Zobacz pełną wersję : Test E330 w Fotografia Cyfrowa & Aparaty.
Chyba Olympus znów zapomniał wysłać "Rywina" do redakcji . Tak zjechali nowy model , że strach by go było kupić. Ale śmiem twierdzic ,ze go chyba w reku nawet nie mieli bo napisali ,że obudowa solidniejsza niż w E300 , żart jakiś. W końcowej ocenie dostał 65 % tego jeszcze nie było nawet w tym szmatławcu.
Aż się przejdę do Empiku przeczytać :) .
Taki jakość tego artykułu... zresztą całej gazety jest jaka jest.... ale ogólnie strasznie w tym artykule dostało się też 14-45:) - oj bardziej niż e-330:)
O.T.
Taki jakość tego artykułu... zresztą całej gazety jest jaka jest.... z checia sie cos dowiem o jakosci gazety tej czy tamtej http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5981
a co to wogole za pisemko, nigdy go nie widzialem
Z testami to tak jak z nauczycielami - wystawiają cenzurkę uczniowi ale jednocześnie - a może przede wszystkim swojej pracy i jej efektom. Olympus Polska chyba faktycznie nie stosuje motod Rywina i dobrze, ale chyba nie do końca też jest zainteresowany dobrym imieniem marki na rynku. Nie wiem dlaczego ich serwis np. nie odpowiada na rzeczowe pytanie zadane drogą e-mailową... Kilka m-cy minęło i ... cisza. Na Cyfrowej czytałem, że nie jestem odosobniony w takim traktowaniu...
Wracając do artykułu - trzeba po prostu olać, szkoda jednak, że pewnie zdarzą się czytelnicy podejmujący na jej podstawie decyzje zakupu bądź nie danej puszki czy szkła. Swoją drogą - chętnie bym przeczytał ów test - czasem zaprzyjaźniony sprzedawca pozwala mi skopiować to czy tamto z interesującej mnie gazety... -parę groszy zostaje w kieszeni. Może ktoś ma skan albo fotki artykułu i mógłby na priv...
Dla zainteresowanych - mam test E-330 z Chip Foto-Video Digital 4/2006 i test E-500 z Foto 2005... -kontakt na priv...
Niezaleznie od owych testów wkrótce stane sie posiadaczem E-puszki jak tylko rozwiążę dylemat czy chcę E-500 czy E-1... :?:
Chyba nie dasz rady tego rozwiązać , trzeba kupić DWA !! oba to świetne aparaty , ale inne.
No tak - E-500 obecnie cena niewiele ponad 2900 zł za dual kit + 1gb... Sądzę, że ów aparat spełnia wszystkie moje oczekiwania, jednak z wielekrotnego macania odniosłem wrażenie, że jest za lekki, no i wizjer... Z tymi samymi szkłami i kartą E-1 jest oczywiscie droższy ale - wiem ile kiedyś kosztawał i co to za puszka - jak to leży w łapie... i jak wygląda... Wiem, że kontrukcje profi, semi-profi lamp często nie mają jednak chciałbym ją mieć- dla mojego użytku często dopalenie wbudowaną wystarcza a jak nie wystarcza to błysk wbudowanej służy do wyzolenia fotoceli... Kupując więc E-1 trzeba jednak przewidzieć prawie tysiąc złotych na FL-36... Różnica w ilości mpix jest dla mnie mniej istotna ale zawsze miło mieć 8 mpix... Ach ten Oly - nie powienien sprzedawać tych puszek tak tanio - człowiek nie miałby dylematów...;-)
albo wreszcie powinni zrobić aparat łaczacy cechy tych dwóch konstrukcji.
Ja tam dalej uwazam ,ze oly niema takiego absolutnego przeboju na rynku. niby w handlu są już 4 lustrzanki , ale każda mocno inna,
Wizjera w E1 nie przeceniaj , tak jak lekkości E500 bo jak przyczepisz lepsze szkło czy jeszcze lampę to ta lekkosć okaże sie zaletą, albo na wycieczkach. E-1 z pełnym uzbrojeniem( czyli lampa + dobre tele) to ciężar jak cholera.
Tak zjechali nowy model , że strach by go było kupić. a może prawdę napisali, a reszta koloryzuje rzeczywistość? 8)
Pewnie chłopaki z gazety spodziewali się wydajności 30D, wizjera z Pentaxa, szumu z D50, kolorów z Olympusa, a tu wyskakuje taki E-330 z wydajnością jak w poprzednich amatorskich modelach, wizjer najciemniejszy ze wszystkich, szum jak zwykle, i tylko kolor zdjęć już nie taki jak zwykle u Olympusa... i jeszcze 14-45mm mógłby być ostrzejszy :cry:
Ktotek co do E-1/E-500 to tak jak Robin napisał - dobrze jest mieć dwa - szczególnie, że tanio i dobrze!
albo wreszcie powinni zrobić aparat łaczacy cechy tych dwóch konstrukcji.
Obawiam sie, że jest jest to do zrobienia jednak Oly znów mógłby popełnić ten sam błąd - połączenie cech poszło by w parze z połączeniem cen... :?
Nie ma jednak co narzekać, ostatnio byłem w największym rzeszowkim sklepie foto - E-500 dual kity schodzą jak ciepłe bułeczki pomimo, że w Netowych sklepach można kupić gdzieś 300zł taniej. Jak zaproponowałem cenę netową olali mnie a ja ich... :wink:
Pozdr...
jak przymierzałem się do zakupu drugiej puszki to wpadłem do VOBISu , patrzę lezy biedny zakurzony E300 w cenie sprzed 2 lat chyba za 3000 zl z jednym szklem i mowie dajcie sensowny rabat to go wezme bo to staroć więc cenę trzeba obiżyc. polecial chłopak po szefa , ten wychodzi z zaplecza i mowi ze dadzą rabat 10 czy 20 % na karte jak kupie aparat u nich , czy jakos tak , turlalem sie cały wierór ze smiechu.
jedni umieją handlować inni nie.
E500 z dwoma kitami wszak porządnymi można kupic za 2800-2900 wiec na rynku DSLR oferta nie do przebićia , ale dla tych co nie mają klapek na oczach i znają sie na rzeczy choć trochę.
E500 z dwoma kitami wszak porządnymi można kupic za 2800-2900 wiec na rynku DSLR oferta nie do przebićia , ale dla tych co nie mają klapek na oczach i znają sie na rzeczy choć trochę.
Już nawet taniej. Oly nadrukował ulotek - Wiosenna promocja - do każdego zestawu E-500 karta Compact Flash Elite Pro 1024 mb - gratis. Nie wiem czy pod pojęciem zestaw rozumią też aparat+kit czy tylko dual kit. Te zestawy są juz w sklepach - np. "Olympus E-500+dwa obiektywy+CF1024MB-S" za 2925.00 zł z VAT - sklep netowy z Krakowa (morele.net). Robi się naprawdę ciekawie - zestaw, który na początek pozwala się cieszyć całą gębą fotografowaniem, za mniej niż 3 tys...;-)
A diś widziałem E300 i E500 w Auchanie !!!! normalnie zbaraniałem !!! jeszcze pewnie E1 zaczną przez tą śmieciarską sieć sprzedawać i czar pryśnie.
ma ktoś może wersję OEM tego szmatławego artykułu???
już raz umoczyłem kesz dla niedopracowanego artka o E-1 (ani słowa o FP, w specyfikacji USB 1.1... lame) i wolałbym nie powtarzać błędu...
przeczytalem w empiku i stwierdzam ze troszke przesadzili. Za to mile mnie zaskoczyl CHIP-foto, sprzet pochwalili i dali mu 80%. To chyba zreflektowanie sie za obsmarowanie e500 (pamietny shutter lag). Napisali nawet, ze e330 to rewelka i napewno wyciagnie 4/3 na szerokie wody.
[quote=robin102]... i jeszcze 14-45mm mógłby być ostrzejszy :cry:
Ktotek co do E-1/E-500 to tak jak Robin napisał - dobrze jest mieć dwa - szczególnie, że tanio i dobrze!
Ostrzejszy, że zapytam prowokacyjnie od żyletki??? :D
Nie od żyletki , tylko od ostrości ostrzejszy - dla mnie z braku keszu narazie wystarcza 14-45.
Gdzieś wycztałem ostra rzeźnia - tak powinno być z każdym dobrym obiektywem (no chyba, że nie mamy ochoty na ostro tylko wolimy na 'miętko') :)
blady a wiesz ja czasmi pstrykam OLYm C5050 i to jest dopiero żyleta , nie dość ,że szkło ma super jasne i ostro rysujące to w dodatku soft aparatu pliki od razu ostrzy na full bo to kompakcik . Fotki sa ostrze jak brzytwa i coraz BARDZIEJ ta nienaturalna ostrośc mi przeszkadza , kiedyś sie tym zachwycałem dziś gust i wymagania mi się zmieniły. Ostrość to mi się podoba z obiektywu 50mm f2 choćby był na pełnej dziurze.
A jak przy ostrości jesteśmy to dziś mogę stanowczo stwierdzić ,że E-300 ostrzej rysuje od E-1 ( ostatnie testy mnie utwierdziły) sprawdzałem niestety na kitowych obiektywach.
Mi wystarczy rzeźnia z 14-54mm - jest na poziomie G5 :)
Przymierzam się do większego zbadania ostrości w kitowych obiektywach - jak coś już poczynie to dam znać.
jak przymierzałem się do zakupu drugiej puszki to wpadłem do VOBISu , patrzę lezy biedny zakurzony E300 w cenie sprzed 2 lat chyba za 3000 zl
W Media Markt w Szczecinie jest E-500 w dual kicie za 3800. Jak nie dla idiotów, to kto im to kupi?
Dla zainteresowanych - mam test E-330 z Chip Foto-Video Digital 4/2006 i test E-500 z Foto 2005... -kontakt na priv...
A może ktoś ma całe numery zeskanowe tego pisma, albo spotkał się z tym na osiołku?
...dziś mogę stanowczo stwierdzić ,że E-300 ostrzej rysuje od E-1...
Krążą też legendy o tym, że średni format jest ostrzejszy od klatki 135, po której rysowała eLka :shock: Ciekawe dlaczego... :twisted:
to takie stanowcze subiektywne stwierdzenie na mój użytek tylko i wyłacznie i nich nikt się tym za mocno nie sugeruje
A średni format , moim zdaniem wcale nie ostrzejszy , przynajmniej nie zauważyłem jak dawno temu miałem Pentacona SIX i Practikę MTL
może wzrok mam kaplawy
Andrzej100
23.04.06, 21:26
to takie stanowcze subiektywne stwierdzenie na mój użytek tylko i wyłacznie i nich nikt się tym za mocno nie sugeruje
A średni format , moim zdaniem wcale nie ostrzejszy , przynajmniej nie zauważyłem jak dawno temu miałem Pentacona SIX i Practikę MTL
może wzrok mam kaplawy
Chyba tak. :lol:
miło ,że się ze mną zgadzasz