Zobacz pełną wersję : Tablica akcesoriów E-sytem
Nie wiem czy był, ale jakoś nie kojarze, a tablica fajna ;)
http://www.olympus-europa.com/consumer/images/SystemChart_E-500_300_1_EN.pdf
a innowiercy mówią ,że do olka w dalszym ciągu jest mało klamotów.
Robin 102 napisał:
a innowiercy mówią ,że do olka w dalszym ciągu jest mało klamotów.
Robin a probowałeś cos kupic czy jedziesz na tym co dostałeś w marnych set-ach?Żeby dostać matówkę architektoniczną trzeba poprzez Oly.Polska ściągać z Hamburga bo w Polsce nie ma ani jednej.Trwa to w nieskonczoność.Do tego dochodzi kosmiczna cena.A do Nikusia i Canona na Allegro pełno wszystkiego od reki w dodatku połowę tańsze a o zamiennikach innych firm nie wspomne.Oly jest fajny jak ktos nie wychodzi poza set.Zeby kupić głupią fl50 trochę taniej gimnastykowałem sie dwa miesiace.Chcesz sie przekonać????Proponuje zgubić osłone wyświetlacza w swoim nowonabytym E1 :D Mam nadzieję że mi sie to nigdy nie przydazy.Powiem tak EGZOTYCZNY SYSTEM-EGZOTYCZNE PROBLEMY.
male mam wymagania więc jadę na kitach , a i kasy brak , przymierzam się do zakupu obiektywu to zobaczymy jak będzie. Olkomanniak ze mnie od lat i na kontakty z Olympus Polska nie powiem złego słowa , poza tym pieprzonym UPS z który wspólpracują. Wpadnij koniecznie na plener do Białowieży bo masz blisko. Koniecznie !!
Jaki obiektyw zamierzasz nabyć?
Rafał Czarny
12.04.06, 21:42
Faktycznie sporo tych Olkowych gratów. Dziwi mnie tylko wielka dziura w systemie - nie ma stadardowej jasnej stałki (50mm dla małej klatki, czyli w przeliczeniu na Olka 25mm). To chyba jedyny system, które tego nie ma. Jest np. rybie oko, a nie ma jasnego standardu. Nie ma nawet trochę ciemniejszego :roll: .
A to dla wielu fotografów podstawowe szkło.
Faktycznie sporo tych Olkowych gratów. Dziwi mnie tylko wielka dziura w systemie - nie ma stadardowej jasnej stałki (50mm dla małej klatki, czyli w przeliczeniu na Olka 25mm). To chyba jedyny system, które tego nie ma. Jest np. rybie oko, a nie ma jasnego standardu. Nie ma nawet trochę ciemniejszego :roll: .
A to dla wielu fotografów podstawowe szkło. jedyna dziura powazniejsza jaką widzę to zapowiadane sziełko 14-35 z serii (top pro) gdzie wejdzie w luke między 7-14 i 35-100. A ta stałka w sumie taka za kilka miedziaków mogła by być :D
Mam wrażenie że zapowiadany obiektyw 14-35/2 wejdzie na rynek razem z nastepca E1 i to opóznienie jest celowo wywołane przez Olympusa.Ale to tylko takie moje gdybanie...Czy w ogóle bedzie ten nastepca...?
Rafał Czarny
12.04.06, 22:33
A ta stałka w sumie taka za kilka miedziaków mogła by być
Oprócz takiej dość jasnej stałki za kilka miedziaków (którą bym kupił), jeszcze powinna być super pro ze światłem np. 1,2 (której na pewno bym nie kupił, ale powinna być :D ).
Rafał Czarny
12.04.06, 22:41
Do Canona stałkę 50mm 1,8 można kupić w Polsce za mniej niż 400 zł. A 50 mm ze światłem 1,4 za ok. 1400zł. :evil:
anwas do niedawna marzylłm o zakupie 14-54 bo go nie mam, ale coś ostatnio mnie zaczyna ściagać w stronę stalki 50mm obiektywy bardzo różniące się , no ale jak kasy brak to i decyzje bywają dziwne.
Ja miałem przejściówke do Nikona i podpinałem 50/1,8.Po półrocznej zabawie mi przeszło.Trochę ze wzgl na brak af, ale tylko trochę.Dobrze się zastanów nad tym zuiko 50 bo ogniskowa 50 w Oly to taka trudna ogniskowa.Niczego tym nie sfotografujesz oprocz portretów a po oglądaniu sampli moim zdaniem jest to obiektyw do tego celu za ostry.Portret wymaga plastyki a ten 50/2 to zyletka.I jeszcze ta cena...Ja natomiast trochę jezdzę po górach czasem i 28 to mi za wąsko.Chodzi za mną 11-22,ale tez sporo kosztuje.
Rafał Czarny
12.04.06, 23:48
Olkowa ogniskowa 50 mm to 100 dla małek klatki. To jest długość mało poręczna (moim skromnym zdaniem). Do portretu od klatki z piersiami w górę się najlepoiej nadaje, bo żeby objąć w kadrze całą postać, to trza się mocno cofnąć.
Na tyle rzadko używam takiej ogniskowej, że sprawę załatwia mi przejściówka na m42 i obiektyw Helios. Myślę o zmianie Heliosa na jakiś lepszy i jaśniejszy m42. Po kilku miesiącach będę wiedział, jak często używam tego obiektywu (przejściówkę z Lublina mam dobiero od miesiąca). Jeśli w miarę często, kupię na Allegro za grosze lepsze m42.
Ale obiektywu Olkowego 50 mm (ponoć świetnego, sam nie testowałem) nie kupię, bo go nie potrzebuję. W końcu ogniskowa 25 mm zawiera się w 14-45 i 14-54).
Ale dla kogoś kto robi dużo head shotów ZD 50 to super obiektyw.
Ok. 90 proc. zdjęć robię szerokim standardem, więc myślę o zmianie 14-45 na 14-54. Jeśli się pojawi tania stałka 25 mm (wiadomo, że stałki lepiej rysują i są jaśniejsze niż zoomy) to ją kupię.
Rafal, jesli myslisz o zmianie Heliosa na cos lepszego, to polecam ci obiektyw Zenitar 50/1.7, na allegro kupisz do 80 zl, i jak dobrze trafisz (rosyjskie szklo polecam najpierw przetestowac, nie sa stali w jakosci) to bedziesz mial taka "zylete" jak moj :)
Wczoraj bawilem sie nim w pracy, testujac przy roznych przyslonach i zadziwilo mnie to, ze ten obiektyw na wszystkich ustawieniach daje ostry obraz, nawer nie ma zadnych rozmyc, jedynie krawedzie, ale tylko przy 1.7-2.8, od f4 obraz jest ostry w kazdym punkcie :)
Rafał Czarny
13.04.06, 09:05
Ja myślałem o Pancolarze enerdowskim.
A wracając do tematu, to tablica jest już stara. Nie ma E330, muszli Me-1.
Ja myślałem o Pancolarze enerdowskim.
A wracając do tematu, to tablica jest już stara. Nie ma E330, muszli Me-1.
no tablica jest troszkę starawa, ale mam zamiar w między czasie zrobić taką mało stronę internetową (cos w rodzaju FAQ) z akcesoriami do E-system, z opisem c z czym działa.
Sądzicie że sie przyda ?
Rafał Czarny
13.04.06, 09:22
Dobry pomysł. Ktoś ostatnio żalił się, że na forum nie ma takiego zestawienia.
Rafale no daleś mi do myślenia . Ja tak sobie kombinuje ,że ta 50 to jedyny obiektyw ktory pozwoli wycisnąc ze sprzętu max. To jedyny jasny obiektywik powiedzmy bardzo drogi , ale jescze nie z kosmosu za którego pomocą fotki powinny być lepsze niż z kitu i nawet z tego14-54 , a w sumie to chyba o to chodzi ,że jak człek wyda dużo kasy to niech to się przełoży na jakośc zdjec . A ogniskowa rzeczywiscie jakaś mało praktyczna , ale przy odrobinie kombinacji chyba da sie z tym żyć.