PDA

Zobacz pełną wersję : E-1 - E-300 - E-500

Marylka
27.04.06, 15:04
Witam serdecznie :)
Mam problem odnośnie zakupu aparatu, napewno chcę żeby to była lustzanka Olympusa e1, e300, e500 zestaw z dwoma obietkywami. Przez 2 lata fotografowałam C 5060 i byłam zadowolona i nadszedł już czas zmienić sprzęt na lepszy :) . W moim mieście w prawdzie jest kilka sklepów foto ale niestety zaden z nich nie ma takiego sprzętu aby można było wypróbowac jego walory itp. Przeglądałam wiele sampli z tych aparatówi nie wiem na się zdecydować. Dla mnie liczy się efekt koncowy.Proszę o porady.

Pozdrawiam Marylka.

jacek2004
27.04.06, 15:48
Obojętnie co kupisz z tych trzech propozycji bedziesz zadowolona. Mam teraz E-1 i E-300

Na plus E-1
- ergonomia obsługi (gałkologa, dostęp do wszystkich funkcji)
- solidnośc korpusu
- doskonały AWB (zrobiłem ponad 10 000 fotek i żadnej pomyłki)
- szybkośc i ilość zdięc w serii (ale i tak rzadko używam, a jak już to lepiej by było 5kl/sek lub więcej)
- wizjer w szczególności po do daniu muszli EP-2, linijka ekspozycji przy użyciu manuala
- możliwość samodzielnego wymiany matówki, z ES-2 dużo lepiej

Na plus E-300
- matryca o większej rozdzielczości ( z dobrym szkiełkiem np ZD 7-14 miod malina, więcej szczególików można wyciągnąć)
- możliwośc powiększenia 10x na LCD - lepiej można ocenić ostrośc / poruszenie zdięcia

Na plus E-500
- większa matryca
- Większy LCD 2,5" i powiększenie do 14x o ile się nie mylę.

O wyborze powyższych decydują indywidualne preferencje.

Do każdego z nich lepiej mieć 14-54 niż 14-45 ale jak wiadomo cena. 40-150 jest super pod każdym względem.

powodzenia

luc4s
27.04.06, 18:18
co do 40-150 to moim zdaniem za wolno działa AF, przy zdjęciach sportowych np. na hali nie wyrabia.

A z tych trzech, jeżeli ma to być zestaw z 14-45 to kupiłbym E300, najtańszy w tej chwili, a solidna konstukcja w przeciwieństwie do E500 i myślę dla kobiety w sam raz, bo w moich duzych łapach pewnie niewygodnie by leżał. :) E1 warto było kupić dla samego obiektywu 14-54, ale w tej chwili już to się nie opłaca.

robin102
2.05.06, 21:46
przeczytaj ten wątek , a jak co pytaj , mam 2 lustrzanki olka i trochę doświadczenia.
http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=6177