o e-mailach nie wspomnę.W efekcie już nie mam E1 i lampy...
olympusart
23.05.06, 10:43
Cud, cud, stał się chyba cud :shock:
Przed chwilą miałem telefon, że jutro będę miał mojego wymarzonego Olka (double kit+karta 1GB). Wygląda na to, że niedługo do Was (użytkowników Oly) dołączę :P
Przed chwilą miałem telefon, że jutro będę miał mojego wymarzonego Olka (double kit+karta 1GB). Wygląda na to, że niedługo do Was (użytkowników Oly) dołączę :P
Gdzie? Skąd? Jak?
Dawaj adres! :)
Nie chwal dnia przed zachodem słońca.
OLYMPUS POLSKA powinien sobie poprawić relacje z detalistami, to ONi przecież sprzedają te aparaty.
Tu jest pies pogrzebany w dystrybucji - wystarczy pogadać z ludźmi handlującymi aparatami , kontaktów z OLY POLSKA unikają jak diabeł święconej wody.
Mam kontakt z przedstawicielami OLY Polska, ale z dzialu mikroskopii i nie jest moze rozowo, ale czasem trafi sie czlowiek z ktorym naprawde mozna wiele zalatwic, wlacznie z wypozyczeniem sprzetu do testow. Ale ogolnie, wraz z szefem jestesmy zazenowani obsluga OLY Polska, jak rowniez firm takich jak Nikon, a o Leica nie wspomne, bo ta firma praktycznie w naszym kraju nie istnieje. Polak potrafi... polozyc kazda firme. Dziwi mnie tez sytuacja na rynku sprzetu medycznego. Nikon polozyl juz dawno laske na mikroskopy i wie ze najwiecej zarobi u medykow, za to OLY majac lepszy od Nikona sprzet nie potrafi w Polsce nic sprzedac.
Mamy jednak sentyment do Olkowych mikroskopow i je w pierwszej kolejnosci bierzemy pod uwage przy zakupie.
olympusart
23.05.06, 12:32
Gdzie? Skąd? Jak?
Dawaj adres! :)
Gdzie? www.fotopanorama.pl
Skąd? Olympus Polska
Jak? 3 tygodnie czekania od dnia zamówienia :x
Nie chwal dnia przed zachodem słońca.
OLYMPUS POLSKA powinien sobie poprawić relacje z detalistami, to ONi przecież sprzedają te aparaty.
Tu jest pies pogrzebany w dystrybucji - wystarczy pogadać z ludźmi handlującymi aparatami , kontaktów z OLY POLSKA unikają jak diabeł święconej wody.
Pochwaliłem i wyszło... Jak nie sraczka to przemarsz wojska, zakup w ogóle stanął pod wielkim znakiem zapytania, bez znaczenia już czy Olek, czy Nikon.
Co do kontaktu sklepów z Olkiem, w jednym tylko usłyszałem, że są z firmą straszne kłopoty i wstawianie ich sprzętu po prostu się nie opłaca.
Fotopanorame odwiedzilem, to chyba jeden z nielicznych sklepow, do ktorych jeszcze nie zajrzalem ;)
Nie ma nic wspólnego z tą firmą, ale jak tak jedziemy nazwami na forum to słyszałem, że ta sieć sklepów RTV/AGD co ma "Mix" w nazwie ma teraz doskonałe układy z Olympus polska i może zaoferowac dobre ceny i całość oferty jaką ma Oly polska.
Nie wiem czy to prawda, ceny zaoferowali mi dobre i zamówiłem obiektyw. Teraz czekam na niego, ma być w przyszłym tygodniu, zobaczymy czy się wywiążą.
Cierpliwości panowie życzę.
Spóxniliście się z zakupem jak towar wszedzie leżał to teraz swoje odczekac musicie :lol:
no własnie wejście tych srebnych e-500 za 1999 zł w SE kicie.. sporo namieszało na rynku....
RadioErewan
23.05.06, 15:45
no własnie wejście tych srebnych e-500 za 1999 zł w SE kicie.. sporo namieszało na rynku....
Na SE kita to ja bym uważał. Szkło 17,5-cośtam cośtam nie powinno nosić marki Zuiko.
Cierpliwości panowie życzę.
Spóxniliście się z zakupem jak towar wszedzie leżał to teraz swoje odczekac musicie :lol:
Złośliwcze!
Czekaj, jeszcze się zemszczę za to :)
kupił ode mnie czlowiek przez allegro 14-45 , a używał dotąd 17-45 i mówił po kilku próbnych fotach , że róznica jest jak niebo i ziema na korzyść 14-45 oczywiście.
RadioErewan
23.05.06, 21:27
kupił ode mnie czlowiek przez allegro 14-45 , a używał dotąd 17-45 i mówił po kilku próbnych fotach , że róznica jest jak niebo i ziema na korzyść 14-45 oczywiście.
Pierwszy kontakt z E500 to było też spotkanie z 17,5-cośtam. Myślałem, że 500 zatopi Olka, bo on z tym szkłem działał jak małpka z przed 5 lat. Po zmianie szkiełka, okazało się, że to całkiem zacny aparat.
olympusart
25.05.06, 08:58
Mam w końcu mój długo oczekiwany sprzęt: Olka E-500.
Pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne chociaż na razie jestem trochę przerażony ilością dostępnych funkcji i ustawień :shock: . Pierwsze chwile posiadania sprzętu (tak długo oczekiwanego) dają sporo radości.
W nawiązaniu do czasu oczekiwania na aparat niedawno w internecie natknąłem się na stronę o samochodach Ferrari. Pomyślicie sobie co ma wspólnego Olympus i Ferrari :?: . Podając za autorami strony (polecam http://www.ferrari.zewpress.com/index.php?dzial=historia&plik=historia) słowa Enzo Ferrari:
Samochód Ferrari jest jak piękna kobieta - zanim się go zdobędzie trzeba go zapragnąć
Podobnie jest z Olympusem :wink:
znaczy się - im więcej olek sprzeda zestawów 17-45 tym łatwiej będzie sprzedać w dobrej cenie 14-45:)
a pytanie jak ten 17-45 ma się do 18-55.... bo stestów widziałem ze podobnie jak one mają mydełko po bokach i w miarę ostry środek....
Niestety Olek tym obiektywem dorównał do reszty... niestety w dół:(
powiedzcie, jak można do DSLR'a dodawać takie badziewie w kicie... "blurowaty szeroki kąt" od 34 mm, parodia.
Ostatnio z nudów oglądałem przez chwilę program telewizji czeskiej. Pech a może szczęście chciało że akurat trafiłem na dwie reklamy Olympusa(aparatów cyfrowych). były to reklamy sponsorujące dany program w TV. A u Nas ?
a u nas klienta ma się w *****... pensja marketingowca (kilka tyśków) przecież i tak się należy a że sprzętu nie można dostać w prosty sposób - widocznie niektórym to wisi.
myślę, że Panas pociągnie system marketingowo. swoje małpki reklamują jak dzicy, więc pierwsze lustro też nie przejdzie bez echa.
Pazerni są po prostu skośnoocy kolesie i na amatorach chcą wielka kasę zrobić.
Ha, jutro przyjeżdża mój E-500. Od zamówienia nawet tydzień nie minął :)))
Witajcie,
JUż wcześniej o tym pisałem, w Warszawie w Carefourze na Targówku jest sklep foto - nie wiem jak się nazywa, ale ten około Empiku - tam jest bardzo dużo sprzętu Olympusa.
W weekend był: e300, e500, e1, kilka niezłych obiektywów (7-14, 50) i troszkę osprzętu
Warto tam wejść
Dodatkowo w EURO AGD są e500 czarny i srebrny
Paweł
Witajcie,
JUż wcześniej o tym pisałem, w Warszawie w Carefourze na Targówku jest sklep foto - nie wiem jak się nazywa, ale ten około Empiku - tam jest bardzo dużo sprzętu Olympusa.
[...]
Paweł
Sklep się nazywa Fotokonsorcjum, rozmawiałem z nimi kilka razy. U nich też dokonałem obmacania trzech interesujących mnie puszek.
Na pewno mieli E-1 z 14-54, mieli też E-500 z jednym szkłem (nie pamiętam którym).
Z doublekitem E-500 mieli mieć chyba w tym tygodniu, ale sami nie byli pewni czy na pewno dotrze. W każdym razie, sklep jest porządny, a obsługa chętna do udzielania informacji.
tomeczeks23
1.06.06, 22:41
Witajcie,
[...]
Paweł
Sklep się nazywa Fotokonsorcjum, rozmawiałem z nimi kilka razy. U nich też dokonałem obmacania trzech interesujących mnie puszek.
Na pewno mieli E-1 z 14-54, mieli też E-500 z jednym szkłem (nie pamiętam którym).
Z doublekitem E-500 mieli mieć chyba w tym tygodniu, ale sami nie byli pewni czy na pewno dotrze. W każdym razie, sklep jest porządny, a obsługa chętna do udzielania informacji.
czy E-500 mają tam pod dostatkiem czy trzeba dłużej czekać?
Ja E-500 ściągałem poprzez zwykły sklep komputerowy z miejscowości w której pracuję. Nawet nie wiedieli, że taki aparat istnieje i był to najdroższy sprzęt foto jaki sprowadzli. Dlaczego u nich - ponieważ zaopatruję firmę w sprzęt komputerowy u nich oraz dlatego, że zrobili mi atrakcyjną cenę. O możliwość sprowadzenia zapytałem u nich przypadkowo, gdzy zamawiałem pamięci ram do kompów.
Może to jest jakaś podpowiedź?
A co do macania, to E-500 występuje najczęściej w Media Markt lub Saturnie, niestety w nienajlepszych cenach.
Pozdrawiam
Witajcie,
[...]
Paweł
Ino drogi, zdecydowanie za drogi - do pomacania rzeczywiście ok.
Niestety, Fotokonsorcjum tani nie jest. Przynajmniej facet tam jest szczery, mowi krotko: Utrzymanie tego sklepu tutaj kosztuje.
Moj E-500 przyjechal dzisiaj z cyfrowe.pl po zaledwie tygodniu oczekiwania. Poszlo szybko, gladko i bez problemow.
W RTV Euro AGD:
E 300 + 80 - 300 mm cena 2999 zł
Krakow ul. Podgórska 34, Galeria Kazimierz - Centrum Handlowe
Poznan ul. Poznańska 6, ETC - Centrum Handlowe
Przemysl ul. Sportowa 11, Centrum Handlowe przy miniMAL
Szczecin al. Wyzwolenia 18/20, Galaxy - Centrum Handlowe
E 500 + 14 - 45 mm + 1 GB cena 2999 zł
Wrocław ul. Bolesława Krzywoustego 126, Korona - Centrum Handlowe
Warszawa ul. Głębocka 15, Targówek - Centrum Handlowe
Torun ul. Szosa Lubicka 111, Centrum Handlowe przy miniMAL
Świdnik ul. Wyszyńskiego 17, Venus - Centrum Handlowe
Sosnowiec ul. Staszica 8 B, Plejada - Centrum Handlowe
Rzeszów ul. Rejtana 65, Plaza Rzeszów - Centrum Handlowe
Lublin ul. Zana 19, Centrum Handlowe im. Tomasza Zana
Bydgoszcz ul. Fordońska 141, Galeria Pomorska - Centrum Handlowe
Gdańsk ul. Spacerowa 48, Osowa - Centrum Handlowe
E 500 + 17,5 - 45 mm
Żywiec al. Legionów 45, Centrum Handlowe przy TESCO
Zawiercie ul. Obrońców Poczty Gdańskiej 20, Centrum Handlowe przy Intermarche
Wrocław ul. Bolesława Krzywoustego 126, Korona - Centrum Handlowe
Warszawa ul. Marszałkowska 45/49, Berlin - Sklep Firmowy
Warszawa ul. Surowieckiego 8, Sklep Firmowy
Torun ul. Szosa Lubicka 111, Centrum Handlowe przy miniMAL
Szczecin al. Wyzwolenia 18/20, Galaxy - Centrum Handlowe
Rzeszow ul. Rejtana 65, Plaza Rzeszów - Centrum Handlowe
Poznan al. Solidarności 42, Centrum Handlowe przy Kaufland
Łódź ul. Pojezierska 93, Centrum Handlowe przy TESCO
Kraków ul. Wielicka 259, Centrum Handlowe przy TESCO
Kraków ul. Zakopiańska 62, Zakopianka - Centrum Handlowe
Katowice al. Roździeńskiego 200, Dąbrówka - Centrum Handlowe
Stan dostępności produktu z 3 czerwca 2006r. godz. 12:00.
Uwaga! Może się zdarzyć, że zanim dojedziesz do sklepu, produkt zostanie sprzedany.
Z dostępnością zestawów jest dosyć kiepsko, a jak z samymi obiektywami? Ja mieszkając w Wielkiej Brytanii mam problemy! Gdzie się człowiek nie zwróci tam czekanie! Olympus 40-150: 14 dni, Sigma 55-200: 10-20 dni (a w sklepie netowym gdzie znalazłem najniższą cenę odpisali że dostawa ma być pod koniec maja, ale nie mogą mi tego obiecać na 100%). A jak się ma Nikona, Canona lub Pentaxa (lub nawet KM) to większość rzeczy jest "in stock" czyli "na półce" . Pewnie jakbym chciał szkło wyższej klasy do Olka to zapytanie o termin dostawy słałbym do fabryki. Niestety taka jest rzeczywistość (mimo że znalazłem inną opinię w tym wątku), że nawet na zachodzie europy Olek jest marką niszową przeznaczoną dla garstki swoich fanów. Canony i Nikony zalegają na półkach nawet w supermarketach, a Olków nawet w sklepach foto jak na lekarstwo (czyt. na zamówienie). Ja swojego E-300 kupiłem z kitowym 14-45 za 300 funtów na eBayu (nowy z gwarancją) - kolo dostał go za swojego uszkodzonego 8080 którego fabryce nie opłacało się naprawiać - i cena oraz pozytywne doświadczenia z C-5050 były głównymi powodami mojego zakupu. Poza tym wiedziałem że nie wyjdę poza 2-3 szkła, więc argumenty o ilości szkieł dostępnych do produktów dwóch liderów (ilościowych) rynku mam głęboko w d.... Ale mały niesmak pozostaje. No cóż, zawsze mogę wkręcić adapter Pentax K i założyć coś z mojej starej kolekcji. A efekty są takie: Tupolew Tu-204 (http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=923071)
Z pewnym zdziwieniem czytam Wasze informacje na temat trudnosci z zakupem E-500. Znalazlem kilka sklepow internetowych, w ktorych w ciagu kilku dni masz wymarzone cacko w domu. Jak to mozliwe, ze nawet w GB nie ma, a w takiej pchlej NL jest pod dostatkiem?
http://www.digitalwarehouse.nl/estore/index.php?Art_ID=1568&taal_ID=NL - dostawa w ciagu 5 dni
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_AffiliateMap-Start?LinkType=Product&Section=SCE&PrdID=9000000003986116&Referrer=ADVNLKEL00201400099 - dostawa w ciagu 3 dni
http://www.4launch.nl/4launch.php?links=shop/shoplinks.php¢er=shop/producteninfo.php?productid=019780 - dostawa 1-5 dni
http://www.pixmania.nl/nl/nl/163196/art/olympus/e-500-14-45mm-f-3-5-5-6.html?srcid=103 - dostawa w ciagu 5 dni
http://www.redcoon.nl/redcoon/catalog.do?action=ShowProductDetail&ref=kelkoo.nl&productId=5413 - dostawa w ciagu 4 dni
Z pewnym zdziwieniem czytam Wasze informacje na temat trudnosci z zakupem E-500. Znalazlem kilka sklepow internetowych, w ktorych w ciagu kilku dni masz wymarzone cacko w domu. Jak to mozliwe, ze nawet w GB nie ma, a w takiej pchlej NL jest pod dostatkiem?
http://www.digitalwarehouse.nl/estore/index.php?Art_ID=1568&taal_ID=NL - dostawa w ciagu 5 dni
http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_AffiliateMap-Start?LinkType=Product&Section=SCE&PrdID=9000000003986116&Referrer=ADVNLKEL00201400099 - dostawa w ciagu 3 dni
http://www.4launch.nl/4launch.php?links=shop/shoplinks.php¢er=shop/producteninfo.php?productid=019780 - dostawa 1-5 dni
http://www.pixmania.nl/nl/nl/163196/art/olympus/e-500-14-45mm-f-3-5-5-6.html?srcid=103 - dostawa w ciagu 5 dni
http://www.redcoon.nl/redcoon/catalog.do?action=ShowProductDetail&ref=kelkoo.nl&productId=5413 - dostawa w ciagu 4 dni
No i fajnie, ale weźmy np: poszukiwaną przeze mnie Sigmę 55-200 - na digitalwarehouse.nl nawet nie występuje z bagnetem 4/3! Pixmania? Aparaty moze i są, ale ze szkłami podobnie jak na innych stronach - nie ma albo czekać 2 tygodnie lub więcej (bo za terminowość poddostawców nikt nie poręczy). Rozumiem sytuację ze szkłami klasy wyższej za paręset funtów (złotych, euro, zresztą może być za parę tysięcy) ale badziewie za mniej niz 100 funtów na zamówienie z terminami po 2 tyg?
Dla zainteresowanych zakupem E-300, Olympus Polska ma podobno w magazynie jeszcze kilka sztuk (nowych, plus jeden poserwisowy E-1, ale z uszkodzonym obiektywem). Ja kupiłem E-300 w doppelkicie za 2400 (w tym koszty dostawy). Szybko, miło i bezproblemowo.
E-300 z dwoma szkielkami za 2400 - REWELACJA !!! kto jeszcze myśli o kupnie tego naleśnika powinien spieszyć się zanim go przybysze ze wschodu łykną.
Już prawie miałem kupować w jednym sklepie internetowym za 2899, bo miał być w ciągu kilku dni. Wszędzie indziej albo już nie ma i nie będzie, albo trzeba poczekać kilka tygodni i może się znajdzie. Z jednym obiektywem spokojnie można jeszcze kupić, ale koniecznie chciałem 40-150.
Pomyślałem jednak, że choć szanse małe, bo zapewne indywidualnym odbiorcom Olympus Polska nie sprzedaje i naczytałem się tu wiele złego o nich, to jeden telefon nie zaszkodzi. Jak pani podała cenę, nawet sekundy się nie zastanawiałem...
Dla zainteresowanych zakupem E-300, Olympus Polska ma podobno w magazynie jeszcze kilka sztuk (nowych, plus jeden poserwisowy E-1, ale z uszkodzonym obiektywem). Ja kupiłem E-300 w doppelkicie za 2400 (w tym koszty dostawy). Szybko, miło i bezproblemowo.
dzięki Ci kolego za super niusa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zrobilem według wskazówek: zadzwonilem i byla ostatnia sztuka, zamówilem w poniedzialek i 2 dni i juz mam w domu e300dualkit :)
maryo Witaj wśród Olimpijczyków -Farciarzu !!!
Fajnie, że się załapałeś. Może to był ostatni podwójny kit w Polsce. Gratulacje i miłego focenia.
Fajnie, że się załapałeś. Może to był ostatni podwójny kit w Polsce. Gratulacje i miłego focenia.
cóż tu pisać: jestem Ci wdzięczny niesłychanie, przez miesiąc szukałem takiej okazji.
dzięki Ci kolego za super niusa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zrobilem według wskazówek: zadzwonilem i byla ostatnia sztuka, zamówilem w poniedzialek i 2 dni i juz mam w domu e300dualkit :)
Bądź przeklęty!!! Po trzykroć!!!
Mam za swoje i nie czytanie forum na bieżąco...
christof138
8.06.06, 14:18
a wie ktoś gdzie jeszcze można kupic nowego E-1 (najlepiej w kicie) w dobrej cenie ?
pozdrawiam
a wie ktoś gdzie jeszcze można kupic nowego E-1 (najlepiej w kicie) w dobrej cenie ?
pozdrawiam
Nie będzie łatwo, ale mozesz poszukac tutaj: www.skapiec.pl, moze jeszcze kilka ofert sie trafi.
[ Dodano: Pią 09 Cze, 2006 ]
O, tak mi sie napatoczylo, tutaj masz zestawy:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=8952&name=Olympus_E-1_DOUBLE_KIT_SE
Zadzwon do nich, spytaj.
christof138
9.06.06, 13:37
dzięki rzeczywiście nie jest łatwo go zdobyć-większośc sklepow internetowych już go nie ma mimo że widnieją na ich stronach! :(
czekam na info od foto-netu co do ich ceny - na stronce z 14-45 mają po 2559zł - czy to dobra cena ?
proszę o ew. info kto jeszce ma ten zestaw w swojej ofercie?
czekam na info od foto-netu co do ich ceny - na stronce z 14-45 mają po 2559zł - czy to dobra cena ?
Mi wydaje się niezła, ale ja się nie znam...
A powiedz, dlaczego akurat E-1?
Swoją drogą, ciekawa sprawa. Całkiem niedawno można było dostać go conajmniej w kilku sklepach.
Gdyby ktoś był zainteresowany E-300 z 14-45, to widziałem wczoraj (11.06) nówkę sztukę we wrocławskim Auchanie na Bielanach, w cenie 2099 PLN. Tłumu nie było.
Pozdrawiam,
widzialem wreszcie jedną sztukę w Media w Krakowie niestety bez dopel kita za 4299zł.
Zadzwoniłem do Olympusa i Pytam gdzie i kiedy będzie można dostać E-330 w dopel kicie. Nie wiedzą nic, kompletnie nic. Poszedłem do znajomej w Gliwicach pracującej w foto-jokerze i podobno całkowicie wycofali się ze współpracy z Olympusem, nie handlują nawet kompaktami. Coś jest jednak z tym Olkiem nie tak.
Mam prośbę niewiem dlaczego, może to kwestia jakiś ustawień, ale nie mogę znalęźć łączy do przeglądania następnych stron danego postu. Poprostu widzę pierwszą stronę wybranego tematu lub działu i nie mogę przewijać dalej, nie mam strzałek? wie ktoś coś co trza pstryknąć czy co? Niestety nie będę tego wstanie odczytać ponieważ musiałbym przewinąć stronę tego tematu na 9-tą czy może nawet 10-ta. A jak już pisalem nie mogę tego zrobić. Proszę więc o maila vision@hairacademy.pl. Dzięki
Ja przeszukałem sieć i dzwoniłem do ok 10 sklepów. E-1 z 14-54 w naszym kraju juz nie uświadczysz.
Rafał Czarny
16.06.06, 22:55
Śmieszna jest polityka Olympusa. Jest cóś takiego, co się nazywa efektem snoba. Wykładowcy na uczelniach ekonomicznych, by zobrazować ten mykens opowiadają taką anegdotkę. "W latach osiemdziesiątych mercedes zaczął się kiepsko sprzedawać na amerykańskim rynku. Co więc zrobili spece od sprzedaży merca? Podnieśli ceny. I furki zaczęły się żenić jak świerze buły".
Może to jakaś arcychytra strategia Olympusa. Nie dać ludziom możliwości kupienia sprzętu. Może ich apetyty tak się zaostrzą, że jak wreszcie rzuca na półki, to se ludzie kupią po trzy??? :roll: :roll: :roll:
Nie ma innego wyjścia jak przesiąść sie do konkurencji. :(. Albo canon albo nikon
RadioErewan
16.06.06, 23:13
Śmieszna jest polityka Olympusa. Jest cóś takiego, co się nazywa efektem snoba. Wykładowcy na uczelniach ekonomicznych, by zobrazować ten mykens opowiadają taką anegdotkę. "W latach osiemdziesiątych mercedes zaczął się kiepsko sprzedawać na amerykańskim rynku. Co więc zrobili spece od sprzedaży merca? Podnieśli ceny. I furki zaczęły się żenić jak świerze buły".
Może to jakaś arcychytra strategia Olympusa. Nie dać ludziom możliwości kupienia sprzętu. Może ich apetyty tak się zaostrzą, że jak wreszcie rzuca na półki, to se ludzie kupią po trzy??? :roll: :roll: :roll:
Pomysł fajny, ale w przypadku E1 to chyba nie o to chodzi. Efekt snoba usiłował zrealizowac na polskim rynku Eurocolor przed plajtą, przy premierze E1. Wielką krzywdę wyrządził tym mykiem Olkowi. W Polsce łatwo taką polityką zebrać armię niechętnych marce specjalistów.
Wracając do tematu. E1 się chyba już skońćzyły i nie będzie ich w sklepach, bo już nie są produkowane.
Rafał Czarny
16.06.06, 23:22
Ja wsiadłem do przedziału z napisem Olympus. I nie żałuję. Choć E500 wygląda jak zabawka, skrzypi jak trabant (nie mogę się do tego przyzwyczaić. Strasznie mnie to wk..wia. Choć ostatnio jakby mniej skrzypi) to jest to moim skromnym naprawdę zajebisty aparat. Ma funkcje jak kamerki z przedziału profi inych firmu (faktyczny spot AF, a nie placek jak u innych itd.) Jak se w końcu dopalę do niego 14-54, to już mi nic do szczęścia nie trza (jasność się stanie :roll: :roll: ). 99 proc. fot robię obiektywem o takim zakresie ogniskowej (na razie 14-45 i dobrze mi jest z tym).
A szum Olympusowy to przesada. Taką dostał łatkę Olek i to chyba główny powód, że się słabo żenią.
Szumofobia to choroba jak rzeżączka. Nie umiera się od niej, łatwo ją wyleczyć, ale z osobnikiem cierpiącym na nią, nikt się nie chce przespać.
PS. W poprzednim poście napisałem świeże przez rz. Sorki. Bardzo uważam na orty, ale mam z tym problem. Dawniej takich ludzi nazywano debilami, teraz to się nazywa dysgrafia.
Podobnie, jak homoseksualistów nazywano dawniej pedałami, a dzić kochającymi inaczej. :roll: :roll:
Ja nabyłem jedną z ostatnich E-1 w Polsce, pytałem o jeszcze jedną dla znajomego fotografa, bo jedna mu nie starcza i klapa. Pozostaje tylko rynek wtórny lub najbliżej Niemcy. Jak ktoś szuka E-500 to na allegro jest kilku dobrych sprzedawców, więc pewnie towar od ręki.
Witam.
Tak sobie czytam ten wątek (już nawet nie chcę sprawdzać, od kiedy chodzą te wypowiedzi) i aż mnie skręca. Bo ... nadal się nic nie zmieniło. E 500 w dual kicie mozna sobie zamówić, ale jak odpowiadają sprzedawcy " nie wiadomo kiedy będzie i Olympus też tego nie wie". Owszem dostępny jest E 500, ale bądź jako zestaw z obiektywem 17,5-45, ktora to opcja - jak słusznie zauważono na tym forum - wywoluje sztywnienie srodkowych palcow, badz jako pojedynczy zestaw. Po prostu szkoda gadac - mamy polowe lipca i nic sie nie zmienilo!!!
Wiekszosc sklepow internetowych podaje czas oczekiwania 2 tygodnie (choc to nic pewnego), a na allegro jeden (ostatni) ze sprzedawcow napisal mi we srode, ze "doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze TYLKO ON MA TAKI ZESTAW W SPRZEDAZY".
A tak na marginesie - czy ktos dostal jakas odpowiedz oficjalna od Olympusa?
Jestem tu nowy :mrgreen: witam wszystkich !
szukajcie w sklepach, które importują towar również z Niemiec. myślę że tutaj bez problemu znajdzie się nowy E-500:
http://www.europassat.com/sklep/index.php?d=katalog&k_id=7
Fakt... Olympus Polska mógłby bardziej dbać o rynek. Ludzie chca wydać pieniądze i nie ma sprzętu na magazynach !!! Parodia... :evil:
No ja mam zamówiony poprzez techdatę makro 35mm i tak sobie czekam. Olympus tez sobie czeka, bo ponoć tych 35 zamówili sobie na stan 5 sztuk, ale "auto w poniedziałek nie dojechało" (może zostało uprowadzone :twisted: ).
Z zapowiedzi, mam znowu termin na poniedziałek - No zobaczymy, zobaczymy ...
Ale taka polityka to się dobrze nie skończy.
Ciekawy jestem czy w innych krajach też są takie problemy, bo ja mogę zrozumieć ze w sklepie na półce obiektywy nie będą leżały, ale dlaczego dystrybutorzy nie mają sprzętu na stanie, a jak już sam olympus polska nie ma to nie jest pocieszające
No ja mam zamówiony poprzez techdatę makro 35mm i tak sobie czekam. Olympus tez sobie czeka, bo ponoć tych 35 zamówili sobie na stan 5 sztuk, ale "auto w poniedziałek nie dojechało" (może zostało uprowadzone :twisted: ).
Z zapowiedzi, mam znowu termin na poniedziałek - No zobaczymy, zobaczymy ...
Ale taka polityka to się dobrze nie skończy.
Ciekawy jestem czy w innych krajach też są takie problemy, bo ja mogę zrozumieć ze w sklepie na półce obiektywy nie będą leżały, ale dlaczego dystrybutorzy nie mają sprzętu na stanie, a jak już sam olympus polska nie ma to nie jest pocieszające
Sprawa jest bardziej skomplikowana niż nam się wydaje. Niestety lub dla nas stety Nikon oraz Canon wcale nie błyszczy na tle Olympusa. Jak ostatnio robiłem rozeznanie co do dostępności pewnego Zuiko :-) otrzymałem info, że na stanie Oly nie ma i co gorsza nawet Bóg nie wie kiedy mieć będzie. Rzuciłem kilka ^%$%&^$ pod adresem Oly Polska i bardzo miły sprzedawca ze sklepu, w którym dokonuję zakupów wyjaśnił mi, że Olympus nie jest jedynym, który tak traktuje polski rynek. Nie wiem o jakie szkło/a chodzi (być może min. o 18-200VR), ale ludzie od Nikon'a dostali termin realizacji zamowień na wrzesień !!! W ciągu ostatnich dwóch miesięcy anulowało zamówienia 65% zamawiających u nich szkła Canon'a. Nazwy sklepu nie podam, ale jest to jeden z większych sklepów internetowych.
To co jest pocieszające to fakt, że Oly ponoć jest chętny jak nigdy dotąd do współpracy. Co warte podkreślenia (ponieważ wcześniej takiej polityki nie prowadzono) sklep ma dostać od Olympus Polska po kilka szkiełek na stan magazynowy. I o to chodzi...
Olympus powinien wziąć się do pracy. Robi świetne korpusy oraz szkła. Sprzedałby kilka razy więcej sprzętu, gdyby nie błędna polityka zniechęcająca klienta.
Pozdrawiam Pana Prezesa Olympus Polska, który jest człowiekiem inteligentnym, rozumiejącym potrzeby rynku i co najważniejsze szybko reagującym na jego bolączki. Pracujcie nad polskim rynkiem bym wreszcie nie musiał ściągać sprzętu z Niemiec.
Stanisław Rozalski
10.07.06, 08:12
Witam wszystkich Olympijczyków.
Problemy z kupnem sprzętu były zawsze. Ja swojego E-1 także kupiłem dzięli pomocy klubowiczów. Mieszkam w Dębicy a sprzęt kupiłem w Gdańsku. Na telefon. Gdześ tam w naszym archiwum można znależć tę historię wraz z adresem sklepu. Może ma jescze inne modele na stanie, sklep ze względu na solidność polecam.
W Rzeszowie w Media Markt widziałem w ubiegłym tygodniu E-500, czarnego w dual kicie z 14-45 i 40-150 za 3300. Były chyba dwa komplety. E-330 nie mieli jeszcze w ofercie.
Tłoku przy nich nie było bo jednak ludzie bardziej interesują sie kompaktami i te są najczęściej oglądane.
Lustrzanki leżą zamknięte w gablotach i dzięki temu jest szansa ,że są sprawne i bez uszkodzeń.
Jeżeli ktoś naprawdę poszukuje to polecam.
nie ma to jak kultowa cena 3333 swego czasu, wtedy nikt się nie czaił z decyzją i nie debatował, tylko wszyscy brali i po tygodniu kurz został na półkach...
OLEK globalnie wychodzi na prostą i mam nadzieję że sprzęt z czasem też będzie bardziej osiągalny. jeśli jeszcze zmienią politykę cenową przy zakupie zbiorowym na kwotę kulkunastu tyśków to coś z tego będzie...
wiele firm w kraju rozpocznie dystrybucję szkieł OLY w momencie wejścia nowego Panasa na rynek.
Kaarool TY to jesteś optymista , wychodzi dzięki sprzedaży w duzej ilości udanego modelu E500 , a co z apartem dla Ciebie tym następnym .....
Kaarool TY to jesteś optymista , wychodzi dzięki sprzedaży w duzej ilości udanego modelu E500 , a co z apartem dla Ciebie tym następnym .....
Ja o nastepcę E-1 się nie martwię. Będzie. To co mnie boli to fakt, że będę musiał śmigać z E-1 jeszcze około dwóch lat. Cena E-X zapewne będzie powyżej 7000 zł, a to mimo wszystko sporo.
Ostatnio zwracam uwagę na tematy z cyberfoto.pl dotyczące dostepności sprzętu. Nie sądziłem, że Nikon ma takie problemy z dostarczeniem wystarczającej ilości D50 na rynek polski.
W USA tez nie jest rewelacyjnie jesli o chodzi o sprzet Olympusa. Raczej Canon/Nikon, jesli Olki to raczej kompakty, nie lustrzanki. Moze to kogos pocieszy :) Wszedzie sie trzeba wiec nachodzic , zeby dostac Olka :D
jak miałby być to już by był ten E coś tam coś tam
robin:
wszystkie cztery warunki spełnione:
- sprzedali zapasy E-1
- wypuścili zayebiste obiektywy
- pozyskali mniej szumiącą matrycę
- rośnie rynek i popyt na sprzęt 4/3
robi się późno, za późno, więc albo teraz wypuszczą coś mocniejszego od zabawek albo mogą to sobie schować do wora i zawiązać...
RadioErewan
10.07.06, 17:20
W tym roku poznasz następcę E-1. Spoko.
heeee a ja wczoraj na finałowym meczu patrzę i oczom nie wierze właczam w TV stopklatkę potem powiększam na max i co sie wyłania wsród reporterów z canonami z bałymi lufami jedniutki reporterk z E-1 , ale jaja , ale jakie mial szklo to już nie wiem , nie duże wyglądało.
Też pewnie mu się śni następca E-1 , jak go tam wpuścili !!!
wsród reporterów z canonami z bałymi lufami jedniutki reporterk z E-1 ehhe tez takie mialem wrazenie :P juz sie zastanawialem czy jakiegos konkursu nie zrobic pt " ile bylo Olkow" :D
Zapewne na Photokina2006. Przeca oficjalnie już Włodarze Olympusa wypowiadali się o terminie prezentacji następcy E-1.
Nie martwię się -czy- lecz -za ile-...
Mam nadzieję, że wystartuje z pułapu max. 8000 zł. Tak bym za 18-24 miesiące mógł go kupić gołego za około 4000 zł.
Stanisław Rozalski
11.07.06, 07:54
Słuchajcie, cenotwórstwo kwitnie w każdej branży począwszy od motortzacji a na budownictwie skończywszy.
Tylko konkurencja wymusza złagodzenie pazernictwa producentów i posredników handlowych.
Złota zasada mówi,że najlepiej jest przeczekać , oczywiście jeżeli jest to możliwe.
Po wodotryskach cenowych zawsze przychodzi uspokojenie.
Pamietam jak zobaczyłem w sklepie E-1 za ponad 13000 zł. Westchnąłem i pomyślałem sobie abstrakcja dla amatora.
Ale cały czas śledziłem obniżki i w końcu kupiłem ten wymarzony z 14-54 za 3300.
I wcale mi nie przeszkadza , że już go nie produkują i że za chwilę będzie nowszy model. Ten E-1 to jest cudo. Odnoszę to do 5050 i modeli konkurencji w cenie do 8000 zł.
Wychowany jestem na analogach i klasycznej fotografii więc ten szum na który tak narzekają niektórzy wcale mi nie przeszkadza, on jest taki jak na negatywach- przyjemny.
Staram się nie wychodzić powyżej ISO 400, z przyzwyczajenia , bo takich negatywów używałem gdy szukałem wyższych czułości..
A jak juz muszę używać ISO 1600 czy 3200- sporadycznie to tylko po to aby archiwizować .
Potem z tym szumem można trochę powalczyć, ale ci co mają takie foty wiedzą ,że ich klimat jest i tak niepowtarzalny.
Wiadomo, że o klimacie zdjęcia decyduje światło i jeżeli jest go mało to wysokie ISO także sprawy nie rozwiąże.
Koledzy,na dużych ISO wzystko u wszystkich szumi a poza tym chciałbym porównać jakość zdjęć tak po np 4 latach strzelania po kilkanaście tysięcy rocznie z E-1 i odpowiedników konkurencji.
Jak będzie wyglądała ostrość i szumy u konkurencji, skoro nie chwali sie ona gwarantowanymi przebiegami migawki a parametry ma od nowości na maksa.
Czyli matryce także mają wyśrubowane parametry, co wpływa na trwałość.
Dlatego ja mimo wszystko lubię OLY.
Następca E-1 kiedyś na pewno będzie tańszy. Do tego czasu E-1 dotrwa w dostojnej kondycji "kultowej lustrzanki".
Skoro szumy nie przeszkadzają, to dlaczego tak się o nich rozpisujemy? Mam wrażenie,że są jak pryszcze na twarzy nastolatki - niegroźne, zakochany chłopak i tak nie zauważy - a wszystkim innym przeszkadza. Właścicielce najbardziej.
Ja lubię tę dziewczynę, ale nie jestem jej chłopakiem i nie podobają mi się te olympusowskie szumy - nie są wcale ładne ani przyjemne, ani też "analogowe" (co najwyżej na ISO 400), tylko szczypią w oczy plackami kolorów. Trzeba być zakochanym w Olympusie, żeby tego nie dostrzegać - a może to właśnie jest sposób...?
;-)
--
emc2
Słuchajcie, cenotwórstwo kwitnie w każdej branży począwszy od motortzacji a na budownictwie skończywszy.
Tylko konkurencja wymusza złagodzenie pazernictwa producentów i posredników handlowych.
Złota zasada mówi,że najlepiej jest przeczekać , oczywiście jeżeli jest to możliwe.
Po wodotryskach cenowych zawsze przychodzi uspokojenie.
Pamietam jak zobaczyłem w sklepie E-1 za ponad 13000 zł. Westchnąłem i pomyślałem sobie abstrakcja dla amatora.
Ale cały czas śledziłem obniżki i w końcu kupiłem ten wymarzony z 14-54 za 3300.
I wcale mi nie przeszkadza , że już go nie produkują i że za chwilę będzie nowszy model. Ten E-1 to jest cudo. Odnoszę to do 5050 i modeli konkurencji w cenie do 8000 zł.
Wychowany jestem na analogach i klasycznej fotografii więc ten szum na który tak narzekają niektórzy wcale mi nie przeszkadza, on jest taki jak na negatywach- przyjemny.
Staram się nie wychodzić powyżej ISO 400, z przyzwyczajenia , bo takich negatywów używałem gdy szukałem wyższych czułości..
A jak juz muszę używać ISO 1600 czy 3200- sporadycznie to tylko po to aby archiwizować .
Potem z tym szumem można trochę powalczyć, ale ci co mają takie foty wiedzą ,że ich klimat jest i tak niepowtarzalny.
Wiadomo, że o klimacie zdjęcia decyduje światło i jeżeli jest go mało to wysokie ISO także sprawy nie rozwiąże.
Koledzy,na dużych ISO wzystko u wszystkich szumi a poza tym chciałbym porównać jakość zdjęć tak po np 4 latach strzelania po kilkanaście tysięcy rocznie z E-1 i odpowiedników konkurencji.
Jak będzie wyglądała ostrość i szumy u konkurencji, skoro nie chwali sie ona gwarantowanymi przebiegami migawki a parametry ma od nowości na maksa.
Czyli matryce także mają wyśrubowane parametry, co wpływa na trwałość.
Dlatego ja mimo wszystko lubię OLY.
Nie, nie... nie róbmy sobie jaj. Szum jest nieporządany i basta. E-1 jest świetnym korpusem i ja również nauczylem się z szumami żyć. Oczywistym jest jednak, że KAŻDY wolałby by jego korpus mial użyteczne nie tylko ISO800, ale i ISO1600.
Konkurencja jest lepsza. Jednak Nikon nie rządzi... rządzi Canon. Jest kogo gonić i to dobrze dla nas klientów.
.............Dlatego ja mimo wszystko lubię OLY.
heee a ja dlatego ,że ma dużo plusów dodatnich i mało minusow ujemnych
, najbardziej jednak za to ,że nie musze dokupować innych obiektywów -inny producentów , nie muszę tracić czasu na eksperymnty i mogę zająć sie wędkowaniem
Zapewne na Photokina2006. Przeca oficjalnie już Włodarze Olympusa wypowiadali się o terminie prezentacji następcy E-1.
Nie martwię się -czy- lecz -za ile-...
Mam nadzieję, że wystartuje z pułapu max. 8000 zł. Tak bym za 18-24 miesiące mógł go kupić gołego za około 4000 zł.
idę o zakład ,że nie będzie (z maniakalnym uporem popartym obserwacjami rynku)
RadioErewan
11.07.06, 17:14
idę o zakład ,że nie będzie (z maniakalnym uporem popartym obserwacjami rynku)
Możesz dokładniej napisać o co się zakładasz? Zacytowałeś tyle, że się zgubiłem i nie weim czy przyjąć twoje wyzwanie :-).
o kssszzzynkę żubra na najbliżym plenerku (po premierze E...), w Białowieży też był zakład ,ale niestety było po mojemu ,co mnie wcale nie cieszy .Jakos niestety nie chcemy zrozumieć ,że Oly zakończyl przygodę z aparatami pod profi , kurde przecież to widać i czuć.
RadioErewan
11.07.06, 17:36
o kssszzzynkę żubra na najbliżym plenerku (po premierze E...), w Białowieży też był zakład ,ale niestety było po mojemu ,co mnie wcale nie cieszy .
Nie wiem dlaczego chcesz mnie rozpijać?
eee sam się też napiję bo będzie okazja - nowe body E (profi) wychodzi raz na wiele wiele lat, chyba ,że masz sprawdzone wiarygodne info, a to wtedy zakład byłby nieuczciwy
robin102:
to może ze mną się założysz o 10 dębowych mocnych w puszce (albo żubrów w Twoją stronę)?
jeśli wypuszczą duży czarny aparat z:
- matrycą minimum 7,5 MPIX
- uszczelnieniami środowiskowymi
- minimum 3 fps z buforem na min. 12 klatek
- dwoma rolkami
- dużym wizjerem w którym coś widać (wzorem E-1)
- poziomem szumów nie większym niż w E-330.
stawiasz browce przy jakimś tam spotkaniu.
jeśli nie wypuszczą takiego czegoś, tylko kolejną zabawkę, ja stawiam browary Tobie.
pasuje czy chcesz coś zmienić w specyfikacji?
Rafał Czarny
11.07.06, 18:42
[
z matrycą minimum 7,5 MPIX
To zdecydowanie za mało, żeby konkurować z Nikonem i Canonem. Toż amatorskie aparaty mają 8mln, a nawet 10 mln.
Kaarool specyfikacja mi odpowiada , to zakład stoi !!! , bo widze ,że Radek wymiękł
duży czarny aparat - to mi się podoba
ja piję tylko Staropramen , dziwak ze mnie
robin102:
oki, będziemy czekać. jeśli nie wyjdzie nic podobnego do ww. to i tak trzeba będzie się napić i czekać aż Panas załata dziurę powstałą w ofercie OLKA.
Kaziq zwęszył coś odnośnie wejścia FUJI w 4/3 - może w końcu ktoś kiedyś dostarczy właściwy plaster miodu i pozamyka gęby szumofobom...
Rafał Czarny:
wybrałeś 4/3 i będziesz musiał się przyzwyczaić do tego, że inni mają więcej pikseli. przykładowo najkon i FUJI mają do dyspozycji 150% większą powierzchnię matrycy niż OLY a kamuń ma 400% tej powierzchni, więc wyżej ch nie skoczysz. za to z ostrością po rogach to Oni nam nie skoczą.
ja tam wolę mniej pikseli ale takich, których nie będę musiał odszumiać w cieniach przy ISO400... po prostu czasu mam coraz mniej a nie coraz więcej i to tyczy się chyba każdego z nas.
OLY raczej nie pierdnie na miarę D200, raczej na miarę 30D. coś w stylu 8 MPIX i 5 fps - tak mi się wydaje. na obecnym etapie nie skoczą wyżej, ale muszą zrobić cokolwiek lepszego od E-300/E-500 bo część osób już goni za kolejnymi modelami, niektórzy nie mają wyboru.
zdobyłem kilka ORF'ów od posiadacza E-330 i muszę przyznać że ISO800 bije to, które daje E-1 przynajmniej na pierwszy rzut oka. widać że dostrzegają problem i coś z tym robią.
heh...
informacja odnośnie zestawu Olympus E-500 + 14-45 mm + 40-150 mm zamieszczona na stronie jednego ze sklepów internetowych:
Uwaga!
Ze względu na duże zainteresowanie informujemy, że na dzień dzisiejszy model ten nie jest dostępny w Olympus Polska i nie jest znany termin jego najbliższej dostawy. Składane zamówienia będziemy realizować w/g kolejności zgłoszeń, jak tylko aparat będzie dostępny.
No ładnie... człowiek chce sie pakować w e-system, a tu jeszcze problemy stwarzają :/
dobrze, że kasę będę miał dopiero za jakieś 3 tygodnie... może coś się ruszy do tej pory...
a tak btw - co szanowni koledzy proponują dla zielonego amatora ? :P
targać się teraz (okres wakacji... brak obniżek cen) na ten zestaw, czy czekać na coś ciekawszego/tańszego ???
btw2 - "Ze względu na duże zainteresowanie" - no i to mi się podoba... znaczy, że ludzie docenili :D
pzdr :D
Rafał Czarny
12.07.06, 00:21
a tak btw - co szanowni koledzy proponują dla zielonego amatora ? :P
targać się teraz (okres wakacji... brak obniżek cen) na ten zestaw, czy czekać na coś ciekawszego/tańszego ???
Moim skromnym zdaniem to E500 w dual kicie osiągnął cenę minimalną. Taniej już chyba nie można sprzedawać sprzętu. Porządne hybrydy kosztują prawie taką samą kaskę. Gdyby lustrzanki jeszcze bardziej staniały, musiały by stanieć wszystkie inne kamerki. A tego chyba żaden producent sobie nie życzy.
Moim zdaniem jeśli spadnie cena to w bardzo małym stopniu.
Moze i tanio ale i tak w tej cenie jest jeden slabiutki obiektyw czyli 14-45. Zaawansowani zaraz go beda chcieli zmienic a to oznacza dodatkowe koszty i slaba mozliwosc odsprzedazy tego szkla.
ROBINIE !!!! Ja też sie założyć chcę o 10 browarków w puszce. :D STOI ?
Moze i tanio ale i tak w tej cenie jest jeden slabiutki obiektyw czyli 14-45. Zaawansowani zaraz go beda chcieli zmienic a to oznacza dodatkowe koszty i slaba mozliwosc odsprzedazy tego szkla.
chyba chodziło ci o 17-45... :)
500tki sa sprzedawne w roznych zestawach... co do tego zaawansowani czy nie zaawansowani to takie teksty mnie smiesza. Czlowiek pyta o sprzet wiec raczej nalezy do amatorow... a obiektyw zawsze mozna dokupic (ja mam 3 obiektywy z dzialu dla amatorow i jakos nimi robie zdjecia)
Rafał Czarny
12.07.06, 09:07
Bzdury kolego opowiadacie. Ten kitowy obiektyw jest znakomity (oczywiście w swojej amatorskiej klasie). Na głowę bije np. Canona dodawanego w kicie do 350D. Zaś 40-150 to prawdziwy mistrz (oczywiście także w swojej amatorskiej klasie). Nie zapominaj, że E500 to także amatorskie body. Więc jeśli ktoś nie zamierza wychodzić poza kity (zdecydowana większość zostaje przy kitowych obiektywach), to Olek ma bez wątpienia najlepszą ofertę.
Chyba, że faktycznie pieprznąłeś się i zamiast 17-45 napisałeś 14-45. Ten pierwszy to podobno staszny kaszan.
dobrze panowie myślicie...
jestem amator i minie pewnie sporo czasu zanim "wygram" z obiektywami kitowymi...
poza tym nie chcę się już na początku ładować w dodatkowe koszta = wymianie obiektywów...
stąd zestawienie 14-45 mm + 40-150 mm
pytając czy czekać na coś lepszego miałem raczej na myśli inne body - e330
ciągle męczy mnie myśl, czy wart jest tego dodatkowego tysiączka :?
miałem oba w łapach (przez chwilę)... na pierwszy rzut mego amatorskiego oka - wizjer w e330 zauważalnie ciemniejszy...
nie potrafię jednak ocenić czy będzie mi to przeszkadzać... pierwsza lustrzanka = brak doświadczeń z wizjerami optycznymi..
poza tym warunki w sklepie dla idiotów nie pozwalają w pełni ocenić jak będzie się na tym sprzęcie pracowało...
dobrze, że przynajmniej w kwestii obiektywów utwierdzacie mnie w wyborze..
pzdr :D
e-330 można już wyrwać za ok 3500 K z obiekywem, co jednak nadal jest 1000 zł więcej niż e-500, wizjer ciemniejszy... o 20%, to jest jakąś jeden skok działki, więc jakbyś podpioł 14-54:) to był miał znacznie lepiej w wizjerze.,,,
Bawiłem się ostatnio e-330 i powiem tak, ostrzenie manualne z tym wielkim przechylanym jest super sprawą, szumy mniejsze o ok 1EV, czyli dużo:) , mi się wydaje ze e-330 zbliża się do ceny opłacalności:) zakupu w stosunku do e-500, może jeszcze jakby urwali ze 200 - 300 zł
Rafał Czarny
26.07.06, 09:53
Może kogoś to zainteresuje. W sobotę widziałem E500 podwójny kit w krakowskim media markcie za 2 999 zł.
RadioErewan
26.07.06, 11:00
Kaarool specyfikacja mi odpowiada , to zakład stoi !!! , bo widze ,że Radek wymiękł
Ja nie wymiękłem, tylko jak sam zauwazyłeś, mam dodatkowe informacje, które mogły by mieć wpływ na wynik zakładu.
Pozdrawiam
Ja widziałam e300- chyba samo body- w auchan w Warszawie na modlińskiej za 2299 zł. Tak mi się wydaje, że taka była cena...
ale na pewno aparacik tam jest.
Jeśli chodzi o e500 to jestem świeżo po zakupie i dostałam go bez problemu w jednym ze sklepów. Jeśli chodzi o to ten sklep w którym podają, że tak o nie trudno to w trakcie moich poszukiwań dzwoniłam i tam, proponują wyższą cenę niż jest na stronie i mogą załatwić bardzo szybko :D więc to bajka
Ja nie wymiękłem, tylko jak sam zauwazyłeś, mam dodatkowe informacje, które mogły by mieć wpływ na wynik zakładu.
Pozdrawiam
Wiesz i nic nie mówisz/piszesz... ;) Pewnikiem dostaniemy 8mpix oraz LiveView. Szykuje się jakaś poważniejsza zmiana za wyjątkiem LiveView?
Radek dawaj info :mrgreen:
Tak sobie ostatnio bywałem w sklepach ze sprzętem foto . Sprzętu full od malpek po lustrzanki . Normalnie regały sie uginają . Kupa lustrzanek wszystkich firm i do tego obiektywy . Dla postronnego ogladacza mozna rzec jakie chcesz . Nikony . Canony Minolty. Nie ma tylko jednej marki Olympusów. Importer powinien już od kilku miesiuecy zmienić sposób dystybucji np taki jak ma AVON lu Oriflame czy jak tam tosię pisze . Marka robi sie niszowa i tylko dla wtajemniczonych . Pewnie wielu userów z naszego forum podjęłoby się sprzedaży bezpośredniej . Ja jako pierwszy się na to piszę. Zadowolę się mikrą marżą 15%. Niech żyje Olympus Polska !!!
Ja ostatnio wszedłem do wrocławskiego Media Marku i doznałem szkodu, e-500 i e-330 a do tego na półece 35 F:3,5, 18-180, 40-150, 14-45, oraz sigma 18-125 do kupienia od ręki:)
btw. fotojker opowiada ze firma olympus upadla... eh no comment
inflator-e330,jest do ,,macanki,,w foto-hurt-rzeszów,poza,tym e-500,we wszystkich kolorach,pozdro!!! ;)
p.s.
srebrny e500,jest obrzydliwy...
-e300-wyszedł..