PDA

Zobacz pełną wersję : Szumy w E-330

RobertW3D
26.04.06, 10:59
Witajcie,

Na jednym z anglojęzycznych forów znalazłem link do testu E-330 pod kątem szumów. Może komuś się przyda, więc przesyłam :

http://www.dimagemaker.com/article.php?articleID=507

Pozdrawiam,
Robert

robin102
26.04.06, 11:28
a już miałem zakładać wątek CZY KTOS KUPIŁ TAKI SPRZET bo głośno było tu u Nas na forum , a użytkownika żadnego nie ma. Całkiem inaczej niż z oczekiwaniem na premierę E500 - ludzie nakupili się porzadnego aparatu za sensowną kasę ,a z tym E330 sprawa jakaś dziwna

KaarooL
26.04.06, 12:25
robin102:

na allegro cieniutko jeszcze z tym sprzętem a i cena 4199 z 14-45 nie wydaje się zbyt ciekawa. pewnie jeszcze ze 2 miechy miną zanim zawita tu jakiś maniak tej maszyny...

RobertW3D
26.04.06, 12:40
a już miałem zakładać wątek CZY KTOS KUPIŁ TAKI SPRZET bo głośno było tu u Nas na forum , a użytkownika żadnego nie ma. Całkiem inaczej niż z oczekiwaniem na premierę E500 - ludzie nakupili się porzadnego aparatu za sensowną kasę ,a z tym E330 sprawa jakaś dziwna

Ja się wcale nie dziwie, że jeszcze nie ma użytkowników:
1) Aparat wciąż nie jest dostępny
2) Zapowiadana na starcie cena w stosunku do możliwości wydaje się nieco za wysoka
3) To ma być tylko uzupełnienie oferty, a nie "koń pociągowy firmy" jak to jest z E-500
4) Chyba bardzo niewiele osób, które nabyły E-300/500 zdecyduje się na "upgrade" do E-330. Ja póki co widzę 3 grupy - miłośnicy nowości, miłośnicy szkieł manualnych, miłośnicy macro.

Osobiście na pewno nie zamierzam zamieniać 500ki na 330.

Pozdrawiam,
Robert

robin102
30.04.06, 21:48
W sumie dziwne taki niby przełomowy aparacik , a nikt go jeszcze nie ma. czyżby sie sprawdzały moje słowa ,że "za przełomowy" i nie wiadomo dla kogo ???

Andrzej100
30.04.06, 21:53
W sumie dziwne taki niby przełomowy aparacik , a nikt go jeszcze nie ma. czyżby sie sprawdzały moje słowa ,że "za przełomowy" i nie wiadomo dla kogo ???
Tylko gdzie ten przełom?
Pozdrawiam:
Andrzej

Rafał Czarny
30.04.06, 23:24
Robin miał pewnie namyśli jako przełom możliwość podglądu na żywo na LCD. To w końcu pierwsza na świecie lustrzanka, która to umożliwia.

Andrzej100
30.04.06, 23:29
Robin miał pewnie namyśli jako przełom możliwość podglądu na żywo na LCD. To w końcu pierwsza na świecie lustrzanka, która to umożliwia.
Nie do końca pierwsza - w 2004 r. Fuji S3 pro, poza tym to raczej wątpliwa przełomowość.

P
1.05.06, 00:12
Czemu Fuji nic o tym nie mówi?

Andrzej100
1.05.06, 10:08
Mówi o tym w specyfikacji aparatu i instrukcji obslugi, ale sie nie chwali - bo i czym?
Pozdrawiam:
Andrzej

robin102
1.05.06, 10:35
Myśłałem ,że tu ludzie bedą się bić o ten E330 podobnie jak E500 u mnie na prowincji w jedynym sklepie nawet lista społeczna była

jps
1.05.06, 10:43
Mówi o tym w specyfikacji aparatu i instrukcji obslugi, ale sie nie chwali - bo i czym?
Pozdrawiam:
Andrzej

wiesz odwalasz troche krecia robote na forum :? jezeli nie widzisz roznicy miedzy podgladem na 330 a s3pro to lepiej nie insynuj niczego :evil:

Z poziomu menu możemy uruchomić podgląd "live view" - na ekranie pojawi obraz, który można powiększyć. Niestety obraz jest czarno-biały, może być wyświetlany przez maksymalnie 30 sek., wizjer jest zaczerniony (podniesione lustro), a co więcej nie ma możliwości zrobienia zdjęcia! Instrukcja podkreśla, że funkcja ta znacznie przyspiesza zużycie baterii. Nie wspomina natomiast o tym, że gdy lustro jest podniesione i aparat działa, matryca narażona jest na przedostawanie się kurzu (przyciąga go włączony układ elektryczny!). Dlatego też nie polecamy korzystania z tej opcji - niech pozostanie ciekawostką.

probujesz wmowic wszystkim (tresc wielu twoich postow) ze to co robi olympus to fake i odswiezone kotlety podparte tylko marketingowa papka a kilku glupkow lyka to jako nowosci! dla mnie EOT :lol:

jacek2004
1.05.06, 11:01
A tak nawiasem mówiąc, to do czego się przydaje taki podgląd w Fuji S3pro, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić jego zastosowania :shock: przy takich ograniczeniach.

P
1.05.06, 11:45
Andrzej
No prawda. Fuji nie ma czym się chwalić. Każdy niech sam oceni: http://www.4pr.pl/~piotr/s3pro_manual.pdf strona 108.

To manually focus the image more sharply or to
check the image, you can view the image in black
and white on the LCD monitor while adjusting the
focus. The live image is only displayed for 30
seconds. Adjust the focus manually during this
period. Live images are displayed using the actual
aperture setting.

To view the live image, use the optional AC adapter AC-5VX.
Continued use of live image display can cause the CCD to
overheat, resulting in coarseness or noise such as white
spotting in images photographed subsequently. If this occurs,
turn the camera off and wait for it to cool down.

If you display consecutive live images, the initial brightness
setting is retained for the second and subsequent images.
The setting is reset when you turn the camera off (or the Auto
Power Off function is triggered) and has to be set again.

The Auto Exposure Bracketing settings are canceled when
the live image is displayed. Wait until live image display is
finished before specifying the Auto Exposure Bracketing
settings.

Marek J
1.05.06, 12:51
Pozdrawiam:
Andrzej
Hmmm, na stronie Fujifilm w szczegółowym opisie aparatu chyba zapomnieli o tym drobnym szczególe napisać, chyba, że coś przeoczyłem.
http://www.fujifilm.pl/S3pro_2333.htm

Marek J
1.05.06, 12:54
Sorry, dopiero teraz doszedłem do końca i zauważyłem, że już były wypowiedzi dotyczące tego tematu.

robin102
4.05.06, 20:15
heee wyszedł nowy soft do E330 , a tu nikt nie ma takiego sprzętu . Najbardziej mi się podoba usprawnienie w koreanski menu. krok w dobrą srtone , punkt dla olka

rafrog
23.04.07, 21:18
odświeżę trochę temat :)

czy ktoś mógłby napisać czy szumy E330 są normalne w tych zdjęciach?

zdjęcia robiłem dziś (pogodny słoneczny dzień) na ISO 640 i wydają mi się zbyt zaszumione.

ktoś napisał ze w E330 zdjęcia na ISO 800 są do przyjęcia. ale skoro ISo 640 w dzień wygląda nie najlepiej to co będzie na ISO 800.

a może mój egzemplarz szumi jakoś mocniej ?

poniżej linki do zdjęcia:

CROP (http://www.goscieradow.pl/foto/test/crop.jpg)

cala fotka w org. rozmiarze (http://www.goscieradow.pl/foto/test/caly.jpg)

crop z innej fotki (http://www.goscieradow.pl/foto/test/P4230263_c.jpg)

proszę o pomoc i z góry ślicznie dziekuje

rodia
23.04.07, 21:52
fotki robiles na ISO640 wiec i tak jest dobrze. chociaż to zdjecie z dzieckiem IMO mogłoby mieć troche mniej. natomiast te z samolotem są jak najbardziej w normie. Pamiętaj, ze szumy są najbardziej widoczne w ciemnych miejscach zdjęcia

rafrog
23.04.07, 22:27
no właśnie trochę mnie to boli. bo niby pisze sie ze E330 szumi całkiem znośnie a jak oglądam swoje fotki to wydaje mi się że chyba mój egzemplarz jakby nieco odstawał od normy :)

ziemia01
23.04.07, 22:36
a bawiłeś się Neat Image do usuwania szumów? Może trochę Ci pomoże :)

rafrog
23.04.07, 22:42
przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i o co prosiłem. pytam czy szumy na zdjęciach sa normalne i nie ma powodu do obaw, a nie o to czym odszumiać zdjęcia :mad:

KaarooL
24.04.07, 00:17
poziom szumów jest normalny. zawiniłeś tym że robisz w JPEG albo nieumiejętnie obrabiasz RAWY. pokombinuj z zamianą szumu kolorowego na monochromatyczny (w RAW).

aha, fotka z maluchem ma za duży kontrast i w niedoświetlonych partiach szaleje szum. trzeba dopalać dużą lampą albo przepalać tło żeby buzia była OK.

p.s. nie chciałbyś zobaczyć ISO800 z E-1, oj nie chciałbyś...

kisi
24.04.07, 07:46
rafrog zdjecia w wyzszych ISO trzeba sie nauczyc robic. Cyfea ma to do siebie ze jesli niedoswietlisz wylaza wlasnie takie szumy jak widzisz. Dlatego tez jesli korzystasz z wyzszych ISO MUSISZ zdjecie lekko przeswietlic po czym w obrobce RAWa przyciemniasz ale dzieki temu masz zachowane szczegoly w cieniach.
O tym ze RAW to podstawa to pewnie juz wiesz.

Kolejna prawda ktora musisz sobie przyswoic jako jedynie sluszna; sa warunki w ktorych fotek sie nie robi bo jest za ciemno. Oczywiscie to pojecie bardzo wzgledne, dlatego tez kazdy sobie musi nauczyc radzic z tym. Albo doswietlisz, albo bardziej otwierasz przyslone albo otwierasz ją na dluzej. Na fotce dziewczynki trzeba bylo zrobic fotke na mniejszej ogniskowej wtedy bys zyskal na bardziej otwartej migawce. Ja wiem ze sie byc moze nei dalo bo zycie jest zyciem, ale skoro sie nie dalo inaczej to i tak jest fotka albumowa wiec odszumiacz delikatny i ostrosc i gra kapela.

Zreszta na forum jest wątek w ktorym forumowicze sie wypowiadaja jaksobie radzic z szumem.

rafrog
24.04.07, 08:14
Dziękuję ślicznie za pomoc.

chomsky
24.04.07, 08:52
odświeżę trochę temat :)

czy ktoś mógłby napisać czy szumy E330 są normalne w tych zdjęciach?

zdjęcia robiłem dziś (pogodny słoneczny dzień) na ISO 640 i wydają mi się zbyt zaszumione.

ktoś napisał ze w E330 zdjęcia na ISO 800 są do przyjęcia. ale skoro ISo 640 w dzień wygląda nie najlepiej to co będzie na ISO 800.

a może mój egzemplarz szumi jakoś mocniej ?

poniżej linki do zdjęcia:

CROP (http://www.goscieradow.pl/foto/test/crop.jpg)

cala fotka w org. rozmiarze (http://www.goscieradow.pl/foto/test/caly.jpg)

crop z innej fotki (http://www.goscieradow.pl/foto/test/P4230263_c.jpg)

proszę o pomoc i z góry ślicznie dziekuje

Obydwie fotki masz sporo niedoswietlone!! Popatrz na twarz dziecka i niebo( na pierwszej)- ro wszystko jest brudno- bure. Jak ma nie szymiec. Dopal a zobaczysz roznice.
czesc.Ch.