Zobacz pełną wersję : iso50, licznik zdjec i inne - menu serwisowe Olympus
black_bird
30.03.09, 09:09
Czy ktos próbował odczytać licznik w E3?
Czy ktos próbował odczytać licznik w E3?
Tak i nie było z tym żadnego problemu, sposób jak się nie mylę taki jak w E-510. Nie mogę teraz sprawdzić, nie mam apataru przy sobie :) , ale działa na pewno
black_bird
30.03.09, 09:37
Dzieki serdeczne, faktycznie zadziałało w/g schematu:
Włącz aparat, otwórz klapkę kart pamięci (zaświeci się komunikat na LCD) i dalej rób wg schematu: menu+ok (jednocześnie), przyciskaj przyciski do okoła "ok" w kolejności: góra, dół, lewo, prawo, dalej spust i znów góra i prawo na drugą stronę.
Tu maja te wszystkie kombinacje
http://olypedia.de/Tastenkombination
Ja dzis sprawdziłem u siebie i po roku uzywania w E-510 mam 14489 kłapnięć :)
Ciekawe ile migawka wytrzyma i czy zdąze na gwarancji :lol::-P
Sprawdziłem w E-620 także działa wejście do liczników:
1. Włączyć aparat.
2. Otworzyć pokrywę karty
3. Menu + OK
4. Wybierak: góra dół lewo prawo
5. Spust
6. Wybierak: góra, prawo
Weszłam w licznik zdjęć w e-520 i wynik mam następujący (aparat mam od września/października):
R: 4737
S: 433
C: 0
U: 1646
V: 266
B: 1041
L: 0
Nie wiem, co oznacza literka L. Może liczbę zdjęć nadających się do pokazania na forum? :wink::-P
Nie wiem, co oznacza literka L.
oznacza to,ze jeszcze nie robilas aktualizacji firmware po zakupieniu aparatu.
Ano nie robiłam, czyli menu prawdę mówi :) dzięki za odpowiedź.
O dziekuję Mirku :wink:
Ja do licznika zdjęć wolę nie zaglądać :oops:
stuknęło ponad 11k zdjęć! :)
W E-510? :shock:
Szczerze powiedziawszy, to pewnie nie zrobiłem tyle wszystkimi swoimi aparatami razem wziętymi.
A fotografuję już ze 35 lat ;)
Szczerze powiedziawszy, to pewnie nie zrobiłem tyle wszystkimi swoimi aparatami razem wziętymi.
A fotografuję już ze 35 lat ;)
no to 20k już mam w nieco ponad rok na e510 :roll:
no to 20k już mam w nieco ponad rok na e510 :roll:
Ale masz przerób. To wychodzi ponad 50 szt dziennie = 500 mb. :shock:. Dużą masz macież dyskową?:grin:
Ale masz przerób. To wychodzi ponad 50 szt dziennie = 500 mb. :shock:. Dużą masz macież dyskową?:grin:
kręcilem filmiki stop-motion...
aby sprawdzić liczbę pstrykniętych fotek w E-300/330/500
włącz aparat, otwórz zamknięcie karty CF
1. naciśnij "podgląd zdjęć"+"ok" razem
2. naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności "góra" "dól" "lewo" "prawo"
3. nacisnij przycisk wyzwalajacy migawke
4. nacisnij przycisk nawigacyjny "góra"
5 nacisnij przycisk nawigacyjny "prawo" aby wyświetlić stronę drugą
strona druga:
R: 00XXXXXX licznik zdjęć
S: 00XXXXXX licznik zdjęć z lampą błyskową (było nieznana wartość)
M: 00XXXXXX licznik podniesienia lustra (było mapowanie)
U: 00XXXXXX licznik ilości uruchomień ultrasonicznego czyszczenia matrycy
Naprawdę musze juz leciec - jakby co to mnie poprawcie...
u mnie w E-510 to nie działa - może ja coś robie nie tak
u mnie w E-510 to nie działa - może ja coś robie nie tak
1. naciśnij "MENU"+"ok" razem
2. naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności "góra" "dól" "lewo" "prawo"
Poprawiłem instrukcje do E-510 ...
BTW na poprzednich stronach też to było ... :roll:
kowalikster
5.06.09, 19:38
Dziś stuknęło 15k. Czas operacyjny 9 m-cy.
Witam,
Jestem tu nowy.
Dzisiaj zostałem właścicielem Olympusa E-410.
Czytałem kilka stron w tym temacie jak przeczytać te dane typu ile było zrobione fotek itp.
Jednak jestem do tego jeszcze za zielony... Niewiem o co wogóle chodzi jak tam przejść żeby to przeczytać...
Bardzo zależy mi na sprawdzeniu ile było zrobionych fotek ponieważ poprzedni właściciel mówił iż było ich zrobionych poniżej 1000 co przez 2 lata jest dla mnie dziwne.
Bardzo bym prosił o przesłanie instrukcji krok po kroku (wytłumaczonej na polski rozum - który guzik to tzw. shooter - jeśli to ten od cykania zdjęć jak go wcisnąć tylko tak delikatnie czy do końca)
Z góry ooooogromne dzięki...
Instrukcje możecie przesłać mi na e-maila (kubixxx@poczta.fm) żeby nie potrzebnie nie zaśmiecać forum :)
kowalikster
19.06.09, 08:46
Ale przecież to wszystko jest ładnie opisane jedną stronę wcześniej.
Przycisk migawki (shooter) wciskasz do końca. Podgląd zdjęć + ok = taka mała kombinacja klawiszy. Hmmm, nie wiem co Ci tu pojaśnić więcej.
strona druga:
Wkońcu po ciężkich próbach udało mi się, to zrobić :grin:
Nie udawało się bo miałem kartę wsadzoną...:oops::oops::oops::oops:
Dzięki
Aha, i jeszcze u mnie nie wciskam podgląd zdjęć tylko MENU (model e410)
kowalikster
19.06.09, 11:06
Mi karta w niczym nie przeszkadzała, miałem włożone za każdym razem obydwie. :???:
Ten licznik to chyba jakas lipa wyszło mi, że w dwuletnim e-5oo (kupiony maj 2oo7) było 4743 klapniecia lustra przy 1777 uruchomieniach, co daje średnio 2,66 zdjecia na uruchomienie. Bez jaj na bank zrobiłem więcej....
RadioErewan
1.07.09, 21:57
Ten licznik to chyba jakas lipa wyszło mi, że w dwuletnim e-5oo (kupiony maj 2oo7) było 4743 klapniecia lustra przy 1777 uruchomieniach, co daje średnio 2,66 zdjecia na uruchomienie. Bez jaj na bank zrobiłem więcej....
Czy aparat był w serwisie? Czytałem/słyszałem, że serwis potrafi ten licznik wyzerować.
Pozdrawiam
No właśnie nie był nigdy... może jestem oszczedny w kadrach jakby e-5oo był na kliszę ;p
Moge sobie przypomnieć jak kilka razy maltretowałem migawkę serią za ptasiorami czy samochodami...
No nic zapisze stan i będę kontrolował stan zdjęć - zobaczymy co to za chochliki...
RadioErewan
1.07.09, 22:32
Może pół roku przeleżał w szafie bez baterii?
No i prawie 5000 zdjęć to jest 150 rolek filmu w standardowej długości 36 klatek +-1.
Pozdrawiam
W moim e1 na 99% zdarzyło się wyzerowanie licznika, mimo, że nie był nigdy w serwisie, a i używany prawie codziennie.
kowalikster
2.07.09, 07:32
W moim e1 na 99% zdarzyło się wyzerowanie licznika, mimo, że nie był nigdy w serwisie, a i używany prawie codziennie.
Zawsze jest możliwe że się licznik "przekręcił" :-P
Też mam e-500 od początku, podobne wyniki, także nie jestem tym zdziwiony:-P
Pomóżcie bo chce sprawidzć przebieg w E-20 i nie wiem jak:(
Z góry wielkie THX;)
Nie rozumiem dlaczego e-510 nie mogę odczytać ilości zrobionych zdjęć. Mnóstwo prób menu + ok , play + ok , z kartą i bez karty cf, otwarta klapka zamknięta klapka. Jedyne co mi sie udało to długo przytrzymać ok + manu i tam wskazanie była czy skosować wszystkie dane z aparatu? Jak mogę sprawdzić ilość pstryków w E-510 z aktualnym firmwar;em??
sorry juz działa!!:):esystem2:
Cytat:
Napisał blady
strona druga:
poczytaj dokładnie a na pewno uruchomi ci się też miałem problem z e520 ale poszło. Teraz bez problemu mogę sprawdzić ilość zdjęć.
A czy ktoś może wie lub ma wyjasnione dalsze pozycje.
R
S
C
U
V
B
L
page 2
co one mogą oznaczać:?:
poczytaj strony od 9 do 20 tam opisują innego wyjścia nie masz dziś przeleciałem cały wątek:grin:
dzięki Candela, lekturę sobie zostawię już na jutro. tylko licznik fotek nie dał mi spać:) Pozdrawiam:wink:
r: ilość wykonanych fotek
s ilość fotek z załączoną lampą błyskową
c: prawdopodobnie ilość podniesień lustra w trybie serwisowym do czyszczenia matrycy
u: ilość uruchomień systemu SSWF ( nie pamiętam co znaczy)
V ilość uruchomień systemu LV łącznie z naciśnięciem AEL/AFL w trybie LV(ustawianie ostrości
b: ilość fotek z załączonym systemem IS
m: licznik podniesień lustra
[QUOTE=Candela;572295]
Cytat:
Napisał blady
strona druga:
Mała poprawka ;)
W E-510 punkt 1. to MENU + OK :)
Pozdrawiam.
kowalikster
24.11.09, 08:28
Mała poprawka ;)
W E-510 punkt 1. to MENU + OK :)
Pozdrawiam.
Właśnie to ostatnio wyczailiśmy na IRCu ale jakoś nikomu się nie chciało poprawiać instrukcji tutaj.
a czy jest ktoś w stanie opisać strony 1 i 3 w menu serwisowym??
Czy jest możliwość włączenia iso50 w E410? Bo nie mam przycisku iso.
RadioErewan
9.12.09, 16:24
Czy jest możliwość włączenia iso50 w E410? Bo nie mam przycisku iso.
OIMW firmware wypuszczany po wycieku informacji o menu serwisowym blokował możliwości ingerencji w ustawienia sprzętu.
Pozdrawiam
Chcesz powiedzieć że niepotrzebnie zaktualizowałem puchę? A można wrócić do poprzednich firmware?
Chcesz powiedzieć że niepotrzebnie zaktualizowałem puchę? A można wrócić do poprzednich firmware?
ISO 50 w puszkach olka nic nie daje.
Testowałem to na E-400, zysk zerowy i śmieciowe dane w jasnych partiach obrazu, w E-410 może być jeszcze gorzej. Lepiej kup szary filtr jak chcesz wydłużyć ekspozycje.
RadioErewan
9.12.09, 18:06
Wydaje mi się, że wpadka z wyciekiem kombinacji klawiszowej menu serwisowego nastąpiła kiedy na rynku były E-400, E-330, E-1, E-300, E-500.
W związku z tym wszystkie kolejne konstrukcje opcję zmiany parametrów puszki mają wyłączoną/ukrytą od FV1.0.
Pewnie jest nadal jakaś kombinacja klawiszy włączająca menu serwisowe do edycji, ale na bank zmieniona. I zna ją pewnie 5 osób z działu R&D w Japonii.
To czemu mi to nie dziala (kombinacja klawiszowa)? Mam e400 wciskam wszycho i nic... ocb?
RadioErewan
9.12.09, 20:43
To czemu mi to nie dziala (kombinacja klawiszowa)? Mam e400 wciskam wszycho i nic... ocb?
Wyświetlenie menu z licznikami? Wejście w edycję było możliwe dawno temu przy bardzo starych wersjach firmware.
Wyświetlenie menu z licznikami? Wejście w edycję było możliwe dawno temu przy bardzo starych wersjach firmware.
Radek, ty co coś wiesz... przyznaj się, nikomu nie powiemy :wink:
:eek:
RadioErewan
9.12.09, 21:35
Radek, ty co coś wiesz... przyznaj się, nikomu nie powiemy
Coś ty. Naprawdę niewiele osób coś wie. Nie ja. Przecież zaraz bym wyklepał. :-)
Coś ty. Naprawdę niewiele osób coś wie. Nie ja. Przecież zaraz bym wyklepał. :-)
to nic nie mow, tylko jak wymienie wlasciwy guzik, to mrugnij, ok?
"menu"?.....
To już nie musi być kombinacja klawiszy, wystarczy ze potrzebny jest specjalny plik na karcie pamięci albo komenda przez USB.
To już nie musi być kombinacja klawiszy, wystarczy ze potrzebny jest specjalny plik na karcie pamięci albo komenda przez USB.
A masz takowy pliczek/komende do podania przez USB ??
A masz takowy pliczek/komende do podania przez USB ??
Z tego co wiem nie pracuje dla działu R&D Olympusa.
Aby nie było tez innych podejrzeń, nie jestem TIF-em*
* Tajny informator forumowy
Bez mała 2 lata mam e-510 i mało zdjęć nie mam, ale myślałem że więcej tego będzie:
R 017210
S 003547
C 000002
U 002700
B 015973
L 000000
Muszę się ograniczyć chyba... ale z drugiej strony, po to jest aparat żeby robić nim zdjęcia a nie na niego patrzeć.
A moje pytanie brzmi: jaki jest mniej więcej koszt wymiany/naprawy po przekroczeniu owych 50k strzałów???
...jaki jest mniej więcej koszt wymiany/naprawy po przekroczeniu owych 50k strzałów???
przy tym tempie robienia zdjec za duzy :) za 4 lata lepiej wyjdzie kupic nowy aparat.
przy tym tempie robienia zdjec za duzy :) za 4 lata lepiej wyjdzie kupic nowy aparat.
:-P no to tak jak myślałem.
Jak w tytule. Kiedyś to zrobiłam, ale nie pamiętam poprostu. W programie Opanda iExif mi nie pokazuje ;/
Zajrzec do menu serwisowego, instrukcja jak jest na forum.
Reasumując aby sprawdzić ilość zdjęć w https://forum.olympusclub.pl/images/misc/vbglossarlink.gif (https://forum.olympusclub.pl/vbglossar.php?do=showentry&item=E510) E510 (https://forum.olympusclub.pl/vbglossar.php?do=showentry&item=E510)
1. naciśnij "menu"+"ok" razem
strona druga:
Pozwoliłem sobie zacytować dobas-a
Pozdrawiam
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4659 przeczytaj sobie ten wątek:roll:
Może mi ktoś pomóc? Nie wiem jak sprawdzić przebieg w e510.
Przy włączonym aparacie, otworzyć zaślepkę na kartę pamięci. Następnie: Góra, dół, lewo, prawo, spust, góra wyświetli się menu i strzałka w prawo. Największa liczba to ilość klapnięć lustra.
BTW w tym temacie jest to dokładnie opisane..
Może mi ktoś pomóc? Nie wiem jak sprawdzić przebieg w e510.
Przecież pytałeś już w swoim wątku i tam masz odpowiedź.
na str 29 tego wątku - czytaj uważnie bo jest korekta
Witam
Sprawdzałem sobie metodą opisaną w/w poście stany liczników, ale za choinkę nie wiem co do czego jest. Proszę expertów o pomoc.
Poniżej zawartość:
R: 023263
S: 003319
C: 000007
U: 002437
V: 000740
B: 023118
L: 000000
Poniżej zdjęcie z Olympusa E-510 (posiadam go od kwietnia 2008 roku)
L-Firmware Obiektywu
F-Firmware lampy
R-Ilosc zrobionych zdjec
S-ilosc zrobionych zdjec z lampa
M-ilosc mamualnych czyszczen
U-Ilosc startow SSWF-z ec nie dziala liczenie,mapowanie zmienia wynik na plus lub minus
V-Ilosc zdjec z LV lub B
CS-Numer seryjny body
MCS-nie pamietam
CAMID-nie wiem
D-ile razy bylo w serwisie lub nr bledu jaki byl naprawiany(wciskajac OK mozna wyzerowac)
MCS: to "Main CPU Serial Number":
- pierwsze 4 cyfry - oznaczenie modelu (łatwiej odczytać z przodu puszki :grin:):
E-1 = 4001
E-300 = 4007
E-500 = 4011
E-330 = 4016
E-510 = 4046
E-520 = 4067
E-400 = 4023
E-410 = 4038
E-420 = 4060
E-450 = 4060 (taki jak E-420 ?)
E-30 = 4073
E-3 = 4031
E-620 = 4080
- 1 cyfra - rok i 2 cyfry - miesiąc produkcji
- pozostałe cyfry mogą identyfikować wersję, co wiąże się ze zmianami konstrukcyjnymi wprowadzanymi od czasu do czasu w trakcie produkcji.
CAMID: to numer seryjny elektroniki (płytki drukowanej). U mnie (E-520) tego nie ma - może elektronikę wrzucili luzem, bez użycia płytki :grin:
Jest jeszcze:
B: ilość wykonanych zdjęć z włączoną stabilizacją
CAMID: to numer seryjny elektroniki (płytki drukowanej). U mnie (E-520) tego nie ma - może elektronikę wrzucili luzem, bez użycia płytki :grin:
Sprawdz czy zielona czy niebieska.I czy czasem nie uaktualnia softu do E510:wink::grin:
O kurczę, sprawdziłem, płytka jest różowa i ma frędzle. Chyba kupiłem aparat po Dodzie:???:. Ale za to soft zaktualizował się do E-666 - aparat zaczął kręcić filmy HD 3D i wyświetlacz się odchyla, a nawet da się go odpiąć i używać jako zdalnego pilota z LV :grin:. A płytkę się przemaluje.
taaa, tylko gdzie.
Oraz inne ukryte informacje:
http://www.biofos.com/cornucop/hidden.html
no no za kilka dni stuknie 2 latka mojemu Olkowi i mam już 29574 :wink: zaszalałam :lol:
no no za kilka dni stuknie 2 latka mojemu Olkowi i mam już 29574 :wink: zaszalałam :lol:
Ja moją 500-tką przez 2 lata 34 tyś.
Ja moją 500-tką przez 2 lata 34 tyś.
no to nie jestem sama :D choć podejrzewam, że w kwietniu po powrocie z mojej wymarzonej wyprawy będzie ich o jakieś kilka tys więcej ;)
no to nie jestem sama :D choć podejrzewam, że w kwietniu po powrocie z mojej wymarzonej wyprawy będzie ich o jakieś kilka tys więcej ;)
Od pół roku uzywam E-3,jak bym 500 cykał to było by już około 40 tyś:)
ja w 11miesięcy zrobiłem 21k klatek swoim E-520 :roll:
Też nieźle:)
też niecałe dwa lata mam E-3 i 60.606 klapnięć :???: .... trochę chyba za dużo ;)
ale podobno trwałość jest na 150.000 to mam jeszcze 2 i pół roku używania :twisted:
.
Od pół roku uzywam E-3,jak bym 500 cykał to było by już około 40 tyś:)
i jak zadowolony ze zmiany? bo ja się zastanawiam czy inwestować dalej w ten system, choć zmiana dużo by mnie kosztowała ;)
niezły wynik około 60 fot dziennie, focisz dla siebie czy zawodowo?
też niecałe dwa lata mam E-3 i 60.606 klapnięć :???: .... trochę chyba za dużo ;)
ale podobno trwałość jest na 150.000 to mam jeszcze 2 i pół roku używania :twisted:
.
mam nadzieję, że te 150 to faktyczna liczba ;)
i jak zadowolony ze zmiany? bo ja się zastanawiam czy inwestować dalej w ten system, choć zmiana dużo by mnie kosztowała ;)
Oczywiście że tak zupełnie inaczej się fotografuje e-500 niż e-3 inwestuj zmiana wielka.
Oczywiście że tak zupełnie inaczej się fotografuje e-500 niż e-3 inwestuj zmiana wielka.
święta prawda ....
miałem E-500, E-510 .... mam E-3 i jest ogromna różnica na plus dla E-3
.
święta prawda ....
miałem E-500, E-510 .... mam E-3 i jest ogromna różnica na plus dla E-3
Bez porównania.
Przesiadłem się z E-400 na E-30 i nie żałuję :)
Przesiadłem się z E-400 na E-30 i nie żałuję :)
No ale E-30 to nie to co E-3 choć by pod wzgledem samej wielkości puszki co do reszty się ie wypowiadam bo nie miałem okazji przetestować E-30.
no to trzeba się zastanowić poważnie nad zmianą ;)
a jakich obiektywów używacie, kupowaliście samo body czy coś kitowego?
Ja mam 40-150 ten starszy i 70-300
na początku tak jak chyba większość ;) miałem kitowe, .... systematycznie je wymieniałem na takie co maja światło od 2.8 :grin:
.
na początku tak jak chyba większość ;) miałem kitowe, .... systematycznie je wymieniałem na takie co maja światło od 2.8 :grin:
a nawet od 2.0!
Body i dwa kity.Tak juz zostalo.Jakos dla siebie nie widze potrzeby isc w cos lepszego.To mi az nadto co mam.Tylko,ze ja zwykly amator,pelne slonce i wtedy foce.
Body i dwa kity.Tak juz zostalo.Jakos dla siebie nie widze potrzeby isc w cos lepszego.To mi az nadto co mam.Tylko,ze ja zwykly amator,pelne slonce i wtedy foce.
A nie chciałbyś ZD70-300 zamiast tego dłuższego kita? :wink: Ja mam dwa kity i właśnie dokupiłem to tele, no i jeszcze OM50 fajna zabawa z portretami za małe pieniądze :wink:
a nawet od 2.0!
nawet od 1,4 :)
A nie chciałbyś ZD70-300 zamiast tego dłuższego kita? :wink: Ja mam dwa kity i właśnie dokupiłem to tele, no i jeszcze OM50 fajna zabawa z portretami za małe pieniądze :wink:
Nie daj sie nabrać, Mirek54 to IMHO najbardziej profesjonalny amator na Forum ;)
Ja mam 20 miesięcy E-510 i 35225 :wink:
Nie daj sie nabrać, Mirek54 to IMHO najbardziej profesjonalny amator na Forum ;)
Wiem o tym :grin:I dziwię się że nazywa się jeszcze amatorem :wink: Mirek może czas zmienić podejście? Do tego co robisz, bo ja nie wiem co mam powiedzieć o sobie jak ty amator jesteś:grin:
A mój E410 w ciągu 9 miesięcy pstryknął z 25k
a nawet od 2.0!
prawdę Panie Romku mówicie, prawdę ;)
zapomniało się że się miało f/2.0 :)
.
powiem tak, Olek ma najlepszą kitową optykę z jaką się spotkałam, więc nie dziwię się, że wystarczają ci twoje kity ;) ja też amator i za wiele się nie znam, ale czy kity od e 510 można podłączyć do E3? czy będę musiała zakupić coś do nowego body?
ta zauważyłam jego prace na forum i znajomość sprzętu ;)
za wiele się nie znam, ale czy kity od e 510 można podłączyć do E3? czy będę musiała zakupić coś do nowego body?
Pewnie, że można - E-Systemowe aparaty i obiektywy współpracują ze sobą. Jest pytanie o sens używania E-3 z ZD 14-42. IMHO generalnie bardziej rozsądnie użyć lepszego obiektywu (np. ZD 14-54) z tańszym aparatem.
Pewnie, że można - E-Systemowe aparaty i obiektywy współpracują ze sobą. Jest pytanie o sens używania E-3 z ZD 14-42. IMHO generalnie bardziej rozsądnie użyć lepszego obiektywu (np. ZD 14-54) z tańszym aparatem.
też się nad tym zastanawiałam, ale myślałam o Sigmie 50 mm f/1.4, ale odłożoną kasę na obiektyw wydalam na bilet do Chin ;) i trzeba znów nazbierać :-P
dzięki za informacje :)
też się nad tym zastanawiałam, ale myślałam o Sigmie 50 mm f/1.4, ale odłożoną kasę na obiektyw wydalam na bilet do Chin ;) :-P
Wrażenia bezcenne - zazdroszczę .
Wrażenia bezcenne - zazdroszczę .
mam nadzieję, że wszystko się uda ;) że wysiądę na odpowiedniej stacji :D
mam nadzieję, że wszystko się uda ;) że wysiądę na odpowiedniej stacji :D
Na pewno. Trzymamy kciuki i czekamy na foty- może powstanie przy okazji jakaś " Chińska Galeria" ostatnio temat staje się coraz popularniejszy:grin: .
mam pytanko jak mam sprawdzić ilość zdjęć w E-520 ,nie wiem jak się zabrać do tego ,
Bardzo gorąco proszę o pomoc
Pelles
Pelles skocz na początek tego wątku tam masz wszystko opisane krok po kroku :wink:
K_Puchatek
21.03.10, 13:22
mam pytanko jak mam sprawdzić ilość zdjęć w E-520 ,nie wiem jak się zabrać do tego ,
Bardzo gorąco proszę o pomoc
Pelles
A podany wcześniej w tym wątku sposób (poniżej link) nie działa?
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=590960&postcount=312
dzięki już wszystko mam
Jeszcze raz dziękuje za pomoc
pelles
Witam. Jak sprawdzić przebieg aparatu (ile zdjęć zrobił) Olympus e-420? Czy jest wogóle tak możliwość?
jest dużo wątków na ten temat na forum trzeba poszukać może to pomoże aby sprawdzić liczbę pstrykniętych fotek w E-300/330/500
strona druga:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
w e-510
1. naciśnij "menu"+"ok" razem
może w e-420 jest podobnie:esystem:
A można iso 50 w e-520 zrobić ?
Witam. Jak sprawdzić przebieg aparatu (ile zdjęć zrobił) Olympus e-420? Czy jest wogóle tak możliwość?Właśnie dogrzebałem się i do tego:
-włączyć aparat
-otworzyć pokrywę karty
-wcisnąć równocześnie "MENU"+"OK"
Wyświetla model aparatu i jakieś cyferki. Następnie:
-góra, dół, lewo, prawo, migawka, góra
I już jest menu serwisowe.
strona 1:
L- kod obiektywu(u mnie 14-42 ma 1105 1220)
F- kod lampy
strona 2:
R- liczba naciśnięć migawki
S- liczba zdjęć z użyciem lampy
C- ilość podniesień lustra(cleaning mode)
U- liczba włączeń aparatu(aktywacja SSWF)
V- ilość zablokowań lustra w LV + liczba użyć przycisku AEL w LV
strona 3:
CS- numer seryjny aparatu
MCS- "ISN" ten sam numer jest na EXIF. Jest to 16 cyfrowy numer który można odczytać:
pierwsze cztery cyfry to model aparatu(4001-E1; 4007-E300; 4011-E500; 4031-E3; 4060-E420)
cyfra piąta to rok produkcji(1 to 2001; 8 to 2008 )
cyfry 6 i 7 to miesiąc produkcji(05- maj)
A można iso 50 w e-520 zrobić ?
mozna inaczej, ustaw sobie iso 100 i korekcje ev+1, zrob fotke
potem w raw odejmniej expozycje -1
obetnie ci to dynamike o 1ev w swiatlach, ale bedziesz mial iso 50 i ciut mniejsze szumy
ten trik w aparatach dziala tak samo, tylko ze automatycznie
to jest i tak eumulowane iso 50
mozna inaczej, ustaw sobie iso 100 i korekcje ev+1, zrob fotke
potem w raw odejmniej expozycje -1
obetnie ci to dynamike o 1ev w swiatlach, ale bedziesz mial iso 50 i ciut mniejsze szumy
ten trik w aparatach dziala tak samo, tylko ze automatycznie
to jest i tak eumulowane iso 50
Serio:grin:
Aby sprawdzić liczbę pstrykniętych fotek w E-520
Włącz aparat, otwórz zamknięcie karty CF/xD.
1. Naciśnij "menu "+"ok" -razem, wyświetla model aparatu.
2. Naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności "góra" "dól" "lewo" "prawo".
3. Naciśnij przycisk wyzwalający migawkę.
4. Naciśnij przycisk nawigacyjny "góra",
page 1:
L- kod obiektywu
F- kod lampy
5. Naciśnij przycisk nawigacyjny "prawo" ,
page 2:
R- liczba naciśnięć migawki.
S- liczba zdjęć z użyciem lampy.
C- ilość podniesień lustra.
U- liczba włączeń aparatu.
V- ilość zablokowań lustra w LV + liczba użyć przycisku AEL w LV.
6. Naciśnij przycisk "dół"
page 3:
CS- numer seryjny aparatu
MCS-jest to 16 cyfrowy numer który można odczytać:pierwsze cztery cyfry to model aparatu, cyfra piąta to rok produkcji (1 to 2001; 9 to 2009 )
cyfry 6 i 7 to miesiąc i dzień produkcji.
jozinzbazin
26.11.10, 22:57
Troszkę późno dołączam do grona dyskusyjnego w tym temacie.Powyżej jeden z kolegów spytał co oznaczają poszczególne litery odczytywane w E-3 na page 1 menu serwisowego:
B
U
C
A
L
F
M
i nie otrzymał odpowiedzi.Starałem się jak najdokładniej przeczytać wątek,żeby nie truć tu bez sensu,ale nie znalazłem.Może ktoś z Was poszerzył swą wiedzę i jest gotów się nią podzielić.
Dzięki
W E-3 tez dziala menu serwisowe :) Menu+OK (pojawi sie napism Olympus E-3 cos tam) gora, dol, lewo, prawo, migawka i dol (choc z gora tez mi dziala)
Page 1 - nie mam bladego pojecia co to
O tą wypowiedź mi chodziło
.........
A w E400 da się zrobić ISO50 :) ale bez rewelacji. Da się też zrobić ISO3200 ale tym bardziej bez rewelacji. Mogę wrzucić gdyby Ktoś chciał.
Z menu z serwisowego wykonuje się jeszcze jedną kombinację i pojawia się kolejne menu z wielką liczbą ustawień, w tym kręcenie ISO.
e520 kupiony styczeń 2009 (2 lata) 11999
to dużo czy mało?
ile ma 520 "żywotności"
jak ty to rozkminiles bo ja chyba glupi jetem ,pzdr.
phiii , u mnie dopiero 17500 okolo , ta puszka jeszcze pociagnie,haha dopuki system nie padnie :) :) :)
e520 kupiony styczeń 2009 (2 lata) 11999
to dużo czy mało?
ile ma 520 "żywotności"
160000 klapnięć.Ale może dalej klapać.
Przelecialem 38 stron wątku, przeczytałem "cały internet" i nic nie znalazlem jak wejsc w e-30 w tryb serwisowy zeby sie z tym iso chociazby pobawic. Twardy reset popelnilem i co to dalo niepowiem bo nie testowalem. Moze ktos wie jak wejsc do testowego? Znalazlem jeden sposob ale nie dziala w mojej puszce.
Przelecialem 38 stron wątku, przeczytałem "cały internet" i nic nie znalazlem jak wejsc w e-30 w tryb serwisowy zeby sie z tym iso chociazby pobawic. Twardy reset popelnilem i co to dalo niepowiem bo nie testowalem. Moze ktos wie jak wejsc do testowego? Znalazlem jeden sposob ale nie dziala w mojej puszce.
Hm. U mnie działa normalny tryb serwisowy w e30 ale iso50 sie nie da ustawić
U mnie w e-620 to działa, więc u Ciebie w E-30 też musi:
-włączyć aparat
-otworzyć pokrywę karty
-wcisnąć równocześnie "MENU"+"OK" (wyświetla model aparatu i jakieś cyferki)
-góra, dół, lewo, prawo, migawka, góra
Sprawdź czy na pewno robisz dobrze wszystkie kroki i czegoś nie mylisz ;)
Bez problemu udało mi się otworzyć menu serwisowe - mam na razie 5636 zkłapnięć w e-30 - prawie dziewica.
ale tu chodzi o zmianę ISO a nie odczyt ilości fotek ;)
.
A co chcesz w tym iso zmieniać?
A tak sobie chcialem pogrzebac w sofcie. nigdy nie mysleliscie jakby to bylo gdyby mozna bylo wejsc od kuchni i sobie male przemeblowanie zrobic w E muzgu, cos na wzor upgrade w DVD??? Ja ze jestem elektronikiem z zamilowania to czasami mnie korci. Jak bylem maly to wszystko rozkrecalem zeby zobaczyc co tam w srodku siedzi. Do czasu jak spalilem nowiutkie radio Julita II podlaczajac ojca sluchawki od czolgu :). Oj **** bolala od pasa.
W starszych puszkach byl mozliwy taki myk:
1. Turn on your camera.
This extra sequence only applies to the E-400/500; it does not work for any other E-Camera.
2. Open the card cover door - you will see the warning as in screen 1 above.
3. Press PLAY & OK buttons simultaneously.
4. Press UP; DOWN; LEFT; RIGHT and then press the SHUTTER. If you now press any of the 4-way buttons you will see pages 1 to 4 on the LCD. Press the UP button to go to Page 1.
5. Continue by pressing UP; LEFT; DOWN; RIGHT in sequence and end by pressing DOWN again. This will enter page three; it looks the same but is actually the test mode access page.
6. Now press EXPOSURE COMPENTATION ; RIGHT; DOWN; SHUTTER; OK in sequence. This screen is shown:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/01/test_0-1.gif
źródło (http://www.biofos.com/cornucop/_img/misc/test_0.gif)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2011/01/test_255-1.gif
źródło (http://www.biofos.com/cornucop/_img/misc/test_255.gif)
7. To change the variables of PRG (255 in all) and ITEM (500 in all) use the 4-way controller as normal.
For example set PRG to 10 and ITEM to 18 allows use of ISO 3200. Set PRG to 10 and ITEM to 0 allows use of ISO 50. It's possible to use many ISO numbers by changing ITEM variable from 0 to 20
9. To save your selection press the OK button and the SET screen will be displayed for 2 seconds showing your choice.
To exit simply close the CF door. In case of ISO alteration the set ISO number will be correct in the INFO screens after exposure but is shown as AUTO ISO in the menu screen for ISO change. The set ISO number will remain until you change the ISO setup via the MENU.
If the button combination outlined in step 6 above does not work try this combination : EXPOSURE COMPENSATION; METERING: DOWN; SHUTTER, OK in sequence too.
Witam serdecznie Wszystkich:)
Mam e520 i stan licznika R=011022 przez dwa lata ale nie w tym problem.
Kupiłem nie dawno kartę CF używaną do tej pory używałem tylko XD stan licznika na wyświetlaczu był folder 101 i około tysiąca zdjęć czyli łącznie nie całe 11tys. Po włożenie karty CF licznik zmienił się na folder 102 stan zdjęć na przeszło 5000tys. czyli tak przeszło 10000 zdjęć do przodu. Czy jest możliwość odwrócenia tego stanu do pierwotnego ???
Witam serdecznie Wszystkich:)
Mam e520 i stan licznika R=011022 przez dwa lata ale nie w tym problem.
Kupiłem nie dawno kartę CF używaną do tej pory używałem tylko XD stan licznika na wyświetlaczu był folder 101 i około tysiąca zdjęć czyli łącznie nie całe 11tys. Po włożenie karty CF licznik zmienił się na folder 102 stan zdjęć na przeszło 5000tys. czyli tak przeszło 10000 zdjęć do przodu. Czy jest możliwość odwrócenia tego stanu do pierwotnego ???
.... ale włożenie karty nie ma nic wspólnego z faktycznym stanem przebiegu aparatu który odczytujesz z jego menu.
Jak chcesz, aby numeracja była kolejno nieważne jaką kartę używasz to ustaw w menu nazwę pliku na AUTO :)
"AUTO- Nawet jeżeli zostanie włożona nowa karta, numery folderów są zachowywane
z poprzedniej karty. Jeżeli nowa karta zawiera plik graficzny, którego numer jest taki
sam jak numer pliku zapisanego na poprzedniej karcie, to numery plików na nowej
karcie będą się zaczynać od numeru wyższego o jeden od najwyższego numeru na
poprzedniej karcie."
więcej w instrukcji obsługi str 95 ;)
.
I tak jest ustawione w menu na auto i nie zależnie od karty licznik idzie do przodu z wyższą numeracją.
RadioErewan
6.02.11, 02:23
Sformatuj kartę w aparacie. Wgraj do katalogu ze zdjęciami fotkę o numerze, jaki sobie życzysz, zrób jedno zdjęcie. Numeracja plików będzie biegła od tego numerka +1.
Pozdrawiam
Sformatuj kartę w aparacie. Wgraj do katalogu ze zdjęciami fotkę o numerze, jaki sobie życzysz, zrób jedno zdjęcie. Numeracja plików będzie biegła od tego numerka +1.
Pozdrawiam
Zrobiłem formata w aparacie nawet kilka razy, wgrałem zdjęcie z numerem ostatnim jakie było przed zmianą i nic licznik idzie do przody z wyższym stanem.
Może źle wgrałem nie wiem :(
wojciech_gd
6.02.11, 16:19
Czy istnieje inna metoda wejścia w menu serwisowe? Bo u mnie od pewnego czasu nie wyświetlana jest informacja po otworzeniu klapy od karty pamięci, więc kombinacja MENU+OK nie działa....
Czy istnieje inna metoda wejścia w menu serwisowe? Bo u mnie od pewnego czasu nie wyświetlana jest informacja po otworzeniu klapy od karty pamięci, więc kombinacja MENU+OK nie działa....
Możesz robic zdjecia z otwartą klapką? Pewnie jakiś przełączniczek masz zablokowany. Przeczyść.
wojciech_gd
6.02.11, 22:05
no niestety mogę tak robić zdjęcia.... z tym przeczyszczeniem to będzie problem, bo tylko pojedynczy bolec wystaje i nie ma tam żadnych styków widocznych.... heh, WD-40 ?:)
heh, WD-40 ?:)
Trzymałbym to od aparatu z daleka.
wojciech_gd
6.02.11, 22:14
Nie no, żartuję z tym...tylko jak wyżej - czy są inne możliwości wejścia do menu serwisowego lub odblokowania tego bolca? Samo wciskanie go niewiele daje
Jeśli ktoś chciałby zresetować puszkę E-3 do ustawień fabrycznych (nie resetuje liczników) to:
1. przy otwartej pokrywce kart nacisnąć „OK”+”MENU” 3 s
2. zwolić przyciski.
3. nacisnąć powtórnie kombinację na 3 s.
4. OK potwierdzić wybór, lub wyłączyć zasilanie w celu anulowania.
hakunamatata
17.05.14, 12:49
Witam, a czy w E-510 z firmware 1.3 da się zmienić iso na 50? Próbowałem różnymi kombinacjami i nie mogę wejść do tego menu ze zmianą iso.
Witam, a czy w E-510 z firmware 1.3 da się zmienić iso na 50? Próbowałem różnymi kombinacjami i nie mogę wejść do tego menu ze zmianą iso.
Nie ma chyba takiej możliwości. Pierwszy raz słyszę.
witam :)
-miło widzieć Wasz entuzjazm :) :)
aby Móc regulować czułość iso [i nie tylko jak mniemam] należy uruchomić ekran 'test';
1.uruchomić menu serwisowe
2.przejść do str.3 -przycisk 'iso'
3.nacisnąć kolejno; lewo 'metering mode' >góra 'wb' >prawo 'af' >dół 'iso' >spust 'shutter' >'ok'.
4. na ekranie 'test' strzałkami ^ wybrać 'program:10' strzałką > wybrać wartość 'item:0'
w e500: 'item:0' =iso50
'item:1'=iso64
'item:2' =iso80
-z tego co na razie przeczytałem wartość iso50 oscyluje raczej wokół czułości iso70 i w kilku przypadkach użytkownicy musieli skorygować ekspozycję o -0,3 -0,7 ev z powodu prześwietlania. wartość 'item:23' miałaby z tego co czytałem odpowiadać iso10000 bodajże [mogę się mylić-czytałem na szybko :) ]
Może ktoś ze źródłem informacji lepszym niż tylko własne doświadczenie byłby w stanie określić inne funkcje dostępne w menu serwisowym, hmm? ;)
[ps.w którymś z podanych wątków pojawił się mail od pracownika Olympusa z USA[chyba], że ta funkcja nie działa bo aparat nie obsługuje takiej czułości :) -należałoby więc w kontrolowanych warunkach świetlnych sprawdzić jak rzeczywiście to wygląda....
[pozdr] ;)
1 strona wątku
---------- Post dodany o 14:04 ---------- Poprzedni post był o 14:03 ----------
Może zadziała też w 510-tce