Zobacz pełną wersję : Mam E-1 i co dalej z nim robic....
Witam !!!
W tym poście chciałbym aby się wypowiedzieli użytkownicy E-1 jak mają ustawiony aparat , chodzi mi o ustawienie osobistych w aparacie takich : ostrość,kontrast,nasycenie,filtr szumów,redukcja szumów,kompensacja cieni,format kolorów.Czytałem także w jednym z postów że aparat troszkę inaczej naświetla i wymagana jest korekcja naświetlenia +/- więc ile macie ustawione . Jestem laikiem w ustawieniach cyfrowych więc dlatego pozwoliłem sobie o taki temat na forum być może to już było poruszane na forum , ale warto wszystko zebrać w całość i odświerzyć temat. Sądze że i innym to się może przydać.
Pozdrawiam
sharpness + 2
noise filter OFF
noise reduction OFF (do nocnych ON)
shading comp OFF
reset lens ON
na początek ćwicz w SHQ, potem pewnie przejdziesz na RAW
co do naświetlania, to aparat celowo lekko niedoświetla żeby nie przepalać świateł i wychodzi mu to elegancko. zrób pierwsze 500 fotek i wyczujesz...
Głowę daję, że każdy ma ustawione inaczej, bo każdy lubi inaczej. Weź aparat w plener i sam sprawdź co ci odpowiada. Wiem, że to trochę wysiłku wymaga, na ale... trudno.
Jedyne o czym warto wspomnieć to to, że ustawienie odszumiania skraca bufor do 1 klatki, usuwanie winiety niemiłosiernie wydłuża czas zrzutki na kartę CF.
Co do ekspozycji... Faktycznie test jak, że algorytm mocno pilnuje, żeby nie przepalać. Na początku nieźle mnie to wkurzało po przesiadce z Nikona F80, który ma bardzo dobrze działający pomiar matrycowy. W E1 jest tak, że np. im więcej nieba tym bardziej dół niedoświetlony. Ja korekcję robię tym większą i większą część klatki niebo zajmuje: od +0.5 nawet aż do +1.5 EV. Inni pewnie do tematu inaczej podchodzą. Sprawdź sam, ustaw niebo w 1/3 w połowie i 2/3 klatki. Pogoda dzisiaj w Gdańsku ładna, w Elblągu pewnie też :)
Duża karta na RAWy, ustawienia neutralne czyli na zero, wszystko do ustawienia potem na pececie, poza oczywiście zbyt mocno skopaną ekspozycją, jeśli się przydarzy, ale tu nawet LCD wystarcza bym na miejscu się przekonać czy w miarę dobrze była ekspozycja ustawiona.
Poużywałem ostatnio nowego ACD See (obsługuje Olkowe Rawy) i jestem zdumiony jak ładnie można wyciągnąć cienie, więc olkowe niedoświetlanie jest jak najbardziej na miejscu.
No, ale przecież chodzi o to (przynajmniej mi), żeby z cieni nic nie wyciągać i naświetlać na prawo 8)
http://www.luminous-landscape.com/tutorials/expose-right.shtml
http://www.normankoren.com/digital_tonality.html
mnie w E- w ten deseń :
sharpness 0
kontrast 0
saturacja 0
noise filter OFF
noise reduction OFF
shading comp ON dość czesto
reset lens ON
AF na centralny punkt i czesto męczę sie z manualem
ISO zazwyczaj 200 nawet przy slbym świetle max 400 wyżej nie zaglądam nawet