Zobacz pełną wersję : Czy warto dolozyc... [Zuiko 14-45 a 14-54]
Czy warto dolozyc 1000 zl do obiektywu 14-54 wymieniając na niego 14-45? Żeby byla jasność - daję nowy 14-45 (jeszcze go nie mam) + 1 tys zl dostaje praktycznie nowy 14-54... 14-54 bardzo mi pasuje - zakres, jasność, ostrość no i jakaś taka fajna plastyka... Oglądalem sporo sampli... 14-45 dobrze nie znam... Czy 14-45 będzie na dluższym końcu na pelnej dziurze duzo gorszy od 40-150 przy porownywalnej ogniskowej?
P.S. Gdzie w Sieci znajdę samle z 14-45 - najlepiej pelne pliki z exifami...??
Pozdr...
RE: Poprawiłem tytuł
14-45 cena rynkowa 400-450 zł nowego wiec dokladając 1000 wychodzi Ci 14-54 w dobrej cenie , ja bym się nie zastanawiał . Porównując jakość optyczną i odwzorowanie na długim końcu to 40-150 jest znacznie lepszy od 14-45 .
450zl eh ze jak? w jakim kraju... gdyby taka cena byla to zamiast sie meczyc z moim awaryjnym obiektywem to kupilbym sobie nowy :P
450zl eh ze jak? w jakim kraju... gdyby taka cena byla to zamiast sie meczyc z moim awaryjnym obiektywem to kupilbym sobie nowy :P
Hmmm - awaryjnym - na czym polega owa awaryjność?? Kolejna plus dla 14-54 - wydaje sie być bardzo solidny...
http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5780&start=18
Witam
Podłącze się do tematu z pytaniem: Ile jest warte to szkiełko 14-54. Czy opłaca się go kupić w USA za 430$, biorąc pod uwagę ,że sprzęt będzie nówka ze sklepu i pełna gwarancja , lecz tylko USA. Czy gwarancja USA jest honorowana w UE, Polsce ? Będę miał taką możliwość w niedługim czasie. Warto kupić 2 sztuki do ewentualnej odsprzedaży?
Jeronimo za 450 zl możesz odkupić od mnie , mam nowy do sprzedania.
Warto kupis 14-54 te 9 ( 18mm) to sporo przy portrecie szczegolnie. Nie trzeba zonglowac szklami 2 torbie. jest jasniejszy a to porzebne w swietle zastanym, jasnosci nigdy dosc. Jakosc szkiel naprawde dobra.
Raczej warto zaczynac od tego szkla. Cena dobra zawsze odsprzedasz z jakos niezaduza strata.
Czesc.Ch.
merchel na ebayu licytowałe pare razy to szkło , cena nówki nie przekroczyla 400$
Witam
Podłącze się do tematu z pytaniem: Ile jest warte to szkiełko 14-54. Czy opłaca się go kupić w USA za 430$, biorąc pod uwagę ,że sprzęt będzie nówka ze sklepu i pełna gwarancja , lecz tylko USA. Czy gwarancja USA jest honorowana w UE, Polsce ? Będę miał taką możliwość w niedługim czasie. Warto kupić 2 sztuki do ewentualnej odsprzedaży?
Za 430$ warto, pewnie w cenie okolo 1800zł znajdzie się parę osób chętnych na wymianę 14-45 na 14-54.
Jeśli chcesz pohandlowć szkiełkami, to daj mi wiadomość na PW, chętnie kupiłbym ZD 50-200mm. Jestem mocno zainteresowany.
Gwarancja z USA jest honorowana w Olympus Polska.
no ja na 14-54 bym sie pisal - jesli gwarancja w polsce bylaby honorowana - bo nie wiem czy jest???...
Mam sprawdzonego sprzedawcę który oferuje nóweczkę za 1700zl z gwarancją i dowodem zakupu . Dawałem 1500 - było mu za mało dla mnie to max . Obiektywy nowe od dilera olka na usa - gwarancja roczna chorowana w kraju bo z dowodem zakupu. Moze żeby jakąś spóldzielnie zalożyć bylo by taniej
w polsce przeciez dwuletnia jest...???
Sprzęt w USA ma roczną , za 2 letnią trzeba doplacić.
Sprzęt w USA ma roczną , za 2 letnią trzeba doplacić.Gwoli ścisłości - gwarancja na sprzęt kuppiony w USA:
- w USA obowiązuje 2 lata,
- poza USA (a więc w Polsce) - 1 rok.
Tak samo jest w drugą stronę ze sprzętem Olympusa kupionym w Polsce.
- w USA obowiązuje 2 lata taaaa, w wersji specjalnej dla mariuszków :lol:
Warto - naprawdę warto ! Ja nie żałuję - może tylko jednego, że niektórzy klubowicze dość chłodno wyrażali się porównując 14-45 i 14-54 - co opóźniło wymianę.
Różnica jest we wszystkim :)
-komfort pracy, szybkość Af i co najważniejsze jasność z dobrą rozdzielczością.
Ten obiektyw uratował mnie od zmiany systemu :) Przywykły do ostrych i ładnie rysujących obiektywów z manulanej lustrzanki byłem zawiedziony 14-45 mogę stwierdzić wart jest dołożenia 1000 zl.
Muszę przyznać tylko, że jest to obiektyw wymagający - sprawa się tyczy temperatury. 14-45 był bardziej elastyczny i dobrze się sprawdzał na ustawianiach auto. Z 14-54 tak nie zawsze jest. Jednak nie ma tego złego co by wyszło na dobre - bo jak ustawisz temperature odpowiednią do panujących warunków to jest miodzio, 14-45 tego nie wyciągniesz (mam głównie na myśli światło sztuczne pomieszczenia - dłuższe czasy)
14-45 był bardziej elastyczny i dobrze się sprawdzał na ustawianiach auto. Z 14-54 tak nie zawsze jest. Jednak nie ma tego złego co by wyszło na dobre - bo jak ustawisz temperature odpowiednią do panujących warunków to jest miodzio, 14-45 tego nie wyciągniesz (mam głównie na myśli światło sztuczne pomieszczenia - dłuższe czasy)
Jaką znowu temperaturę? Balans bieli? Nic takiego nie zauważyłem. Tak samo jestem zadowolony z 14-45 jak i 14-54mm jeśli chodzi o temperatury - im cieplej tym lepiej :wink:. Wg mnie obiektyw nie ma znaczenia co do działania AWB. Moze zamontowany filtr koloryzuje zdjęcia?
I warto dołożyć 1 tys do 14-54mm.
Sam nie wiem o co chodzi ? Podobny problem miałem z 40-150. Moze to wina body bo z obiektywami 40-150 i 14-54 czasem bardzo dziwnie dobieral balans bieli np. bardzo czesto przezółcał fotki (na trybie auto WB). Zas 14-45 sprawdzal sie bardzo dobrze. Oczywiscie zaznacze, że w przypadku 14-45 i 40-150 używałem filtra UV tej samej firmy, w 14-54 innej.
Witam
Właśnie od 3 dni testuję obiektyw 14-54mm. Zgodzę się z Krischu ,że 14-54 wymiata pod każdym względem 14-45mm. Szybkość AF, ostrość, kultura pracy, jasność. Uważam , że jest wart swojej ceny. Ja swój kupiłem wyjątkowo tanio w USA 426$. Tym samym od dziś mój 14-45 jest na sprzedaż . Zrobiłem nim około 100 fotek.
Sam nie wiem o co chodzi ? Podobny problem miałem z 40-150. Moze to wina body bo z obiektywami 40-150 i 14-54 czasem bardzo dziwnie dobieral balans bieli np. bardzo czesto przezółcał fotki (na trybie auto WB). Zas 14-45 sprawdzal sie bardzo dobrze. Oczywiscie zaznacze, że w przypadku 14-45 i 40-150 używałem filtra UV tej samej firmy, w 14-54 innej.
Ja też mam problem z 40-150 (dominanta jednej barwy) a z 14-45 jest wszystko ok.
Problemy mam z E-300, a Ty krishu z jakim body?
Zdjęcia wrzuciłem już wcześniej na serwer i umieściłem w wątku
http://www.olympusclub.pl/forum/viewtopic.php?t=3962&postdays=0&postorder=asc&start=48