Zobacz pełną wersję : PILOT E300
Temat pilotów do systemu Olympus E już się pojawiał, firmowe OLY, ale czy ktoś już testowal ten "sprzęt" http://www.allegro.pl/item96411180_pilot_do_aparatow.html :?: Takie rozwiązanie było by dla mnie idealne bo mam w domu dwa systemy Oly E300 & KM Z a i cena jest rozsądna :idea:
bylem wlasnie na stronie www producenta. Niestety nie wspomina on ani slowem o takim urzadzeniu. Za to znalazlem inne, ludzaco podobne:
http://www.elmak.pl/index.php?option=com_phpshop&page=shop.browse&category_id=16&ext=opis&lang=pl
Zastanawiam sie wiec, czy to nie oszustwo, zadzwonie tez do producenta.
Juz po telefonie :) Rzeczywiscie zaczeli produkowac cos takiego i mozna to kupowac :)
Na wielu stronach znalazlem info ze pilot RM1 dziala z Oly e300, wiec mysle, ze ten takze bedzie chodzil.
Trzeba kupić byle jaki uczący się pilocik i go "nauczyć "
Trzeba kupić byle jaki uczący się pilocik i go "nauczyć "
a macie jakieś propozycje i doświadczenia z "ucząymi" sie pilotami?
Robin102, jest tylko jeden klopot. Zeby nauczyc pilocik, trzeba miec do niego oryginalny. Moj palmtop ma program pilot i umie sie uczyc, ale tez potrzebuje oryginalnych pilotow do nauki. A skad niby mam wziac oryginal ?
w sumie przede wszystkim potrzebne mi wyzwalanie migawki :!: jakie moge jeszcze funkcje zyskac w E300 RM-1 vs RM-2 :idea:
a może tańszy RC - bedzie dzialać?
ja mam pilot od c5060wz, dzialal i z e-300 i teraz z e-300...
jedyne co mozesz zrobic w lusterku to wyzwolic migawke...
fajne, jak jedziesz z zonka (dziewczyna) na wakacje i nie ma kto wam fotek robic...
mnie sie przydal do focenia nieba - nie musialem dotykac aparatu i bawic sie w jakies opoznienia wyzwolenia migawki...
Zamowilem ten pilocik, zaplacilem i teraz pozostaje czekac :) Mam nadzieje ze szybko przyjdzie. Wiec za kilka dni wrazenia z dzialania :)
Z RM-1 w E-1/E-300 można wyzwolić migawkę i przeglądac zdjęcia w trybie odtwarzania, powiększac, przesuwac itd... W E-500 dodatkowo z RM-1 wyzwala się BULB-a.
Z RM-2 tylko wyzwalanie migawki we wszystkich modelach.
Rafał Czarny
10.04.06, 14:24
Robin102, jest tylko jeden klopot. Zeby nauczyc pilocik, trzeba miec do niego oryginalny. Moj palmtop ma program pilot i umie sie uczyc, ale tez potrzebuje oryginalnych pilotow do nauki. A skad niby mam wziac oryginal ?
Możesz spróbować pojść do sklepu foto, gdzie mają takiego pilota i poprosić sprzedawcę, żeby ci go na chwilę udostępnił.
Ja kupiłem RM-2 za 70 zł. w sklepie w Krakowie i żałuję. Po fakcie dowiedziałem się, że RM-1 obsługuje funkcję BULB (jeden przycisk otwiera migawkę, drugi zwalnia), a RM-2 nie. Więc moim pilocikiem nie mam możliwości wyzwalania czasów powyżej minuty. A czasami jest taka konieczność.
Olympus mógłby w nowym sofcie zrobić tak, że po ustawieniu BULB w aparacie przycisk w RM-2 po pierwszym naciśnięciu otwiera migawkę, a drugie ją zwalnia.
dzemski
podziel sie wrażeniami czy warto kupować jak dostaniesz już pilota :!:
Pan z firmy powiedzial, ze sprzecik powinienem miec na srode :)
No i dostalem Pilocika do aparatu. I tu nadeszlo rozczarowanie. Niestety z e300 nie chce dzialac (przynajmniej z moim, choc jest to kopia RM-1, ktory z e300 dziala /wg producenta/). Czekam na odwiedziny kolegi khak (z tego forum) by sprawdzic czy z jego e300 tez nie pojdzie.
Natomiast wykonanie, gabaryty i wrazenie ogolne, jest jak najbardziej pozytywne. Firma jest solidna (jak ktos ma polsat cyfrowy, to pilot do niego jest zrobiony przez ta sama firme z Rzeszowa).
kurde , a w opcjach aparatu właczyłeś sterownie pilotem ??? niby podstawa , ale każdemu może sie zdarzyć.
A jednak cos zle zrobilem. Zasugerowalem sie oznaczeniami podczerwieni z palmtopa i zapomnialem ustawic jeszcze trybu wyzwalania migawki. Wlasnie ustawilem i Pilocik zaczal dzialac :) Dziala nastepujaco:
Wciskamy przycisk i sprzecik lapie ostrosc na AF (no chyba ze ustawilismy tryb manualny), a po zatwierdzeniu pomiaru AF (piknieciu) wyzwala migawke.