PDA

Zobacz pełną wersję : wiosenne roztopy

fotomic
29.03.06, 10:47
Witajcie

Po bardzo długim okresie wkońcy miałem chwilkę czasu aby się wybrać na spacer z aparatem. Niestety pogoda nie jest moją ulubioną, aczkolwiek trochę się rozluźniłem.

1.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

2.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

grizz
29.03.06, 11:58
Mam wrażenie, ze oba się walą.
Na onu miły klimat. 1 będzie genialna jak usuniesz słup.

nib
29.03.06, 13:14
super fotka 1 , szkoda tego slupa. ciekawe rozgraniczenie miedzy kolorowym 1 planem a szarym tlem, swietnie ta mgielka to namalowala

kuba_psk
29.03.06, 14:11
Słup faktycznie troche zawadza, to duze drzewo z prawej strony leci na prawo troche, za to mgielka i ta woda poprawiaja atmosfere na zdjeciu. Druga fotka mi sie nie widzi za bardzo, jak by bylo wiecej mgły w tle wydaje mi sie ze bylo by milo :wink: ogolnie zdjecie pierwsze dobre, drugie dostateczne.

Yello_35
29.03.06, 14:45
Doprawdy nie wiem skąd założenie , że drzewo leci na bok? Przecież drzewo nie musi być jak mur czy komin? Ma prawo rosnąć krzywo. Obie fotki fajne i z klimatem. Podejrzewam , że robiłeś je w okolicy Wisły. W rejonie Dęblina - choć być może się mylę. Mi w każdym razie tamte rozlewiska się podobały :)
Tylko ten słup też się przechyla - i to mnie niepokoi lekko ;) To , że jest mi nie przeszkadza.

Smerf Maruda
29.03.06, 18:56
Doprawdy nie wiem skąd założenie , że drzewo leci na bok?

Drzewo to może sobie lecieć w prawo, czy lewo. Ale nie horyzont :-)

Yello_35
29.03.06, 19:01
Igrabun - przy tego typu kadrach zawsze jest wrażenie lecenia na bok. Co nie oznacza , że fotka leci. Nie twierdzę , że tu jest inaczej. Ale argument z krzywym drzewem po prostu mnie nie przekonuje. Nie znając topografii terenu ciężko to stwierdzić na 100%.

kuba_psk
29.03.06, 21:49
Witam.

Yello_35 poprostu mam takie odczucie patrzac na zdjecie i to napisalem, taka moja opinia, choc nie twierdze ze jest to zle ze drzewo 'leci na bok'. Oczywiscie moze rosnac i na lewo i na prawo bardziej.

Pozdrawiam

excel
29.03.06, 22:22
fotomic,

Zdjecie nr 1 -bardzo ladne, tajemnicze, wciagajace, oaza ciszy i spokoju. Slupki oplotowania nadaja zdjeciu rytmiki i przecinaja krajobraz unoszacej sie mgly z polyskujaca tafla bagniska. Podobaja mi sie odbicia traw i slupkow w wodzie. Calosc tonie w nieslychanej ciszy, ktora niszczy wystajacy jak zly duch slup, ale przeciez rozumiem, ze nie bylo jak stanac, aby uzyskac ten wlasnie i chyba jedynie dobry efekt koncowy.

Zdjecie nr. 2 jest mniej udane, co wcale niz znaczy, ze zle. Niebo na tym zdjeciu jest jakies mdle, chyba zbyt bardzo znikaja w nim korony drzew. Moze sie myle, jednak po kilkakrotnym obejrzeniu wciaz na nowo odczuwam niedosyc wrazen na wysykosci nieba.
Jak dla mnie, horyzont wyglada bardzo prosto.

Pozdrawiam,
excel

PS. Pytam z ciekwaosci - o jakiej porze dnia wykonales to zdjecie?

Pozdrawiam,
excel

fotomic
30.03.06, 06:49
Na wstępie wszystkim dzięki za komentarze i opinie.

excel, w przypadku pierwszego zdjęcia rzeczywiście nie było już można inaczej do tego podejść. A ja nie należe do ludzi którzy wycinają różne rzeczy z kadru gumką w PS.
O której ? mmmmmmmm......... byłło coś koło 10 rano. Pogoda byłą bardzo mglista, a to rezlewisko to wina małego strumyka ;) Co do mdłości dwójki to zapewne spowodowała to obróbka, zdjęcie dodatkowo zmiekczyłem, aby nadać klimatu uśpienia

Co do horyzontu gdzie mieliście główne zstrzeżenie to rzeczywiście w przypadku 1 zdjęcia jest ciutek pochylony w lewo(cały horyzont). Drzewo rośnie bardzo krzywo. Trudno zazwyczaj jest mi przy wystawianiu zdjęcia określić że zdjęcie jest krzywe(jakoś tak mam) dopiero po pewnym czasie dostrzegam że coś jest nie tak.

Yello_35 tak jak pisałem wyżej to nie Wisłą :) tylko mała rzeczka, którą na dobre można przeskoczyćjednym krokiem (można było). OStanimi czsy odkryłem wspaniałe dzikie tereny nad Wieprzem i w tym roku zamierzam się tam wybrać(trzeba poświęcić cały dzień). Dalej mieszkasz w Dęblinie? Chyba już pisałeś ale nie pamiętm ;)

P.S. może zdjecie nadaje sie do marcowego konkursu ? Co sądzicie ?

Rafał Czarny
30.03.06, 10:25
Co do horyzontu gdzie mieliście główne zstrzeżenie to rzeczywiście w przypadku 1 zdjęcia jest ciutek pochylony w lewo(cały horyzont). Drzewo rośnie bardzo krzywo.

Moim zdaniem to pierwsza (zresztą druga też) leci na prawo. Foty ładne, lepsza pierwsza. Może lepiej byłoby, gdyby było więcej wody (i odbić) w kadrze. Pewnie było trochę wiecej i zostało ucięte przy kadrowaniu. Bo kadr jest na moje oko 3:2, a Olki robią bardziej kwadrotowy 4:3. Ale może było więcej nieba i to zostało wykadrowane?

fotomic
30.03.06, 11:21
rzeczywiście w prawo :) ech ranek :) Co do drugiego zdjęcia to raczej nie leci tylko taki teren tam jest. Co do 1 to było dużo więcej wody, póxniej wrzucę oryginał

excel
30.03.06, 11:32
Witam,

czy ten milimetrowy przechyl w jedna czy druga strone ma - szczegolnie w tym przypadku, jakies znaczenie? A jezeli ma, to jakie? Czy np. zmniejsza odczucia estetyczne, czy umniejsza wartosci artystycznej, czy cokolwiek zmienia?

Pozdrawiam,
excel

Rafał Czarny
30.03.06, 11:49
Ja mam świra na punkcie prostych zdjęć :roll: . Po prostu wierzę, że świat jest płaskim dyskiem podtrzymywanym przez jednorożce, a za horyzontem jest otchłań. I tak powinien być przedstawiany - prosto. Mam odmienne zdanie niż ci, któzy twierdzą, że świat jest rogalem podtrzymywanym przez żółwie.

A tak poważnie to krzywe zdjęcia mnie denerwują. Istnieją dobre krzywe zdjęcia, jeśli ta krzywizna jest zamierzona, ma uzasadnienie (np. może podkreślać dynamikę zdjęć reporterskich). Ale wtedy ta krzywizna jest mocna i wyraźna. A takie trochę krzywe, to jest po prostu błąd (na szczęście można go łatwo naprawić w PS). Drażni to najbardziej przy krajobrazach.

Yello_35
30.03.06, 13:18
Fotomic - nie mieszkam tylko mam rodzine w tym rejonie. W Rykach właśnie i Dęblinie :) I byłem tam w tamtym roku na urlopie - odnajdź wątek z dnia kobiet ("anturium dla pań") to rozpoznasz jedną z prężniejszych firm Twojego regionu :)

marcju
30.03.06, 14:40
witam

naprawdę fajne fotki, szczególenie jedynka
Co do zarzutów, że lecą w prawo (ktoś wcześlniej pisał, że drzewo itp) to nie przesadzałbym. Na świecie jest wiele krzywych drzew i co wszystwkie mamy prostować w PS?
Jaby to była architektura to może by raziło ale w przypadku przyrody to bym nie przesadzal.

pozdrawiam

fotomic
30.03.06, 14:57
Fotomic - nie mieszkam tylko mam rodzine w tym rejonie. W Rykach właśnie i Dęblinie :) I byłem tam w tamtym roku na urlopie - odnajdź wątek z dnia kobiet ("anturium dla pań") to rozpoznasz jedną z prężniejszych firm Twojego regionu :) no nie tylko w regionie :), a jezeli chodzi o renome to hohohohoho.

P.S. a miałem pisać w ciemno HORTEX. :)