PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o one-touch WB w E500

Rafał Czarny
10.03.06, 10:28
Czy chcąc zmierzyć WB muszę mieć białą kartkę w całym kadrze, czy aparat zmierzy wycinek taki jak spot AF?

aranek
10.03.06, 11:28
Właściwie to wczoraj sam się nad tym zastanawiałem. W instrukcji można wyczytać, że kartka powinna być w całym kadrze, ale z moich prób wynika, że wystarczy punkt taki jak do spotu.

Rafał Czarny
10.03.06, 11:59
W instrukcji napisano - "ustaw papier tak, by wypełnił celownik". Teraz pytanie, co autor (albo tłumacz) instrukcji rozumie przez celownik? Jeśli chodzi o cały kadr, to jest to niewygodne. Bo nie zawsze kartka jest pod ręką. A jeśli wystarczy skierować punkt AF, wtedy można wykorzystać odblaśnik do lampy błyskowej (karteczkę na gumce), która zawsze jest pod ręką (o ile ma się lampę zewnętrzną :evil: ).

aranek
10.03.06, 12:02
albo skierować punk af na przedmiot, który powinien być biały

grizz
10.03.06, 12:20
po co się bawić z kartką?

Ja kieruje na jakiś biały obiekt, który mam w ootoczeniu (ściana np) i już...

a wogóle to w 98% przypadkach jade na auto WB (no ale e-1 ma go znacznie lepszego niz młodsi bracia) i poprawiam ewentualnie przy wywoływaniu rawa

deeper
10.03.06, 12:38
A ja wam powiem jeszcze inaczej... nie potrzebne jest wogole nic bialego...
Ja poprostu wciskam guziol i sie sam dostosowuje, w 90% przypadkow bezblednie. Bialy obiekt to czesto jako luksus mozna uznac... wiec tak sobie radze.

Jeronimo
10.03.06, 13:24
a ja przy e300 zauwazylem ze jak kartka nie wypelni dobrze kadru to wywali poprostu blad (uzywam A4 okładki ksiazki Nationala Geographica)

/EDIT moja "kartka A4" musi byc na srodku kadru (ale nie musi zapelniac calego kadru po brzegi).

aranek
10.03.06, 13:42
Czy jeśli wzorcem WB będzie okładka National Geografic, to zdjęcia będą się nadawały na taką okładkę? :wink:

Rafał Czarny
10.03.06, 15:19
To w końcu wystarczy punkt, czy cały kadr? Dla mnie to ważne, bo więcej robię w jpg.

Rafał Czarny
22.08.06, 22:55
Odświeżam wątek, bo nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie. Teraz forum jest własnością Olympus Polska, więc ktoś z Olka może odpowie?

Jeronimo
22.08.06, 23:42
Odświeżam wątek, bo nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie. Teraz forum jest własnością Olympus Polska, więc ktoś z Olka może odpowie? a co ma myslisz ze ktos z serwisu tutaj cos napisze :P :P :P

To w końcu wystarczy punkt, czy cały kadr? z mojego skromnego amatorskiego doswiadczenia (ktore rosnie :P) wiem ze szara karta musi miesic sie w centrum kadru zazwyczaj wylewa sie poza 'kolo' (patrz zalacznik). Tak wiec nie musi byc w pelnym kadrze i tez nie wystarczy tylko w jakim malym punkcie. Zawsze staralem sie zeby bylo jej jak najwiecej w kadrze. Przy slabszym oswietleniu aparat moze wywalic blad i miec problemy ze zmierzeniem WB (i nie ma tu zwiazku czy jest duzo w kadrze czy nie).

Dla mnie to ważne, bo więcej robię w jpg. no ja sesyjki robie tylko w RAWie... jak sie cos skopie to dotykasz tylko pipetka i masz wszystkie fotki hurtowo dobrze ustawione.

pozdrowionka

grizz
22.08.06, 23:43
Odpowiedzi? Nie możesz poprostu zobaczyć czy Ci dobrze ustawił? Gdzie tu problem?

Jeronimo
22.08.06, 23:44
no to teraz ja sie podczepie ze swoim pytaniem :D bo zawsze mam z tym problem...

czy po wylaczeniu aparatu kasowany jest zapis one-touch WB? nigdy tego nie wiem... po zgraniu zdjec na kompa i ponownym wlaczeniu aparatu zawsze mierze WB ... co wydluza mi sesje.

pozdro

Rafał Czarny
23.08.06, 07:46
Jeronimo, zagląda na nasze forum Pan z serwisu Olego. Ten temat jest sprzed kilku miesięcy, teraz już robię głównie w RAWach.

maksdj
23.08.06, 09:18
to ja też się podczepię... WB w dobrych warunkach oświetleniowych działa bez zarzutu... ale kiedy pokazuję mu białą kartkę w kiepskim oświetleniu to wyskakuje mi błąd ... jak sobie z tym poradzić?
pozdrawiam marcin

Jeronimo
23.08.06, 09:26
lepiej oswietlic :twisted:

maksdj
23.08.06, 09:34
lepiej oswietlic :twisted:
no tak :) .... ale jak spowodowac żeby zachodzące słońce mocniej świeciło?
przeciez jęsli jakoś doświetle to zmieni się "kolor" bieli...
pozdrawiam marcin

Jeronimo
23.08.06, 09:52
o kurde... ale mnie zaskoczyles ;-) ja mysle caly czas o warunkach studyjnych... jeszcze nie slyszalem o tym zeby ktos ustawial na szara karte balans bieli fotografujac zachod slonca :D

Zreszta w dobie RAWow, HDRu itp. nie widze w tym sensu bo i tak ty decydujesz co jak bedzie wygladac a zachod slonca zachodowi nie rowny...

maksdj
23.08.06, 10:47
... jeszcze nie slyszalem o tym zeby ktos ustawial na szara karte balans bieli fotografujac zachod slonca :D

Zreszta w dobie RAWow, HDRu itp. nie widze w tym sensu bo i tak ty decydujesz co jak bedzie wygladac a zachod slonca zachodowi nie rowny...

no tak... w końcu zrobiłem coś pierwszy:)) ...
ale widzisz Jeronimo robię zdjęcia w JPG bo mam ambicje nic na nich później na komputerze nie zmieniać i mi RAW nie potrzebne:) (taka moja małą fanaberia) ... chili krótko mówiąc mam problem :)
pozdrawiam marcin