Zobacz pełną wersję : Zdjęcia z koncertu
Witam serdecznie,
Mam do Was pytanie, w jaki sposób wykonać zdjęcia na koncercie muzyki rockowej. Sprawa okazała się dla mnie strasznie trudna do wykonania...
Czy lepiej używać lampy (dobra ostrość, dobre naświetlenie i zero klimatu koncertu)? Czy może wyższe iso i wiele zdjęć poruszonych ew. z szumem
Robiłem zdjęcia E-1 z lampą (iso 100) i bez iso 800 - na ekranie szumów wybitnie tragicznych nie było - jednak większość zdjęć poruszona
Jak Wy radzicie sobie z zagadnieniem koncertu - jak to zrobić najlepiej?
Czy lepiej użyć krótki zoom czy raczej dłuższy?
Myślałem, że to dużo prostsze - a to tragedia - zdjęcia są słabe
Rafał Czarny
30.03.06, 22:21
Moim zdaniem najważniejsza sprawa to podejść jak najbliżej. Trzeba dogadać się z ochroniarzami, żeby wpuścili za barierki. Zdjęcia szerokim kątem (krótka ogniskowa) mają dynamikę, a długim z daleka są płaskie. Ja bym nie używał lampy, bo błysk wypierze fotę z klimatu.
Najlepiej ustawić jak największe ISO, bo na koncertach zwykle brakuje światła. A szumy można usunąć np. Neat Image. Ja używam preselekcji czasu - czas taki, żeby utrzymać z łapy bez poruszenia. Tu nie ma złotego środka, bo to zależy od długości ogniskowej. Bezpiecznie jest użyć moim zdaniem 1/30 s., łatwo wtedy utrzymać bez poruszenia i ten czas powinien zamrozić ruch na scenie - chyba, że muzycy mocno brykają. To wtedy trza skrócić czas. Jeśli na scenie będzie nagle więcej światła, wtedy automatyka przymknie przysłonę, więc nie ma strachu o prześwietlenie.
Warto też poeksperymentować z jeszcze dłuższymi czasami np. 1/10. Spokojnie przy dość szerokim zoomie można to utrzymać z ręki, a muzycy (ruch) mogą ładnie się rozmazać.
Ale najważniejsza sprawa to podejść jak najbliżej sceny!!!!!
Odsyłam do mojego wątku, gdzie jest kilka fot z koncertu kapeli "Strachy na Lachy". Popatrz tam na exify.
http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5766
Dzięki za kilka słów,
Zawsze to lepiej wysłuchać innych. Bałem się użyć iso większe niż 800 i datego fotki maiaałem zbyt poruszone. Jednak na ekranie ich szum w zasadzie mi nie przeszkadza. Może powinienem spróbować 1600?
Może następnym razem...
Czy naprawdę lepiej sprawdzi się krótki obiektyw?
użyłem zooma 14-54 ale 11-22 miałem w torbie....
Rafał Czarny
31.03.06, 17:34
Czy naprawdę lepiej sprawdzi się krótki obiektyw?
użyłem zooma 14-54 ale 11-22 miałem w torbie....
To zależy jak blisko uda ci się podejść. Moim zdaniem szerokość mniejsza niż 28 mm musi mieć jakieś uzasadnienie. Nie należy nadużywać zbyt szerokiego kąta. A krótki obiektyw (niekoniecznie superszeroki) doda dynamiki zdjęciom. A długoogniskowy skróci perspektywę i będzie płasko.
dzięki za wskazówki, zawsze troszę wiedzy się przyda
Ja dopiero raczkuję w fotografii