PDA

Zobacz pełną wersję : Firmware w E-300

sliwka
23.03.06, 02:10
Witam serdecznie!
Nadmienie, że zakupiłem wczoraj ostatniego olka E-300- dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze- do dzisiaj nie moge wyjść z zachwytu.... :D

1. Mam w moim olku firmware: Body 1.0 oraz Lens 1.0
Słyszalem, że po zakupie trzeba wgrac nowy, który jest na płytce. Czy trzeba to koniecznie zrobić?, co to daje? (domyslam sie że rozszerza opcje menu) i czy ten 1.0 jest w miare nowy, czy tez jakiś starszy? (zdjecia typu B&W oraz sephia juz są w menu).

2. Gdzie mógłbym uzyskać jakies obszerniejsze info niz to ktore jest w instukcji dołączonej (czyli jak włożyć baterie :lol: )
Chciałbym dokładnie więcej o balansie bieli (stpniach K )- jaka zarówka ile wytwarza stopni itd...
Dziękuje serdecznie za pomoc! Pozdrawiam!

Lakuta
23.03.06, 09:59
Proponuję Ci nie wgrywać oporogramowania z płytki , tylko zaktualizować aparat bezpośrednio z internetu.
Podłącz aparat bezpośrednio do komputera dołączonym kabelkiem, przestaw go na opcję control, w menu, które pojawi sie po rozpoznaniu sie dwóch maszyn :) i otwórz program olympus master(oczywiście wcześniej go zainstaluj).
Z menu na górze oprogramowania wybierz "update firmware", co połaczy cię ze stosowną stroną Olympusa i dalej podążaj za białym królikiem czyli postepuj według instrukcji na ekranie. Wskazane szybkie i stabilne połączenie.
Dzięki unowocześnieniu firmwaru, który ma chyba obecnie wersję 1,4 pojawi sie kilka nowych opcji w menu aparatu, a to ponoszenie lustra, a to programy do fotografii podwodnej, udoskolai sie (przynajmniej teoretycznie) pomiar światła itp.
spróbuj procedury jeszcze raz z innym obiektywem jeśli taki posiadasz, bo na przykład 50-200 udało mi sie też zupgradeować..

Co do drugiego pytania, to trochę nie rozumiem, pytasz jak włożyć baterie do aparatu?

robin102
23.03.06, 11:31
Lakuta dobrze gada ,
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Autor Wiadomość
sliwka
tylko nie zapomnij aby akumulatorek był na full naladowany dla bezpieczeństa i nie koniecznie musisz aktualizować oprogramowanie od razu popstrykaj sobie ze starym softem to bardziej skumasz i docenisz zmiany po wrzuceniu nowego . Proponuje tak z 1000 fotek. Jak to kupileś ostatni , to dla mnie już nie starczy ???
W każdym razie GRATULESZYN i witaj w klubie olkomanniaków.

Jeronimo
23.03.06, 11:49
1.4 to chyba do E1
a 1.3 to do E300

http://www.olympusclub.pl/forum//viewtopic.php?t=4350&highlight=update

pozdrawiam

sliwka
23.03.06, 11:53
Dziekuje za pomoc!
Lakuta- co do twojego pytanka :lol: to mowie, że w podstawowej instrukcji jest "tylko" opis jak włożyć baterie i zamocować obiektyw.. :lol: a ja sie pytalem gdzie mozna znalezc wiecej obszernych informacji np na temat balansu bieli itd. Dzieki za obszerna odpowiedz.Pozdrawiam

Robin jeżeli mówiłeś serio, to podejrzewam, że możesz mieć kłopot z e-300 oczywisciw w cenie 2000 zł. Pozdrawiam

Czy instalując ten program może sie coś delikatnie mówiąc skopać ????? :roll:

robin102
23.03.06, 13:20
sliwkapobierz sobie z naszej strony klubowej pełną instrukcje w PDF tam bezie co trzeba , a na początek używaj Auto WB bo olek to przyzwoicie ustawia. potem przyjdzie czas na wszelakie manuale.
Gdzie można jeszcz kupić E300 ??

sliwka
23.03.06, 23:23
Robin polecam sklep www.e-cyfrowe.pl za 2049 PLN Zamawiałem z tego sklepu olka c-765 wszystko jak trzeba. Na niektórych stronkach jeszcze niby są, ale jak zadzwoniłem to okazało sie,że nie zmienili jeszcze na stronce.
Polecam karte CF 512 mb ULTRA II- chodzi jak szalona. 8)

sliwka
23.03.06, 23:41
Robin na jakim aparacie "pracujesz" :?:

Lakuta
24.03.06, 01:24
a jakbyś nie widział skąd pobrać to ułatwiam :))
http://www.olympusclub.pl/?s=download&kat=16&&page=3
a co do balansu to Robin dobrze mówi, jak nie poprobujesz to nie zmieniaj na siłe automatu WB. Informacje znajdziesz w czasopismach i na forach, nawet na tym.
sprobuj sie pobawić z ustawianiem balansu bieli custom (oznaczonego takim dziwnym telewizorkiem).
Po prostu w określonych warunkach oświetleniowych, wybierz to ustawienie, skieruj obiektyw na białą jednolitą powierzchnię i jeśli Cie będzie pytać czy "one touch wb" to się zgadzaj.
ale automat na początek lepszy.

przy instalacji firmwaru niewiele się da skopać, chyba, że Ci zabraknie bakteryjki w aparacie jak słusznie zauważono. to wtedy starego oprogramowania już nie ma w aparacie, a nowego jeszcze nie :)) hehe

Co ciekawe warto dokręcić do sprzętu różne rzeczy , nawet lampę, czy pierścień pośredni jeśli się takowy ma, bo program to wszystko rozpoznaje, i chociaż nie miał dla mnie nigdy nowszych wersji, to warto próbować, a nuz będziesz tym pierwszym który zupgrejduje lampę :))

Lakuta
24.03.06, 01:29
Jeronimo masz rację, pomyłka, to Olympus Studio ma 1.4, zmyliłem się :roll:

robin102
24.03.06, 12:36
sliwka Na C5050 , E-300 , Minolta 505 Super SI , Zenit TTL , ale nie pracuje tylko pstrykma od niedzieli do niedzili ale potrzebuję drugą sztukę E-300 lub samo body

sliwka
26.03.06, 00:05
ZROBIONE !!
Wgrałem nowy FIRMWARE teraz mam Body 1.3 Lens 1.0
Dziekuje wszystkim za pomoc!