Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny
Witam
Moze powtarzam się z tematem, ale nie moge znaleźć nic na forum.
STałam się posiadaczką filtru polaryzacyjnjego HOYA Cir - Polarizing i nurtuje mnie w nim jedna rzecz. A mianowicie - po co obkręca się nasada filtra? Jak to wykorzystac przy fotografowaniu ??
Pozdrawiam
:lol:
jesli dobrze zrozumiałem pytanie to odp. brzmi: po to aby własciwie swiatło spolaryzowac i uzyskac oczekiwany efekt - zwróc iuwage ze kręcąc nasadką zmiejszasz lub zwiększasz intensywnosc kolorow względnie odbić :)
Pzdr.
Służy ponadto do uzyskania pięknego niebieskiego nieba , zwiększenia kontrastu i intensywności kolorów , likwidowanie refleksów na szybach czy wodzie. I kręcąc owym pierścieniem patrząc w wizjer (w przypadku lustrzanki na pewno) będziesz widziała na bieżąco co się dzieje z obrazem. Polecany na słoneczne dni i podobno najlepszy efekt daje gdy kąt w stosunku do słońca wynosi 90st. Można niekiedy go zastosować jako zamiennik szarego celem zwiększenia czasu naświetlania ale to akurat niespecjalna metoda. Choć mi się kiedyś to udało.