Zobacz pełną wersję : polska rzeczywistosc [grip do E1 i inne akcesoria...]
Właśnie w tym tygodniu lekko zwątpiłem w nasz system E. Czy ktoś z Was próbował kupić ostatnio gripa do E-1 (PS HLD-2)? A moze to tylko ja nie mogę go dostać? Uprzedzam, że dzwoniłem już do wielu sklepów internetowych, które "oferują" ten produkt...
A może ktoś z Was zajmuje sie importem akcesoriów foto z zagranicy i mógłby mi pomóc w tej sprawie?
Pozdrawiam z Wrocławia.
O kolego - tak poza tematem, grip to poważna sprawa. Ludzie mają problemy z mniejszymi duperelami:
- kabelek USB do E-500 - nie do dostania, sam się zainteresowałem sprawą, tak na wszelki wypadek, jak bym swój zgubił (teraz kabelek trzymam w sejfie bo nie mam szans na duplikat ;)
- powiększenie wizjera do E-500 - minimum 3 tyg oczekiwania nawet Olympus Polska nie ma tego na swoich prezentacjach! ME-1 to normalnie biały kruk w E systemie.
- acha zgubiłem tylną zaślepkę wizjera - nawet się nie pytam czy to można gdzieś kupić bo i tak nie można...
Mogę się założyć, że dystrybucja E-330 opóźni się w Polsce o jeden miesiąc w stosunku do reszty świata...
Nie wiem czy cię pocieszyłem, ale czasami cudze nieszczęście pomaga. :wink:
Pozdrawiam i powodzenia w zakupach w rytmie cztery trzecie.
b.
- kabelek USB do E-500 - nie do dostania, sam się zainteresowałem sprawą, tak na wszelki wypadek, jak bym swój zgubił (teraz kabelek trzymam w sejfie bo nie mam szans na duplikat ;)
tzn nie mozna podlaczyc dowolnego usb??
tzn nie mozna podlaczyc dowolnego usb??
Nie można. Od strony aparatu gniazdo USB ma 12 pinów i wtyczka też tyle mieć musi.
Trzymam kciuki za gripa.
b.
ps na zakrywanie wizjera mam czarną taśmę izolacyjną. działa jak złoto.
Kupic zonie Mju i po sprawie: kabelek pasuje do e-500. Korzystamy z kabelka zony a swoj chowamy na dno torby foto :D
http://www.foto-net.pl/sklep/zakup.php?PHPSESSID=a24cfdcd7f357fbb49dd0a3b771a15 05&dodaj=11530
a tam pytałes?
hehe fajny link... odrazu do koszyka dodaje LOL :-)
To dlaczego ja uzywam kabla USB z Fuji? Mam go na stale w kompie i podlaczam wszystko co leci takze E1. czy E500 moze miec inna wtyczke?
Czesc.Ch.
To dlaczego ja uzywam kabla USB z Fuji? Mam go na stale w kompie i podlaczam wszystko co leci takze E1. czy E500 moze miec inna wtyczke?
Czesc.Ch. z tego co się zorientowałem to E1 ma taką wtyczkę jak Nikon. To mnie dziwi, wygląda na to że E500 ma inną. Trochę to dziwne :/
a e300 ma taka wtyczke jak zdecydowana wiekszosc odtwarzaczy mp3 i roznego sprzetu podlaczanego na usb (moj stary cyfrowy HP ma tez taka sama wtyczke). dziwne ze w e500 cos "zamotali"
ze sprzetu jaki posiadam na jednym kablu chodza:
Olek e300
usb/IRDA
3 czytniki kart pamieci
stary HP715
odtwarzacz mp3
WUJEK MARO
10.03.06, 15:16
Willow - tak, pytałem i nieźle się uśmiałem. Miła Pani przy telefonie prosiła, żeby zadzwonić 15 minut później, bo musi poszukać w "innych magazynach". Po 15 minutach przekierowała mnie do innego numeru, po czym sama ten telefon odebrała. Produkt był "bardzo trudno dostepny" i Pani nie potrafiła mi powiedziec, ile na niego musiałbym czekać. Poradziła za to, żebym napisał do nich maila z zapytaniem (ale była już najwyraźniej zniecierpliwiona moim problemem). Napisałem i już następnego dnia otrzymałem wiadomość, że gripa nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Tyle w tym temacie. W innych sklepach odpowiedzi odmowne były szybkie i konkretne. Podsumowując... E SYSTEM - może i istnieje, ale chwilowo nie w Polsce :-) Póki co nie doczekałem się tez odpowiedzi na maila wysłanego do Olympus Polska. Ale czekam :-)
No to pozostaje ebay
http://cgi.ebay.com/Olympus-SHLD-2-Battery-Grip-Charger-for-E1-E-1-NEW-USA_W0QQitemZ7598120164QQcategoryZ15215QQssPageNam eZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Cena jest rewelacyjna a sklep solidny, tylko że kosmiczna cena za przesyłkę, ale mimo to cena grubo poniżej 1000pln.
Pozdrawiam
Tak na marginesie dyskusji, napisze ze gadzety do e-1 (w moim przypadku) to nieglupia sprawa... glupia muszla EP-2, dosc sporo jak na kawalek gumy, ale za to jaka wygoda! super sie uzywa i polecam wszystkim cos takiego!
zaciemnienie wizjera od swiatla bocznego zwieksza skupienie nad tym co sie tam widzi i znakomicie ułatwia kadrowanie. małe a strasznie cieszy.
ostatnio zastanawiam sie nad matowka z gridem... moze to byc nie glupi bajer tak serio... jak ktos chce sprzedac zapraszam na prv.
WUJEK MARO
10.03.06, 22:20
Dzięki Willow za linka. Faktycznie cena niezła. Ale przesyłka 45$ to nie wszystko, bo jak się zdaje jeszcze Vat 22%, ubezpieczenie przesyłki 3$ za każde 100$ czyli ponad 20$ no i cło (nie wiem jaka to stawka). Ale mimo wszystko... opłaca się. Ale w tej Europie z nas zżynają! A w Polsce nawet się nie opłaca sprowadzać akcesoriów, bo to mnie opłacalne niż handel kompaktami, jak podejrzewam... Dziwne to wszystko.
jakis czas temu obserwowalem na alegro cos takiego
http://allegro.pl/show_item.php?item=84237159
z tego co zrozumialem byl to jakis lombard czy cos i sprzet byl prawie nowy ale stwierdzilem ze lepiej ciulac dalej na obiektyw i lampe
jesli chodzi osklepy internetowe to
http://www.megamedia.pl/foto-akcesoria-uniwersalne-inne-akcesoria-foto/olympus-ps-shld2.php
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/3892
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=11531
i jeszcze znalazle to
http://www.allegro.pl/item91547829_olympus_e_1_zestaw_zasilajacy_nowy_ok azja.html
pzdr.
WUJEK MARO
11.03.06, 18:46
Dziękuję pol7. Gdybym wczesniej miał pieniądze, na pewno bym wylicytował tego gripa na allegro. Tymczasem sklepy, które mi sugerujesz gripów nie mają. Nie sprawdzałem pierwszego, ale szkoda byłoby mi przepłacac ponad 1000 zł na zestaw z ładowarką i baterią, skoro kilkakrotnie taniej można dokupić ich nieoryginalne zamienniki.
Póki co rozważam sprowadzenie artykułu z USA - zobacz link przesłany kilka postów wczesniej przez willowa :-) Tylko kiedy pomyślę, ile będzie trwała ta operacja...
Dziękuję pol7. Gdybym wczesniej miał pieniądze, na pewno bym wylicytował tego gripa na allegro. Tymczasem sklepy, które mi sugerujesz gripów nie mają. Nie sprawdzałem pierwszego, ale szkoda byłoby mi przepłacac ponad 1000 zł na zestaw z ładowarką i baterią, skoro kilkakrotnie taniej można dokupić ich nieoryginalne zamienniki.
Póki co rozważam sprowadzenie artykułu z USA - zobacz link przesłany kilka postów wczesniej przez willowa :-) Tylko kiedy pomyślę, ile będzie trwała ta operacja...
Czy GRIP jest Ci niezbędny? Pytam ponieważ posiadając wcześniej SD10 oraz D 7D do każdego dokupowałem GRIP'a. Obecnie przy D200 oraz E-1 zrezygnowałem całkowicie z zakupu GRIP'a. Jak się ma w plecaku 2 akumulatory to w zasadzie nie ma potrzeby martwić się o energię, a GRIP szczególnie w przypadku E-1 robi z niego klocka. E-1 świetnie się trzyma i nawet przy zdjęciach pionowych nie ma problemów. Lepiej zainwestować w szkielko niż GRIP'a...
WUJEK MARO
11.03.06, 20:01
ZOOM - E-1 faktycznie rewelacyjnie leży w dłoni, ale kiedy trzymasz podniesioną rękę przy przekręconym aparacie kilka minut to przestaje być komfortowe. A tak to właśnie jest przy zdjeciach sportowych, gdy czekasz na odpowiedni moment. Czy grip jest niezbędny? Masz rację, nie jest, ale ja noszę zazwyczaj tylko jedno body :-). Na marginesie - wypróbowałeś wiele systemów, dlaczego zrezygnowałaś z Minolty?
Na marginesie - wypróbowałeś wiele systemów, dlaczego zrezygnowałaś z Minolty?
Podstawowy powód... BRAK W SYSTEMIE MINOLTA NOWYCH SZKIEŁ W ROZSĄDNYCH CENACH. Szkłami 18-sto letnimi można uzupełnić zestaw, ale nie można na nich opierać całego systemu. Na najłatwiej dostępne szkła SIGMA ochoty nie miałem wyznając zasadę "najlepsze szkło to szkło systemowe". To reguła. Po analizie doszedłem do wniosku, że dołączę do Nikon'a z racji łatwego dostępu do szkieł używanych. Niestety D200 z cholernym bandingiem skutecznie mnie jak na razie powstrzymuje przed ładowaniem kolejnej kasy w sprzęt Nikon'a.
Drugi powód to... oczywiście BRAK JEDNOZNACZNEJ INFORMACJI ZE STRONY SONY O KIERUNKU W JAKIM PODĄŻY SYSTEM.
Jako, że czasami coś sprowadzam z Niemiec ostatnio kupiłem po raz drugi E-1 z 14-54. Ostatnie ożywienie systemu 4/3 skłania mnie obecnie do pozostawienia Olego i ponownego zainwestowania w dwa szkła 50-200 oraz 50. Niczego więcej mi nie potrzeba.
Zaznaczam, że D 7D to wspaniały korpus. Ciężko o porównanie go do E-1 bo to dwa diametralnie inne sprzęty, ale uwierz, że D 7D to klasowy sprzęt. I czego by ludziska nie wygadywali AS przydaje się jak cholera. SONY planuje wprowadzenie sprzętu na trzy segmenty w tym również dla profesjonalistów. Jeszcze się wszyscy mogą nieźle zdziwić... ze mną włącznie.
Natomiast jak ktoś ma wątpliwości nich przeczyta wywiad z z Nicolasem Barendsonem z Sony Europe http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4060
Ja ostatnio narzekałem na brak info od SONY, a tu miła niespodzianka.
Zomm to masz D200 i naprawdę narzekasz , czyżby te problemy były tak duże ??? przecież to sprzet śniący się ludziom po nocach. Ja go przez 10 minut mialem w rękach i powiem ,że "fajniejszego" apartu nie ma jak dla mnie. No może E1 gdyby nie inne jego wady.
Co do gripa to do mojego E300 widziałem coś takiego , wyjątkowo poprawia wygląd sprzętu i chwyt, ale z tym magazynowaniem energi to panowie przesadzacie . Akumulatrorki od olkow są nie do zajeżdżenia . Dodatkowy do torby i oszczędzone 1000 -1500 zł na ten efekciarski grip. No chyba ,że ktoś wali tylko pionowe kadry ta jak ja tylko poziome.
WUJEK MARO
12.03.06, 16:35
:-) Robin 102, odnosząc się do Twojego ostatniego zdania powinieneś na emblemacie z boku umiścić kogoś, kto kadruje poziomo ;-)
A tak poważniej, to Nikon może i ma banding, ale sam system ma niezaprzeczalny atut - na rynku jest mnóstwo akcesoriów i jesteś mniej uzależniony od przedstawiciela firmy w Polsce. Olympus się stara, ale handel cyfrowymi kompaktami czy body z obiektywami kitowymi to nie jest to o co nam chodzi... Chciałbym prawdziwy SYSTEM E, dostępny w sklepie do sprawdzenia i wypróbowania! Nie śmiejscie się, zdaję sobie, że to czcze życzenia...
Pozdrawiam
Zomm to masz D200 i naprawdę narzekasz , czyżby te problemy były tak duże ??? przecież to sprzet śniący się ludziom po nocach. Ja go przez 10 minut mialem w rękach i powiem ,że "fajniejszego" apartu nie ma jak dla mnie. No może E1 gdyby nie inne jego wady.
Tak, te problemy są dotkliwe. Występują trzy rodzaje bandingu. Dwa niezaprzeczalnie dokuczliwe. Jeden pomijalny. Ja nie miałem tego szczęścia. Może z racji tego, że mam puszkę z pierwszego wypustu.
W serwisie mają to wyeliminować tylko ja się pytam JAK MOŻNA ŚWIADOMIE WYPUŚCIĆ BUBEL za takie pieniądze? Co ja piszę... bez względu na cenę wypuszczenie takiego knota to dla mnie porażka. To nie jest przypadek jednostkowy, to przez jakiś czas była cecha D200, którą ponoć w nowych puszkach wyeliminowano. Dlatego kupiłem E-1. Ma wady, ale nie produkcyjne, mocno szumi itd., ale kontrola jakości u Olympusa jest jak należy i nie dopuszcza do pojawienia się na rynku całych partii sprzętu dotkniętych wadami produkcyjnymi. Mam dość eksperymentów. Jak kupowałem D 7D to specjalnie prosiłem by sprawdzono puszkę pod kątem bf z różnymi szkłami. Jak kupowałem D200 nie spodziewałem się takiej wpadki. Jak czytam obecnie for Nikona to każdy kto kupuje D200 robi test na banding. Tak jak każdy kto kupuje D 7D tobi test na bf. U Canona podobna była historia z 20D. To zaczyna zakrawać na żart. Wypuszczają wadliwy towar, a za nim zaraz oficjalny komunikat, że nie ma się czym martwić wystarczy wysłać sprzęt do serwisu.
Co do D200... to jak leży w rękach to jedno, to jaki daje obraz to drugie. Ergonomia wcale nie jest lepsza niż w D 7D czy E-1. Wszystko kwestia przyzwyczajenia i oczywiście indywidualnych predyspozycji. Myślę, że nie tylko ja jestem lekko zawiedziony. Nikt nie wydaje 6000 zł by się przekonać, że może focić z jakością porównywalną jak mówią jedni lub gorszą jak powiadają drudzy z aparatem z zestawu za 50% tej ceny (myślę o D70).
Ja już na sprzęt patrzę inaczej. Zdeklarowanymi jednosystemowcami muszą być zawodowcy, którzy posiadają szkła za dziesiątki tysięcy i to $. Ja już nie przywiązuję się do sprzętu. Ważne by kupić na tyle tanio by nie stracić za wiele. Wszystko...
WUJEK MARO Heeee jakbym sobie przłożył do oka tego swego naleśnika (E300) to w ogóle nie było by mnie widać zza niego w tej czapie i kożuchu. A lubie kadry formatu olkowskiego bo w pozimie mi jakoś lepiej się na nie patrzy , gorzej jak chce robić na papier to mnie wkurza te cięcie żeby do laba dopasować - ot to może jedna z wad systemu E w przłożeniu na papier. A polska rzeczywiśtść ze sprzętem foto jest taka ,że w moim dużym prowincjonalnym mieście nie ma ani jednego porzadnego sklepu fotograficznego gdzie można by obejrzeć pomacać sprzęt przed kupnem. SHIT !!!
The z00m naogladałem się sporo fotek niestety sciągnietych z netu D200 i po napatrzeniu nie bardzo mogę się z Tobą zgodzic ,że to jedna liga D200 i D70 , no cóż ale to moje subiektywne zdanie pedantycznego fotoamatora ciułacza
The z00m naogladałem się sporo fotek niestety sciągnietych z netu D200 i po napatrzeniu nie bardzo mogę się z Tobą zgodzic ,że to jedna liga D200 i D70 , no cóż ale to moje subiektywne zdanie pedantycznego fotoamatora ciułacza
Kto powiedział, że to ta sama liga? Jakość zdjęć jest porównywalna i to wszystko. Budowa korpusu to zupełnie inna bajka...
WUJEK MARO
12.03.06, 21:20
Robin - ja tam odbitki robię bez cięcia kadrów. Wolę potem obciąć białe brzegi, choć zazwyczaj i tak je zostawiam. Ponadto cieszę się, że nikt nie mówi o bandingu w E-1 (Zoom) :-) A z szumami radzę sobie neat imeagem.
Chyba odchodzę trochę od tematu I postu. Póki co wysłałem kilkanaście maili do sprzedawców internetowych i czekam na odpowiedź w sprawie gripa. Poinformuję jeszcze co i jak...
WUJEK MARO zerknij tutaj , to chyba coś dla Ciebie.
http://skocz.pl/WUJEK_MARO1
Jeronimo: skrocilem link - polecam http://skocz.pl/ lub http://tinyurl.com/
...WUJEK MARO widzę, że strasznie Ci zależy na tym GRIPie. Faktycznie czas oczekiwania jest cholernie długi... nawet do 6 tygodni !!!. Postaram się jednak pomóc. Mam dobry kontakt z jednym z największych sklepów internetowych w Polsce. Napewno jednym z najtańszych. Poprosiłem o ofertę na takowy zestaw. Niestety (a raczej stety) z dwoma akumulatorami. Zestaw ma kosztować ponad 1600 zł. Faktura oraz gwarancja. Oczywiście w Stanach kupisz z cłem i opłatami za połowę tej ceny o czym uczciwie Cię informuję.
Jak będziesz zainteresowany to napisz. Dam Ci namiary.
PS. Zestaw nie jest wirtualny. Jest dostępny od ręki.
WUJEK MARO
13.03.06, 17:06
Dziękuję koledzy. Tak już mam, że jak się na coś napalę, to staram się to zdobyć :-) Ale minęło już parę dni poszukiwań, korespondencji ze sklepami i sprzedawcami i obraz mi się wyklarował. Są sklepy, które sprowadzą gripa za 780 zeta w ciągu 2 tygodni (większosc daje 1 miesiąc, więc może to ściema). Odezwała się też do mnie firma Olympus Polska - również zaproponowali sklep, który ściągnie towar na zamówienie (800 zł). Ale jeśli uzbroiłbym się w cierpliwość, to kupiłbym od sklepu internetowego z ofertą na amerykańskim ebayu - jest tam opcja "buy now" :-) Zestaw z akumulatorem i ładowarką + cło, vat i przesyłka wyszłaby niewiele drożej niż sam grip w Polsce - masz rację ZOOM. Niestety zaczęły mi wczoraj świtać inne pomysły, na co wydac te pieniądze... :-)
WUJEK MARO
Z łąski swojej podaj namiary na ten sklep polecany przez Olympus Polska może na przyszłość się przyda.
Pozdrawiam
WUJEK MARO
14.03.06, 00:13
Olympus Polska polecił mi sklep:
SKLEP SAYSONIC
email: info@saysonic.com.pl
(nie wiem czy aby nie przekraczam teraz granicy między informacją a reklamą, w każdym bądź razie reklama moim zamiarem nie jest)
Pozdrawiam
Robin - ja tam odbitki robię bez cięcia kadrów. Wolę potem obciąć białe brzegi, choć zazwyczaj i tak je zostawiam. Ponadto cieszę się, że nikt nie mówi o bandingu w E-1 (Zoom) :-) A z szumami radzę sobie neat imeagem.
Chyba odchodzę trochę od tematu I postu. Póki co wysłałem kilkanaście maili do sprzedawców internetowych i czekam na odpowiedź w sprawie gripa. Poinformuję jeszcze co i jak...
Gdybyś miał jakieś wieści na temat gripa naj odp na irupo@wp.pl .
Ja mam oferte przy zakupie samego gripa do E-1 za około 750 zł i się zastanawiam . Wiem ze są zamienniki akumulatorów ale nie wiem czy ładowarka od E-1 ładuje ten akumulator.
Ale jeśli uzbroiłbym się w cierpliwość, to kupiłbym od sklepu internetowego z ofertą na amerykańskim ebayu - jest tam opcja "buy now" :-) Zestaw z akumulatorem i ładowarką + cło, vat i przesyłka wyszłaby niewiele drożej niż sam grip w Polsce - masz rację ZOOM. Niestety zaczęły mi wczoraj świtać inne pomysły, na co wydac te pieniądze... :-)Podaj mi namiary może i ja się skuszę , jak dobrze rozumie ten sklep sciąga z ebaju ?
ładowarka do E-1 nie ładuje zamiennika do gripa, ale zamiennik plus ładowarka do zamiennika nie będzie kosztować więcej niż 200pln :)
WUJEK MARO
23.03.06, 21:11
Hehe, to prawda. Styki w BLM i BLC są takie same, napięcie też to samo... tyle, że owe styki są po przeciwnych stronach ogniw. Nieźle się zabezpieczył "producent". Tak naprawdę uważam, że sprzedawanie ładowarki w cenie 1000 zł to po prostu żenada. Jeśli masz okazję kupić sam grip za 750 zł to się nie zastanawiaj. Nieoryginalny akumulator 130 zł, ładowarka do niego 45 zł (już to gdzieś pisałem chyba na tym forum)
Pozdrawiam
WUJEK MARO już tak zrobiłem i zamówiłem .Akumulator jest po 160 a ładowarka po 60 , chyba że masz namiary na tańsze to daj namiary
WUJEK MARO
24.03.06, 17:23
Proszę:
http://sklep.bellsell.pl/index.php?content=3&t=2&take=2&wybor=1
Daj znać po zakupie czy wszystko ok.
OK ale to po świętach dopiero .
Nara
WUJEK MARO zamówiłem cały komplet z gripem + E-1 14-45 więc nie odpowiem Ci na temat zamiennika akumulatora i ładowarki bo bedzie to orginał ale jakby co to pisz po świętach to odpowiem .
Od kwietnia rusza promocja E-1 +2 obiektywy + grip za 3600 lub E-1 + 2 obiektywy za 3200 tak mi powiedziano w Olympus Polska - powodzenia
ps. chetnie bym z kimś na spólkę rozkompletował taki zestaw, potrzebuje body !!
zapewne te 2 obiektywy to 14-45 i 40-150 :(
UUuuuuuuuuuuuu dokładnie tak jak piszesz. 2 szkła razem jakieś 1200zl grip chyba z 600 zł więc body nie powinno wyjść drozej niż 2000 zł w taką spólkę bym wszedł.
Czy to są pewne wiadomości co do promocji , czy oficjalne czy nie , podajcie szczegóły
Jak najbardziej pewne pół dzionka dziś przewisiałem na telefoniku z Olympus Polska.
może ktoś chce mi piweczko postawić ???
robin te zestawy sa juz dostepne na allegro a jest tam tez lepsza okazja z FL50 :) cos wydaje sie mi ze te gripy beda teraz sprzedawane za grosze na rynku wtornym :wink: tez poluje na drugie body :P poza tym jak kogos interesuje nowa fl36 to tez wisi za dobra cene u dobrego sprzedawcy :) tylko kiedy pojawia sie jakies konkretne szkielka za przyzwoite pieniadze i nie demo :x
Jeszcze nic nie ma na Allegro
Nie widzalem na allegro E-1 z 2 kitowymi obiektywami za 3200 zl ,cena doś sensowna , choć nie rewelacja na taką dość leciwą konstrukcje i te obiektywy. Tak czy siak chętnie bym kupił body. Lampę i te dwa obiektywy już mam , fl 50 dla mnie za droga i za "poważna"
http://www.allegro.pl/item95011071_olympus_e_1_power_kit_z_gripem_foto_n et%5D.html
http://www.allegro.pl/item95021441_olympus_e_1_double_kit_z_gripem_foto_ net%5D.html
rzeczywiście cenki zbliżone do tych ktore olympus chce wprowadzić od 1 kwietnia.
rzeczywiście cenki zbliżone do tych ktore olympus chce wprowadzić od 1 kwietnia.
no i mamy na allegro sklep z E-1 za 1990 zł :lol:
no i w dodatku 8mm :twisted:
http://www.allegro.pl/item96191691_zuiko_ed_8mm_1_3_5_rybie_oko_foto_net %5D.html
ostatno bylem w arkadii i ogladalem 7-14 :shock: kosmos
pzdr.
Zupgradowałem swoje E-1 hardwarowo :wink: Zaaplikowałem muszlę EP-2 - super sprawa - warto wydać 70zł. Oraz ze względu na częste używanie ZD 7-14 zdecydowałem się wysilić na matówkę z gridem czyli FS-2 - jak pofocę to powiem czy warto, ale czasami przy fotkach robionych z FS-1 (bez grida) brakowało lini odniesienia, zobaczę na ile sytuacja się poprawi (cena FS-2 160zł) Wymiana to mały pikuś, razem z FS-2 dostarczana jest dedykowana penseta (nieco toporna ale w miarę wygodna) , instrukcja wymiany matówki, pożyteczne plastikowe pudełko na matówki i "pokrowiec" przeciw pyłowy na nieużywaną matówkę.
Rafał Czarny
10.04.06, 18:31
Olympusowska rzeczywistość w Polsce to jaja jakieś. Dzwoniłem dziś do krakowskiego media markt z pytanie o lampę FL 36. Kierownik działu foto powiedział, że nie ma. I na razie nie będzie, bo Olympus Polska nie ma lampy w magazynach.
no a ja jak narazie z Olympus Polska mam dobre doswiadczenia , wylączajac ta pierd... firmę UPS co to wozila mego nowego E1 po całym kraju przez 3 dni zanim do mnie trafił. Dobrze że zapakowany był perfekcyjnie. A serwis olympusa na dzień dzisiejszy to w ogóle u mnie ma wielkiego plusa . Przyjęli mi do naprawy mego kochanego C5050 mimo że ma już 3 latka obiecali za darmochę wymienić matryce bo zaczęla bzikowąć ,a podobno było trochę egzemplarzy z matrycami szybko męczacymi sie . Już do nich pojechał.
echhh te sony produkują taki szajs matryce , powinni ograniczyć sie do odkurzaczy
WUJEK MARO dostałem już gripa i powiem że jest rewelacja w komforcie trzymania aparatu . Faktycznie biorąc zamiennik do gripa trzeba brać i ładowarkę .Styki są po przeciwnych stronach . Ja mam wszystko orginalne tj. akumulator i ładowarka . Warto mieć E-1 razem z gripem , świetna sprawa
WUJEK MARO
15.04.06, 15:09
Dziękuję za informację Irupo. Tak się składa, że i ja dzisiaj kupiłem sobie podobny zestaw. W Wielką Sobotę! :-) Oczywiście przez okres świąteczny muszę uzbroić się w cierpliwość w oczekiwaniu na przesyłkę. Ciekaw jestem ile zapłaciłeś. Bo wszystkie moje wcześniejsze rozważania i kalkulacje okazały się nieaktualne - zobowiązałem się teraz zapłacić 755 zł, co przy oferowanych wcześniej cenach 1600 zł a nawet 2400 zł wydaje się śmieszne... A obserwując aukcje na Allegro, nie będę zaskoczony, jeśli ceny spadną bardziej. Chyba czasami warto troche poczekać. Irupo - teraz koniecznie umieść na forum jakieś dobre zdjęcie zrobione nowym zestawem :-) Pozdrawiam.
WUJEK MARO ja za cały zestaw zapłaciłem po utargowaniu się 3050 zł tj. E-1 + 14-45 + PS-SHLD2
WUJEK MARO
15.04.06, 19:06
Rozumiem. Choć niesłusznie wydawało mi się, że miałeś E-1 wcześniej :-) Ciekawe czy będziesz teraz składał na 14-54 :-)
WUJEK MARO jak pisałem posty to robiłem rozeznanie i czerpałem wiedzę a teraz kupiłem. Co do obiektywu 14-54 to był w planach odrazu ale nie był osiągalny w kicie . Jest już zamówiony i czekam na niego .
Zupgradowałem swoje E-1 hardwarowo :wink: Zaaplikowałem muszlę EP-2 - super sprawa - warto wydać 70zł. Oraz ze względu na częste używanie ZD 7-14 zdecydowałem się wysilić na matówkę z gridem czyli FS-2 - jak pofocę to powiem czy warto, ale czasami przy fotkach robionych z FS-1 (bez grida) brakowało lini odniesienia, zobaczę na ile sytuacja się poprawi (cena FS-2 160zł) Wymiana to mały pikuś, razem z FS-2 dostarczana jest dedykowana penseta (nieco toporna ale w miarę wygodna) , instrukcja wymiany matówki, pożyteczne plastikowe pudełko na matówki i "pokrowiec" przeciw pyłowy na nieużywaną matówkę.
Jacek2004 gdzie kupiłeś EP-2?
nex
Olympus Polska polecił mi sklep:
SKLEP SAYSONIC
email: info@saysonic.com.pl
4 tygodnie czekania.
W foto-necie czekałem 2 tygodnie. Cena 73zł, wraz z kosztami przesyłki.
Warto!!!
ja kupiłem niedługo po zakupie OLKA, wiele miesięcy temu - dałem grubo ponad stówkę, ale czekałem 2 dni... fotozakupy.pl też są oki, mieli od ręki.
Tak, w Fotozakupach mieli....od ręki.....po miesiącu telefon - jest moja muszla. Ale na stronie - produkt dostępny od ręki, a jakże. Żarty sobie robią z klientów, zwalają winę na Olympus Polska, bo niby tam nie mieli. Po trzecim telefonie się dowiedziałem ,że nie ma na magazynie. W dodatku cena wyjściowa - 99,50 zł. Także zapraszam do kupowania muszli i tym podobnych