Zobacz pełną wersję : Kilka pytań w oczekiwaniu na E-500
Witam,
Niedługo będę szczęśliwym (mam nadzieje) posiadaczem nowego E-500 z dwoma obiektywami. Czytam dokumentacje, forum i mam kilka pytań.
- Czy w E-500 można wyłączyć wspomaganie autofocusa błyskiem? Mam zamiar fotografować małe dziecko, nie chcę używać lampy i wolałbym, żeby mi się przypadkowo nie włączyło doświetlanie.
- Rozumiem (czytałem trochę archiwum), że mogę do E-500 podpiąć moją starą zewnętrzną lampę błyskową, muszę tylko sprawdzić czy na stopce nie ma więcej niż 200V? Czy na lampie zasilanej czterema paluszkami jest możliwe większe napięcie? Jak dokładnie to zmierzyć? Rozumiem, też że nie muszę stosować żadnych przejściówek? Lampę używałem w starej analogowej praktice, do zenita chyba też pasowała.
- Wiem, że najlepiej robić zdjęcia w RAW, ale czasami nie ma takiej potrzeby i będę chciał robić zwykły jpeg. Czy jpeg skompresowany 1/2.7 zajmujący 6.2 MB jest rzeczywiście lepszy jakościowo od jpega skompresowanego 1/4 zajmującego 4.4 MB? Jak najbardziej optymalnie ustawić tryb zapisu, żeby za dużo nie stracić na jakości i żeby zmieścić na karcie jak najwięcej zdjęć? Bedę miał 2 GB kartę, ile przy optymalnych ustawieniach zmieści mi się na niej zdjęć?
pzdr.
Mariusz
- Wiem, że najlepiej robić zdjęcia w RAW, ale czasami nie ma takiej potrzeby i będę chciał robić zwykły jpeg. Czy jpeg skompresowany 1/2.7 zajmujący 6.2 MB jest rzeczywiście lepszy jakościowo od jpega skompresowanego 1/4 zajmującego 4.4 MB? Jak najbardziej optymalnie ustawić tryb zapisu, żeby za dużo nie stracić na jakości i żeby zmieścić na karcie jak najwięcej zdjęć? Bedę miał 2 GB kartę, ile przy optymalnych ustawieniach zmieści mi się na niej zdjęć?
pzdr.
Mariusz
- wspomaganie autofokusa mozesz oczywiscie wylaczyc. domyslnie zreszta jest wylaczone.
- lampy nie uzywam ( nie znosze) wiec nie odpowiem Ci na pytania dot lampy ale:
- co do tego RAW... ech... jesli zamierzasz robic fotokolaze typu prace Beksinskiego , robic ogromniaste odbitki, mocno ingerowac w PS w strukture obrazka, popelniasz spore bledy w naswietlaniu itp - rob RAW. Jak dla mnie szkoda czasu i energii na grzebanie sie w tym, szkoda tez miejsca na karcie. Choc kiedy mam cien poodejrzen, ze bede robil duza odbitke ustawiam tiff, ktory zre jeszcze wiecej miejsca. Ale za to oszczedzam sobie uzerania z kazdym raw'em z osobna by go doprowadzic do postaci tego tiff'a. ( niemniej jednak dlugo robilem analogiem i nie popelniam bledow w naswietlaniu)
Moim zdaniem najmniej skompresowany jpeg ( ten 1/27) zagwarantuje Ci naprawde b. wysoka jakosc obrazu. Oczywiscie pod warunkiem, ze nie bedziesz grzebal przy nim w PS.( jesli nawet to a) zamien tego jpega na tiffa i na tym pracuj w PS, dopiero efekt koncowy zapisz w jpeg;b) nie uzywaj wyostrzania w aparacie c) uzywaj najmniejszej mozliwej kompresji jpeg) Widzialem naprawde wspaniale, duze odbitki z sony 717 uzyskane ze srednio skompresowanego jpega, tak tez mozesz smialo zapisywac zdjecia rodzinne. :)
p.s. ja mam szybka karte cf,1gb. Tiffow wchodzi 42, chyba 71 rawow. Nawet te 42 tiffy to b. duzo. W koncu rolka negatywu czy slajdu to 36 klatek (lub 24) i na palcach jednej reki policzylbym momenty kiedy to nie starczylo.
Pozdrawiam
Karta 2gb to duuza karta.
e-500 daje wieksze pliki niz e-1, wiec pewnie kolo 150 rawow wchodzi.
moze sprobuj RAW+jpg sq (moze trzeba wlaczyc w menu taka mozliwosc). daje Ci to bezpieczenistwo uratowania niedokonca udanej fotki pod wzgledem technicznym.
Dzięki, właśnie miałem telefon z fotozakupy i już jedzie do mnie nowiutki E-500 z dwoma obiektywami i kartą torbą, statywem filtrem i jeszcze jakimiś drobiazgami :)
pzdr.
MariuszM
Gratuluję wyboru i witam kolejnego posiadacza E-X we wrocławiu:)...
Sam zamawiam dla koleżanki zestaw z podwójnym kitem.. mogę wiedzieć ile dałeś?
za sam zestaw z podwójnym kitem?
>.. mogę wiedzieć ile dałeś? za sam zestaw z podwójnym kitem?
Dałem 2979.00 za sam zestaw, wiem że można było taniej, ale kupowałem jeszcze CF, satatyw, dodatkowy aku, dużą torbę, filtr i w sumie po zniżkach wyszło porównywalnie jak bym składał z najkorzystniejszych ofert, a tak mam wszystko z jednego sklepu (mam nadzieję, że solidnego), i przesyłka za darmo i jeszcze parę złotych spuścili, tak że jest miło:)
MariuszM
Rozumiem (czytałem trochę archiwum), że mogę do E-500 podpiąć moją starą zewnętrzną lampę błyskową, muszę tylko sprawdzić czy na stopce nie ma więcej niż 200V? Czy na lampie zasilanej czterema paluszkami jest możliwe większe napięcie? Jak dokładnie to zmierzyć? Rozumiem, też że nie muszę stosować żadnych przejściówek? Lampę używałem w starej analogowej praktice, do zenita chyba też pasowała.
Jest możliwe większe napięcie na takiej lampie. Ja też mam taką starą lampę i mi działa z E-500. Co prawda jest na tyle niewygodna w użyciu, że użyłem ją tylko po to, żeby sobie potestować jej działanie. Nie wiem ile moja lampa ma V bo nie mierzyłem, a jeśli chcesz zmierzyć to do stopki lampy podłączas voltomierz i naciskasz przycisk test na lampie i patrzysz ile voltów sie pojawiło.
A E-500 da się lubić, także myslę, ze bedziesz zadowolony.
Dałem 2979.00 za sam zestaw, wiem że można było taniej, ale kupowałem jeszcze CF, satatyw, dodatkowy aku, dużą torbę, filtr i w sumie po zniżkach wyszło porównywalnie jak bym składał z najkorzystniejszych ofert, a tak mam wszystko z jednego sklepu (mam nadzieję, że solidnego), i przesyłka za darmo i jeszcze parę złotych spuścili, tak że jest miło:)
MariuszM
Mam pytanko, czy w specyfikacji zapisano z jaką prędkością zapisuje aparat zdjęcia na karcie, chcę wiedzieć jak szybką kartę mam kupić.
Pozdrawiam
Mam pytanko, czy w specyfikacji zapisano z jaką prędkością zapisuje aparat zdjęcia na karcie, chcę wiedzieć jak szybką kartę mam kupić.
Pozdrawiam
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse500/page10.asp
4,5 mb / sek
Mam, właśnie mi przywieźli cały zestaw, wszystko pięknie, ale się ciesze :) :) :)
pzdr.
MariuszM
Ciekawe jak szybko odczujesz potrzebe zamiany kitowego 14-45 na lepszy 14-54 :)
:twisted:
no dajcie sie człowiekowi nacieszyć , ciekawe czy GO dopadnie ZZN
>Ciekawe jak szybko odczujesz potrzebe zamiany kitowego 14-45 na lepszy 14-54
Szczerze mówiąc to planuję taki ruch już od jakiegoś czasu, tzn. plan był taki, że kupuję dual kita i zaczynam zbierać na 14-54, a następnie na FL-36, zawsze trzeba mieć jakiś cel :)
Zauważyłem jedną rzecz, korpus i 14-45 jest robiony w chinach, a na 40-150 jest napisane Made in Japan.
Jeśli chodzi o ZZN to jeśli dobrze rozumiem, że chodzi o niezadowolenie i marudzenie po obejrzeniu pierwszych zdjęć i stwierdzeniu, ze są gorsze niż z małpki, to myślę, że mi to nie grozi :) Zdaje sobie w pełni sprawę z zalet cyfrowej lustrzanki i wiem, że zdjęcia wymagają więcej czułości :)
Mam za to dwa pytania:
1) Jak długo ładuje się oryginalny akumulatorek i jak długo może ładować się nieoryginalny o pojemności niby 2200 mAh?
2) Kupiłem Sandiska Extreme III i ponoć tam jest jakiś program na karcie do odzyskiwania skasowanych zdjęć, rozumiem, że jak sformatuję w aparacie kartę, to do widzenia z programem? A może jest na płytce? Nie sprawdziłem, a już wyjechałem z domu, ktoś wie? Czy mogę sobie ewentualnie zgrać ten program z aparatu do kompa, na razie nie mam jeszcze czytnika CF?
pzdr.
MariuszM
>Ciekawe jak szybko odczujesz potrzebe zamiany kitowego 14-45 na lepszy 14-54
Szczerze mówiąc to planuję taki ruch już od jakiegoś czasu, tzn. plan był taki, że kupuję dual kita i zaczynam zbierać na 14-54, a następnie na FL-36, zawsze trzeba mieć jakiś cel :)
:)
W oczekiwaniu na przyplyw srodkow umozliwiajacych zakupy optyki ZD poradzilem sobie w taki sposob: kupilem przejsciowke mf-1 umozliwiajaca podpinanie obiektywow OM Zuiko. Podpinam 35/2.8 ; 50/1.8 i chodze szczesliwy. Kitowego 14-45 uzywam w zasadzie tylko w zakresie 14-24 a gdy potrzebuje 40 podpinam ten drugi,40-150. Nagimnastykowac sie trzeba ale jest jakby ...hmm... ladniej?
Pozdrawiam
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse500/page10.asp
4,5 mb / sek
Dzięki dzięki dzięki
Czyli wolniej rejestruje niż E300.
...rozumiem, że jak sformatuję w aparacie kartę, to do widzenia z programem?
Nie wiem jak w E-500 ale w E-300 kasowana jest jedynie struktura katalogów. Taki szybki format. Zdjęcia da się normalnie odzyskać. Robiłem to. Po kilku formatach odzyskiwałem zdjęcia sprzed roku...
Rozpakowałem kartę i oprogramowanie jest na płytce, takiej malutkiej, dlatego z zewnątrz tego nie zauważyłem
Robin102 Zwróć uwagę na szybkość zapisu RAW w E-500 to jest 9,8MB/s do 5,09MB w E-300 w JPG'ach różnica jest mniejsza ale i tak na korzyść E-500 - 4,6MB/s w E-500 do 3,125MB/s w E-300 - tak więc proszę porównywać wartości dotyczące tego samego formatu zapisu i karty tego samego typu (SD Extreme III). Jeśli chodzi zaś o prędkość zapisu JPG to zapewne dochodzi do tego operacja konwersji RAW->JPG.
Tak więc do E-500 jak najbardziej nadaje się najszybsza istniejąca na rynku karta (E-500 zapisuje dane szybciej niż większość czytników może wyciągnąć na odczycie! :-) )
A ja mam gdzieś insze testy które wskazują ,że zapis w JPG w modelu E300 jest dosłownie minimalnie szysbszy od E500 Różnica na korzyść E300 to tylko 0,2 MB/s. Jeden i drugi aparat nie wykorzystuje możliwości najszybszych kart. Pogłówkuje i przypomne sobie gdzie to wyczytałem bo teraz nie pamiętam. Sam oczywiście tego nie testowałem.
Robin102 najprostszy test - walnąć serię 4 fotek RAW i mierzyć czas aż czerwona lampka przestanie mrugać - potem podzielić te MB przez sek. i voila. Zrobię to jutro - sam jestem ciekaw. A co do nie wykorzystywania szybkich kart - to co producenci piszą na karcie to dane bardziej teoretyczne niż praktyczne. Gdyby nie były wykorzystywane szybsze karty, to nie byłoby już różnicy w wynikach między Lexarem 80x a SanDiskiem Extreme III a są (w RAW to 5,6MB/s do 9,8MB/s), to chyba coś znaczy :?:
P.S. Zerknij na przykład na wykorzystywanie kart przez Canona 350D - Między Lexarem 80x a SanDiskiem Extreme III są pojedyncze kB różnicy i zapis RAW jest na poziomie 5,8MB/s-6,1MB/s, różnicę przeszło 3MB/s (50%) uważam za znaczną.
P.P.S. Zauważ też, że najlepszy wynik zapisu na kartę z wykorzystaniem specjalnego szybkiego czytnika to 10MB - dla SanDiska Extreme III E-500 wyciska 9,8MB/s już wiele szybciej w praktyce się nie da.
A i jeszcze jedno :!: W przypadku zapisu JPG (o czym już wcześniej pisałem) nie można mówić o pełnej prędkości - w końcu w tym przypadku aparat musi zrzucić do pamięci całego RAW'a a następnie przekonwertować go do JPG'a (w dodatku ze wszystkimi ustawionymi parametrami - rozdzielczość, kompresja, WB, kontrast, przestrzeń barw, shading compensation itp. itd.) dlatego jest ona z konieczności znacznie niższa od maksymalnej - czyli zapisu w RAW.
Dempsey zaczyna do mnie przemawiac to co piszesz... I chyba bedzie Extreme III... 8)