Zobacz pełną wersję : dziwny dzwiek - e-500
Bartek Ezier
23.03.06, 15:22
Witam,
mam pytanie - do posiadaczy e-500 (pewnie wszystkich rozbawie!)
aparat mam od niedawna - przy zmianie polozenia z pion/poziom
slychac wewnatrz korpusu jakis dzwiek przypominajacy "rozhuśtaną sprezynke" hihihihihi (nie wiem jak lepiej to okreslic).
najlatwiej to uslyszec przykladajac ucho do lewj strony korpusu - obracjaac gwaltowniej poziom/pion, dzwiek jest cichy i moze sie czepiam
ale nie daje mi to spokoju czy to normalne
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
ezier
W moim tylko odzywa się takie auuuuuu! jak skiepszczę zdjęcie :wink:
Poważnie - jest cichy i spolegliwy.
Na Twoim miejscu już odwiedziłbym sklep, jeśli Olek kupiony był w naszym pięknym kraju. Może jeszcze nie zamknęli... Sklepu. Potem będzie już tylko serwis... Zakładam, że niczego do aparatu nie wrzucałeś.
A ja podejrzewam czujnik orientacji aparatu - to co decyduje o tym, czy zdjęcie wyświetlać poziomo, czy pionowo. Musi to być jakaś część mechaniczna i pewnie to słyszysz. Jutro sprawdzę u siebie... :-)
Bartek Ezier
23.03.06, 16:53
Dzieki Dempsey - sprawdz prosze :-)
dzwiek jest powtarzalny wiec nie jest to raczej cos co sie urwalo i lata
po korpusie
aparat dziala rewelacyjnie
ten dzwiek jest naprawde cichutki - wiec dla niewrazliwcom na takie efekty mogl umknac -
jesli taki czujnik wystepuje w tych aparatach to moze tlumaczyc hmm...
w kazdym razie dzieki za wyrozumialosc :-)
Tak to jest czujnik położenia aparatu.
Byłem kiedyś z tym specjalnie w sklepie bo mo E500 z niemiec do mnie przyjechał i myślałem, że w środku coś luzem lata, sprzedawca mnie uśwaidomił :)
Przecie na podględzie widzisz zdjęcia normalnie - szkoda że nie po zgraniu na dysk :)
Mati to już zależy od przeglądarki jakiej używasz - ja mam Picasę 2 i ona odczytuje tagi o położeniu fotki i odpowiednio je obraca. Podobnie zachowuje się konwerer RAW'ów Raw Shooter - tak więc to już kwestia odpowiedniego oprogramowania.
Bartek Ezier
23.03.06, 18:16
ufff,
bardzo Wam dziekuje, :-)
pozdrawiam.