PDA

Zobacz pełną wersję : E-1 i polar liniowy

mariush
4.05.06, 14:53
Czy ktoś z użytkowników E-1 stosuje w przypadku tego aparatu filtry polaryzacyjne liniowe?

Andrzej100
4.05.06, 15:57
Czy ktoś z użytkowników E-1 stosuje w przypadku tego aparatu filtry polaryzacyjne liniowe?
A czy w przypadku E1 zasady fotografii sie zmieniły? Jakie znaczenie ma tu marka aparatu?

mariush
4.05.06, 16:03
O jakich zasadach mówisz?
O tych, że do aparatów z autofocusem i pomiarem światła przez obiektyw lepiej stosować polary kołowe? Wiem o tym. Wiem też o tym, że polary liniowe nie zawsze zakłócają działanie tych systemów - i właśnie dlatego jestem ciekawy jak sprawa wygląda w przypadku E-1. :-)

Andrzej100
4.05.06, 19:22
A czy E1 jest jakis specjalny w tym zakresie - wyglada tak jak w kazdej innej lustrzance.

Morley
5.05.06, 08:15
Ja zakladam liniowy, a że mam tylko filtr 52 mm to niestety leci przez przelotkę M42 i Industara macro 50 mm

mariush
5.05.06, 08:44
Morley, nie masz problemów z pomiarem ekspozycji? Czy po prostu "jedziesz" na manualu?
I jak filtr spełnia swoją funkcję? Ja próbowałem wykonywać zdjęcia ze swoim polarem kołowym odwróconym (który, jak wiadomo, działa wtedy jak polar liniowy) - nie zaobserwowałęm żadnych zjawisk które podobno towarzyszą stosowaniu liniowca z lustrami z AF - natomiast zauwazyłem że polaryzuje dużo słabiej.

Morley
5.05.06, 09:05
Nie wiem, czy słabiej, bo nie robiłemz kołowym :D I rzeczywiście ja wszystko w takim układzie manualne... I nie ma żadnych wariacji sprzętu, ekspozycja spoko (no do czasu tej cholernej usterki migawki, ale to się nie da przyłaczyć do filtra)

zdrip
5.05.06, 10:23
Ja próbowałem wykonywać zdjęcia ze swoim polarem kołowym odwróconym Sprytnie! :D

(który, jak wiadomo, działa wtedy jak polar liniowy)Chyba tak, ale prawdę mówiąc, nie jestem tak do końca pewny.
Najlepiej było by sprawdzić przepuszczone przez odwrócony kołowy polar światło innym polarem.

A co do słabszej polaryzacji w kołowym, to kiedyś sprawdzałem swój B&W CPL na odblasku słońca na wodzie (słońce akurat było 50-60 stopni nad horyzontem). Odblask całkowicie znikał, w każdym razie gołym okiem nie było go widać, a patrzyłem nie przez aparat tylko bezpośrednio.
Więc chyba trudno o większą polaryzację.
Inna sprawa że w pozycji "otwartej" CPL przepuszcza mniej światła niż liniowy i stąd może być efekt słabszego przyciemnienia nieba.

Pozdr!

mariush
5.05.06, 10:32
Czytałem w kilku miejscach, że polar kołowy różni sę od liniowego "depolaryzacyjnymi" powłokami od wewnętrznej strony, które po prostu przestają działać kiedy filtr jest odwrócony... Tyle teorii - w praktyce nie miałem jeszcze do czynienia z liniowcami.

Inna sprawa że w pozycji "otwartej" CPL przepuszcza mniej światła niż liniowy i stąd może być efekt słabszego przyciemnienia nieba.

Pozdr!Ja sprawdzałem to na odbiciu światła w szybce zegarka :-) W pozycji "kołowej" polaryzuje pięknie - w pozycji "liniowej" słabiej...
W przyszłym tygodniu przekonam się czy warto było ryzykowac - zamówiłem "liniowca" do Cokina :-) Mam nadzieję że będzie działał.

mariush
8.05.06, 19:00
Dziś dotarł do mnie liniowiec cokina.
Pobawiłem się nim z olkiem e-1 przez ok. 20 minut - wniosek: nie ma żadnej różnicy w porówniu do filtra kołowego. AF i pomiar ekspozycji działaja poprawnie.
Jest różnica w cenie. :-)
Wieczorem postaram się podrzucić jakieś foty.

Dempsey
9.05.06, 01:02
mariush ja też używam liniowca do swojego E-500 i też żadnych problemów. Raz miałem jeden incydent, że nie chciał złapać ostrości więc obróciłem nieco aparat, złapałem ostrość i przekadrowałem (obróciłem w pierwotną pozycję). Ale coś takiego przydażyło mi się tylko raz, od tego czasu wiele fotek i żadnych problemów :-)

mariush
9.05.06, 09:08
Mało słońca i chmurek było wczoraj - ale coś widać... wybaczcie, ale tester ze mnie żaden.

Bez polara
http://img194.imageshack.us/img194/1961/mp5088304bpol1tt.jpg

Z polarem
http://img510.imageshack.us/img510/4236/mp5088303pol3jx.jpg

Blik-test :-)
http://img510.imageshack.us/img510/1346/mp5088271widoknadwi347lany2rk.jpg

zdrip
9.05.06, 15:54
Czyli kolejna lustrzanka której nie przeszkadza liniowy polar. :D

Mariush, a mógłbyś sprawdzić czy światło po przejściu przez odwrócony CPL ma polaryzacje liniową?

Pozdr!

mariush
9.05.06, 21:52
Mariush, a mógłbyś sprawdzić czy światło po przejściu przez odwrócony CPL ma polaryzacje liniową?
Chętnie - tylko nie wiem jak :-(

jacek2004
10.05.06, 11:08
Na allegro można kupić CPL cokin P nówka (podróbka) za 110zł. Ponoć nie widać różnicy w stosunku do CPL cokin wiec po co przepłacać.

Właśnie go zakupiłem, jak bede miał czas to prównam z CPL Hoya SHMC, który to nie powinien być gorszy od oryginalnego cokina.

mariush
10.05.06, 11:24
Na allegro można kupić CPL cokin P nówka (podróbka) za 110zł. Ponoć nie widać różnicy w stosunku do CPL cokin wiec po co przepłacać.

Właśnie go zakupiłem, jak bede miał czas to prównam z CPL Hoya SHMC, który to nie powinien być gorszy od oryginalnego cokina.Jestem bardzo ciekawy porównania. Szczególnei, że początkowo też chciałem kupić te podróbę - ale liniowy oryginał był w tej samej cenie...

zdrip
10.05.06, 12:19
mariush
Patrzysz przez odwrócony CPL, można na jakąś żarówkę.
Bierzesz inny polar i umieszczasz go między okiem a odwróconym CPLem.
I teraz obracając jeden z polarów powinieneś zaobserwować zmiany w przepuszczaniu światła.
Kiedy osie polaryzacji obu polarów są równoległe, żarówka najjaśniejsza, a kiedy prostopadłe - najciemniejsza.
Jeśli odwrócony CPL faktycznie działa jak liniowiec to przy prostopadłych osiach żarówka powinna zniknąć.

Pozdr!

gary
10.05.06, 21:16
kiedy sa prostopadle to nie powinno byc nic widac

krishu
10.05.06, 21:17
PL - linowy ma linie równolegle rozłożone , zaś PL - cyrkularny w postaci okregów. Jednak sam nie wiem czemu mój Liniowy działa bez zarzutu i bez problemu łapie ostrość. Osobiscie wole Liniowy bo ma większą tolerancję wytrącania kontrastów nież Cyrkularny - to moje osobiste zdanie nie poparte bad. fizycznymi :)

jacek2004
11.05.06, 13:15
Różnic w podróbie CPL cokina (za 110zł) w stosunku do CPL Hoya HMC nie zauważyłem.

Generalnie jak już pozakładamy wszelkie duperszwance cokina na obiektyw to taki zestaw jest praktyczniejszy, bo przy zmianie kadrownia pion-poziom nie trzeba kręcić polarem, tylko przekręcamy cały holder. W podróbie cokina, niestety kręcenie polarem nie jest najwygodniejsze. Wadą lest brak możliwości założenia osłony p. słonecznej. Można co prawda zastosować wynalazek cokina w postaci dziwacznej osłony, ale to już sie takie klamotowisko robi że szkoda gadać. Generalnie system dla niespieszących się.

Wg mnie podstawa przy cokinie to poza reduktorem i holderem to CPL i dwie szare połówki, czasami dobrze jest wsadzić drugą połówkę od dołu. Cena takiego zestawu (podróba) to 350zł na allegro, oryginał wyjdzie ze 2x drożej.

zdrip
11.05.06, 21:37
PL - linowy ma linie równolegle rozłożone , zaś PL - cyrkularny w postaci okregówO jakie linie chodzi?
O ile wiem w polarach niema czegoś takiego.

mariush
26.05.06, 20:01
zdrip, przepraszam cię, ale zupełnei zapomniałem sprawdzić to, o cztm pisałeś na początku strony (a polar kołowy juz dawno powędrował w dobre ręce...) Ale sprawdze to u znajomego przy okazj.

Chciałem tylko potwierdzić, że po dwóch tygodniach używania nie zauwazyłem problemów z AF i pomiarem ekspozycji. A polarek polaryzuje aż miło :-)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img369.imageshack.us/img369/1601/ap5229109pole7rs.jpg)

krishu
30.05.06, 15:48
Rysuje tylko widzę, że brudzi tym samym brunatnym kolorkiem co mój i każdy inny - wiem ,że czasem to wpływa na pogorszenie jakości obrazu.

mariush
30.05.06, 16:03
Rysuje tylko widzę, że brudzi tym samym brunatnym kolorkiem co mój i każdy inny - wiem ,że czasem to wpływa na pogorszenie jakości obrazu.Dokładnie.
Ociepla zawsze w ten sam sposób (sprawdzałem temp. w Adobe Camera Raw) - jeśli to przeszkadza zawsze można podregulować balansem bieli.

gary
30.05.06, 17:29
moje marumi dhg (kołowy) takze ociepla