PDA

Zobacz pełną wersję : Jest nowy firmware 1.2 do E500

Rafał Czarny
30.03.06, 19:25
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4146

GLX
30.03.06, 20:30
Ciekawe co wprowadza nowego? Bo doczytałem, że pozwala zamieniac przyciski i bardzo dobrze, ale czy coś jeszcze.

blady
30.03.06, 20:57
napewno nie kasuje licznika ;)

i zmiana funkcji pod którymi jest AEL <-> WB jest super - ja już to zrobiłem.

Rafał Czarny
30.03.06, 21:26
Ja to bym chętnie widział możliwość zagospodarowania przycisku wyboru punktu AF. Nigdy go nie używam (zawsze mam ustowiony środkowy - przyzwyczajenie), a jest w b. wygodnym miescu. A może jest możliwiść przypisania mu jakiś funkcji, tylko ja o tym nie wiem?

robin102
30.03.06, 21:37
blady załadowałeś nówke sofcik do E500 ???

blady
30.03.06, 22:03
Jak zawsze Robinie możesz na mnie liczyć - nówka sofcik v 1.2 w bladym E-500 działa jak złoto :)

RobertW3D
30.03.06, 23:12
Ja też nie mogłem się powstrzymać przed wgraniem nowego oprogramowania :-)
Bardzo ucieszyła mnie ta możliwość zamiany przycisków AEL i WB - bardzo mi przeszkadzało (moim zdaniem idiotyczne) umieszczenie go koło wizjera. W Dimage'u 5 miałem go tuż pod kciukiem i regularnie z niego korzystałem.

Ja i tak czekam na jeszcze kilka rzeczy, które spokojnie można by było zmienić w oprogramowaniu sterującym jak:
1. Lepsze działanie AWB w świetle żarowym
2. Dodanie ISO 50 i 80
3. Możliwość przekonfigurowania przycisku wyboru punktu AF na tryb zapisu zdjęcia (RAW/SHQ/...)
4. Ustawianie własnoręczne kiedy ma się uruchamiać SSWF
5. Dodanie prawdziwego szybkiego kasowania zdjęcia - w momencie gdy się wyświetla tuż po zrobieniu zdjęcia
6. Dodanie więcej tematów kolorystycznych tabelki z parametrami. To był oczywiście żart :lol:

A co sądzicie o tym by przygotować taką listę życzeń i wysłać do centrali Olka ? Ciekawe czy by poskutkowało ...

Pozdrawiam,
Robert

robin102
31.03.06, 18:54
heee , to znaczy wychodzi taki super aparat i nikt już by nie kupił nastepcy E-1

TomPs-l
1.04.06, 01:17
hej

-dowiedziawszy się, że już czeka kolejna wersja softu ochoczo podłączyłem puszkę do komputera i odpaliłem OlympusMaster... -rozczarowanie przyszło po minucie; cannot connect to server... -wariactwo, nijak nie mogę ściągnąć softu. Net działa, inne programy się łączą, OlyMast. w firewallu ma regułę zezwalającą [zresztą poprzedni soft mi ściągną], zrobiłem restart i reinstall wszystkiego i nic... macie Panowie jakis pomysł? [oprócz nowego systemu:/], bo już usiedzieć spokojnie z tym starym softem nie mogę :D

[pozdr] :)

Rafał Czarny
1.04.06, 13:43
Spróbuj na chwilę odinstalować firewalla, wgrać nowy soft i z powrotem zainstalować firewalla.

Jeronimo
1.04.06, 13:49
a po co odrazu odinstalowac! Wlacz msconfiga i wylacz w autostarcie wszytko co sie da no albo zabij procesy :twisted:
Kiedys ktos na forum pisal ze tez ma problemy z update nowego oprogramowania - wtedy chyba byla wina po stronie olympusa. Moze wszyscy sciagaja hurtem i serwery padaja :roll:

Rafał Czarny
1.04.06, 15:44
Ja zainstalowałem nowy soft bez problemu. Od razu zamieniłem przyciski. Może i są prostrze sposoby niż odinstalowanie firewalla. Ale ja znam tylko taki. A te zabiegi nie trwają więcej niż 5 minut.

TomPs-l
1.04.06, 16:01
...problem właśnie w tym, że ww. sposoby nie działają; wyłączałem już firewalla, wszystkie jego procesy, odinstalowywałem, przeinstalowywałem OlyMast -nic. Myślałem też o przeciążonym serwerze, ale przecież w ciągu tych trzech dni kiedy nie mogę się połączyć większość z Was bez problemów ściągnęła:) -na szczęście...
ps.w kafejce powiedzieli mi; nie wolno instalować niczego... -straszne buractwo:(
I'll keep trying... :)

[pozdr] :)

Rafał Czarny
1.04.06, 17:15
A może coś źle robisz? Po podłączeniu aparatu kabelkiem musisz wcisnąć w aparacie OK (jak przy przesyłaniu zdjęć do kompa). Może tego nie zrobiłeś?

TomPs-l
1.04.06, 18:09
A może coś źle robisz?...

... [zresztą poprzedni soft mi ściągną] ...

-teraz nic sie nie zmieniło w kwestii obsługi :)

MaBri
1.04.06, 20:00
TomPs-l - miałem podobny problem. Od wczoraj z nim walczyłem. W końcu ściągnąłem 30 dniową wersję Olympus Studio i nim pobrałem nowy firmware.
Podaję link

http://www.olympus.co.jp/en/support/imsg/digicamera/download/software/trial/oly_studio/OS15_TRIAL_ENU.exe

Plik waży 16 MB. Nie wiem, może ci pomoże.
Później pokombinuję z Olympus Master i może wpadnę na to co jest grane.

Pozdrawiam

TomPs-l
1.04.06, 20:56
hej

...ściągnąłem, odpaliłem, wykryło aparat bez kłopotu [OlyMast zresztą też widzi puszkę] i tyle... zero update'u... zaczynam stwierdzać, że klasyczne ścciągnięcie pliku i potem podanie do niego ścieżki w programie olympusa byłoby chyba bardziej sensowne... fak! :)

MLas
3.04.06, 16:50
Niestety zgadzam się z przedmówcą, w moim przypadku też nie mogę zaktualizować firmware (zarówno przez OlMaster jak i OlStudio :?

blady
3.04.06, 17:24
a w jakim trybie chłopaki włączacie E-500? macie ustawione STORAGE?

MLas
3.04.06, 17:30
Naturalnie :? Oraz "bezbronny XP" :shock: .Poprzedni firmware poszedł jak bezproblemowo.

TomPs-l
3.04.06, 18:50
...Poprzedni firmware poszedł jak bezproblemowo.

true, true...

robin102
4.04.06, 12:14
No dobra "modernizatorzy" rzeknijcie co się w praktyce na plus zmieniło i czy warto było.

Rafał Czarny
4.04.06, 15:11
Ja zamieniłem przyciski WB i AEL. Teraz jest poręczniej. Pamięć pomiaru mam ustwioną na spot, a narmalnie używam najczęściej ESP. Teraz pamięć mam wygodnie pod kciukiem, a WB one touch używam rzadko więc może być pod mniej wygodnym przyciskiem. I to chyba jedyna dość dla mnie ważna zmiana.

blady
4.04.06, 15:41
Oj warto było zrobić aktualizację. Teraz normalnie bez wysiłku robię lepsze zdjęcia o 1.2 raza w porównaniu do porzednich ujęć ;)

Rafał, a powiedz, w E-500 można ustawić osobny rodzaj pomiaru dla pamięci i dla normalnego pomiaru np razem z migawką??? Normalnie nie wiedziałem o tym bajerze... :shock:

excel
4.04.06, 16:33
Ja zamieniłem przyciski WB i AEL.
Rafal, a jak Ty to zrobiles?

Blady,
Firmware udalo mi sie zainstalowac bez problemu, natomiast o kombinacjach, o ktorych wspomina Rafal - rowniez nie slyszalem.

Pozdrawiam,
excel

Rafał Czarny
4.04.06, 17:36
Rafał, a powiedz, w E-500 można ustawić osobny rodzaj pomiaru dla pamięci i dla normalnego pomiaru np razem z migawką??? Normalnie nie wiedziałem o tym bajerze...

Można, musisz pogrzebać w menu. To b. wygodny układ - spot (punktowy pomiar światła) pod przyciskiem pamięci. Mierzysz światło dokładnie tam gdzie chcesz, potem przytrzymując przycisk przekadrowujesz - ostrzysz gdzie potrzebujesz, blokujesz ostrość wciskając spust do połowy. Potem ustawiasz właściwy kadr i pstryk. :D .

Rafał Czarny
4.04.06, 17:40
Rafał Czarny napisał:
Ja zamieniłem przyciski WB i AEL.

Rafal, a jak Ty to zrobiles?

Musisz wejść do menu, potem zjechać na symbol klucza do śrub z numerem jeden i tam na samym dole pojawiła się opcja zamiany przycisków. Ale trzeba mieć firmware 1.2.

excel
4.04.06, 23:32
Rafał,

dziekuje za pomoc. Wszystko sie zgadza.
Jedno jest bardzo pewne, ze zanim ten aparat poznam tak naprawde do konca, to na pewno jeszcze jedna wiosenka mnie powita i oby tylko jedna. Multum, ogromne multum mozliwosci.

Pozdrawiam,
excel

skow
15.06.07, 00:05
Bo rozumiem, że podpinam aparat, włączam i włączam olympusmaster, uaktualnij aparat i już z górki??? :?

W E-300 wersję firmwaru korpusu i obiektywu można po prostu sprawdzić w menu aparatu (bez podpinania do kompa) więc w E-500 pewnie też.
W E-300 to "klucz francuski2"/"firmware"

Ania_
15.06.07, 00:11
Skow dziękuję :)

PS Skasowałam post, bo mi Daghda rozjaśnił sytuację, nie wiedziałam, że zdążysz odpisać :oops:

bepeh
15.08.07, 20:03
czesc
napisze krotko, probowalem aktualizowac poprzez Mastera 2,0 i ciagle program zglaszal w trakcie brak komunikacji z aparatem, wyl/wl firewalla, antywira nic nie dawalo, rzutem rozpaczy wgralem Mastera dolaczonego do aparatu czyli ver 1 i poszlo bezproblemowo
nie potrafie tego wytlumaczyc, dzialalem w XP SP