Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny+zuiko 14-54

anwas
23.03.06, 17:42
Prosba o pomoc.Jak się zachowuje obiektyw 14-54 z filtrem polaryzacyjnym?Zwykłe filtry /nie slim/ podobno nie winietują do ogniskowej 24 mm.Tu mamy 14.Proszę o opinie użytkowników.Pozdrawiam.

Smerf Maruda
23.03.06, 18:55
Prosba o pomoc.Jak się zachowuje obiektyw 14-54 z filtrem polaryzacyjnym?Zwykłe filtry /nie slim/ podobno nie winietują do ogniskowej 24 mm.Tu mamy 14.Proszę o opinie użytkowników.Pozdrawiam.

Dla bezpieczeństwa i spokojnej głowy lepiej kupić SLIM; ta czternastka to tak naprawdę kąt 28, ale lepiej dmuchać na zimne :-)

Ja mam -- i dzisiaj sprawdzałem -- Marumi WPC; moim zdaniem świetny, na 120 ujęć złapał cztery flary, z czego tylko jedna nie była z mojej winy. Kosztował mnie na giełdzie 300 złotych.

anwas
23.03.06, 19:14
Dla bezpieczeństwa i spokojnej głowy lepiej kupić SLIM; ta czternastka to tak naprawdę kąt 28, ale lepiej dmuchać na zimne

No nie za bardzo.14 to 14.28 jest dla tej konkretnej matrycy.A może się mylę to niech mnie ktos poprawi.Kiedys WSZYSTKIE dane były podawane dla filmu małoobrazkowego a teraz porobiło się zamieszanie i kazda firma naciąga swoje parametry.Przykład to liczba przewodnia lamp.Kiedyś normą było podawanie dla 100ASA oraz kąta ogniskowej obiektywu 35mm dla małego obrazka.Teraz w FL 50 jak się przestawi palnik na kąt 35 mm to wyświetla 36.I to jest jej liczba przewodnia.

KaarooL
23.03.06, 20:46
anwas:

taa, w praktyce wychodzi że FL-50 ma około 40, po kiego grzyba moc 50 przy wąziutkim kącie... kantują na dyskach, na płytach DVD, kartach pamięci, więc czemu nie na lampach...

grizz
24.03.06, 00:17
Mom CPLa b+w normalnegi i żadnej winiety nie zauważyłem