PDA

Zobacz pełną wersję : 5060 wz problem z AF

porys
11.04.06, 19:41
Witam . Mam problem z autofocusem w olku 5060 .głównie pojawia się przy super makro.ustawia ostrość daleko za fotografowanym obiektem.wgrałem nowy firmware 84 (stary był 82 ) flashowanie nic pozytywnego nie wniosło-między bajki noleżałoby włożyć podniety niektórych z możliwości tego aparatu po wgraniu nowego softu.MOŻE JEST JUŻ NOWSZA VERSJA FIRMWARE.napiszcie czy ktoś spodkał się z podobnym problemem. hey

sna
11.04.06, 23:26
Witaj.
Ja mam 7070 i nie zauważyłem tego problemu.
Jak nie da się ustawić ostrości na przedmiot to włącz AF Spot i wybierz dokładnie, żeby ramka AF była ustawiona na przedmiot, wtedy powinien być ostry.
Nie jestem pewnien ale chyba 5060 też ma Super Macro MF, wtedy wybierasz odległość i nie powinien ostrzyć dalej, za przedmiotem.
Pozdrawiam

ADAM12
12.04.06, 08:17
tak AF SPOT pomaga inaczej nie daje rady - miałem to samo

porys
12.04.06, 17:40
Zapomniałem dodać że mam przełączone na spot af i że to błędne ostrzenie występuje tylko czasami .Wydaje mi się że przy foceniu z dużą przewagą tego samego koloru obiektu np.czerwony kwiat na zielonym tle ,problem nasila się.
I jeszcze jedno spostrzeżenie na starym sofcie 82 problem występował bardzo rzadko.
pozdrawiam

dka
14.04.06, 09:26
rozumie sie, ze kadrujesz patrzac na monitor, nie przez wizjer?

porys
15.04.06, 13:11
oczywiście że przez LCD.wogóle to jakie to ma znaczenie ? nie jarzę?

sna
15.04.06, 14:39
No gdybyś kadrował przez wizjer to na bliskich odległościach nadmirnie ujawia się problem paralaksy.
Widział byś w wizjerze (i pseudo ramce AF) co innego niż zarejestrował by aparat.
To by wyjaśniało ustawienie ostrości za obiektem.
Ale skoro używasz LCD to wszystko było chyba już powiedziane.
Na iESP aparat uśrednia pomiar z kilku miejsc i nie zawsze trafia w gusta użytkownika, co ma być ostre. Na SPOT to już TY rządzisz.
Pozdrawiam

rzysk
15.12.06, 00:12
problem AF wystepuje najczesciej
- na powierzchniach blyszczacych, odbijajacych
- oraz gdy cykamy z bardzo bliska (dlugo ostrzy)
- i przy slabym swietle

ustaw na punktowy pomiar - pomoze
lub korzystaj z AF, a gubi tez czasami przy max zoomie

pozdrawiam