Zobacz pełną wersję : Pytanie o one-touch WB w E500
Rafał Czarny
10.03.06, 10:28
Czy chcąc zmierzyć WB muszę mieć białą kartkę w całym kadrze, czy aparat zmierzy wycinek taki jak spot AF?
Właściwie to wczoraj sam się nad tym zastanawiałem. W instrukcji można wyczytać, że kartka powinna być w całym kadrze, ale z moich prób wynika, że wystarczy punkt taki jak do spotu.
Rafał Czarny
10.03.06, 11:59
W instrukcji napisano - "ustaw papier tak, by wypełnił celownik". Teraz pytanie, co autor (albo tłumacz) instrukcji rozumie przez celownik? Jeśli chodzi o cały kadr, to jest to niewygodne. Bo nie zawsze kartka jest pod ręką. A jeśli wystarczy skierować punkt AF, wtedy można wykorzystać odblaśnik do lampy błyskowej (karteczkę na gumce), która zawsze jest pod ręką (o ile ma się lampę zewnętrzną :evil: ).
albo skierować punk af na przedmiot, który powinien być biały
po co się bawić z kartką?
Ja kieruje na jakiś biały obiekt, który mam w ootoczeniu (ściana np) i już...
a wogóle to w 98% przypadkach jade na auto WB (no ale e-1 ma go znacznie lepszego niz młodsi bracia) i poprawiam ewentualnie przy wywoływaniu rawa
A ja wam powiem jeszcze inaczej... nie potrzebne jest wogole nic bialego...
Ja poprostu wciskam guziol i sie sam dostosowuje, w 90% przypadkow bezblednie. Bialy obiekt to czesto jako luksus mozna uznac... wiec tak sobie radze.
a ja przy e300 zauwazylem ze jak kartka nie wypelni dobrze kadru to wywali poprostu blad (uzywam A4 okładki ksiazki Nationala Geographica)
/EDIT moja "kartka A4" musi byc na srodku kadru (ale nie musi zapelniac calego kadru po brzegi).
Czy jeśli wzorcem WB będzie okładka National Geografic, to zdjęcia będą się nadawały na taką okładkę? :wink:
Rafał Czarny
10.03.06, 15:19
To w końcu wystarczy punkt, czy cały kadr? Dla mnie to ważne, bo więcej robię w jpg.
Rafał Czarny
22.08.06, 22:55
Odświeżam wątek, bo nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie. Teraz forum jest własnością Olympus Polska, więc ktoś z Olka może odpowie?
Odświeżam wątek, bo nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie. Teraz forum jest własnością Olympus Polska, więc ktoś z Olka może odpowie? a co ma myslisz ze ktos z serwisu tutaj cos napisze :P :P :P
To w końcu wystarczy punkt, czy cały kadr? z mojego skromnego amatorskiego doswiadczenia (ktore rosnie :P) wiem ze szara karta musi miesic sie w centrum kadru zazwyczaj wylewa sie poza 'kolo' (patrz zalacznik). Tak wiec nie musi byc w pelnym kadrze i tez nie wystarczy tylko w jakim malym punkcie. Zawsze staralem sie zeby bylo jej jak najwiecej w kadrze. Przy slabszym oswietleniu aparat moze wywalic blad i miec problemy ze zmierzeniem WB (i nie ma tu zwiazku czy jest duzo w kadrze czy nie).
Dla mnie to ważne, bo więcej robię w jpg. no ja sesyjki robie tylko w RAWie... jak sie cos skopie to dotykasz tylko pipetka i masz wszystkie fotki hurtowo dobrze ustawione.
pozdrowionka
Odpowiedzi? Nie możesz poprostu zobaczyć czy Ci dobrze ustawił? Gdzie tu problem?
no to teraz ja sie podczepie ze swoim pytaniem :D bo zawsze mam z tym problem...
czy po wylaczeniu aparatu kasowany jest zapis one-touch WB? nigdy tego nie wiem... po zgraniu zdjec na kompa i ponownym wlaczeniu aparatu zawsze mierze WB ... co wydluza mi sesje.
pozdro
Rafał Czarny
23.08.06, 07:46
Jeronimo, zagląda na nasze forum Pan z serwisu Olego. Ten temat jest sprzed kilku miesięcy, teraz już robię głównie w RAWach.
to ja też się podczepię... WB w dobrych warunkach oświetleniowych działa bez zarzutu... ale kiedy pokazuję mu białą kartkę w kiepskim oświetleniu to wyskakuje mi błąd ... jak sobie z tym poradzić?
pozdrawiam marcin
lepiej oswietlic :twisted:
lepiej oswietlic :twisted:
no tak :) .... ale jak spowodowac żeby zachodzące słońce mocniej świeciło?
przeciez jęsli jakoś doświetle to zmieni się "kolor" bieli...
pozdrawiam marcin
o kurde... ale mnie zaskoczyles ;-) ja mysle caly czas o warunkach studyjnych... jeszcze nie slyszalem o tym zeby ktos ustawial na szara karte balans bieli fotografujac zachod slonca :D
Zreszta w dobie RAWow, HDRu itp. nie widze w tym sensu bo i tak ty decydujesz co jak bedzie wygladac a zachod slonca zachodowi nie rowny...
... jeszcze nie slyszalem o tym zeby ktos ustawial na szara karte balans bieli fotografujac zachod slonca :D
Zreszta w dobie RAWow, HDRu itp. nie widze w tym sensu bo i tak ty decydujesz co jak bedzie wygladac a zachod slonca zachodowi nie rowny...
no tak... w końcu zrobiłem coś pierwszy:)) ...
ale widzisz Jeronimo robię zdjęcia w JPG bo mam ambicje nic na nich później na komputerze nie zmieniać i mi RAW nie potrzebne:) (taka moja małą fanaberia) ... chili krótko mówiąc mam problem :)
pozdrawiam marcin