PDA

Zobacz pełną wersję : Prosze o kilka rad odnosnie E-1

brzuzens
28.04.06, 16:12
Witajcie,
jestem nowym "przyszywanym" użytkownikiem Olka E-1. Nie jest mój tylko kumpla, który jutro się żeni :) Dotąd używałem lustrzanki analogowej (zresztą nadal używam) i z cyfrą miałem bardzo mało doczynienia a teraz mam się w jeden dzień nauczyć nowego body i robić zdjęcia jego sprzętem. Ogólnie jak wziąłem w łapy ten aparat to wiedziałem co i jak, obsługa jest intuicyjna i po kilku minutach już pamiętam pod którym paluchem mam pomiar światła, pod którym blokade ekspozycji itp. Nie chciałbym jednak popsuć fot z tego wydarzenia (raczej powtórzyć sesji się nie da :D). Nie bardzo mam też możliwość wyjść w plener i zrobić dziś sobie testy, bo pracuję do późnej nocy a rano w samochód i na ślub. Mam w związku z tym do Was prośbę o wszelkie sugestie. I nie bijcie, przejrzałem archiwum zanim go dostałem w łapy, teraz mam konkretne pytania:) Oto one:

- czy domyślne ustawienia w menu (Saturation, Contrast, Sharpness itp) są OK, czy też warto coś na dzień dobry zmienić? Oczywiście będę robił w RAW'ach, czy zmiana tych ustawień później jest odwracalna - tzn. np. przesadziłem z kontrastem i chciałbym go trochę zdjąć. Da się?

- podobnie czy Noise Filter i czy Noise Reduction daje wyraźne efekty (i czy włączenie nie pociąga za sobą żadnych wad)?

- o co chodzi z poszczególnymi trybami blokady ekspozycji? dla każdego trybu AF mam kilka trybów blokady, co mi dają i który jest najbardziej użyteczny (którego Wy używacie)?

- co z pomiarem światła? Który tryb polecacie? Domyślnie jest włączony tryb ESP ale jak strzeliłem kilka testowych fot w ciemnym pomieszczeniu z włączoną lampą (Metz 44) to wydawały mi się ciemne. Korekta ekspozycji oczywiście była na 0. Jak zmierzyłem spotem na wybrany element to było OK. Czegoś nie umiem czy czegoś nie umiem :)?

Pozdrawiam
Brzuzens

robin102
28.04.06, 16:45
Tak od mnie świeżo upieczonego użytkownika takowego sprzętu , to ustaw parametry na "0" i tak będzisz potem ciagnął w PS lub innym programie , jeśli focisz w pomieszczeniu to iISO tylko do 400 , poćwicz w domu AF i spróbuj go rozczaić bo potrafi przestrzelić zdjecie.

brzuzens
28.04.06, 16:45
Hmm, ten wątek znalazłem przed chwilą, ale jeśli ktoś chciałby dodać jakieś porady to jestem otwarty :) i sorki za dublowanie tematów. http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=6279

Smerf Maruda
28.04.06, 17:48
- czy domyślne ustawienia w menu (Saturation, Contrast, Sharpness itp) są OK, czy też warto coś na dzień dobry zmienić? Oczywiście będę robił w RAW'ach, czy zmiana tych ustawień później jest odwracalna - tzn. np. przesadziłem z kontrastem i chciałbym go trochę zdjąć. Da się?

Te ustawienia nie mają wpływu na plik RAW (poza -- być może -- danymi w EXIF); RAW jest dokładnie tym, co rejestruje matryca bez obróbki softwarowej.

chomsky
28.04.06, 18:37
Nie wiem jak lampa pracuje z Metzem?
Ja chetnie uzywam trybu pomiaru CW, zbieram pomiar z twarzy i raczej jest Ok. Lampa Olympusa jest wraz z calym systemem pomiaru jak panna, troszke jak slajd, od razu widac, ze w sektorze pomiaru dominuja jasne lub ciemne powierzchnie. Korekty dokonuje na oko po kontroli ekranika LCD. AF raczej nie musisz sie obawiac. Ja stosuje wylacznie tryb single- pojedynczegp AF. W plenerze musisz uwazac na dominuace lto jesli jego walor mocno odbiega od waloru motywu glownego. Troszke w sloncu trudniej to ocenic na lcd, ale jakos sobie radze. Niezle to dopala cienie w sloncu. Korekte lampy chetniej przeprowadzam na (-) od 1/3 do 1 EV. Jakos wole mocniej nasycone barwu i nie lubie przepalen.
Czesc.Ch.

P
29.04.06, 12:24
Jeden dzień to IMHO mało, żeby wyczuć sprzęt. Jaki by on nie był, nie chodzi tylko o Olka. Ślubu ani zdjęć z niego się nie powtórzy. Ja tam radzę robić tylko na RAWach i do ISO 400 max...

jacek2004
29.04.06, 16:14
A ja myślę, że spokojnie można użyć ISO 800 (oczywiście jeśli chcemy robić w zastanym świetle). Lepiej mieć nieporuszone postacie i ewentualny szum usunąć programem na PC, niż robić na 400 i ryzykować rozmycia spowodowane ruchem postaci. Poza tym na odbitkach 10x15cm szumu i z ISO 1600 nie widać.

WUJEK MARO
29.04.06, 16:40
Owszem widać. Poza tym dużo zależy tu od fotografowanej powierzchni. Dodatkowo, z tego co się orientuję, wiele osób lubi zrobić sobie parę odbitek ze ślubu o rozmiarze większym niż 10x15 (?), właściwie 10x13,5. No ale mój post jest i tak już spóźniony. Mam nadzieję, że zdjęcia się udały.

Smerf Maruda
30.04.06, 21:24

Te ustawienia nie mają wpływu na plik RAW (poza -- być może -- danymi w EXIF); RAW jest dokładnie tym, co rejestruje matryca bez obróbki softwarowej.

To jest oczywiście kłamstwo i nie należy tego słuchać. Szczegóły wkrótce.

Prych, to tylko OV wyświetla obrazki, zapamiętawszy ustawienia z aparatu.