Zobacz pełną wersję : Jest nowy firmware 1.2 do E500
Rafał Czarny
30.03.06, 19:25
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4146
Ciekawe co wprowadza nowego? Bo doczytałem, że pozwala zamieniac przyciski i bardzo dobrze, ale czy coś jeszcze.
napewno nie kasuje licznika ;)
i zmiana funkcji pod którymi jest AEL <-> WB jest super - ja już to zrobiłem.
Rafał Czarny
30.03.06, 21:26
Ja to bym chętnie widział możliwość zagospodarowania przycisku wyboru punktu AF. Nigdy go nie używam (zawsze mam ustowiony środkowy - przyzwyczajenie), a jest w b. wygodnym miescu. A może jest możliwiść przypisania mu jakiś funkcji, tylko ja o tym nie wiem?
blady załadowałeś nówke sofcik do E500 ???
Jak zawsze Robinie możesz na mnie liczyć - nówka sofcik v 1.2 w bladym E-500 działa jak złoto :)
Ja też nie mogłem się powstrzymać przed wgraniem nowego oprogramowania :-)
Bardzo ucieszyła mnie ta możliwość zamiany przycisków AEL i WB - bardzo mi przeszkadzało (moim zdaniem idiotyczne) umieszczenie go koło wizjera. W Dimage'u 5 miałem go tuż pod kciukiem i regularnie z niego korzystałem.
Ja i tak czekam na jeszcze kilka rzeczy, które spokojnie można by było zmienić w oprogramowaniu sterującym jak:
1. Lepsze działanie AWB w świetle żarowym
2. Dodanie ISO 50 i 80
3. Możliwość przekonfigurowania przycisku wyboru punktu AF na tryb zapisu zdjęcia (RAW/SHQ/...)
4. Ustawianie własnoręczne kiedy ma się uruchamiać SSWF
5. Dodanie prawdziwego szybkiego kasowania zdjęcia - w momencie gdy się wyświetla tuż po zrobieniu zdjęcia
6. Dodanie więcej tematów kolorystycznych tabelki z parametrami. To był oczywiście żart :lol:
A co sądzicie o tym by przygotować taką listę życzeń i wysłać do centrali Olka ? Ciekawe czy by poskutkowało ...
Pozdrawiam,
Robert
heee , to znaczy wychodzi taki super aparat i nikt już by nie kupił nastepcy E-1
hej
-dowiedziawszy się, że już czeka kolejna wersja softu ochoczo podłączyłem puszkę do komputera i odpaliłem OlympusMaster... -rozczarowanie przyszło po minucie; cannot connect to server... -wariactwo, nijak nie mogę ściągnąć softu. Net działa, inne programy się łączą, OlyMast. w firewallu ma regułę zezwalającą [zresztą poprzedni soft mi ściągną], zrobiłem restart i reinstall wszystkiego i nic... macie Panowie jakis pomysł? [oprócz nowego systemu:/], bo już usiedzieć spokojnie z tym starym softem nie mogę :D
[pozdr] :)
Rafał Czarny
1.04.06, 13:43
Spróbuj na chwilę odinstalować firewalla, wgrać nowy soft i z powrotem zainstalować firewalla.
a po co odrazu odinstalowac! Wlacz msconfiga i wylacz w autostarcie wszytko co sie da no albo zabij procesy :twisted:
Kiedys ktos na forum pisal ze tez ma problemy z update nowego oprogramowania - wtedy chyba byla wina po stronie olympusa. Moze wszyscy sciagaja hurtem i serwery padaja :roll:
Rafał Czarny
1.04.06, 15:44
Ja zainstalowałem nowy soft bez problemu. Od razu zamieniłem przyciski. Może i są prostrze sposoby niż odinstalowanie firewalla. Ale ja znam tylko taki. A te zabiegi nie trwają więcej niż 5 minut.
...problem właśnie w tym, że ww. sposoby nie działają; wyłączałem już firewalla, wszystkie jego procesy, odinstalowywałem, przeinstalowywałem OlyMast -nic. Myślałem też o przeciążonym serwerze, ale przecież w ciągu tych trzech dni kiedy nie mogę się połączyć większość z Was bez problemów ściągnęła:) -na szczęście...
ps.w kafejce powiedzieli mi; nie wolno instalować niczego... -straszne buractwo:(
I'll keep trying... :)
[pozdr] :)
Rafał Czarny
1.04.06, 17:15
A może coś źle robisz? Po podłączeniu aparatu kabelkiem musisz wcisnąć w aparacie OK (jak przy przesyłaniu zdjęć do kompa). Może tego nie zrobiłeś?
A może coś źle robisz?...
... [zresztą poprzedni soft mi ściągną] ...
-teraz nic sie nie zmieniło w kwestii obsługi :)
TomPs-l - miałem podobny problem. Od wczoraj z nim walczyłem. W końcu ściągnąłem 30 dniową wersję Olympus Studio i nim pobrałem nowy firmware.
Podaję link
http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/trial/oly_studio/OS15_TRIAL_ENU.exe
Plik waży 16 MB. Nie wiem, może ci pomoże.
Później pokombinuję z Olympus Master i może wpadnę na to co jest grane.
Pozdrawiam
hej
...ściągnąłem, odpaliłem, wykryło aparat bez kłopotu [OlyMast zresztą też widzi puszkę] i tyle... zero update'u... zaczynam stwierdzać, że klasyczne ścciągnięcie pliku i potem podanie do niego ścieżki w programie olympusa byłoby chyba bardziej sensowne... fak! :)
Niestety zgadzam się z przedmówcą, w moim przypadku też nie mogę zaktualizować firmware (zarówno przez OlMaster jak i OlStudio :?
a w jakim trybie chłopaki włączacie E-500? macie ustawione STORAGE?
Naturalnie :? Oraz "bezbronny XP" :shock: .Poprzedni firmware poszedł jak bezproblemowo.
...Poprzedni firmware poszedł jak bezproblemowo.
true, true...
No dobra "modernizatorzy" rzeknijcie co się w praktyce na plus zmieniło i czy warto było.
Rafał Czarny
4.04.06, 15:11
Ja zamieniłem przyciski WB i AEL. Teraz jest poręczniej. Pamięć pomiaru mam ustwioną na spot, a narmalnie używam najczęściej ESP. Teraz pamięć mam wygodnie pod kciukiem, a WB one touch używam rzadko więc może być pod mniej wygodnym przyciskiem. I to chyba jedyna dość dla mnie ważna zmiana.
Oj warto było zrobić aktualizację. Teraz normalnie bez wysiłku robię lepsze zdjęcia o 1.2 raza w porównaniu do porzednich ujęć ;)
Rafał, a powiedz, w E-500 można ustawić osobny rodzaj pomiaru dla pamięci i dla normalnego pomiaru np razem z migawką??? Normalnie nie wiedziałem o tym bajerze... :shock:
Ja zamieniłem przyciski WB i AEL.
Rafal, a jak Ty to zrobiles?
Blady,
Firmware udalo mi sie zainstalowac bez problemu, natomiast o kombinacjach, o ktorych wspomina Rafal - rowniez nie slyszalem.
Pozdrawiam,
excel
Rafał Czarny
4.04.06, 17:36
Rafał, a powiedz, w E-500 można ustawić osobny rodzaj pomiaru dla pamięci i dla normalnego pomiaru np razem z migawką??? Normalnie nie wiedziałem o tym bajerze...
Można, musisz pogrzebać w menu. To b. wygodny układ - spot (punktowy pomiar światła) pod przyciskiem pamięci. Mierzysz światło dokładnie tam gdzie chcesz, potem przytrzymując przycisk przekadrowujesz - ostrzysz gdzie potrzebujesz, blokujesz ostrość wciskając spust do połowy. Potem ustawiasz właściwy kadr i pstryk. :D .
Rafał Czarny
4.04.06, 17:40
Rafał Czarny napisał:
Ja zamieniłem przyciski WB i AEL.
Rafal, a jak Ty to zrobiles?
Musisz wejść do menu, potem zjechać na symbol klucza do śrub z numerem jeden i tam na samym dole pojawiła się opcja zamiany przycisków. Ale trzeba mieć firmware 1.2.
Rafał,
dziekuje za pomoc. Wszystko sie zgadza.
Jedno jest bardzo pewne, ze zanim ten aparat poznam tak naprawde do konca, to na pewno jeszcze jedna wiosenka mnie powita i oby tylko jedna. Multum, ogromne multum mozliwosci.
Pozdrawiam,
excel
Bo rozumiem, że podpinam aparat, włączam i włączam olympusmaster, uaktualnij aparat i już z górki??? :?
W E-300 wersję firmwaru korpusu i obiektywu można po prostu sprawdzić w menu aparatu (bez podpinania do kompa) więc w E-500 pewnie też.
W E-300 to "klucz francuski2"/"firmware"
Skow dziękuję :)
PS Skasowałam post, bo mi Daghda rozjaśnił sytuację, nie wiedziałam, że zdążysz odpisać :oops:
czesc
napisze krotko, probowalem aktualizowac poprzez Mastera 2,0 i ciagle program zglaszal w trakcie brak komunikacji z aparatem, wyl/wl firewalla, antywira nic nie dawalo, rzutem rozpaczy wgralem Mastera dolaczonego do aparatu czyli ver 1 i poszlo bezproblemowo
nie potrafie tego wytlumaczyc, dzialalem w XP SP