Zobacz pełną wersję : Jakie szkło do makro?
Witam!
Zastanawiam się nad szkłem do makro. E-system oferuje mi dwa obiektywy - 35mm/F3.5 i 50mm/F2.0 (o 14-54 nie ma sensu pisać). Oprócz oczywistych różnic technicznych istnieje również inna, dość ważna dla mnie - cena. Czy "pięćdziesiątka" jest warta tego 1.000 PLN więcej? Jestem początkującym dSLR'owcem i nie wiem, czy w tym momencie potrafiłbym wykorzystać i docenić high-end'owe szkło 50mm/F2.0...
Jak myślicie? Czy warto poczekać i dozbierać na lepszy obiektyw? Gdzie mógłbym znaleźć przykładowe fotki robione przy pomocy tych dwóch szkieł?
Mój sprzęcik - E-300 z kit'owym 14-45.
Pozdrawiam!
Moim skromnym zdaniem,.. z tego co się na czytałem.. właśnie zamówiłem i czekam na 50:)
i z tych polemik przed decyzją...
to do samego makro nie ma wielkiej różnicy między tymi szkiełkami
50 dzięki temu ze jest jaśniejsza może być poprostu używana w innych zastosowaniach niż makro.... jest poprostu bardziej uniwersalna
andytown - widzę, że jesteś z Wrocka, podobnie jak ja ;) . Może kiedyś zgadamy się na piwko i dasz potrzymać jakieś szkiełko? ;)
Ok za tydzień będzie 50 f;2,0 mam jeszcze 14-54 ;) i 40-150 więc do potrzymania tak dużo to nie ma;)
niektórzy tutaj mają 35-100 F;2,0 ale potrzymać nie dają;)
tylko ślinić się :lol:
a ma ktoś wogóle 35/3.5 ?
Albo jakiś link do porównania z 50/2
Yodzisz... ty się miałes do mnie odezwać ;)
a co myslicie o czyms na m42 + pierscienie oddalajace miedzy obiektyw a aparat??
Baardzo fajne :)
Mogę CI nawet zestawik sprzedać ;) pisz na PW
a co myslicie o czyms na m42 + pierscienie oddalajace miedzy obiektyw a aparat??
Efekty zadowalające tylko ciężko cholera ostrzy się z tymi manualnymi obiektywami.
Kto na forum ma 35-100mm???
Co do dylematu 35mm czy 50mm to jeden i dugi ma zalety. Mi podoba się w 35mm skala odwzorowania 1:1, że jest lekki, i że daje ładny obraz od f3.5 i jest to 35mm a nie 50mm.
50mm ma dla mnie jedną zalete: f2 w stosunku do 35mm.
niedlugo bede mial wizjer od naszego kolegi z forum, wiec raczej decydowalbym sie na m42 (cena)...
nawet z wizjerem m42 wychodzi zdecydowanie ekonomiczniej, a do zabawy do szkoda troche kasy na 50mm
parę fotek z 35 mm
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1022&message=17841600
wyglądają fajne:)
Witam. Ja używam Zuiko OM 3,5/50 Macro + orginalny mieszek, wyniki bardzo dobre, zresztą bez mieszka też. Polecam.
pochwal sie... jakies fotki prosimy ;-)
Kto na forum ma 35-100mm???
Nijaki Lakuta wygrał licytację 35-100 i tego rąbniętego 150/2, którego zresztą odgrażał się, że będzie licytować http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5809&postdays=0&postorder=asc&start=24 Być może to zbieżność nicków, ale nie sądzę :)
A to ciekawe. Ciekawe czy ten 150/2 działa. No a jeśli chodzi o 35-100 to poprostu mercedes wśród polonezów... ;)
..wracajac do pytania "jakie szklo" moj ranking jest taki:
ZD 50/2
OM 90/2
te dwa bezwzglednie najlepsze w zaleznosci od tego kto jakie dlugie szklo potrzebuje - wada - obydwa drogie
..trzecie szklo -w bardziej rozsondnej cenie Tokina AT-X 90mm macro (nikon, pentax..OM? -nie jestem pewien) przez przelotke- znakomite, niedocenione szklo, jedno z najlepszych jakie powstalo.....
..co do mieszka to nie wiem ale chce wam powiedziec o jeszcze jednej opcji, otoz Olimpus wyprodukowal swego czasu do szkla 90mm/2 extender robiacy z niego 1:1macro, ale poza tym zrobil jeszcze jedna tube rozsuwana jak teleskop -chyba ~50mmdo 116mm (nie pamietam dokladnie ale jak ktos jest zainteresowanu to sprawdze jak wroce do domu w sobote)jest to opcja o niebo wygodniejsza od mieszka (mozna ja rozsunac na dowolna dlugosc i wybranym punkcie zablokowac) pod warunkiem ze ktos uzywa OM szkiel, dodatkowo jesli ktos jeszcze posiada stary aparat OM i bawi sie nim czasem - tuba ta jest polautomatyczna tzn praenosi przyslone !