PDA

Zobacz pełną wersję : proszę o pomoc użytkowników c770 - karta pamięci

falkirk
21.04.06, 16:17
Witam, rozglądam się za kartami pamięci do olympusa a z racji że jestem z tego "zielony" proszę Was o pomoc, nie wiem jakiej marki kartę mam kupić są na rynku jakieś M i H , na jednych można kręcić filmy na drugich ponoć nie - wyklarujcie mi to, jakich używacie kart? gdzie je kupiliście ?

detox
10.05.06, 22:07
http://www2.olympus.pl/consumer/198_280.htm
typ S byłby odpowiedni choć już nie produkowany(złoty nadruk XD)
Jesli chodzi o typy M i H to możesz miec problem z nagrywaniem filmów w formacie MPEG4 reszta działa ok

merdok
14.05.06, 13:36
na M nie ma żadnych problemów z nagrywaniem filmów (wiem, bo sam miałem)
na H podobno jakieś są (czytałem na ten temat w necie)

detox
14.05.06, 17:57
Owszem, ale czasem przy kompresji w MPEG4 można się nie miło zdziwić

gosiek
15.05.06, 00:26
"Należy zwrócić uwagę, iż: Karty xD-Picture Card Typ M nie są kompatybilne z następującymi europejskimi modelami cyfrowych aparatów fotograficznych Olympus: C-160 / C-60Z / Mju 410 /* Stylus 410 Digital, jak również nie są w pełni kompatybilne z modelem C-770UZ. "
nie doczytałam tego wcześniej w sieci i kupiłam karte typu M, wszystko było niby ok, kilka razy wyskoczył mi "Picture error" kiedy nagrałam film, myslałam, że to moja wina, że coś robie źle, ale po kilku takich zdarzeniach zmarwiłam się myślą, że to aparat źle funkcjonuje..
pomógł mi detox (dzięki :) )..
fakt jest jednak taki, że ta karta typu M (również H) nie współgra w pełni z tym modelem aparatu..
najbardziej dziwi mnie jednak to, że tego typu karty działają normalnie w innych modelach C-xxx.. :roll: związane jest to pewnie z możliwością nagrywania filmów w MPEG4, taki jest mój wniosek, ale jeśli ktoś coś wie na ten temat to prosze o informacje..
merdok, Ty nie miałeś absolutnie żadnych problemów z ta karta w c-770?

magrys
16.05.06, 19:08
Nie ma mowy o nagrywaniu filmików na karcie XD M (parę sekund i to za którymś tam razem) Też nosiłem się z zamiarem oddania do serwisu ale poczytałem że nie tylko ja mam z tym problem. Może karty inne niż olympus są lepsze. Jak na dzień dzisiejszy to nadal nie wiem którą kartę mam zakupić aby zapisywały w formacie MPEG???

falkirk
16.05.06, 21:55
witam ponownie
ja zakupiłem 512 fuji i filmy mpeg4 normalnie można nagrywać bez problemu o jakich mowa na innych postach,
oto link do tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item100089192_fujifilm_xd_512mb_oryginal_okazja_.h tml

co prawda zakończona już ale gostek pewnie jeszcze ma trochę tego w zanadrzu trzeba tylko do niego zamailować ;)

pozdrawiam
falkirk1

gosiek
17.05.06, 01:02
ja mam teraz kartę olympusa 512 typ S i z tym modelem też nie ma problemu.. dzięki falkirk za info, bo właśnie zastanawiam się nad kupnem jeszcze jednej karty..

Marioosz
8.06.06, 13:10
Może ktoś kupował ostatnio np.: na Allegro kartę xd 512 do Olka C-770UZ i mu działa bez zarzutów. I poleciłby taką kartę, bo zamierzam kupić i trochę się obawiam czy będzie ona działała.

gosiek
8.06.06, 13:44
witam ponownie
ja zakupiłem 512 fuji i filmy mpeg4 normalnie można nagrywać bez problemu o jakich mowa na innych postach,
oto link do tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item100089192_fujifilm_xd_512mb_oryginal_okazja_.h tml

co prawda zakończona już ale gostek pewnie jeszcze ma trochę tego w zanadrzu trzeba tylko do niego zamailować ;)

pozdrawiam
falkirk1

Marioosz, przecież dwa posty wyżej było o tym pisane..

Marioosz
8.06.06, 14:19
A zauważyłeś że ta aukcja jest już zamknięta i ten klient nie ma już tych kart w ofercie ?????

gosiek
8.06.06, 14:52
a napisałeś maila to tego allegrowicza tak jak zasugerował falkirk?..
odosze dziwne wrażenie, że jakoś mało uprzejmie reagujesz na czyjąś pomoc..
sprawdziłam inne aukcje na allegro.. szczerze mówiąc cięzko bym się zastanowiła zanim kuiłabym w tej chwili jakąkolwiek z oferowanych tam kart.. wszystkie sa typu M albo H, pozostałe sa nieokreslone, więc może warto napisć z zapytanie..
pozdrawiam..

Marioosz
8.06.06, 14:58
odosze dziwne wrażenie, że jakoś mało uprzejmie reagujesz na czyjąś pomoc.. No to złe wrażenie odnosisz, bo czekam na każdą pomoc tylko przeszuka łem allegro i niektóre karty są nieokreślone i może to są właśnie te które mógłbym kupić, tylko kontaktując się ze sprzedawcą albo dokładnie nie wie jaką ma kartę albo twierdzi że będzie dobra. A najlepiej zapytać użytkownika takiej karty i na pewno wiedzieć że ona działa poprawnie, prawda.

detox
8.06.06, 15:58
Temat kart jest też wałkowany TUTAJ (http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=6165&highlight=karty) i TUTAJ (http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=6681&highlight=karty)

magrys
8.06.06, 22:28
Ja skontaktowałam się ze sprzedawcą z allegro jak polecił falkirk i była jeszcze jedna na stanie. Jak dowiedziałam się u innych kupujących (falkirk) te karty one naprawdę działają. U mnie niestety bez powodzenia ale to wina aparatu bo się zawieszał i niestety aktualnie w ogóle nie jest do użytku wszystko w nim padło i dlatego sama tej karty nie przetestowałam. Dodam jeszcze, że chodzi o karty z którymi nie ma problemu przy zapisie w MPEG bo zdjęcia wychodzą z powodzeniem i na XD M.