Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ciemne zdjęcia w E1

fotomic
6.05.06, 10:37
Strzała :)

Mam pytanie do Was (użytkowników E1). Jak macie ustawioną jasność wyświetlacza ?

Mam dziwne wrażenie że zdjęcia generowane przez mój E1 są za ciemne, znaczy na wyświetlaczu wszystko jest OK(wręcz ideał, mam wyświetlacz na -3) ale jak przegram na PC to wszystkie są dużo za ciemne.

Czy używacie na stałe jakiejś korekcji exkspozycji ? Jak tak to w jakim stopniu ? +0,3 ? +0,7 ?

Ktoś gdzieś kiedyś pisał że ma na stałe ustawione +0,3 czy +0,7.

Z góry dzięki za odpowiedzi
Strzała

robin102
6.05.06, 10:44
ja mam wyświetlacz na minus 4

luc4s
6.05.06, 11:21
Ja mam zjechane na max. na minus i przyjąłem takie założenia, że jak robię fotki w dzień, szczególnie słoneczny to wszystko zostawiam na 0 a jak robie z lampą w pomieszczeniach to daję +0,3.

Smerf Maruda
6.05.06, 12:45
Mam dziwne wrażenie że zdjęcia generowane przez mój E1 są za ciemne, znaczy na wyświetlaczu wszystko jest OK(wręcz ideał, mam wyświetlacz na -3) ale jak przegram na PC to wszystkie są dużo za ciemne.

Czy używacie na stałe jakiejś korekcji exkspozycji ? Jak tak to w jakim stopniu ? +0,3 ? +0,7 ?

Ktoś gdzieś kiedyś pisał że ma na stałe ustawione +0,3 czy +0,7.

W zależności od okoliczności :-)

Robię podgląd przy krytycznych zdjęciach, ostrość łapię AE Lockiem, ekspozycję wizjerem, przy jasnym niebie przyciemniam trochę, przy jasnym tle podciągam ekspozycję i zawsze oglądam histogram, ewentualnie, w razie potrzeb, naświetlam jeszcze jedną klatkę.

Ekran mi służy do oglądania ekspozycji, nie do określania poprawnościa naświetlenia :-)

KaarooL
6.05.06, 14:21
ja mam sciemniony LCD o kilka kresek, zresztą jak we wszystkich OLKACH, które miałem... wtedy podgląd można uznać za wiarygodny.

fotomic
6.05.06, 14:28
czyli mw wiadomo że trzeba ściemnić LCD a korekcja ekspozycji ? Robicie jakąś że tak powiem na "stałe" ? Powiedzmy że prawie zawsze macie +0,3 ? Czy zazwyczaj jest na 0 ? Wiem że to zalezy od warunków jakie aktualnie panują ale chcę wiedzieć czy może ktoś używa ciągle korekcji popartej doświadczeniem w używaniu E1.

jps
6.05.06, 14:32
Za dużo myślisz :wink: a po co masz RAW?

robin102
6.05.06, 14:42
podejrzalem dziś u siebie i mam nawet na -5 w E-1 i -3 w E300 ustawiony LCD
korekcje ekspozycji czasem podnoszę ,ale tylko o jedną działkę , przy moich ciemnych obiektywach to niezbędne , a lampy zazwyczaj używam nawet w dobrym oświetleniu przy fotografowaniu takich niby portretów.

Smerf Maruda
6.05.06, 15:47
korekcje ekspozycji czasem podnoszę ,ale tylko o jedną działkę , przy moich ciemnych obiektywach to niezbędne

Hm, moim zdaniem nie ma żadnego związku między "ciemnością" (czy też "szybkością") obiektywu a korekcją ekspozycji...

robin102
6.05.06, 17:24
Może raczej powiniemnem dodać ,że chodzi o warunki oświetleniowe i sprzet jakim się dysponuje.

WUJEK MARO
8.05.06, 23:49
A widzieliście swoje zdjęcia na odbitkach? Obawiam się, że zamiast ściemniania monitorka najwyższy czas na wymianę monitorów w PC...

Joki
9.05.06, 09:31
Warto też zacząć korzystac z histogramu. Wówczas jasnośc monitorka nie ma większego znaczenia.