Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-500 - kilka watpliwosci

JBr
27.03.06, 09:16
Witam
Zupelnie swiezy uzyszkodnik E-systemu wita zacne grono klubowiczow :-)
Przeczytalem chyba wszystkie watki dot. E-500 (i jego brata 300), ale nie do konca znalazlem odpowiedzi na swoje watpliwosci.
Mam E-500 od kilku zaledwie dni i szereg watpliwosci:

- jak w praktyce korzysta sie z tego podgladu GO zdefiniowanego na przycisku otBB? Ustawiam sobie ta funkcje i na moje kulawe oko w wizjerze NIC sie nie zmienia w porownaniu do sytuacji bez wlaczonego podgladu GO. A moze cos zle robie... (swoja droga w instrukcji jest to opisane w sposob zenujacy).

- zakladajac sytuacje zapisywania jpegow lub tiffow - jakie stosujecie ustawienia sharpness, contrast itp? Na wartosci "0" (domyslne) czy tez na maks. minusie? Chodzi mi o to czy np. sharpness o wartosci 0 oznacza obraz nie wyostrzany softem a wartosc -max oznacza obraz zblurowany, czy tez dopiero -max oznacza obraz wyostrzany mozliwie minimalnie (ale nie blurowany)?

- Obrobka RAW. Czym obrabiacie rawy z E-500? Chodzi o to czy ktores programy sa Waszym zdaniem skuteczniejsze (lepsza kontrola, wieksza ergonomia itp) niz kitowy Oly-Studio. Pytam bo pracuje na PSie 6 a do niego chyba nie istrnieja wtyczki do Rawow (zawlaszcza do e-500) i sie zastanawiam, czy konieczny bedzie upgrade do CS-a czy tez Oly-Studio przynosi zblizone (zadowalajace) rezultaty przy pracy z RAWem?

To glowne watpliwosci. Choc pewnie z czasem pojawia sie dalsze :D
Bede bardzo wdziecznie za pomoc ze strony bardziej doswiadczonych E-systemowcow

pozdr.
Jacek Bronowski
------------------------------------------------------------------
Baza fotografii krajoznawczej - www.foto.risp.pl - foto@risp.pl
Aktualnie 5399 zdjęć z 11 krajów.
Oferta wydawnicza: http://www.foto.risp.pl/index.php?menu=oferta

robin102
27.03.06, 09:20
Witamy SERDECZNIE !!!
Parametry ostrosc , saturacja , kontrast ustawiaj na "0" zawsze to lepiej podciągnąc w komputerku , no chyba ,że robisz baredzo duż zdjec i nie chce Ci sie slenczeeć nad kazdym.
Podgląd GO w takich aparatch to taki gadżecik do niczego nie przydatny.

JBr
27.03.06, 09:39
Parametry ostrosc , saturacja , kontrast ustawiaj na "0" zawsze to lepiej podciągnąc w komputerku , no chyba ,że robisz baredzo duż zdjec i nie chce Ci sie slenczeeć nad kazdym.

Dzieki za odpowiedz.
No ale wlasnie chodzi mi o to czy na 0 czy na wartosc minimalna? Tzn czy wartosci ponizej 0 sa juz blurowane, czy tez wyostrzane jeszcze mniej niz przy wartosci 0. Ogolnie chcialbym bowiem ustawic na taka wartosc zeby ingerencja softu "poprawiajacego" byla jak najmniejsza (ale tez zeby soft nie grzebal "w druga strone").

pozdr.
Jacek Bronowski

insider
27.03.06, 10:24
Oly-Master lub Oly studio jest naprawde o.k. Trzeba sie tylko do niego przyzwyczaic i odkryc mozliwosci. Ale zawsze mozesz dociagnac ze stron Olympusa plug-in do PS importujacy olkowe orf-y.

dzemski
27.03.06, 13:25
Jako programiku do RAW, polecam Bibble. Darmowy i calkiem niezly, w dodatku na wszystkie najwazniejsze platformy :)

JBr
27.03.06, 13:39
Oly-Master lub Oly studio jest naprawde o.k. Trzeba sie tylko do niego przyzwyczaic i odkryc mozliwosci. Ale zawsze mozesz dociagnac ze stron Olympusa plug-in do PS importujacy olkowe orf-y.

Dzieki, tyle ze z tego co widze ten plugin jest do CS-a, a ja, jak pisalem, uzywam ciagle jeszcze 6.0 (i wlasnie sie zastanawiam czy sie nie zupgrade'owac do CS-a.

pozdr.
Jacek Bronowski

JBr
27.03.06, 13:51
Jako programiku do RAW, polecam Bibble. Darmowy i calkiem niezly, w dodatku na wszystkie najwazniejsze platformy :)

Sorry, ale na jakiej podstawie twierdzisz, ze Bibble jest darmowy? W sieci znalazlem tylko darmowe demo. Pelna wersja to ok. 70 USD.
Jak masz jakis link pozwalajacy zciagnac darmowa, pelna wersje - bede bardzo zobowiazany.

pozdr.
Jacek Bronowski

RobertW3D
27.03.06, 13:53

Dzieki, tyle ze z tego co widze ten plugin jest do CS-a, a ja, jak pisalem, uzywam ciagle jeszcze 6.0 (i wlasnie sie zastanawiam czy sie nie zupgrade'owac do CS-a.

Ja polecam RawShooters - nawet w wersji Essentials ma większe możliwości niż Oly Master czy Studio. A wersji PRO jest dopiero cool :-)
I na pewno będzie kosztował mniej niż upgrade do CS'a :-)

dzemski - a gdzie Ty widziales Bibble za free ? Ja slyszalem tylko o 2 wersjach - lite (69$) i PRO (129$). Ale co by nie mówić to jest kombajn. Szczególnie fajny jest Lens Distortion Correction Plugin :-)

Pozdrawiam,
Robert