PDA

Zobacz pełną wersję : e300 i balans bieli w studio

Jeronimo
14.03.06, 12:30
Na ile ustawianie balans bieli w profesionalnym studio?
Jak ustawilem na 5300 to dziwne kolory mi wyszly (w innych aparach nikon, canon, minolta wygladalo dobrze). Normalnie jak w chacie robie w moim amatorskim studio to i tak w raw'ach robie wiec moge sobie wszystko skorygowac. Teraz przy bardzo dobrym sprzecie chcialbym raz dobrze ustawic i robic w JPGach.

deeper
14.03.06, 12:34
Ja tam ustawiam one-touch wb i gites.
Zreszta, jak w warunkach studyjnych robic to by pasowalo zeby w raw bylo.

P
14.03.06, 12:35
Na szarą kartę najlepiej. Kosztuje grosze, tzn. coś około pięciu dych.

Jeronimo
14.03.06, 12:35
no ja zawsze tak robilem... ale teraz chce ustawic na stale!

damjan
14.03.06, 22:09
Jeśli oświetlenie błyskowe to ustwaiaj na ok. 5300, przy ciągłym na ok. 2500. Przyznaję ze to zasłyszane.

Jeronimo
14.03.06, 23:46
tyle to ja wiem ze 5300 :)
Chodzi o to ze jak ustawie 5300 w aparatach innych firm to jest spox! ale jak ustawie w swoim e300 to juz niestety cos jest nie tak - kolory nie sa poprawnie odwzorowane :(

Dlatego pytam jak jak ustawiaja uzytkownicy e300 :-)

pozdrawiam

grizz
15.03.06, 00:08
Jej, ależ problem wielki....

1. zrób zdjęcie w rawie
2. przy wywoływaniu przeskakuj na skali kelwina co 100 stopni
3. zapamiętaj przy którym były dobre dla CIebie kolory

;)

deeper
15.03.06, 00:37
oo grizz mnei wyprzedzil, walnij fote w raw, tam sprawdz wb, a potem dodaj do wlasnych ustawien, jest ich tam kilka pozycji, chyba najlepiej tak

P
15.03.06, 01:00
No żesz własnie mówie: na szarą kartę. Może być biała. Spróbkować ją potem pipetą w Oly Viever'ze i po sprawie :wink:

EDIT

Sorry... Zapomnialem, że Oly Viewer nie podaje temperatury w Kelvinach. CaptureOne podaje. Przyślij mi zdjęcie tej kartki to powiem Ci jakie WB ustawić:wink:

Jeronimo
15.03.06, 18:40
Problem jest tego typu ze chodze na "warsztaty" i jest tam mnostwo ludzi i kazdy ma mozliwosc focenia swoim aparatem. Wszyscy (rozne firmy) ustawiaja sobie na 5300 i fotki im wychodza dobrze tylko u mnie cos jest z kolorami. Nie mam ochoty sie wylamywac i biegac z jakas kartka (normalnie bym tak zrobil).
Napisalem posta bo myslalem ze znajdzie sie jakis uzytkownik E300 ktory ustawia predefiniowany balans bieli i tez ma problemy lub nie.

pozdrawiam

/EDIT
raw'y tez raczej odpadaja bo chcialbym wszystkie fotki ktore robilem wziasc do domu - duzo zdjec, mala karta :(

robin102
15.03.06, 20:02
Jeronimo Ja mam strasznego zajob... na punkcie balansu bieli i nie tylko w aparatach , ale i w telewizorkach i monitorkach i w ogóle lubię idealną biel. Drugiego takiego nie ma.Noszę ze sobą kieszonkowy generator sygnałów testowych z szarymi kratami i innym pożytecznymi tablicami. (nie zartuję)Nie korzystam jednak z wzoru ani na szarą , ani na białą kartę tylko jadę w AWB z korekcją +2 na blue bo moje wprawione oko uważa że tak uzyskuje rownowagę. Olympus trochę ociepla , a tak mam biel telewizyjną typu C i to jest dla mnie do zaakceptowania, czasem tylko coś kombinuje w manualu w pomieszczeniach.

skow
16.03.06, 11:50
Na ile ustawianie balans bieli w profesionalnym studio?
Jak ustawilem na 5300 to dziwne kolory mi wyszly (w innych aparach nikon, canon, minolta wygladalo dobrze). Normalnie jak w chacie robie w moim amatorskim studio to i tak w raw'ach robie wiec moge sobie wszystko skorygowac. Teraz przy bardzo dobrym sprzecie chcialbym raz dobrze ustawic i robic w JPGach.

Witam.
Balans bieli to nie wszystko bo tu ustawiasz tylko wsţółczynnik dla R i B. Wtedy masz białą biel i szarą szarość.
W olympusach w ORFach masz jeszcze tag o nazwie "ColorMatrix". Zawiera on macież 3x3 (9 liczb), prze którą należy przemnożyć wektor RGB. Uzyskujemy nowy wektor RGB z prawidłowymi kolorami. Wartości ColorMatrix (jak i RedBalance czy BlueBalance) zależą od "temperatury" i rodzaju światła (żarówka/świetlówka itp). Wartości dla 4500/żarówka sa całkiem inne niż dla 4500/świetlówka. Tyle teorii.

Rada praktyczna: najpierw ustaw balans bieli by szare było naprawdę szare a potem eksterymentuj z różnymi rodzajami saturacji.

PS. [OT] Czy ktoś by mógł mi podesłaś lub wystawić do zassania jakiegoś ORFa z E330?

Rafał Czarny
16.03.06, 15:41
Noszę ze sobą kieszonkowy generator sygnałów testowych z szarymi kratami i innym pożytecznymi tablicami. (nie zartuję)

A co to jest za cholera????[/list]

robin102
16.03.06, 21:54
Rafale - generator sygnałów testowych, a o co Ci chodzi to wytłumaczę

Rafał Czarny
17.03.06, 08:35
No właśnie co to jest generator?

robin102
17.03.06, 09:10
Rafale to takie magiczne czarne pudełeczko zasilane z bateri 9V generujace różnokolorowe kraty, a także tablice szarości służy to do regulacji odbiorników telewizyjnych i monitorów. No i jak masz dobrze ustawiony balans bieli statyczny i dynamiczny na monitorku, czy telewizorze to widzisz potem czy fotki też są OKi.
ale myśle ,że wisze o co chodzi tylko się ........

Jeronimo
19.04.06, 00:17
No wiec dzis zrobilem male testy w studio... zrobilismy podobne portety roznymi aparatami (canon, nikon, minolta) i moim Olkiem. Ustawilem recznie balans bieli na 5500. Zdjecia byly robione przy identycznych ustawieniach i w RAWach. Pliki zostaly otwarte w PS CS2 (bez dogrywania jakis wstyczek do Olympusa).
Wszystkie zdjecia byly podobne tylko moje byly jakies takie mdle, blade ogolnie wrazenie masakryczne. Dyskutowalismy o przyslonach, ustawieniach i ewentualnych roznicach wizualnych dla danej firmy... jednak
wniosek jest jeden! PS tak psuje RAWy olympusa ze glowa boli!
Domyslnie jak robi sie rozne zdjecia (nie tylko sesyjne) czy tez przy kiepskich lampach po amatorsku to w sumie nie widac jakies tam roznicy.
Teraz moge podpisac sie pod tym co kiedys ktos napisal na forum - ze PS zle "wypluwa" rawy olympusa.

Niestaty sesja ta byla organizowana przez kurs i modelki nie wyrazily zgodny na publikacje wiec nie moge pokazac zdjec testowych :( musicie mi uwierzyc na slowo.

BTW. w domu "wyplulem" za pomoca programu OLYMPUS Viewer JPGi ktore byly jak najbardziej poprawne!

robin102
19.04.06, 07:44
Czyli ,że co ,że do Olkowych rawów tylko Olympus Studio ???

dzemski
19.04.06, 13:44
Mysle ze wtyczka Olympusa do PS'a tez da poprawne kolorki. Wlasnie taka wgralem do swojego Photoimpacta i wszystko jest jak nalezy. Mialem niezly ubaw, bo dotychczas uzywalem programu Bibble i nie mialem zadnych problemow z ORF'ami, ale zachcialo mi sie zrobic fote z czasem migawki 30 sekund i tu ZONK. Bibble nie otworzyl poprawnie ani 30s ORF'a ani 20s ORF'a, max migawka ktora otworzyl Bibble to 10s. Dziwne to, ale tak wlasnie jest. Jednyny ktory mi te ORFy otworzyl to plugin Olympusa do PS'a.

Jeronimo
19.04.06, 15:45
Czyli ,że co ,że do Olkowych rawów tylko Olympus Studio ???no tego nie powiedzialem! IMHO nie dla Olkowych RAWow jest PS CS2 (w wersji oryginalnej, bo nie wiem jak sie zachowa z dograna wtyczna ze strony adobe). Nie moge pisac czy Olympus Studio jest najlepszy bo innych programow nie testowalem.

pozdrawiam

robin102
19.04.06, 17:21
no ja jestem w trakcie zachwycania sie tym Olympus Studio , normalnie foty jak z nie mojego aparatu ,co prawda powoli mi to strasznie chodzi no i nie mam witaminek na przedłużenie mu życia ponad 30 dni , może ktos ma ??? help !!!
AC DS z olka rawów to robi taki knot ,że fotki wychodzą jak telefonu komórkowego